Posts

Showing posts from December, 2005

Relationship check-up

Image
Utk menghasilkan anak-anak yang cemerlang,the most basic thing is mereka hendaklah berada di dalam rumahtangga yang bahagia.Relationship anda dgn pasangan anda mestilah baik.You might have a lot of money but if your relationships teruk ,i tell u my friend,your kids will be affected..

So,sempena dgn tahun baru,why dont we audit our relationship dgn partner kita dan kita cuba memperbaiki dimana yang kurang,dan menambah baik perkara yang baik.

First,Do you know how well your relationship doing?anda boleh jawab Excellent,Satisfactory and Not Satisfactory keatas soalan-soalan di bawah.

1.KOMUNIKASI
Adakah anda berdua selalu talk together?
Yang pentingnya adakah anda berdua dapat berbincang mengenai apa-apa topik tanpa
menimbulkan kemarahan pada pasangan anda?

2.ADAKAH ANDA PENDENGAR YANG BAIK.?
Adakah anda dapat ,tahan mendengar,boleh mendengar yang baik bila pasangan anda
bercakap?

3.BAGAIMANA ANDA MENHADAPI PERTENGKARAN "GADUH" ANTARA PASANGAN ANDA?
How well both of you co…

My Fair lady....

Semalam bersama Farith baca buku cerita "my fair lady".Ceritanya mengenai Prof.Higgins train an ordinary penjual bunga into behaving like a princess dalam masa 6 bulan.Professor ini telah berjaya mengubah cara berpakaian,tingkah-laku dan cara pertuturan sebagai seorang puteri raja.
Verry interesting.......

Kita ambil pengajaran daripada cerita ini dan apply kan dalam kehidupan kita seharian...
.Anak-anak kita dapat dibentuk dan diolah supaya menjadi baik sebagaimana kita inginkan kalau kita melihatnya sebagai orang yang baik.Begitu juga kalau kita melihatnya sebagai seorang yang lembab,jadi lembablah dia.
Begitu juga pandangan dan pemikiran kita terhadap pasangan kita dan orang disekeliling kita.they will behave the way we think about them.
SO,ONCE YOU START THINKING ABOUT YOUR WIFE AS A GOOD WIFE,A GOOD MOTHER AND START THINKING ABOUT YOUR KIDS AS A CLEVER BOY OR GIRLS AND BEAUTIFUL KIDS AND YOU KEEPS ON THINKING THAT WAY ,THEY WILL TURN INTO ALL THE THINGS YOU ARE IMAGINE.

Back …

Sampan dah sedia...pengayuh tak kuat....

Image
"doc,akhir ini saya dah tak mampu lagi,semakin lemah.Sampan dah sedia tapi pengayuh tak kuat,tolong saya doc...."

"Sejak saya makan ubat darah tinggi,anu saya dah semakin kurang berupaya"

"Dia mula-mula je kuat tapi bila dan direndam sekejap dah lembik"

Itulah kata-kata mereka yang memerlukan pertolongan dalm menghadapi erectile dysfunction(ED) atau lebih tepat lagi lemah pucuk atau mati pucuk.(impotence).

APAKAH IMPOTENCE ?
impotence adalah inability to achieve atau inability to sustain an erection that is hard enough and last long enough to complete sexual intercourse.Bahasa mudahnya ialah tak dapat nak keras dan tak boleh keras lama utk melakukan persetubuhan.

Masalah ini sebenar berleluasa dan daripada 10 org lelaki yang berumur lebih drp 40 tahun ,setiap seorang pernah atau mengalami gejala impotent ini.

APA PENYEBABNYA?
Kebanyakan org lelaki pernah gagal utk mendapatkan erection(tak nak naik).Ini disebabkan terlalu letih,demam,anxiety atau mabuk alcohol, ri…

pekerjaan sementara......

Image
Pernah tak anda terfikir bahawa tugas anda sebagai ibu-bapa adalah pekerjaan sementara atau pekerjaan kontrak?
Katakan anak anda dah 5 tahun,dan apabila anak anda dah habis form 5 dan masuk ipt kira-kira berumur 18 tahun ,dia dijangka akan meninggalkan kita.Habis ipt lalu bekerja dan berumahtangga,maka masa kita dgn anak kita dah seolah-olah berakhir.Dia akan balik hari raya aje ,itupun kalau dia tak ikut suami atau isterinya.So tugas anda selesai tak lama lagi kira-kira 13 tahun atau 156 bulan atau 4745 hari saja lagi.
Kita tahu bahawa masa akan berlalu dengan begitu pantas dan kita seharus membuat auditing keatas tugas yang di amanahkan kepada kita sebagai ibubapa.

BERJAYAKAH ANDA MENJALANKAN TUGAS ANDA SEBAGAI PARENT?
Actually ,how are doing as a parent?
Adakah kita berjaya mendidik mereka supaya mereka menjadi org yang berguna dan berjaya dalam kehidupan mereka?


Anda perasan tak,kita selalunya dan terlalu concentrate dengan bagaimana nak mengubah behaviour anak-anak kita tapi tidak bers…

Behor Pulai dalam ingatan...

Image
Apabila melihat Bulletin Utama Tv 3 yang membuat liputan banjir di Perlis,teringat zaman bersekolah di Behoq Pulai ,Perlis dulu.(1975 to 1979).

SMS Perlis terletak di Behor Pulai,is about 3km from Kangar, surrounded by 'bendang' (sawah).Di belakang sekolah dan di hadapan ada terusan(tali air).Dulu kalau musim banjir memang kita semua happy,cikgu tak leh mai sekolah.Happy sakan lah.

Kita orang adalah batch yang kedua utk sekolah ini.Senior kita org geng Norshah,chuck,hashim suboh (yb la ni).Our pengetua at that time ialah Cikgu Abdul Rahim,garang sangat.,diberi gelaran 'a man with a golden car'.
Saya masuk tingkatan satu tahun 1975 di smsp ni.Bayangkan seorg budak sarawak dari ulu datang ke semananjung(paling jauh pulak tu).cultural shock brader.Berbekalkan keazaman yang kuat saja dapat got thro' semua itu.masa tu baru berumur 11 tahun.tak boleh nak imagine...
Tapi ramai kawan-kawan yang supportive masa tu ,kamal,hadi,4r,kaha,Lan,pak ya,Amin dan ramai lagi,semuanya memb…

Maafkan lah.....

Image
Adilkah kita memarahi dan menjauhi seseorang kerana satu atau dua kesalahan yang kita tak boleh diterima. Dalam kontek ini satu atau dua kesalahan masih boleh dimaafkan kerana kesempurnaan (perfect) adalah satu tingkatan yang tak mungkin dicapai.Cuba letakkan diri kita ditempatnya.Nilaikan keadaan pada masa itu,faktor-faktor yang menjerumuskannya melakukan kesalahan itu.Kita sebagai manusia harus melihatnya dgn redha dan melihatnya sebagai satu ketetapan illahi.
Janganlah kita melihat dan menilai kesalahan itu mengikut hawa nafsu marah kita.

"Jadilah kamu pemaaf dan suruhlah org mengerjakan yang ma'ruf serta berpalinglah drp org-org yang bodoh" (surah al A'raf 199)


"Maka janganlah kamu memuji-muji diri kamu(bhwa kamu suci,bersih dari dosa).Dialah seorang yang lebih mengetahui akan org-org yang bertakwa"(surah An-najm)

Janganlah kerana satu aib tersembunyi dan dosa kecil yang boleh ditutupi dgn kebaikan yang lebih banyak,anda menjadi jauh drp seseorang yang pern…

tak gelak pun....he.he...

1.A doctor and a nurse have just got married.As they are lying in bed.
The doctor tell the nurse"sayang....untuk mengelak drp problems ,let try the following system.
When we go to bed at night or anytime at all,if Sayang want to have sex,
Sayang just pull and shake" my john" sekali je....ok sayang..muuuuah!!!
Nurse: "Abang sayang!!!,and what if i dont to have sex"
doctor:"Ohh...No problems sayang.....I wont force u...if Sayang dont want to have sex,
,Sayang just pull and shake "my John" 100 times.."
Nurse: "ok darling Muuuuah!!!"


2.Patient came in with lower abdominal pain,the doctor asked her,if she was 'sexually active'.
The young women appeared embarrased by the question but replied "no...i just lie there&…

Playing Tennis

Image
Pada cuti hujung minggu yang baru lalu Persatuan Tenis Samarahan dan Unit Sukan Unimas menganjurkan pertandingan tenis antara regu.Permainan terpaksa di mulakan awal pagi kerana hampir setiap petang hujan.
Pemain Tenis sanggup tunggu hujan berhenti dan sanggup juga ngemop court tenis.Kalau di rumah,pegang mop pun tak pernah.Itulah semangat pemain tenis.Well.....it's good for your health.
Today ,i would like to talk about tenis.Tenis is a very interesting game .ITS A LOT LIKE LIFE.
1.Tenis is played on a court according to strict rules.....so is our life.Live within a bounds of society and abide by undang-undang .

2.Tenis always begins with a serve....so does each of our days.Setiap pagi kita start with a fresh possiblity....so make the most of it.Kalau serve kita bagus ,senang saja kita menang dan kalau mood pagi hari bagus dan kita segar,hari seterusnya akan produktif.

3.Tenis is a game of endurance,....begitu jugak dgn kehidupan kita,perlukan ENDURANCE.A tenis match can go up to few …

Hari Natal

Image
Pada hari Xmas lalu ,Farith awal-awal pagi dah bangun.Dia nak pergi rumah GrandPa nya di Pedawan untuk menyambut Xmas.
Anak-anak bertuah kerana sepanjang tahun ada 4 perayaan.Hari Raya AidilFitri dan Hari Raya Haji dan sebelah neneknya pula ada Gawai dan xmas.
Datang saja rumah neneknya terus nak pergi ke sungai nak mandi dan bermain air.Sungai nya jernih dan bersih,belum di cemari lagi.Apalagi sampai biru lah bibir bermain air.Maminya ikut berenang bersama anak-anaknya,cuma abah dgn Along saja yang tak mandi sungai.

Changes...

Kita hidup mesti menerima reality...Opinions dan citarasa(tastes) pun berubah mengikut masa.It's really change with times..Please do not be old fashioned in your ways of thinking and let your tastes be modern, BUT THIS RULES DOES NOT APPLY TO KINDNESS,ITS RELEVANT ALL THE TIMES...IA KEKAL.

Last year ,i have the opportunity jumpa dgn kawan lama dari sek sains Perlis 1975 -1979 di Prince Hotel KL.Its really amazing to see how some people have changed with the times and have matured into fascinating individuals....
Kamal dah jadi high ranking officer kat bank Negara,masih maintain handsome and jovial macam dulu juga.
Hadi ,org kuat army...sorry Major Hadi...jalan dan cara berdiri pun dah berubah...maklumlah army punya style.
Kaha......masih maintain hensem dan pandai melawak mcm dulu....Masa zaman sekolah dulu selalu bergaduh dgn Kaha ni tapi yang bestnya lepas gaduh kawan balik.
Amin Salleh....pendiam dan bercakap bila perlu.maintain macam dulu cuma perut dah besar sikit.
4r(azhar) dia ni…

Berfikiran muda,jiwa dan tenaga akan muda

Dalam tahun 1979,Prof Ellen Langer dan kumpulan penyelidik dari universiti of Harvard telah membuat kajian terhadap sekumpulan warga tua yang berumur 75 tahun keatas.
Mereka dibawa ke satu tempat yang telah di ubahsuaikan agar menjadi seperti 20 tahun dahulu.
Majalah dan siaran radio adalah seperti dalam tahun 1959.Mereka hanya boleh berbincang tentang isu-isu politik dan hiburan yang berkisar pada tahun itu saja.
Setiap peserta telah disarankan agar memberi perhatian kpd cara berfikir,cara mereka bercakap serta kelakuan spt mereka muda 20 tahun dahulu.Majalah dan filem pada tahun itu ditayangkan .

Hasil kajian tersebut:
1.Ingatan mereka semasa bekerja secara berkumpulan meningkat.
2.Kepantasan tangan mereka meningkat
3.mereka lebih aktif
4.mereka menjadi lebih berdikari
5.Mereka nampak lebih muda
6.Jari dan sendi mereka lebih fleksibel
7.Duduk lebih tegap.

Prof Langer mengatakan,dengan tidak melihat org lain menjadi tua akan menghala…

salah komunikasi

Image
Semasa bertugas sebagai Pegawai Kesihatan dulu dan bertugas di klinik kesihatan ibu dan anak,kita mengada ceramah kepada wanita-wanita yang ingin merancang keluarga di kawasan pendalaman Sarawak,semasa dalam Flying Doctor Services.
Tengok gambar diatas,Para Misi menggunakan buang pisang sebagai ganti untuk menunjukkan cara menggunakan kondom.Baliklah para wanita-wanita ini dengan hati yang gembira dan dibekalkan kondom utk digunakan selama sebulan.
Masa follow up 2 bulan selepas itu, seorang daripada wanita tadi mengadu bahawa kondom ini tak boleh diharap,dia masih juga pregnant.Apabila ditanya bagaimana dia menggunakan kondom,dia menceritakan"setiap kali sebelum saya bercampur dgn suami saya ,saya pasangkan comdom pada buah pisang dan letakkan ditepi katil,tapi saya masih juga mengandung,itu misi ada tunjuk itu hari pakai pisang,itu sebab saya pakai pisang"
Kami semua terdiam mendengar penjelasan wanita tersebut dan sakit perut menahan rasa nak tergelak...

Pengajaran yang kita …

What do women want ?

Image
Terkezzut saya menerima E-mail hari dari most probably perempuan.Agaknya dia marah sebab my blog more on men .(bias).So dia luahkan perasaan dia dan tulis WHAT DO WOMEN WANT FROM YOU ALL MEN AND LEARN TO ATRRACT US.
I would like to reproducekan disini apa yang luahkan oleh miss x ini.

1. The single most important thing women wants is PHYSICALLY DESIRED by our man.
Kami mahu pasangan kami compliment kami semasa kami berpakaian cantik dan lebih-lebih
lagi apabila kami tanpa pakaian.Memanglah kami org perempuan memang sensitif mengenai
penampilan kami dan bentuk badan kami dan tak pernah satisfied,tetapi apabila pasangan kami
memuji kami ia nya akan memberi kepuasan di hati kami.

2.Yang kedua ialah kami sangat suka dan sangat ingin DISENTUH di seluruh badan kami dengan HANDS AND LIPS. kami tahu kebanyakan lelaki tak suka memeluk dan dipeluk(not cuddly type) tapi ketahuilah wahai kaum lelaki kami sangat sukakan pelukan dan ianya sangat penting kepada kami.

3.Wahai kaum lelaki,jangan s…

Be the change...

Image
Semasa memberi ceramah utk ibu-bapa pelajar tahun lima sk Dtk Traoh kota samarahan.Tajuk yang saya pilih ialah Keluarga Harmoni ,anak-anak cemerlang.Tajuk ini sangat luas skopnya dan saya lebih menumpukan perhatian mengenai perhubungan suami isteri .Di akhir ceramah saya telah di tanya soalan :
"Bagaimana saya nak mengubah suami saya"
"Bagaimana saya nak mengubah sifat isteri saya"
"bagaimana nak mengubah perangai anak remaja saya"

Kita sebenarnya spend so much time trying to change people in our lives.
We think we can change them in ways that will make them better.....just to make us happy.
Kita selalu buat macam ini dgn anak kita,kita bercakap dgn mereka macam mana dia harus berubah,termasuk macam mana nak bergaul dgn org lain,cara makan ,cara bercakap,cara nak menghormati org yang lebih tua,menghormati saudara mara.
Kita juga mengajar mereka supaya taat dengan suruhan Allah,sembahyang,puasa,dan sebagainya.
BUT OUR CHILDREN DONT LEARN FROM WHAT WE SAY,THEY LEAR…

Beauty in the eye of beholder

Image
Keindahan terletak pada pandangan orang yang melihatnya.INI BERMAKNA KITA MELIHAT APA YANG INGIN KITA LIHAT PADA DIRI ORAN LAIN.

Kita ketahui bahawa setiap manusia mempunyai kombinasi 'perasaan','emosi', dan 'pemikiran'. dan kita ketahui juga setengahnya baik dan ada yang tak baik.Tak semuanya perfect dan tak semuanya jahat atau tak baik.

Perlu di ingatkan pada diri kita sendiri,pandangan kita terhadap seseorang lebih banyak bergantung kepada diri kita sendiri dan harapan kita terhadap orang itu.
Jika kita percaya bahawa sesuatu itu baik,kita akan menemui kualiti-kualiti yang baik.Begitu juga sebaliknya.

Jika anda seorang yang positif,anda akan lebih cenderung utk mencari kualiti positif dalam diri seseorang itu.

Untuk mencari kelemahan orang lain amat mudah tetapi apabila kita mengenalpasti kebaikan dan keistemewaan nya kita akan dapat menceriakan nya dan diri kita sendiri.Dan yang paling penting sekali akan memudahkan perhubungan kita dgn nya.

Jangan kita terlalu c…

How to please a man and make him happy...

Niza(bukan nama sebenar) menceritakan "my hubby of 10 years seems to be cheating on me,Dah lama dia berkendak (bahasa sarawak for adultery).I think i dah buat everything i can to please him,but it is not working.Dia balik lambat,barely pay attention to me dan kami jarang tidor bersama.I thought we had a good relationship but its seems that something is not working.Saya dah cuba nak berbincang dgn nya tapi dia terus diam.Apa yang harus saya buat?


Selalu kita mendengar senario begini,kalau lakinya dah bertindak begitu,ini adalah a clear sign that women in his life have failed to please him.I know most of u wont agree ...


Sebenar bukan susah nak membuat suami anda rasa gembira.Apa yang anda perlu lakukan ialah dengan memberi perhatian kepada beberapa perkara.Sebelum itu kenali org lelaki terlebih dahulu:
1.Lelaki lebih menggunakan deria matanya(Visual stimulation)
2.Org lelaki kurang emosional
3.Org lelaki tidak menganggap sex(physical intimacy) sebagai cinta atau kasih sayang,
Dia…

di pertengahan umur.

Image
Apabila dah berumur 40 and above,banyak kedengaran keluhan sperti ini:
"perut semakin naik lah brader,control makan pun naik jugak"
"Badan rasa tak bermaya,cepat letih"
"Nafsu sex berkurangan,terpaksa nyanyi 'rela ku pujuk' barulah dia naik"
"rambut aku terpaksa di inai,kalau idak,banyak sangat uban..nampak sgtlah dah tua"
Itulah sebahagian daripada rungutan org lelaki apabila umur dah menjangkau 40 keatas..ini adalah gejala ANDROPAUSE.
WHAT IS ANDROPAUSE?
By the time men are between 40 to 50,they will experience the symptoms similar to female menopause.Pada usia pertengahan ini kaum lelaki dikatakan melaluinsatu fasa yang di gelar Krisis Pertengahan Umur.Satu sindrom perubahan fizikal dan emosional yang menyerupai menopause pada wanita.
Org lelaki claims life started at 40,tapi masa ini mereka ini cuba mengatasi gejala ini.Masa ini org mula nak "buang tabiat" nak buat benda yang pelik-pelik,dan crisis ego berlaku.

APA PENYEBABNYA,CAUSE…

accepting compliments

Anda menempah baju sebulan sebelum pergi dinner yang dianjurkan oleh opis anda;
Mr A: Oh.. u look nice and lovely in that dress,is it new?
Anda: What ? Tak ada lah, Baju lama,hari raya lepas nya baju, beli masa sale kat Parkson.
Anda telah memasak makanan utk meraikan kawan anda;
Mr B: O Yoo! This food is so sedap,so delicious,sehingga menjilat jari,U are great and really good cook.
Anda: ala...I am not really.I just campak-campak je bahan-bahan nya.
Anda pergi ke Salon utk membuat facial dan mewarnakan rambut anda utk pergi majlis Dinner.
Mr C: Ala hai....cantiknya,macam org dara,memang org tak tahu dia dah ada anak 4 org.
Anda:EH eh awak ni.. Kita dah tua dah..tak cantik..

Kenapa ye ? Why do we find it is so hard to accept compliment gracefully?
How do you feel when someone openly admires you?
Adakah anda suka,gembira, menyampah dan terasa di awang-awangan.

So we look at this ,what if you compliment someone and they dont accept it,would you bother to do it again?Sure anda ta…

Squeezing Muscles

Image
Semalam selepas bermain tenis,saya sempat berborak-borak dgn kawan isteri saya di tempat parking kereta.Mereka semua ini baru balik dari Gym,baru balik dari exercise.Macam-macam soalan dia org tanya.kebanyakan nya berkaitan dgn macam mana nak turunkan berat badan,nak kempiskan perut,dan nak kurangkan saiz paha.Tapi sayangnya tak ada yang bertanya mengenai kegel exercise,sedangkan mereka ini sudah mempunyai anak 2-3 orang.

Conclusions we can get from my conversations with my wife's friend.
Many women dedicate hours on exercises that tone thier butt,thier stomach and sculpt thier thigh and forearms.What they often neglect are thier pelvic floor muscles.These muscles responsible for supporting your pelvic floor organs such as bladder,uterus and rectum and if needed provides excitory sensations during sex.

These muscles ,seperti mana-mana muscles are particularly subjected to "wear and tear",esp semasa mengandung,melahirkan anak,mengangkat barang-barang berat dan apabila usia m…

Men are hard to please......

Ada org pempuan marah-marah ,asyik dia org je kena.So saya baru terima e-mail dari seorang kawan (leah milla) yang mengatakan "men are hard to please...)
(drp e-mail)
The problem with you guys....

If u treat him nicely,he says u are in love with him,
if u dont,he says u are proud.

If u dress nicely,he says u are trying to lure him,
if u dont,he says u are from kampung.

If u argue with him,he says u are stubborn,
if u keep quiet,he says u have no brains

If u are smarter than him,he will lose face,
if he's smarter than u,he is great

If u dont love him,he tries to possess u,
if u love him,he will try to leave u

If u dont make love to him,he says u dont love him,
if u do,he says u are cheap

If u tell him your problems,he says u are troublesome,
if u dont,he says that u dont trust him

If u scold him,u are like mak nenek to him,
if he scolds u ,it is becos he cares for u.

If u break your promise,he says u cannot be trusted,
if he breaks his,he is forced to do so.

If u smoke ,u are bad girl,
if he smoke…

Perempuan cantik dan perempuan tak cantik

Image
Orang lelaki kalau pasal komen orang perempuan memang tak boleh lawan,dia org memang kreatif.Yang mengomen pulak bukan nya hensem sangat tapi bila mengomen org mcm dialah org yang paling macho.Sourgrape kot...

Kalau perempuan cantik berdiam diri dan control ayu
lelaki akan kata:Waduh....ini yang gue cari..gadis idaman..
kalau pempuan tak cantik berdiam diri dan control ayu
dia org akan kata:apalah dia ni...tak reti nak komunikasi...berat mulut...

Kalau pempuan cantik buat jahat atau nakal
lelaki akan kata: ini mesti ada masalah , neglected child ,salah asuhan...
kalau pempuan tak cantik buat jahat atau nakal
lelaki akan kata: dah lah tak lawa...perangai huduh pulak tu..

Kalau pempuan cantik dapat laki atau boyfren hensem
lelaki akan kata:Padan la dgn dia..

lelaki idaman...

Image
Pada akhir-akhir dalam surat khabar perdana,banyak di perbincangkan tentang wanita professional yang tak kahwin dan lebih rela hidup membujang,
Kita harus ingat jodoh,maut dan rezeki adalah di tangan Allah,tapi wanita dan lelaki harus berusaha utk mendapat jodoh mereka.
Mereka ini nak mencari lelaki idaman,yang macho,yang baik,intelligen dan sebagainya .Syarat terlalu banyak siapa yang hendak dan mana nak carik yang cukup criterianya.Cuba tengok ini:
Lelaki yang baik selalunya kurang kacak..
lelaki yang macho,segak,hensem selalunya buaya..(u mungkin bukan yg terakhir)
Lelaki kacak,baik dan gentlemen selalunya gay...(tak pandang pempuan)
Lelaki yang kacak campur manis,baik hati,bertanggungjawab dan ada duit selalunya
suadah berkahwin..(laki orang)
Kebanyak lelaki yang tak berapa kacak (sekadar sedap mata memandang) tapi berduit dn
baik hati selalunya berfikir wanita mahukan duit mereka saja...kalau dia org buat baik tu

Umpan memancing

Image
Hari minggu sekarang ini penuh dgn undangan khenduri.Di majlis ini selalunya kita akan dpt berjumpa dgn kawan-kawan.Banyak lah cerita-cerita terkini.Semalam berjumpa dgn group yang suka memancing,so topic perbincangan mereka adalah memancing.
Berbagai kaedah dan petua memancing di ceritakan,ada yang menceritakan tentang kehebatan masing-masing dalam memancing.Yang menarik perhatian saya adalah berbagai umpan yang digunakan.Kata Amat "utk mendapat udang ,mesti pakai kompon(sejenis cacing tanah lumpur di tepi sungai).Cacing tanah biasa tak berapa menjadi" .Si Kaer pula kata" nak dapat ikan Terusan atau Ikan Palo ,kita gunakan anak udang fresh".

Daripada perbualan mereka,kita boleh rumuskan bahawa mereka mengetahui apakah kegemaran ikan dan keinginan(preference)setiap ikan di Sungai Samarahan.Dan mereka tahu di mana lubuk ikan dan lubuk udang dan yang pentingnya megelak lubuk buaya.
Kita boleh gunakan anologi ini utk kita gunakan dalam perhubungan manusia.kita tahu bahaw…
Image
(HIV virus)



Pada 1 Dec setiap tahun,seluruh dunia merayakan Hari Aids Sedunia.
First case of Aids telah di diagnosed di New York pada tahun 1979 dan sehingga sekarang berjuta-juta manusia telah dijangkiti oleh virus Hiv.Tidak ada yang terkecuali semuanya at risks.

Di negeri Sarawak lebih kurang 500 org telah di jangkiti Hiv virus.Sebahagian besar adalah berumur antara 29 hingga 39 tahun.
Cara jangkitan adalah hubungan sexual(heterosexual)

Mode of infection;
Hiv hanya boleh merebak melalui hubungan sexual samada heterosexual atau homosexual,perkongsian jarum,blood transfusion(yang dicemari oleh virus Hiv),antara ibu dgn anak kandungannya.

Mari kita lihat jangkitan Hiv dan Aids ini dari sudut ugama,walaupun tak berapa digemari oleh beberapa NGO di negara kita.
Jangkitan hiv ini dapat dikategorikan sebagai HUKUMAN KEATAS PELANGGARAN FITRAH, 'UQUBAH AL-FITRAH'
Fitrah ertinya asal kejadian,jati diri atau naluri manusia atau nature.
Hubungan sex adalah fitrah atau being human.Secara fitrahnya…

asmaradana.....mana kehangatannya?

Image
Sebagai seorg doktor kat country side,kitalah menjadi tempat rujukan berbagai-bagai masalah,kita akn menjadi seorg doktor,ustaz,guru,sosial worker dan kadang menjadi imam(bidan terjun).
Saya tak complain,malahan berbangga dapat berbakti kpd masyarakat setempat.Malah perkataan DOCTOR adalah dari perkataan sanskrit DOCERE iaitu Guru atau mengajar.
Pada minggu yang lalu seorg kawan mengadu mengenai rumahtangganya yang dingin,tak mesra sperti dulu dan dah tak seindah spt masa bercinta.Saya tetap menjadi pendengar yang setia dan sedaya upaya menjadi kounselar perkahwinan atau kounselar rumahtangga.

Banyak sebab mengapa hubungan asmara suami isteri menjadi dingin.Selalunya ia berpunca daripada kedua-dua pehak.Si suami jangan menyalah isteri saja,begitu juga si isteri jangan salahkan suami saja.kedua-duanya hendaklah memainkan peranan dalam memulihkan hubungan asmara ini.Selalunya kalau kita perhatikan apabila ada ceramah,seminar rumahtangga,yang paling ramai hadir adalah kaum hawa,yang kaum ad…

Faces of beautiful Sarawak

Image
(faces of Sarawak)
Sarawak is a beatiful state,multiracial,multireligion,multicultural and sangat harmoni...Cuti, datanglah ke Sarawak yang indah dan permai..Apabila anda dtg ke Sarawak anda akn melihat dan merasai kedamaian nya.

Complain,complain,complain.....

Image
Semasa nak menukar tiket penerbangan di kaunter Mas di KL Central,saya melihat seorang pemuda memarahi ticketing stewardess mas.Dengan nada suara yang tinggi dia mengatakan pegawai itu "rude" dll.Saya kagumi stewardes itu krn masih mampu tersenyum.Tiba giliran saya, saya mengatakan padanya "Bad day hah ?I salute you cos u still can afford to smile".She replied"its ok,the man might have problems at home or some other problems n i am a bit unlucky,the things burst and exploded here".Lepas saya puji dan compliment dia,terus dia menjadi ceria semula dan pertukaran tiket saya menjadi amat mudah dan cepat,dan saya diberi pula tempat duduk di business class.Itulah keuntungan bila kita memuji seseorang dan menceriakan seseorang.Tak rugi kan?
Why should we always complain n complain n complain..it will brings us disfavour ie by complaining of past offences we open the door to new ones.

Kadang-kadang hidup kita/org sekeliling kita asyik nak complain saja dan mencari …

konvo Cik Ann

Image
Last Satuday,selepas so many years since 1987 baru datang semula ke UM sempena Majlis Konvo Diploma Cik Anne dari Pusat Perubatan Univ Malaya.UM telah banyak perubahannya dari segi Infra dan semakin gah dan cantik.

Sebagai Alumni UM perasaan bangga dgn UM masih tebal dan UM telah mengajar saya tentang kehidupan.Turut bersama menyaksikan konvo ayahanda dan Kak Norawati nya.Saya terasa sayu bila melihat ayahanda menitiskan airmatanya,airmata kegembiraan seorang ayah.
Pada masa itu,terbayang wajah allahyarham emak ,tentu emak akan gembira bila melihat anaknya berjaya.Alfatihah utk allahyarham emak.semuga rohnya ditempatkan bersama org-org yang salleh.amin...

Bila Dah 40 keatas...obesity menjelma

Image
Tokasid anta komen,cakap Piang dah boroi,dia sendiri pun dah membesar ke hadapan dan ketepi.Itu tanda umur dah meningkat,belum tengok rambut lagi,kalau tak di dye sure dah putih.
Yang lain-lain yang berkaitan dgn testerone,tak usah nak kelentong punya, mesti dah low++.

Apabila you grow older,banyaklah penyakit berjinak-jinak dgn kita.so its a right time for us to do some control on what we MAKAN.And tokasid bawa-bawalah 'walking',nak suruh hangpa jogging memang tak larat punya.Hang habak sama kat Piang,Bronk,kodiang,kadiak dll.

Salah satu penyakit yang kerap menjelma ialah OBESITY bila umur meningkat.
What is obesity?
Definasi obese ialah dengan mengambil berat badan(kg) di bahagi dgn ketinggian (m square).Ini di panggill Body Mass Index
BMI= wt(kg)/Ht(m square)
overwt = BMI>23
obese =BMI>27

Salah satu cara utk mengukur obesiti dgn mengukur pinggang.Lilitan yang di kira normal must be less than 35cm.

Apakah penyebab obesiti?
1.Intake lebih daripada…