Saturday, December 31, 2005

Relationship check-up


Utk menghasilkan anak-anak yang cemerlang,the most basic thing is mereka hendaklah berada di dalam rumahtangga yang bahagia.Relationship anda dgn pasangan anda mestilah baik.You might have a lot of money but if your relationships teruk ,i tell u my friend,your kids will be affected..

So,sempena dgn tahun baru,why dont we audit our relationship dgn partner kita dan kita cuba memperbaiki dimana yang kurang,dan menambah baik perkara yang baik.

First,Do you know how well your relationship doing?anda boleh jawab Excellent,Satisfactory and Not Satisfactory keatas soalan-soalan di bawah.

1.KOMUNIKASI
Adakah anda berdua selalu talk together?
Yang pentingnya adakah anda berdua dapat berbincang mengenai apa-apa topik tanpa
menimbulkan kemarahan pada pasangan anda?

2.ADAKAH ANDA PENDENGAR YANG BAIK.?
Adakah anda dapat ,tahan mendengar,boleh mendengar yang baik bila pasangan anda
bercakap?

3.BAGAIMANA ANDA MENHADAPI PERTENGKARAN "GADUH" ANTARA PASANGAN ANDA?
How well both of you come to solution or resolution bila bertengkar?

4.TANGGUNGJAWAB.
Adakah anda berdua berkongsi tanggungjawab dan membahagikan tugas masing-masing?

5.KEWANGAN
Adakah and berpuas hati dgn cara kewangan keluarga di urus?
Adakah merungut ,asyik anda saja yang mengurus kewangan rumahtangga?

6.SOKONGAN (SUPPORT)
Do you feel your partner would provide with a shoulder to lean on when you need it?
Yang dah lepas-lepas,macam mana?

7.MASA BERSAMA ANDA?
Adakah anda berpuas hati dengan masa yang diluangkan utk anda?

8.MEMPUNYAI WAWASAN YANG SAMA.
Adakah anda berdua mempunyai wawasan yang sama,contoh nak membeli rumah baru,menabung ,pendidikan anak-anak dsb.

9.HONESTY
How honest do you feel you are toward each other?
Ada tak masa-masa nya anda rasa ragu-ragu?

10.TRUST
Adakah kepercayaan anda dan pasangan anda bertambah atau semakin berkurang.?
Masih ada kah trust itu?

11.KREATIVITI?
Adakah anda berdua menunjukkan kreativiti dalam perhubungan anda?
Such as how to spend your night,suprise gift etc..

12.Spontaneity.
How spontaneous are you with each other?
Do you have to ask permission to make love,or must bagi tau dulu(buat appointment)

13.ROMANCE
Do you feel love?
Ada bagi tau tak dgn pasangan anda that you love him/her?

14.MAKING LOVE
How do you rate your intimate time spent together?

15.KOMUNIKASI INTIM
Adakah anda selesa bercakap mengenai sex dgn pasangan anda?
Adakah anda selesa memulakan atau mencuba perkara baru mengenai sex dgn pasangan anda?


Jangan salah faham ,artikel ini hanya sebagai tool utk menolong anda supaya aware mengenai relationship anda.You need to be able to be honest with each other about your feeling.
Bawa partner mencuba soalan di atas dan comparekan jawapan anda,dan dari situ anda berdua boleh membuat perubahan,Selamat mencuba.

Friday, December 30, 2005

My Fair lady....

Semalam bersama Farith baca buku cerita "my fair lady".Ceritanya mengenai Prof.Higgins train an ordinary penjual bunga into behaving like a princess dalam masa 6 bulan.Professor ini telah berjaya mengubah cara berpakaian,tingkah-laku dan cara pertuturan sebagai seorang puteri raja.
Verry interesting.......

Kita ambil pengajaran daripada cerita ini dan apply kan dalam kehidupan kita seharian...
.Anak-anak kita dapat dibentuk dan diolah supaya menjadi baik sebagaimana kita inginkan kalau kita melihatnya sebagai orang yang baik.Begitu juga kalau kita melihatnya sebagai seorang yang lembab,jadi lembablah dia.
Begitu juga pandangan dan pemikiran kita terhadap pasangan kita dan orang disekeliling kita.they will behave the way we think about them.
SO,ONCE YOU START THINKING ABOUT YOUR WIFE AS A GOOD WIFE,A GOOD MOTHER AND START THINKING ABOUT YOUR KIDS AS A CLEVER BOY OR GIRLS AND BEAUTIFUL KIDS AND YOU KEEPS ON THINKING THAT WAY ,THEY WILL TURN INTO ALL THE THINGS YOU ARE IMAGINE.

Back to 'my fair lady',"you see really and trully,apart from the things anyone can pickup (the dressing,the make-up,the behaviour and so on),the obvious difference between PUTERI RAJA and PENJUAL BUNGA is not how she behaves, but HOW SHE'S TREATED.

mungkin kepada prof.higgins dia masih penjual bunga sebab dia always treats her sebagai penjual bunga TETAPI UTK KITA DIA TETAP SEBAGAI PUTERI RAJA KERANA KITA MELIHATNYA DAN TREAT NYA SEBAGAI PUTERI RAJA.

BOTTOM LINES.
Consciously or not we treat and tip off our partner and our kids as to our expectations are.They are fast learners my friend...apa yang kita buat dan expect itulah yang akan diikuti mereka esp our kids.

REMEMBER,ONCE YOU MAKE YOUR GOLDEN TONGUE WORK FOR YOU WITH YOUR MIND IN THE RIGHT GEAR............YOUR WIFE AND YOUR KIDS WILL BECOME "MY FAIR LADY"


Thursday, December 29, 2005

Sampan dah sedia...pengayuh tak kuat....


"doc,akhir ini saya dah tak mampu lagi,semakin lemah.Sampan dah sedia tapi pengayuh tak kuat,tolong saya doc...."

"Sejak saya makan ubat darah tinggi,anu saya dah semakin kurang berupaya"

"Dia mula-mula je kuat tapi bila dan direndam sekejap dah lembik"

Itulah kata-kata mereka yang memerlukan pertolongan dalm menghadapi erectile dysfunction(ED) atau lebih tepat lagi lemah pucuk atau mati pucuk.(impotence).

APAKAH IMPOTENCE ?
impotence adalah inability to achieve atau inability to sustain an erection that is hard enough and last long enough to complete sexual intercourse.Bahasa mudahnya ialah tak dapat nak keras dan tak boleh keras lama utk melakukan persetubuhan.

Masalah ini sebenar berleluasa dan daripada 10 org lelaki yang berumur lebih drp 40 tahun ,setiap seorang pernah atau mengalami gejala impotent ini.

APA PENYEBABNYA?
Kebanyakan org lelaki pernah gagal utk mendapatkan erection(tak nak naik).Ini disebabkan terlalu letih,demam,anxiety atau mabuk alcohol, risau,financial problems,works stress dan sebagainya.
Penyebab ED boleh dibahagikan kepada Psikologi dan Fizikal.

PENYEBAB FIZIKAL.
1.Penyakit Kencing Manis yang tak dikawal
2.Urat Darah keras dan tebal yang juga menyebabkan Darah Tinggi
3.Sakit Buah Pinggang
4Tekanan Darah Tinggi dan kesan ubat darah tinggi
5.Kadar kolesterol yang tinggi
6.menghisap rokok
7.Alkoholism
8.dan banyak penyakit lain lagi

PENYEBAB PSIKOLOGI
1.Stress
2.Problem dgn hubungan suami isteri
3.Rasa takut,tak dapat nak perform dalam hubungan sex
4.Anxiety(terlalu anxious)
5.dan lain-lain.


ADAKAH CARA ATAU UBATNYA?
Jangan risau ada ubatnya..
1.berbincang dengan pasangan anda,contohnya,kalau pasangan anda memberi pressure keatas anda utk "perform",dengan berbincang kemungkinan pressure ini akan relieve dan membolehkan anda mendapat erection semula.

2.Come on brother!!!!,look at your lifestyle.Are you heavy smoker?Are you heavy drinker?Are you suffering from stress and anxiety?Stop drinking and reduce smoking might help gaining back your erection.Try to find ways to relax and reduce your anxiety.

3.Used your imagination and fantasies.maybe it could help .New environment and maybe new bed.worth trying!

4.Jumpa doctor anda...
-Psikoterapi.Doctor akan meneliti case anda,melihat your relationship problems,dan jika ada masalah dalam hubungan suami-isteri,kounseling akan diberi atau dirujuk kpd psikologist.
-menggunakan vacuum pump.Ini digunakan dan darah akan masuk kedalam penis dan erection akan berlaku.kamudian tension ring akan dipasang di pangkal penis.
-injection.....doctor akan mengajar anda dan pasangan anda membuat suntikan pada batang penis untuk mendapatkan erection.Ia akan mencapai erection dalam masa 15 minit.
-transurethral therapy(muse)...ubat dalam bentuk pellet(sebesar setengah biji beras) dimasukkan kedalam urethra(lubang penis).ubat akan diserap oleh otot penis dan erection akan berlaku dalam tempoh 5 hingga 10 minit.
-Ubat tablet sperti viagra,levitra,cialis dan uprima.Ubat ini hanya dapat berfungsi jika ada stimulation saja.Ia nya bukan aphrodisiac.
-Hormone therapy...utk yang berkurangan homone..hormon testesterone akan diberi.
- Penile prosthesis...alat prostesis akan di masukan dalam penis.2 jenis iaitu semi rigid dan satu lagi di pump supaya ia tegang.

Please remember that Erectile dysfunction is a common problem among men and it is treatable.When men have erection problems,they usually tak tahu apa sebenarnya berlaku and they usually make excuses.Take care brader...

Wednesday, December 28, 2005

pekerjaan sementara......


Pernah tak anda terfikir bahawa tugas anda sebagai ibu-bapa adalah pekerjaan sementara atau pekerjaan kontrak?
Katakan anak anda dah 5 tahun,dan apabila anak anda dah habis form 5 dan masuk ipt kira-kira berumur 18 tahun ,dia dijangka akan meninggalkan kita.Habis ipt lalu bekerja dan berumahtangga,maka masa kita dgn anak kita dah seolah-olah berakhir.Dia akan balik hari raya aje ,itupun kalau dia tak ikut suami atau isterinya.So tugas anda selesai tak lama lagi kira-kira 13 tahun atau 156 bulan atau 4745 hari saja lagi.
Kita tahu bahawa masa akan berlalu dengan begitu pantas dan kita seharus membuat auditing keatas tugas yang di amanahkan kepada kita sebagai ibubapa.

BERJAYAKAH ANDA MENJALANKAN TUGAS ANDA SEBAGAI PARENT?
Actually ,how are doing as a parent?
Adakah kita berjaya mendidik mereka supaya mereka menjadi org yang berguna dan berjaya dalam kehidupan mereka?


Anda perasan tak,kita selalunya dan terlalu concentrate dengan bagaimana nak mengubah behaviour anak-anak kita tapi tidak bersungguh nak mengubah behaviour kita sendiri terhadap anak-anak kita?

Satu kajian telah dibuat keatas 100,000 kanak-kanak mengenai apa yang dikendaki oleh mereka,atau harapan mereka terhadap ibu-bapa mereka.
Mari kita lihat hasil kajian tersebut dan anda boleh buat auditing sendiri tentang apa yang anda telah buat.....

1.Children want thier parents who dont argue infront of them.
Kanak-kanak akan buat apa yang mereka nampak dan buat apa yang parent dia orang buat,bukanya apa yang parent dia orang cakap atau suruh buat.Boleh tak anda marah tanpa attacking your patner or masa anda mempertahankan diri anda?Dengan melihat ini anak-anak anda akan belajar supaya dapat control marah dan menyelesaikan perbezaan dgn lebih baik.

2.Children want their parents who answer thier question.
Anda tak rasa bersalah bila bercakap "tak tengok kah abah sibuk ni...nantilah tanya" atau "Banyak tanya pula budak ni".Kita mesti mengambil masa atau peruntukkan masa kita utk menjawab soalan-soalan mereka.Kalau kita tak tahu jawapan nya mengakulah tak tahu dan berusahalah bersama mereka utk mencari jawapannya.

3.Parents who concentrate on good points instead of weak ones.
Kalau kita ada anak lima orang,kita akan dapati ada lima keunikan masing-masing.Setiap mereka ada kebaikan dan kelemahan.Dalam kepala kita dah ada list kebaikan,talents,kelebihan dan kelemahan setiap org anak kita.Ambil masa utk memperkuatkan kelebihan anak kita dan memperbaiki ,kelemahan mereka.

4.Parents who dicipline them when needed,but not infront of others.
Jangan mendisplinkan anak-anak didepan org terutamanya dihadapan kawan-kawan mereka.Mereka akan menjadi rendah diri dan rasa malu.do it discreetly.

5.parents yang memupuk semangat berkerjasama(team spirit) dgn mereka.
Ini akan memupukkan semangat berkerjasama di hati anak-anak terutamanya yang remaja.Ini akan menimbulkan semangat prihatin dan berbelas kesian terhadap org lain.So bagaimana nak memupukkan semangat ini?Contohnya....mencuci kereta bersama,mencuci pinggan mangkuk dan membersih rumah bersama dan banyak lagi.

6.Parents yang mengalu-alukan(welcome) kawan mereka ke rumah.
Tengok hikmahnya...kalau anak anda dan kawan-kawannya di rumah anda,sekurang-kurangnya anda tahu dimana anak anda berada.Dan paling penting anda kenal kawan-kawan nya.

7.Parents yang mempunyai sifat toleransi yang tinggi terhadap org lain.
Kalau anda driving,tiba-tiba orang memotong que anda,adakah anda terus marah dan mula menyumpah seranah?anda boleh menunjukkan toleransi anda disini.Anak anda akan mengikut sifat sabar anda.ajar mereka tentang kesabaran dan menerima kesalahan org lain.

8.Parents yang consistent.
Kita hendak consistent dalam melakukan sesuatu,jangan hangat-hangat tahi ayam saja.kalau ada peraturan yang ditetapkan hendaklah consistent melaksanakan nya.

9.Parents yang jujur.
Kalau telefon berbunyi"beritahu abah tak ada di rumah".Anda perasan tak anda telah menjadi model utk anak anda supaya berbohong.Do you say what you mean?and Do you mean what you say?

10.Parents yang tidak ada 'pilih kasih' dikalangan anak-anak.
Treating anak the same does not mean treating them 'equal'.Setiap anak adalah unik dan mempunyai keperluan yang tersendiri tetapi anak kita memerlukan kasih-sayang yang sama drp kita.Evaluate relationship kita dgn setiap anak kita.


Kadang kita tak perasan tingkah-laku kita banyak tak memenuhi cita-rasa anak-anak kita.Kita asyik nak mengubah tingkah-laku mereka tanpa menyedari kita yang mengajar mereka selama ini.Semuga kita semua dapat evaluate semula peranan kita sebagai parents.

Behor Pulai dalam ingatan...




Apabila melihat Bulletin Utama Tv 3 yang membuat liputan banjir di Perlis,teringat zaman bersekolah di Behoq Pulai ,Perlis dulu.(1975 to 1979).

SMS Perlis terletak di Behor Pulai,is about 3km from Kangar, surrounded by 'bendang' (sawah).Di belakang sekolah dan di hadapan ada terusan(tali air).Dulu kalau musim banjir memang kita semua happy,cikgu tak leh mai sekolah.Happy sakan lah.

Kita orang adalah batch yang kedua utk sekolah ini.Senior kita org geng Norshah,chuck,hashim suboh (yb la ni).Our pengetua at that time ialah Cikgu Abdul Rahim,garang sangat.,diberi gelaran 'a man with a golden car'.
Saya masuk tingkatan satu tahun 1975 di smsp ni.Bayangkan seorg budak sarawak dari ulu datang ke semananjung(paling jauh pulak tu).cultural shock brader.Berbekalkan keazaman yang kuat saja dapat got thro' semua itu.masa tu baru berumur 11 tahun.tak boleh nak imagine...
Tapi ramai kawan-kawan yang supportive masa tu ,kamal,hadi,4r,kaha,Lan,pak ya,Amin dan ramai lagi,semuanya memberi sokongan dan brotherhood yang kuat.Jutaan terimakasih pada u all,hanya tuhan saja yang dapat membalas budi baik brader semua.

Banyak yang kita belajar semasa berada di Sekolah Asrama Penuh ini.Ia merupakan satu peluang.Peluang utk memajukan diri,menimba pengalaman,berdikari dan belajar menyesuaikan diri dgn persekitaran baru yang asing utk budak kecil dari Sarawak ini.

Kalau nak cerita pengalaman ,banyak sangat...
1.Bab makan,masih ingat lagi term ROTI MAYAT.Sayoq BALAK,Ikan kembong memang menu wajib.kalau hari Sabtu(hari yang ditunggu-tunggu),boleh keluaq pekan,pekena NASI GANJA.
2.Bab belajar.kita org agak malas sikit.dah lah tak berapa cerdek ,malas pulak tu.mana tak kena marah oleh cikgu Khalid Dan.Dulu cikgu khalid cakap aku tak akan dapat credit BM,ternyata dia salah.
3.kalau main bola ,kitalah hebat.Main kat pdg wembley sebelah asrama tu.kamal dgn basketballnya,yang lain main bola.Kalau MSSps kita masuk final bolasepak.sempatlah main kat Stadium Dtk Sheikh Ahmad.

Masa berkumpul kat Prince hotel hari tu..masing cerita kisah lama.Saya tanya dia org apa agaknya dia org buat seandainya mengulangi kehidupan sebagai student SMSP lagi...
1. .......Tak belajar merokok..ada member kena tangkap merokok dan kena public canning.Dia org selalu cakap....hisap rokok LUCKY STRIKE....kalau unlucky kena tangkap....kena Stroke rotan.
2........Ingin belajar bersungguh-sungguh(dulu main kuat..takdak ceramah motivasi,guru kounseling pun tak ada,pandai-pandai sendiri je)
3..........Nak mengeratkan silaturahim...tak nak kehilangan contact dgn member-member.
4....... nak beli nasik lemak ustaz yang sedap ....siap boleh hutang pulak tu
5.........Nak main jerami,daun terup sampai pagi.
6........nak belajar mengorat..(dulu masa kat sekolah tak reti mengorat perempuan)
7.........Nak buat homework on time..taklah kena denda.
8.........Nak belajar ADD MATH betul-betul....sekarang ni nak ajar anak pun tak reti..
9.......nak mandi Ayaq KIKIS......masa tu,selalu tak ada ayaq,kena kikis dalam kolah.
10........nak jadi best student....tapi nak buat camna...f=ma form 5 baru tahu..


walaubagaimana pun Smsp telah mengajar kami tentang kehidupan,berdikari dan semangat setiakawan dan yang penting tentang kemanusiaan...hopefully dapat berkumpul dgn kawan-kawan lama.

Maafkan lah.....


Adilkah kita memarahi dan menjauhi seseorang kerana satu atau dua kesalahan yang kita tak boleh diterima. Dalam kontek ini satu atau dua kesalahan masih boleh dimaafkan kerana kesempurnaan (perfect) adalah satu tingkatan yang tak mungkin dicapai.Cuba letakkan diri kita ditempatnya.Nilaikan keadaan pada masa itu,faktor-faktor yang menjerumuskannya melakukan kesalahan itu.Kita sebagai manusia harus melihatnya dgn redha dan melihatnya sebagai satu ketetapan illahi.
Janganlah kita melihat dan menilai kesalahan itu mengikut hawa nafsu marah kita.

"Jadilah kamu pemaaf dan suruhlah org mengerjakan yang ma'ruf serta berpalinglah drp org-org yang bodoh" (surah al A'raf 199)


"Maka janganlah kamu memuji-muji diri kamu(bhwa kamu suci,bersih dari dosa).Dialah seorang yang lebih mengetahui akan org-org yang bertakwa"(surah An-najm)

Janganlah kerana satu aib tersembunyi dan dosa kecil yang boleh ditutupi dgn kebaikan yang lebih banyak,anda menjadi jauh drp seseorang yang pernah anda puji latar-belakangnya,anda terima cara hidupnya,anda tahu kemuliaannya,dan anda tahu kebolehannya berfikir.
INGATLAH ANDA TIDAK AKAN DAPAT SEORANG PUN YANG SEMPURNA TANPA AIB DAN DOSA.

JADILAH SEORANG PEMAAF....please remember,any hurts,angers and hatreds that you carry for others,just sit there in your energy field attracting more of the same.The more you angry ,more people make you angry.The more hatred you carry,the more miserable you become.So please forgive.......(i know ,itu memang susah but you have to try and keep trying..)

STEPS TO FORGIVENESS.
1. Fikirkan dan tuliskan fakta sahaja.
Pandanglah pada apa yang telah berlaku secara objectif.

2.Accepts the facts
-dont get lost in blame and tears
-a creative response akan membawa anda bergerak kehadapan dan leaves the hurts behind.
-jika anda ingin meluahkan perasaan anda,luahkanlah tapi jangan diunkit lagi dan di
ulang-ulang ceritanya.

3.Biarkan nya berlalu..(let go the feeling marah)
Are you ready to let go atau masih nak berkabung,marah dan keep on blaming and complaining.
Saya tahu memang susah nak maafkan org...but you can do by forgiving a bit at a time.
Give yourself time and take it one step at a time.

4.Selepas anda memaafkan sesorang dgn ikhlas anda akan merasa" RINGAN".actually you can feel the "freedom".You feel 'ringan' becos you free up your energy for more positive individu.

5.Doakan nya semuga dibuka pintu hatinya utk menyedari kesalahannya dan supaya Allah memberi kesedaran dan hidayah kepadanya.

6.Fikirkan hikmah yang terdapat dari kejadian tersebut.Dan yang penting ianya mendekatkan kita dgn Pencipta dan dgn yang Ar-Rahim dan Ar-Rahman.


FORGIVENESS IS A PROCESS THAT HEALS THE WOUNDS OF THE PAST.

Tuesday, December 27, 2005

tak gelak pun....he.he...

1.A doctor and a nurse have just got married.As they are lying in bed.
The doctor tell the nurse"sayang....untuk mengelak drp problems ,let try the following system.
When we go to bed at night or anytime at all,if Sayang want to have sex,
Sayang just pull and shake" my john" sekali je....ok sayang..muuuuah!!!
Nurse: "Abang sayang!!!,and what if i dont to have sex"
doctor:"Ohh...No problems sayang.....I wont force u...if Sayang dont want to have sex,
,Sayang just pull and shake "my John" 100 times.."
Nurse: "ok darling Muuuuah!!!"


2.Patient came in with lower abdominal pain,the doctor asked her,if she was 'sexually active'.
The young women appeared embarrased by the question but replied "no...i just lie there"



3.Utk harijadi isterinya Dr Mat telah menempah kek istimewa utk isterinya.Dia telah menulis kata-kata puitis atas kek itu berbunyi'YOU ARE NOT GETTING OLDER,YOU ARE JUST GETTING BETTER".
Pelayan: sir,how you want the message to be written and arranged sir?
Dr Mat:Just put"you are not getting older" at the top and "you are just getting better" kat bawah.
Pada majlis jamuan harijadi tersebut....isterinya dan para tetamu terkezzut melihat apa yang tertulis pada kek itu:"YOU ARE GETTING OLDER AT THE TOP,YOU ARE JUST GETTING BETTER KAT BAWAH"


4.Mamat:"doctor.doctor.. u have to see my wife right away! I think she has appendicitis!"
Doctor:That's impossible! your wife had her appendix taken out last year.Have you ever seen anybody with second appendix?
Mamat: doctor , have you ever seen anybody with second wife?


5.Seorang pakar jantung telah meninggal dunia.Sebagai menghormatinya dan kagum dgn kepakarannya...pehak hospital telah menempah keranda berbentuk Heart(jantung).
Pada majlis pengkembumian dan semasa hendak menurunkan jenazah,keranda berbentuk jantung tersebut terbuka secara automatik dan jenazah dimasukkan kedalam kubur.
Tiba-tiba seorang lelaki ketawa dan semua org menoleh kepadanya."What's so funny"tanya org di sebelahnya.Leleki tersebut menjawab"saya berfikir bagaimana agaknya keranda saya nanti,saya adalah pakar sakit puan dan perbidan(obstetric and gynaecologist)

Playing Tennis



Pada cuti hujung minggu yang baru lalu Persatuan Tenis Samarahan dan Unit Sukan Unimas menganjurkan pertandingan tenis antara regu.Permainan terpaksa di mulakan awal pagi kerana hampir setiap petang hujan.
Pemain Tenis sanggup tunggu hujan berhenti dan sanggup juga ngemop court tenis.Kalau di rumah,pegang mop pun tak pernah.Itulah semangat pemain tenis.Well.....it's good for your health.
Today ,i would like to talk about tenis.Tenis is a very interesting game .ITS A LOT LIKE LIFE.
1.Tenis is played on a court according to strict rules.....so is our life.Live within a bounds of society and abide by undang-undang .

2.Tenis always begins with a serve....so does each of our days.Setiap pagi kita start with a fresh possiblity....so make the most of it.Kalau serve kita bagus ,senang saja kita menang dan kalau mood pagi hari bagus dan kita segar,hari seterusnya akan produktif.

3.Tenis is a game of endurance,....begitu jugak dgn kehidupan kita,perlukan ENDURANCE.A tenis match can go up to few hours and more often becomes more a test of stamina then of a skill.

4.Tenis is a game of volleys ,strokes and slices....so is life.Our strokes and volleys sometimes good or superb and sometimes sangkut kat net or terbang tinggi.....Yes..u wont win them all,but you wont lose them all either.If u learn to recover,approach the net once a while or play attacking once a while and develop strong backhand,you will get through it..nicely dan ok.

5.Determination is a factor....in life or in tenis.Kalau kita mempunyai determination yang kuat kita boleh menang begitu jugak dgn kehidupan kalau kita ada determination, kita akan berjaya dalam kehidupan kita.

6.Handling pressure or handling kena Psycho opponents kita.Sometime s main tenis is more on how we handle pressure ,lebih-lebih lagi bila dah ketinggalan...so is life.When we are down or stressfull,it is how we handle our life ,to get through it.

So my friend ,start main tenis or any other games .Its make you fit....

Hari Natal


Pada hari Xmas lalu ,Farith awal-awal pagi dah bangun.Dia nak pergi rumah GrandPa nya di Pedawan untuk menyambut Xmas.
Anak-anak bertuah kerana sepanjang tahun ada 4 perayaan.Hari Raya AidilFitri dan Hari Raya Haji dan sebelah neneknya pula ada Gawai dan xmas.
Datang saja rumah neneknya terus nak pergi ke sungai nak mandi dan bermain air.Sungai nya jernih dan bersih,belum di cemari lagi.Apalagi sampai biru lah bibir bermain air.Maminya ikut berenang bersama anak-anaknya,cuma abah dgn Along saja yang tak mandi sungai.

Saturday, December 24, 2005

Changes...

Kita hidup mesti menerima reality...Opinions dan citarasa(tastes) pun berubah mengikut masa.It's really change with times..Please do not be old fashioned in your ways of thinking and let your tastes be modern, BUT THIS RULES DOES NOT APPLY TO KINDNESS,ITS RELEVANT ALL THE TIMES...IA KEKAL.

Last year ,i have the opportunity jumpa dgn kawan lama dari sek sains Perlis 1975 -1979 di Prince Hotel KL.Its really amazing to see how some people have changed with the times and have matured into fascinating individuals....
Kamal dah jadi high ranking officer kat bank Negara,masih maintain handsome and jovial macam dulu juga.
Hadi ,org kuat army...sorry Major Hadi...jalan dan cara berdiri pun dah berubah...maklumlah army punya style.
Kaha......masih maintain hensem dan pandai melawak mcm dulu....Masa zaman sekolah dulu selalu bergaduh dgn Kaha ni tapi yang bestnya lepas gaduh kawan balik.
Amin Salleh....pendiam dan bercakap bila perlu.maintain macam dulu cuma perut dah besar sikit.
4r(azhar) dia ni tak berubah,perangai mcm dulu ,dan agak serious sekarang dan macho...

Begitu juga dgn kawan-kawan sama kat MU dulu,Dpt jumpa di org bila dia org dtg melawat Kuching,
Tok Asid...mcm dulu ,riang dan dah alim sekarang,kopiah dah lepas dari kepala,syukurlah,dah banyak berubah kearah kebaikan.
Piang...masih cute tapi dah membesar ke depan,Sekarang dah jadi org kuat Malaria kat Kuantan.
Kardiak....Dulu officer kat Maybank tapi dah jadi org kuat Utusan Melayu Bhd.
Halim...Macho dan that typical gelak dan senyum masih lagi.Sangat berjaya dalam perniagaannya.
Bronk...Kawan yang paling produktif,anak paling ramai,engineer dan bertugas sama dgn Kardiak.Dia pun dah membesar ke depan,dulu ko org kutuk aku boroi..la ni sapa boroi..
Anu...Mamat ni masih mcm dulu..sentiasa segak ,Dentist yang berjaya di Damansara.

Its so amazing to see the changes...some of of them now Corporate CEO,School Teachers,Community Leaders and suceessful politicians.......all much more complex persons then they use to be.

It is the people who are flexible and willing to change,who seem to wheather the storms of life better.Tahniah pada you all yang telah berubah menjadi lebih berjaya and keep it up.

Driving toward a goal in the future is always better than clinging on an event or accomplishment in the past.
We certainly want to carry with us the best of our past.....esp the optimism,the kindness...the friendship..the laughters.....and the sweet memories.Tapi kita semua hendak membina on these good things utk bergerak ke hadapan dan menjadikan kita lebih berjaya.

TIMES CHANGE,ATTITUDES CHANGE.CULTURE CHANGES CONSEQUENTLY WISE PEOPLE WILL CHANGE.

BRADER,TAKE A GOOD LOOK AT YOUR OWN LIFE,YOUR ATTITUDES,COMMITMENTS,RELATIONSHIP,THOUGHTS AND PRIORITIES,IS IT TIMES FOR A CHANGE?

Friday, December 23, 2005

Berfikiran muda,jiwa dan tenaga akan muda

Dalam tahun 1979,Prof Ellen Langer dan kumpulan penyelidik dari universiti of Harvard telah membuat kajian terhadap sekumpulan warga tua yang berumur 75 tahun keatas.
Mereka dibawa ke satu tempat yang telah di ubahsuaikan agar menjadi seperti 20 tahun dahulu.
Majalah dan siaran radio adalah seperti dalam tahun 1959.Mereka hanya boleh berbincang tentang isu-isu politik dan hiburan yang berkisar pada tahun itu saja.
Setiap peserta telah disarankan agar memberi perhatian kpd cara berfikir,cara mereka bercakap serta kelakuan spt mereka muda 20 tahun dahulu.Majalah dan filem pada tahun itu ditayangkan .

Hasil kajian tersebut:
1.Ingatan mereka semasa bekerja secara berkumpulan meningkat.
2.Kepantasan tangan mereka meningkat
3.mereka lebih aktif
4.mereka menjadi lebih berdikari
5.Mereka nampak lebih muda
6.Jari dan sendi mereka lebih fleksibel
7.Duduk lebih tegap.

Prof Langer mengatakan,dengan tidak melihat org lain menjadi tua akan menghalang kita menjadi tua.
Dengan memberi peluang kepada mereka mengawal diri mereka akan membuat mereka berkelakuan dgn cara lebih muda iaitu CARA KITA BERFIKIR MEMBERI KESAN YANG BESAR KEPADA TUBUH DAN MINDA KITA.

Jadi bagaimana anda,adakah anda berfikiran muda?
Adakah anda melihat diri anda sudah tua?
Adakah anda masih melakukan perkara-perkara yang menyeronokkan seperti yang pernah anda lakukan semasa anda lebih muda dulu?

Only u youself can decide samada u tua atau tidak. Yes,i know,umur secara tahunan memang tinggi tapi umur kita boleh dimudakan......iaitu physiologically dan hormonolly,mentally(umur minda)..Up to you guys.

salah komunikasi








Semasa bertugas sebagai Pegawai Kesihatan dulu dan bertugas di klinik kesihatan ibu dan anak,kita mengada ceramah kepada wanita-wanita yang ingin merancang keluarga di kawasan pendalaman Sarawak,semasa dalam Flying Doctor Services.
Tengok gambar diatas,Para Misi menggunakan buang pisang sebagai ganti untuk menunjukkan cara menggunakan kondom.Baliklah para wanita-wanita ini dengan hati yang gembira dan dibekalkan kondom utk digunakan selama sebulan.
Masa follow up 2 bulan selepas itu, seorang daripada wanita tadi mengadu bahawa kondom ini tak boleh diharap,dia masih juga pregnant.Apabila ditanya bagaimana dia menggunakan kondom,dia menceritakan"setiap kali sebelum saya bercampur dgn suami saya ,saya pasangkan comdom pada buah pisang dan letakkan ditepi katil,tapi saya masih juga mengandung,itu misi ada tunjuk itu hari pakai pisang,itu sebab saya pakai pisang"
Kami semua terdiam mendengar penjelasan wanita tersebut dan sakit perut menahan rasa nak tergelak...

Pengajaran yang kita dapati disini:
1.komunikasi
Kita selalu assume orang faham dgn apa yang kita terangkan dan cakap.kadang-kadang kita tak boleh bercakap secara kiasan,org tak faham.Plis ,direct to the point,clear and precise.
2.Wavelength
Apabila mengadakan ceramah atau majlis ilmu yang lain,pastikan kita tahu latar-belakang audience kita.Kadang-kadang we have to go very low so that our message sampai kepada target.Cara kita bercakap dgn org kampung berlainan dgn cara kita bercakap dgn pegawai-pegawai kerajaan.
3.Lain kali ganti buah pisang dgn benda yang betul(live punya).....Ini melawak je.....he.he..he...

Thursday, December 22, 2005

What do women want ?


Terkezzut saya menerima E-mail hari dari most probably perempuan.Agaknya dia marah sebab my blog more on men .(bias).So dia luahkan perasaan dia dan tulis WHAT DO WOMEN WANT FROM YOU ALL MEN AND LEARN TO ATRRACT US.
I would like to reproducekan disini apa yang luahkan oleh miss x ini.

1. The single most important thing women wants is PHYSICALLY DESIRED by our man.
Kami mahu pasangan kami compliment kami semasa kami berpakaian cantik dan lebih-lebih
lagi apabila kami tanpa pakaian.Memanglah kami org perempuan memang sensitif mengenai
penampilan kami dan bentuk badan kami dan tak pernah satisfied,tetapi apabila pasangan kami
memuji kami ia nya akan memberi kepuasan di hati kami.

2.Yang kedua ialah kami sangat suka dan sangat ingin DISENTUH di seluruh badan kami dengan HANDS AND LIPS. kami tahu kebanyakan lelaki tak suka memeluk dan dipeluk(not cuddly type) tapi ketahuilah wahai kaum lelaki kami sangat sukakan pelukan dan ianya sangat penting kepada kami.

3.Wahai kaum lelaki,jangan sesekali criticise our looks,body and appearance becos we are sensitif part ini.Dah lah kami sangat berusaha utk kelihatan menarik dan kadang rasa kecewa dgn keadaan kami.dengan itu tolonglah faham.Tapi you all memang susah nak faham.

4.Learn to give before recieve.
Please,please......pliz ,hold yourself before we COME OR ORGASM when making love.

5.When you take us from behind(doggie),tolong caress us and call sayang,darling or our name so that we dont feel dehumanised.Segan jugak dalam keadaan macam tu.

6.Saudara mengatakan men are more on VISUAL STIMULATION,itu kita tahu,dan kami org perempuan ingin mendapat apa yang kami inginkan,jika kami rasa ghairah keatas pasangan kami,kami sanggup melakukan apa saja asal pasangan kami puas...

7.Percayalah,kami perempuan sangat setia dan bencikan kecurangan sebagaimana orang lelaki bencikan kecurangan.

8.Orang lelaki susah nak diajak berbincang.Apa salahnya kita berbincang,apa yang you all suka kami buat ,dan salahkah kami minta you all buat apa yang kami suka..lebih lagi yang mencepatkan kami dtg orgasm.

9.Kami sangat berharap kaum lelaki menerokai seluruh badan kami,terokailah..Kami rasa bangga bila diperlakukan begitu oleh pasangan kami.Why dont you try..I bet your partner and you like it.

10.Yes,memang kami dah tua dan penampilan tak macam mula kahwin dulu..Tapi barang kami bawah sana masih mampu,its moving and alive and ever ready to be used.And our asset adalah pengelaman kami...you all mengakui ini kan?


Tergamam saya membaca apa yang dihantar kepada saya.well........you guys ,any comments?

Wednesday, December 21, 2005

Be the change...


Semasa memberi ceramah utk ibu-bapa pelajar tahun lima sk Dtk Traoh kota samarahan.Tajuk yang saya pilih ialah Keluarga Harmoni ,anak-anak cemerlang.Tajuk ini sangat luas skopnya dan saya lebih menumpukan perhatian mengenai perhubungan suami isteri .Di akhir ceramah saya telah di tanya soalan :
"Bagaimana saya nak mengubah suami saya"
"Bagaimana saya nak mengubah sifat isteri saya"
"bagaimana nak mengubah perangai anak remaja saya"

Kita sebenarnya spend so much time trying to change people in our lives.
We think we can change them in ways that will make them better.....just to make us happy.
Kita selalu buat macam ini dgn anak kita,kita bercakap dgn mereka macam mana dia harus berubah,termasuk macam mana nak bergaul dgn org lain,cara makan ,cara bercakap,cara nak menghormati org yang lebih tua,menghormati saudara mara.
Kita juga mengajar mereka supaya taat dengan suruhan Allah,sembahyang,puasa,dan sebagainya.
BUT OUR CHILDREN DONT LEARN FROM WHAT WE SAY,THEY LEARN FROM WHAT WE DO.

Saya ingin quote Mahatma Ghandi yang telah banyak mengubah cara manusia berfikir pada zamannya.
Someone ask Gandhi "i agree with u about nonviolence,but there are others who dont.How do i change them"
Gandhi said"you must BE the change you wish to see in others"

Dalam ceramah tersebut,soalan mereka mengenai masalah suami,isteri dan anak-anak,bagaiman nak mengubah mereka?Saya memberi contoh gandhi ini,BE the change you wish to see in them.

Dengan menjadi apa yang anda inginkan mereka MENJADI, anda akan menjadi contoh dan menjadi inspirasi kepada mereka ini.Manusia ini esp suami memang tak suka diberi lecture,begitu juga isteri dan anak remaja kita.Mereka perlukan contoh dan inspirasi utk berubah.KITA KENA BUAT DULU.Kalau suruh anak sembahyang emak bapak perlu sembahyang dulu,baru anak ikut.Begitu juga benda-benda lain.

THE CHANGE IN YOU IS CONTAGIOUS.BILA ANDA SENDIRI BERUBAH,TENGOKLAH ORANG DI SEKELILING ANDA AKAN BERUBAH..INSYALLAH.

Beauty in the eye of beholder


Keindahan terletak pada pandangan orang yang melihatnya.INI BERMAKNA KITA MELIHAT APA YANG INGIN KITA LIHAT PADA DIRI ORAN LAIN.

Kita ketahui bahawa setiap manusia mempunyai kombinasi 'perasaan','emosi', dan 'pemikiran'. dan kita ketahui juga setengahnya baik dan ada yang tak baik.Tak semuanya perfect dan tak semuanya jahat atau tak baik.

Perlu di ingatkan pada diri kita sendiri,pandangan kita terhadap seseorang lebih banyak bergantung kepada diri kita sendiri dan harapan kita terhadap orang itu.
Jika kita percaya bahawa sesuatu itu baik,kita akan menemui kualiti-kualiti yang baik.Begitu juga sebaliknya.

Jika anda seorang yang positif,anda akan lebih cenderung utk mencari kualiti positif dalam diri seseorang itu.

Untuk mencari kelemahan orang lain amat mudah tetapi apabila kita mengenalpasti kebaikan dan keistemewaan nya kita akan dapat menceriakan nya dan diri kita sendiri.Dan yang paling penting sekali akan memudahkan perhubungan kita dgn nya.

Jangan kita terlalu cepat hendak menghukum org lain,mengatakan org itu jahat,org itu tak baik dan sebagainya.mungkin dia mempunyai kelebihan dan sifat yang lain yang lebih berkualiti darpada kita.Masih ingat kah cerita seorang pelacur dgn anjing yang kehausan.Dosa nya di ampun tuhan kerana ia mempunyai hati yang mulia.
Dan yang paling utama,jangan kita menghina seseorang kerana mungkin org yang kita hina itu lebih mulia daripada diri kita sendiri.

Tuesday, December 20, 2005

How to please a man and make him happy...

Niza(bukan nama sebenar) menceritakan "my hubby of 10 years seems to be cheating on me,Dah lama dia berkendak (bahasa sarawak for adultery).I think i dah buat everything i can to please him,but it is not working.Dia balik lambat,barely pay attention to me dan kami jarang tidor bersama.I thought we had a good relationship but its seems that something is not working.Saya dah cuba nak berbincang dgn nya tapi dia terus diam.Apa yang harus saya buat?


Selalu kita mendengar senario begini,kalau lakinya dah bertindak begitu,ini adalah a clear sign that women in his life have failed to please him.I know most of u wont agree ...


Sebenar bukan susah nak membuat suami anda rasa gembira.Apa yang anda perlu lakukan ialah dengan memberi perhatian kepada beberapa perkara.Sebelum itu kenali org lelaki terlebih dahulu:
1.Lelaki lebih menggunakan deria matanya(Visual stimulation)
2.Org lelaki kurang emosional
3.Org lelaki tidak menganggap sex(physical intimacy) sebagai cinta atau kasih sayang,
Dia org boleh melakukan sex tanpa rasa cinta atau tanpa apa-apa perasaan sayang...
4.Beri saja apa yang di sukainya dan dia akan sangat gembira.

Berbalik kepada kisah di atas ,selepas 10 tahun perempuan yang dikahwini lelaki tersebut telah banyak berubah.Tua memang jadi tua,itu tak boleh di elak tapi kurangkan penampilan tua itu..dan maksud saya disini supaya anda sentiasa 'attractive'kepada suami anda.
Jawap soalan di bawah ini;
1.What do you wear at home? T shirt yang lusuh? Kain Batik saja? Track bottom?
2.Apa yang anda suami-isteri bualkan atas katil? anak-anak? hutang? beli kereta baru?
3.Bila kali terakhir anda mengurut badan suami anda? last month? last 5 years?
4.Bila kali terakhir anda mandi bersama? last month? last year?
5.Apa pakaian tidor anda?adakah sama sepanjang 2 tahun? masih baju rama-rama?
6.Bagaimana keaadan bilek tidor anda? berselerak?
7.Adakah anak anda masih tidor bersama anda dan suami anda?

Cuba sedaya upaya menarik perhatian suami anda kepada anda becos outside there a lots of beautiful women yang cuba menarik perhatian suami anda.
Cuba perkara-perkara ini,walaupun kecil tapi ia boleh membawa perubahan dalam hubungan suami isteri.
1.Check kan pakaian seharian anda,pakaian tidor anda,ubahkan,jangan pakai baju rama-rama sahaja.
2.Fikirkan topik yang menarik utk dibual dgn suami anda.jgn bercerita hal hutang,atau nak buat loan Bank Rakyat je,atau nak beli langsir baru.
3.Ulitkan suami anda,seperti yang anda buat masa tengah bercinta
4.Buka minda anda dan sedia utk berubah.
5.Communicate dgn baik dgn suami anda.Jangan beri arahan kpd nya.
Org lelaki tak suka di nasihati oleh isterinya,jgn cuba nasihat.He wont listen.Nasihat boleh
diberi bila di kehendaki sahaja.
6.Utk menjaga hati suami,jagalah perutnya.jgn biar dia lapar.
7.Keep yourself young...and attractive.go ahead re-style your hair,pergi buat rebonding.
Pergi buat facial and kalau ada extra money ambik injection vit c atau botox injection.
8.Makan supplement supaya nampak cergas.jangan nampak pucat lesi ja muka tu.Makan kacip fatimah ke atau jus manjakani ke.makan vitamin utk makanan tambahan.
9.Pakai light make up di rumah,janganlah tebal sangat,org lelaki tak suka tengok makeup tebal-tebal macam pelakon opera cina.
10.Pakai wangi-wangian.lelaki juga sangat suka mengguna deria ini,pantang tercium bau wangi,cepat mereka berselera....
Selamat mencuba

Monday, December 19, 2005

di pertengahan umur.


Apabila dah berumur 40 and above,banyak kedengaran keluhan sperti ini:
"perut semakin naik lah brader,control makan pun naik jugak"
"Badan rasa tak bermaya,cepat letih"
"Nafsu sex berkurangan,terpaksa nyanyi 'rela ku pujuk' barulah dia naik"
"rambut aku terpaksa di inai,kalau idak,banyak sangat uban..nampak sgtlah dah tua"
Itulah sebahagian daripada rungutan org lelaki apabila umur dah menjangkau 40 keatas..ini adalah gejala ANDROPAUSE.
WHAT IS ANDROPAUSE?
By the time men are between 40 to 50,they will experience the symptoms similar to female menopause.Pada usia pertengahan ini kaum lelaki dikatakan melaluinsatu fasa yang di gelar Krisis Pertengahan Umur.Satu sindrom perubahan fizikal dan emosional yang menyerupai menopause pada wanita.
Org lelaki claims life started at 40,tapi masa ini mereka ini cuba mengatasi gejala ini.Masa ini org mula nak "buang tabiat" nak buat benda yang pelik-pelik,dan crisis ego berlaku.

APA PENYEBABNYA,CAUSES?
When you reach 30,testosterone levels drop by about 10% every decade,and another factor in the body called Sex Binding Hormone Globulin(SHBG) increased.SHBG ini akan memerangkap testosterone dalam darah sehingga berkurangan utk bertindak pada sel-sel tertentu.

IMPACT OF LOW TESTOSTERONE.
Apabila hormon ini berkurangan,berlaku banyak perubahan kpd kaum lelaki;
1.Kurang daya rangsangan seks
2.cepat rasa letih dan penat(stamina dah kurang)
3.Perubahan emosi spt cepat marah,cepat merajuk,prone kepada depression
4.perubahan bentuk badan,otot menjadi lembik,berat badan bertambah,lemak berkumpul
terutama di Abdomen(perut membuncit)
5.Osteoporosis
6.Kurang mood,cepat berubah mood(moody)
7.irritable(rasa terganggu)
8.Joints pain(sakit sendi dan tulang)
9.risiko penyakit kardiovascular tinngi spt serangan sakit jantung dan stroke
Simptoms ini menyerupai simptoms menopause bagi wanita.


Adakah anda mengalami gejala andropause?
1.Adakah anda mengalami kekurangan kekuatan dan endurance(stamina)?
2.Adakah anda kekurangan tenaga?
3.Adakah anda mengalami kekurangan rangsangan sex(sex drive),atau asyik memberi alasan
letih dan sakit kepala kpd isteri anda?
4.Adakah anda mengalami masalah ketegangan (erection),atau masalah sustaining erection?
5.Adakah anda mudah moody,grumpy,easily irritable?
6.Adakah anda mengalami kurang rasa bahagia(enjoy life)?
7.adakah mutu kerja anda merosot?
8.Adakah hubungan dgn isteri,kawan,teman sekerja merosot?

Kalau banyak yang positif,lebih baik anda jumpa doktor anda.

RAWATAN? ADA KAH?
Rawatan andropause bergantung kepada simptoms yang ada dan melalui Hormone replacement therapy.(HRT).HRT ini boleh digunakan secara tampalan,pill dan injection.
Kesan daripada rawatan ini,perubahan yang sangat nyata berlaku dan simptoms andropause dapat di pulihkan dgn cepat.
Kesan Sampingan;
hrt ini (testosterone) di kaitkan dgn breast cancer pada lelaki,
juga cancer prostat.

accepting compliments

Anda menempah baju sebulan sebelum pergi dinner yang dianjurkan oleh opis anda;
Mr A: Oh.. u look nice and lovely in that dress,is it new?
Anda: What ? Tak ada lah, Baju lama,hari raya lepas nya baju, beli masa sale kat Parkson.
Anda telah memasak makanan utk meraikan kawan anda;
Mr B: O Yoo! This food is so sedap,so delicious,sehingga menjilat jari,U are great and really good cook.
Anda: ala...I am not really.I just campak-campak je bahan-bahan nya.
Anda pergi ke Salon utk membuat facial dan mewarnakan rambut anda utk pergi majlis Dinner.
Mr C: Ala hai....cantiknya,macam org dara,memang org tak tahu dia dah ada anak 4 org.
Anda:EH eh awak ni.. Kita dah tua dah..tak cantik..

Kenapa ye ? Why do we find it is so hard to accept compliment gracefully?
How do you feel when someone openly admires you?
Adakah anda suka,gembira, menyampah dan terasa di awang-awangan.

So we look at this ,what if you compliment someone and they dont accept it,would you bother to do it again?Sure anda tak nak dah kan,rasa serik dan anda akan menyampah melihatnya?

Whenever someone congratulate u,encourages and supports u,they are showing u respect and admiration.Dia bangga dapat join dan kelihatan bersama anda.
If you just ignore or 'throw away' their compliments ,you are only showing your LACK OF SELF ESTEEM,MENUNJUKKAN KELEMAH ANDA DAN RASA INFERIORITY COMPLEX.

Belajarlah utk menerima compliment,learn to accept it.Next time when someone say something nice about you just say' THANK YOU,MAK ACEH,MAKSIH DAN KAM SIA'.
"accept a compliment and anda akan rasa wonderful dan begitu juga the person giving it"

Saturday, December 17, 2005

Squeezing Muscles



Semalam selepas bermain tenis,saya sempat berborak-borak dgn kawan isteri saya di tempat parking kereta.Mereka semua ini baru balik dari Gym,baru balik dari exercise.Macam-macam soalan dia org tanya.kebanyakan nya berkaitan dgn macam mana nak turunkan berat badan,nak kempiskan perut,dan nak kurangkan saiz paha.Tapi sayangnya tak ada yang bertanya mengenai kegel exercise,sedangkan mereka ini sudah mempunyai anak 2-3 orang.

Conclusions we can get from my conversations with my wife's friend.
Many women dedicate hours on exercises that tone thier butt,thier stomach and sculpt thier thigh and forearms.What they often neglect are thier pelvic floor muscles.These muscles responsible for supporting your pelvic floor organs such as bladder,uterus and rectum and if needed provides excitory sensations during sex.

These muscles ,seperti mana-mana muscles are particularly subjected to "wear and tear",esp semasa mengandung,melahirkan anak,mengangkat barang-barang berat dan apabila usia meningkat.dan apabila dah menapause.
These muscles are important becos they maintain urinary and fecal incontinence.they relax to urination,delivery and sexual intercourse.

WHERE ARE THE MUSCLES?
Tengok gambar.
How to locate the muscles?
If u put your finger half way into your vagina and squeeze as if your are trying to stop the urine flow,you can feel the muscles contracting your finger.

APA TERJADI BILA MUSCLE INI LEMAH?
Jika muscle ini lemah,ini merupakan faktor yang akan menyebabkan stress urinary incontinence(tidak dapat mengawal kencing,terkencing).this is the condition where urine leakage occurs where there is increased abdominal pressure during activities such as coughing,sneezing,laughing and lifting heavy objects.

BAGAIMANA NAK PREVENT MUSCLES INI MENJADI LEMAH?
1.The best and paling effective way adalah dgn exercise selepas melahirkan anak.
2.Good antenatal care,labour management(masa beranak yang pendek,tidak meneran lama)
3.Episiotomy semasa melahirkan anak(mengelak otot koyak)
4.Regular exercise
5.Spacing of pregnancy.(jarakkan kelahiran anak)
6.Kurangkan berat badan(obesity boleh menyebabkan muscle ini lembik)
7.Constipation.(sembelit).proses meneran terlalu lama.

APA ITU 'KEGEL EXERCISE' ?

I will show u a simple kegel exercise which u can do it anywhere,samada u are standing or duduk di ofis atau semasa u baca blog ini.

First,try to locate your pelvic floor muscles by constricting your anus,you can feel the movement of the muscle around your anus,vagina and urethra(lubang kencing) tightening.
Hold the constriction for 5 second and then relax for 5 second.
Repeat the squeezing-relax routine for 10 to 20 minutes.
Aim for 100 kegel per day.


Wednesday, December 14, 2005

Men are hard to please......

Ada org pempuan marah-marah ,asyik dia org je kena.So saya baru terima e-mail dari seorang kawan (leah milla) yang mengatakan "men are hard to please...)
(drp e-mail)
The problem with you guys....

If u treat him nicely,he says u are in love with him,
if u dont,he says u are proud.

If u dress nicely,he says u are trying to lure him,
if u dont,he says u are from kampung.

If u argue with him,he says u are stubborn,
if u keep quiet,he says u have no brains

If u are smarter than him,he will lose face,
if he's smarter than u,he is great

If u dont love him,he tries to possess u,
if u love him,he will try to leave u

If u dont make love to him,he says u dont love him,
if u do,he says u are cheap

If u tell him your problems,he says u are troublesome,
if u dont,he says that u dont trust him

If u scold him,u are like mak nenek to him,
if he scolds u ,it is becos he cares for u.

If u break your promise,he says u cannot be trusted,
if he breaks his,he is forced to do so.

If u smoke ,u are bad girl,
if he smokes,he is gentlemen.

If u do well in your exam, he says its luck,
if he does well,its brains

If u hurt him,he says u are cruel,
if he hurts u,he says u are too sensitive!!!

Do you think men are so hard to please...?personally i dont agree and what say u?

Perempuan cantik dan perempuan tak cantik


Orang lelaki kalau pasal komen orang perempuan memang tak boleh lawan,dia org memang kreatif.Yang mengomen pulak bukan nya hensem sangat tapi bila mengomen org mcm dialah org yang paling macho.Sourgrape kot...

Kalau perempuan cantik berdiam diri dan control ayu
lelaki akan kata:Waduh....ini yang gue cari..gadis idaman..
kalau pempuan tak cantik berdiam diri dan control ayu
dia org akan kata:apalah dia ni...tak reti nak komunikasi...berat mulut...

Kalau pempuan cantik buat jahat atau nakal
lelaki akan kata: ini mesti ada masalah , neglected child ,salah asuhan...
kalau pempuan tak cantik buat jahat atau nakal
lelaki akan kata: dah lah tak lawa...perangai huduh pulak tu..

Kalau pempuan cantik dapat laki atau boyfren hensem
lelaki akan kata:Padan la dgn dia..
kalau pempuan tak cantik dpt laki atau boyfren hensem
lelaki akn kata:Tak patut ,unfair,mesti org laki tu buta atau rabun punya
atau pempuan ni mesti pakai bomoh

kalau pempuan cantik pakai kereta mewah(merc ke,bmw ke,celica ke)
org lelaki akan kata:Mesti jadi pempuan simpanan ni,datuk mana yg bela dia
ni...
kalau pempuan tak cantik pakai kereta mewah
Dia org akan cakap:Ala...jgn nak eksen..bapak punya tu.mesti anak org kaya

Kalau pempuan cantik suka dgn kanak-kanak
lelaki akan cakap: aduhai...caring betul dia ni..
kalau pempuan tak cantik suka kanak-kanak
Dia org akan cakap: berlakon la tu...buat-buat caring..

kalau pempuan cantik menangis
Org lelaki akan cakap: so cute..u nangis makin cantik
Kalau pempuan tak cantik menangis
dia org akan cakap: ngada-ngada betul dia ni...

Kalau pempuan cantik pandai dan memegang jawatan tinggi
lelaki akn cakap: dah lah cantik pandai pulak tu..cukup package
Kalau pempuan tak cantik pandai dan memegang jawatan tinggi
Dia org akan cakap: well...beauty doesnt come with brain..
Sebenarnya semua kejadian tuhan adalah cantik,dan bagaimana kita sebagai manusia menilai kecantikan tersebut.As human being kita selalunya terpengaruh dgn kecantikan luaran,kecantikan hanya 'skin deep' sahaja dan tidak akan kekal.Kecantikan dalaman dan hati adalah paling unggul dan utama.

Tuesday, December 13, 2005

lelaki idaman...



Pada akhir-akhir dalam surat khabar perdana,banyak di perbincangkan tentang wanita professional yang tak kahwin dan lebih rela hidup membujang,
Kita harus ingat jodoh,maut dan rezeki adalah di tangan Allah,tapi wanita dan lelaki harus berusaha utk mendapat jodoh mereka.
Mereka ini nak mencari lelaki idaman,yang macho,yang baik,intelligen dan sebagainya .Syarat terlalu banyak siapa yang hendak dan mana nak carik yang cukup criterianya.Cuba tengok ini:
Lelaki yang baik selalunya kurang kacak..
lelaki yang macho,segak,hensem selalunya buaya..(u mungkin bukan yg terakhir)
Lelaki kacak,baik dan gentlemen selalunya gay...(tak pandang pempuan)
Lelaki yang kacak campur manis,baik hati,bertanggungjawab dan ada duit selalunya
suadah berkahwin..(laki orang)
Kebanyak lelaki yang tak berapa kacak (sekadar sedap mata memandang) tapi berduit dn
baik hati selalunya berfikir wanita mahukan duit mereka saja...kalau dia org buat baik tu
dia org mahu something in return.....

Susah nak carik yang terbaik.Hidup di dunia ni kita harus menjadikan diri kita baik ,menjadi org yang luarbiasa barulah kita akan mendapat pasangan yang baik dan luarbisa juga.tapi kebanyak kita hanyalah manusia biasa dan pasangan kita juga manusia biasa ,masing -masing mempunyai kekuatan dan kelemahan,Kita harus belajar menerima kelemahan tersebut.Dan jangan dok berangan nak carik macam shahruk khan,Tom cruise(tom yam banyak).bagi lelaki pulak jangan berangan nak carik macam Britney spears,siti nurhaliza dan Mala samsudin(dah di ambik org).

Monday, December 12, 2005

Umpan memancing


Hari minggu sekarang ini penuh dgn undangan khenduri.Di majlis ini selalunya kita akan dpt berjumpa dgn kawan-kawan.Banyak lah cerita-cerita terkini.Semalam berjumpa dgn group yang suka memancing,so topic perbincangan mereka adalah memancing.
Berbagai kaedah dan petua memancing di ceritakan,ada yang menceritakan tentang kehebatan masing-masing dalam memancing.Yang menarik perhatian saya adalah berbagai umpan yang digunakan.Kata Amat "utk mendapat udang ,mesti pakai kompon(sejenis cacing tanah lumpur di tepi sungai).Cacing tanah biasa tak berapa menjadi" .Si Kaer pula kata" nak dapat ikan Terusan atau Ikan Palo ,kita gunakan anak udang fresh".

Daripada perbualan mereka,kita boleh rumuskan bahawa mereka mengetahui apakah kegemaran ikan dan keinginan(preference)setiap ikan di Sungai Samarahan.Dan mereka tahu di mana lubuk ikan dan lubuk udang dan yang pentingnya megelak lubuk buaya.
Kita boleh gunakan anologi ini utk kita gunakan dalam perhubungan manusia.kita tahu bahawa manusia adalah unik dan berbagai ragam.kita perlu mengkaji dan meneliti keperluan,kesukaan, kegemaran,perkara yang tak disukai dan dibenci mereka, kita akan dapat mengujudkan satu perhubungan yang harmoni.
Apabila anda berusaha secara konstan melayan org lain dgn cara yang sama anda mahu dilayan,anda akan menjadi org yang disukai org lain dan menjadi org yang mereka sayangi dan yakini.
Apabila anda belajar mengurus emosi dan ego anda,apabila anda sentiasa mengambil kira keperluan org lain,anda pasti akan berjaya MEMANCING dgn kebaikan serta MENANGKAP lebih ramai kawan.
Dengan itu kita perlu belajar jenis-jenis ikan yang ada dan mengetahui kegemaran ikan tersebut supaya kita dapat menyediakan umpan yang sesuai utk mendapatkan mereka.

Saturday, December 10, 2005


(HIV virus)



Pada 1 Dec setiap tahun,seluruh dunia merayakan Hari Aids Sedunia.
First case of Aids telah di diagnosed di New York pada tahun 1979 dan sehingga sekarang berjuta-juta manusia telah dijangkiti oleh virus Hiv.Tidak ada yang terkecuali semuanya at risks.

Di negeri Sarawak lebih kurang 500 org telah di jangkiti Hiv virus.Sebahagian besar adalah berumur antara 29 hingga 39 tahun.
Cara jangkitan adalah hubungan sexual(heterosexual)

Mode of infection;
Hiv hanya boleh merebak melalui hubungan sexual samada heterosexual atau homosexual,perkongsian jarum,blood transfusion(yang dicemari oleh virus Hiv),antara ibu dgn anak kandungannya.

Mari kita lihat jangkitan Hiv dan Aids ini dari sudut ugama,walaupun tak berapa digemari oleh beberapa NGO di negara kita.
Jangkitan hiv ini dapat dikategorikan sebagai HUKUMAN KEATAS PELANGGARAN FITRAH, 'UQUBAH AL-FITRAH'
Fitrah ertinya asal kejadian,jati diri atau naluri manusia atau nature.
Hubungan sex adalah fitrah atau being human.Secara fitrahnya hubungan ini harus dilakukan dgn berlainan jenis.Lelaki mencintai wanita dan wanita mencintai lelaki,itulah fitrah.Apabila berlakunya hubungan homosexual maka Uqubah al-fitrah berlaku.
Dalam Islam melarang melakukan seks secara rambang.Islam menganjurkan perkahwinan dan bagi yang mampu dan memenuhi syarat adalah wajib utk kahwin.Secara fitrahnya wanita adalah monogami dan melarang wanita melakukan poliandri(kahwin ramai lelaki) berlainan dgn lelaki yg mempunyai kecenderungan berpoligami,kerana itu agama tidak melarang poligami tetapi meletakkan syarat yang ketat supaya tidak disalahgunakan.ITULAH FITRAH,INILAH AGAMA..Dan kalau ini dilanggar maka terjadilah UQUBAH AL FITRAH.
Hadis "tidak berleluasa fahisyah dalam satu masyarakat,sampai mereka terang-terang
melakukannya,kecuali terjadinya wabak dan penyakit yang mana mereka belum
pernah kenal oleh generasi terdahulu"
Dan sampai sekarang belum ada ubat yang dapat benar-benar menghapuskan virus Hiv ini.

Mengikut lapuran dari jabatan epidemiology negeri Sarawak penyebab utama jangkitan di sini adalah melalui hubungan sexual yang bertentangan dgn fitrah manusia iaitu homasexual dan multiple sexual partners(sex secara rambang).Al Quran menamakan sebagai fahisyah(keburukan,kemungkaran yang melampaui batas).

Al Quran menyatakan "Berhati-hatilah dgn cubaan dan seksaan yang tidak hanya menimpa
orang-orang yang berlaku aniaya di antara kamu dan ketahuilah
bahawa Allah mahakeras seksaNya(QS8:25)
Peringatan drp alquran tadi menyatakan bala ini tidak terkena pada yang melakukan pelangaran fitrah saja tapi kpd yang tak berdosa seperti anak-anak pengidap hiv ini,Hospital staff yang terdedah kapd penyakit ini dan ramai lagi yang terdedah kpd hiv ini.

Kesedaran,awareness,knowledge,keprihatinan terhadap penyakit ini harus di pertingkatkan melalui program pendidikan kesihatan yang lebih aggressive dan istiqamah.Pendidikan ini harus dijalankan di sekolah-sekolah,ipt,kilang-kilang,kampung-kampung dan seluruh pelusuk negara bukan sekadar memberi kondom free dan jarum free saja.
Dan yang paling penting sekali membenteras penyebabnya.

Semuga kita semua dilindungi Allah dari penyakit ini dan menetapkan keimanan kita ..Amin

Thursday, December 08, 2005

asmaradana.....mana kehangatannya?



Sebagai seorg doktor kat country side,kitalah menjadi tempat rujukan berbagai-bagai masalah,kita akn menjadi seorg doktor,ustaz,guru,sosial worker dan kadang menjadi imam(bidan terjun).
Saya tak complain,malahan berbangga dapat berbakti kpd masyarakat setempat.Malah perkataan DOCTOR adalah dari perkataan sanskrit DOCERE iaitu Guru atau mengajar.
Pada minggu yang lalu seorg kawan mengadu mengenai rumahtangganya yang dingin,tak mesra sperti dulu dan dah tak seindah spt masa bercinta.Saya tetap menjadi pendengar yang setia dan sedaya upaya menjadi kounselar perkahwinan atau kounselar rumahtangga.

Banyak sebab mengapa hubungan asmara suami isteri menjadi dingin.Selalunya ia berpunca daripada kedua-dua pehak.Si suami jangan menyalah isteri saja,begitu juga si isteri jangan salahkan suami saja.kedua-duanya hendaklah memainkan peranan dalam memulihkan hubungan asmara ini.Selalunya kalau kita perhatikan apabila ada ceramah,seminar rumahtangga,yang paling ramai hadir adalah kaum hawa,yang kaum adam tak berminat(ego kot).

Beberapa perkara telah dibincangkan bersama kwn saya ,antaranya:

1.TERIMA DIRI PASANGAN KITA SEADANYA.
Masa bercinta setiap pasangan akan cuba sedaya upaya menjadi yang terbaik utk menyenang hati pasangan.Yang lelaki akan 'control macho' dan yang perempuan akan 'control ayu'.Semuanya indah belaka,kentut pun bau wangi,menunggu kekasih berjam-jam pun rasa sekejap.tapi bila dah kahwin mulalah perkara yang negatif timbul,habit yang tak baik timbul dan perangai yang sebenarnya di ketahui.Apabila kita kahwin dgn pasangan kita ,kita have to accept dirinya dan JANGAN,JANGAN cuba mendesak utk mengubahnya.

2.HUBUNGAN INTIM (sex)
Ia merupakan satu peringkat kemesraan.Expression of love.Jangan melakukan sex kerana terpaksa,sekadar menjalankan tanggungjawab kerana ianya akan berakhir dgn kekecewaan.Dont force your pasangan to do it,lets it comes naturally.seks secara spontan adalah lebih mendatangkan kemesraan...
Luangkan masa utk merancang hubungan emosi yang asli.
a.why dont you try new place utk memadu asmara?
ambil cuti and pergi ke beach,resorts atau check in hotel lima bintang dan spend your
times dgn pasangan anda.(both of u saja) dan jadikan sebagai honeymoon kedua.
b.Kalau tak mampu nak pergi ke tempat-tempat tersebut,hantar anak bercuti sehari dua ke
rumah neneknya atau rumah uncle dan auntynya supaya anda berdua saja di rumah.
Alangkah indah kalau berdua saja,even both of u can walk and stay naked all day long .
Be adventerous....

3.TRUST,KEPERCAYAAN KPD PASANGAN ANDA.
anda mesti tanamkan perasaan trust kpd pasangan anda.Jgn menaruh syak wasangka dan
cemburu yang keterlaluan kpd pasangan anda.
a.pasangan anda akan rasa rimas bila asyik di telipon,di tanya dimana berada,buat apa,dah
makan belum dan asyik kena check aja.
b.jangan kongkong pasangan anda atau queen control.ini akan merimaskan pasangan anda.
c.Jgn cabar pasangan anda,nanti dia buat betul-betul nanti,kan putih mata.

4.KOMUNIKASI.
Jgn mengharapkan pasangan anda mengetahui apa yang ada dalam fikiran anda atau
boleh membaca apa yang anda fikirkan!
a.dgn org lelaki ,anda hendaklah cakap direct to the points.Dia org tak pandai bahasa berbunga
bunga atau bahasa sindiran. Ini akan mengelakkan konflik.
b. dgn org pempuan ,anda mesti berhati-hati bila bercakap,dia org boleh interpret ayat dan
perkatan anda berbagai-bagai pengertian...awas.
c.Org pempuan juga boleh mentafsir bahasa badan dgn baik..dan memikir benda yang
pelik-pelik dan tak masuk akal(sometimes)

5.FOKUS.
fokuskan pada apa yang anda sukakan pada pasangan anda,dan terimalah kelemahannya.
Jgn ungkit kesalahan pasangan anda dan buangkan jauh dari ingatan anda.

6.SETIA PADA PASANGAN ANDA.
Ini kemuncak kpd hubungan antara anda dan pasangan anda.Kalau tak setia akan menjadi
huru-hara.Setialah kpd pasangan anda dan hargailah kesetiaannya dan pengorbanan yg
yg dilakukannya sepanjang hidup bersama.
Jika anda mempunyai kekasih lama tapi jodoh tak ada dan ia muncul semula....JANGAN..
JANGAN...JANGAN terperangkap dan terlibat dgn permainan tersebut.
Elakkanberjumpa dgnnya dan elakkan berhubung dgnnya.Anda akan dapat mengelakkan
ketegangan dgn pasangan anda.

7.PUPUKKAN KASIH-SAYANG.
kasih-sayang ni macam kita tanam bunga,kalau kita siram air dan kita baja setiap hari bunga
kita akan tumbuh dgn subur dan cantik.,begitu jugak dgn kasih-sayang,ia nya akan subur
jika kita sentiasa berusaha utk menjaganya..
Ianya dapat di pupuk dgn;
a. kata-kata manis.sentiasa memuji pasangan anda dan sentiasa menghargainya
b.menolong pasangan anda melaksana kerja harian di rumah
c.bergurau-senda
d.outing bersama
e.peluk pasangan anda setiap hari
f.senyuman manis kpd pasangan anda,
g.lakukan semula apa yang anda pernah lakukan semasa bercinta dgnnya.
h.Mandi bersama pasangan anda,tentu anda rasa bahagia.dan lain lain lagi

8.Ilmu hubungan suami isteri.
Dalami ilmu ugama dgn menghadiri majlis ilmu,ceramah,seminar .Pelajari hak suami keatas
isteri dan hak isteri keatas suami.Rajinlah bertanya dgn org yg berpegelaman,dan konselor
perkahwinan.

9.Bersosial.
Dgn menyertai kumpulan NGO,persatuan bersama pasangan akan mendedahkan anda kpd
kehidupan sebenarnya dan akan membuka minda anda.Di samping anda menyertai pasangan
anda.
Pergi bersama pasangan anda bila ada khenduri,majlis perkahwinan,majlis keramaian di
tempat anda atau ke majlis makan malam jabatannya.Dgn berbuat demikian kawan pasangan
anda akan mengenali anda dan anda mengenali sapa kawan pasangan anda.

10.SAYANGI ANAK-ANAK.
utk menyayangi pasangan anda sayangilah anak-anak anda.anak-anak adalah penghubung
antara suami isteri.

11.HUBUNGAN BAIK DGN MENTUA DAN IPAR-DUAI
Untuk mengembirakan hati pasangan anda,adakan hubungan yang baik dgn ibubapa
pasangan anda dan adik beradiknya.Kerana mereka ini mempunyai pengaruh yang sangat
besar kpd pasangan anda.

12.APA TABIAT,HABIT PASANGAN ANDA?
Utk mendapatkan hubungan yang harmoni dan baik ,beberap soalan perlu dijawab.
a.Apa makanan kesukaannya?
b.Apa yg membuatnya cepat marah?
c.Apa sukan kegemarannya?
d.Apa Tv show kegemarannya?
e.Apa yang selalu membuatnya gembira? dan banyak lagi soalan yg anda boleh tanya pada
diri anda sendiri.dan berusaha utk mencari jawapannya.Dengan itu anda akan tahu apa
yang anda harus buat dan apa yang anda harus elakkan.

13.BERSENDIRIAN
Pada masa tertentu pasangan anda perlukan masa utk dirinya sendiri.Biarkan nya
bersendirian dan jgn diganggu.Bila habis tempoh bersendirian dia akan seperti sediakala
utk anda.

14.SOLAT DAN DOA
Jgn lupa dgn Allah, kita harus sentiasa berdoa semuga hubungan kita dgn pasangan kita
kekal hingga akhir hayat kita.Kita mesti ingat jodoh ,maut dan pertemuan di tangan tuhan.
Manusia hanya boleh merancang dan Allah menentukan semuanya.Jgn lupa Solat !

Wednesday, December 07, 2005

Faces of beautiful Sarawak








(faces of Sarawak)
Sarawak is a beatiful state,multiracial,multireligion,multicultural and sangat harmoni...Cuti, datanglah ke Sarawak yang indah dan permai..Apabila anda dtg ke Sarawak anda akn melihat dan merasai kedamaian nya.

Tuesday, December 06, 2005

Complain,complain,complain.....


Semasa nak menukar tiket penerbangan di kaunter Mas di KL Central,saya melihat seorang pemuda memarahi ticketing stewardess mas.Dengan nada suara yang tinggi dia mengatakan pegawai itu "rude" dll.Saya kagumi stewardes itu krn masih mampu tersenyum.Tiba giliran saya, saya mengatakan padanya "Bad day hah ?I salute you cos u still can afford to smile".She replied"its ok,the man might have problems at home or some other problems n i am a bit unlucky,the things burst and exploded here".Lepas saya puji dan compliment dia,terus dia menjadi ceria semula dan pertukaran tiket saya menjadi amat mudah dan cepat,dan saya diberi pula tempat duduk di business class.Itulah keuntungan bila kita memuji seseorang dan menceriakan seseorang.Tak rugi kan?
Why should we always complain n complain n complain..it will brings us disfavour ie by complaining of past offences we open the door to new ones.

Kadang-kadang hidup kita/org sekeliling kita asyik nak complain saja dan mencari excuses saja.
Tengok ini
Kalau aku banyak duit....Aku boleh.....
Kalau aku tidak sakit......sure aku boleh menang tenis ari tu...
Kalau aku study lebih kuat....sure aku dapat 10A punya
dan list "kalau" ni memang panjang dan berbagai" Kalau"
Sometimes 'complains' and 'kalau' ni fills the lives of some peoples,
To them nothing is ever good enough
No meal is tasty enough
No goverment policy is fair enough
No boss is smart and fair enough
No benefits is good enough etc etc....

The problems with complaining is that it does no good.Yes i agree with you,a person has every right to disagree with personal opinions,pplicies and such but when overruled or overvoted then the person needs to be a bit of more gracious and less vocal.

Look at the subtle effects of complaining;
1.friendship dissolved
2.people actually pity at us kerana menunjukkan ketidakmatangan kita.
3.stressful life
4.blood pressure increase
5.family suffer disharmony
6.less concentration and less focus
7.you look ugly(dah lah tak hensem ,lagi tak hensem,perasan macho la tu!)
8. dan lain lain lagi .....
And once the cycle of complaining starts,our life get worse and worse....think about it.

By all means,change the things you can to make your surroundings a better place but when you cant do anything,keeps your complaints to yourself.WHINING is worthless and silence at the other hand can be golden.

Monday, December 05, 2005

konvo Cik Ann




Last Satuday,selepas so many years since 1987 baru datang semula ke UM sempena Majlis Konvo Diploma Cik Anne dari Pusat Perubatan Univ Malaya.UM telah banyak perubahannya dari segi Infra dan semakin gah dan cantik.

Sebagai Alumni UM perasaan bangga dgn UM masih tebal dan UM telah mengajar saya tentang kehidupan.Turut bersama menyaksikan konvo ayahanda dan Kak Norawati nya.Saya terasa sayu bila melihat ayahanda menitiskan airmatanya,airmata kegembiraan seorang ayah.
Pada masa itu,terbayang wajah allahyarham emak ,tentu emak akan gembira bila melihat anaknya berjaya.Alfatihah utk allahyarham emak.semuga rohnya ditempatkan bersama org-org yang salleh.amin...

Thursday, December 01, 2005

Bila Dah 40 keatas...obesity menjelma


Tokasid anta komen,cakap Piang dah boroi,dia sendiri pun dah membesar ke hadapan dan ketepi.Itu tanda umur dah meningkat,belum tengok rambut lagi,kalau tak di dye sure dah putih.
Yang lain-lain yang berkaitan dgn testerone,tak usah nak kelentong punya, mesti dah low++.

Apabila you grow older,banyaklah penyakit berjinak-jinak dgn kita.so its a right time for us to do some control on what we MAKAN.And tokasid bawa-bawalah 'walking',nak suruh hangpa jogging memang tak larat punya.Hang habak sama kat Piang,Bronk,kodiang,kadiak dll.

Salah satu penyakit yang kerap menjelma ialah OBESITY bila umur meningkat.
What is obesity?
Definasi obese ialah dengan mengambil berat badan(kg) di bahagi dgn ketinggian (m square).Ini di panggill Body Mass Index
BMI= wt(kg)/Ht(m square)
overwt = BMI>23
obese =BMI>27

Salah satu cara utk mengukur obesiti dgn mengukur pinggang.Lilitan yang di kira normal must be less than 35cm.

Apakah penyebab obesiti?
1.Intake lebih daripada output.
Orang yang mengambil kalori yang tinggi tapi kalori yang keluar adalah rendah.
contoh;
Pagi makan nasi lemak+telor+ikan bilis+sambal+rendang daging+sotong
dah tu pekena teh tarik(manis pulak tu) tapi kalori yang diguna hanya utk tekan klas kereta
dan pedal minyak kereta je,jalan dari kereta ke pejabat.Berapa je kalori yang di gunakan?
2.Genetic
kalau ibubapa gemuk,kemunkinan anak gemuk adalah tinggi.
Kanak-kanak yang gemuk selalunya menjadi gemuk apabila dewasa kelak.
3.Metabolic diseases
Hypotiroid,kencing manis,dan banyak lagi.(ini kena jumpa doctor utk identified nya)
4.Aktiviti Fizikal
Ini meripakan penyebab utama kegemukan .
Selalunya depa ni cakap tak dak masa nak exercise dsb.
Kehidupan sedentari.

Simptom Obesiti.
Selain daripada perubahan dalam bentuk badan,shape,seluar dah ketat,baju size xxxL,dan penampilan yang lain,simptom-simptom lain akan timbul spt;
1.fatique
2.back pain
3.osteoathritis
4.skin disorders
5.susah bernafas dan banyak lagi...

But men dont see obesity as a problem unlike women who are more concerned with weight.Men will seek help when they actually have i.e skin infection,high level of sugar in the blood,high cholesterol,decrease libido etc etc..
Women pun bukan nya di sebab kesihatan sangat,they alls more on "takut Gemuk" tak cantik lagi,takut suami carik lain yang lebih comel dan slim...tapi bagus juga at least kurang jugak penyakit yang berkaitan dgn gemuk.Tak adalah macam men.Makin tua makin kedepan dan ketepi.
DIET:
When you commit to a rigid program of DIET and EXERCISE, sure banyak orang will notice. Excess weight will begins to drop off.Muscle begin to tone.Clothes will look better on you.Energy including sex energy and Libido and ethusiasm increase.(sorry i am talking about myself)

The degree of change isnt quick or easy.Its requires so much from you;
1.commitment
2.discipline
3.sacrifice
4.preseverance
(bukan senang brader)
The longer in the program the easier it becomes.

The secret of success (my success in reducing 20 kg);
1.We must commit to following thro' with the program
2.Set a reasonable target.How much to lose?set the duration of time.
3.Practice over and over again everyday(even we dont feel like it)
4.increase your physical activities and dont forget sexual activities.
5.Go and see your doctor to control your hunger and appetite..
6.lastly,kuatkan iman..brader.
So ,hopefully we all can say goodbye to obesity and perut boroi...