Posts

Showing posts from July, 2006

...TETAMU SENJA.......

Image
Akhir-akhir ini....bila mendengar berita dan melihat kematian di kalangan rakan-rakan sama sekolah dulu,sama-sama kat kampus dulu atau rakan sepermainan di kampung....terasa fobia.....perasaan takut ...takut akan kematian....

Lebih-lebih lagi berbagai penyakit sudah menghampiri diri kita.......umur?....tak kira umur dah sekarang ni......Hani Mohsin baru saja 41......pun jalan jugak....

......berbagai persoalan timbul.....
.......Dah prepare kah kita menunggu hari itu?
.......Bagaimana keadaan kita bila menghadapiNya?
.......Bekal kita macam mana?
.......Orang yang di tinggal kita bagaimana?

.........aduuuuuh.....ngeriiii nya.....Kita Ini Tetamu Senja...Kopratasa ( A. Samad Said - 1955)

Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila tiba detik kembalilah kita kepadaNya
Kita datang ini kosong tangan kosong dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala
Pada tetamu yang datang dan kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra kepada tuhan kepada insan
Pada tetamu yang datang dan lupa jalan pulang
Usahlah derha…

...MENIKMATI KOPI....

Image
A group of doctors....highly established in their careers got together to visit thier old professor......

but...conversation dan perbincangan bertukar menjadi COMPLAINTS about STRESS IN WORK DAN JUGA DALAM MENJALANI KEHIDUPAN SEHARIAN.........

Offering his guests coffee....the proff went to kitchen and returned with a large pot of coffee and an assortment of cups...porcelian,plastic,silver,crystal...some expensive looking,some plain looking and some exclusive looking cups.......

When all the doctors had a cup of coffee in their hand....the proff said..."IF YOU NOTICED,ALL THE NICE AND GOOD LOOKING AND EXPENSIVE CUPS WERE TAKEN UP...TINGGAL YANG BIASA DAN CAWAN YANG MURAH SAJA.....BIASALAH TU.....NORMAL FOR YOU TO WANT ONLY THE BEST FOR YOURSELF AND....THAT IS THE SOURCE OF YOUR PROBLEMS AND THE STRESS....."

"WHAT ALL OF YOU REALLY WANTED WAS.....COFFEE.......NOT THE CUP...TAPI AWAK SEMUA WENT FOR THE BEST CUPS AND WERE EYEING DAN ASYIK TENGOK CUP ORG LAIN SAJE...."

&quo…

...HOLDINGS HANDS..

Image
You know why God created gap between fingers...?



.........so that one day a true friend will come and fill the gap by holdings your HANDS FOREVER.......

Kekejaman regim israel.......

Image
Tak tahu macam mana nak described perasan terhadap regim Israel yang sewenang-wenangnya menyerang Lebnon.....yang menyebabkan ramai kematian orang awam yang tak berdosa......

BERBAGAI PERSOALAN DI KEPALA.......

1.DIMANA NEGARA-NAGARA ARAB ISLAM....KENAPA BERDIAM DIRI....

2.DIMANA ...NAM....NEGARA-NEGARA BERKECUALI......

3.DIMANA.....OIC.....?

4.DIMANA PBB........DIMANA LU PBB?

5.KITA DI MALAYSIA....ADAKAH SEKADAR BERDEMONSTRASI.....?


mARILAH KITA BERSAMA-SAMA MENDOAKAN KESEJAHTERAAN RAKYAT LEBANON DAN MENDOAKAN KESEJAHTERAAN PARA SYUHADA DI LEBANON........AMIN

Barangkali di sana ada jawabnya.....

Image
Sekali lagi Indonesia di timpa musibah.....dugaan dari yang Maha Esa...
Betapa hebatnya dugaan...menjadikan mereka manusia yang hebat....
BERITA KEPADA KAWAN by Ebiet G.Ade (1995)

Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
Sayang engkau tak duduk di sampingku kawan
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan
Di tanah kering berbatuan

Tubuhku tergoncang dihempas batu jalanan
Hati tergetar menambah kering rerumputan
Perjalanan ini seperti jadi saksi
Gembala kecil menangis sedih

Kawan cuba dengar apa jawabnya
Ketika ia ku tanya mengapa
Bapa ibunya telah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya di laut kukabarkan semuanya
Kepada karang kepada ombak kepada matahari
Tetapi semua diam tetapi semua bisu
Tinggallah aku sendiri terpaku menatap langit

Barangkali di sana jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana
Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa- dosa
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
Cuba kita bertanya pada rumput yang bergoyang

SITI LAGI........

Image
Dah 3 hari cerita Siti dgn Dtk K di perkatakan......semua bercakap mengenai Siti...budak sekolah rendah,sekolah menengah, di warong,di market,di gerai ikan ....kaki-kaki tenis pun tak habis-habis membicara hal siti.....

Ada kawan kat unimas tu...peminat setia siti...tak nak bercakap hal siti kerana frust,kecewa....kerana siti nak kahwin.kawan saya ni...bini dia benarkan dia kahwin dua hanya kalau dgn siti nurhaliza sahaja........

Analisis kenapa siti memilih dtk k.....(selepas berforum di court tenis)

Now we look at ...the women's basic needs....
.......1.Affection...
Dtk K berjaya menunjukkan affectionnya terhadap siti..pengalamannya sebagai ayah dan suami....He knows the "soft Spot" siti....and capitalised it......

.......2.Conversation....
As a number 1 singer in Malaysia...Siti tak ramai kawan,lonely(emotionally)....Dtk K willing to hear,to listen and to talk and talk to Siti....Pandailah dia meng-ayatkan siti tu...

......3.Honesty and Openness
Pengala…

..physical and emotional pain...

Image
Physical pain...is a marvellous alarm system that prevents further damage......

It tell us...."hey brother...you better change what you are doing"

I.E.
......if you have knee pain.......reduce your weight or exercise more....

.....if you have gastritis.......watch your food..have regular meal etc....

EMOTIONAL PAIN.......also give us similar message.....
....it tells us..."you better change how you're thinking"

yaaaaa, i know....its normal to get angry....to be jealous......
....or a bit of resentful......tapi......if those feelings become permanent ,the message may be.....
.....dont expect nak control other people....
....dont expect orang lain to behave like you...atau macam yang awak kehendaki.....
....dont depend on other people to make you happy.......

so...brader...while we keep thinking the same thoughts we keep feeling the same pain......

MADNESS.....

Image
It is madness...

To hate all roses
because you got scratched with one thorn...

To give up on your dreams
because one didn't come true...

To give up on your efforts
because one of them failed...

To condemn all your friends
because one betrayed you...

Not to believe in love
because someone was unfaithful, or didn't love you back...

To throw away all your chances to be happy
because you did not succeed on the first attempt...


I hope that as you go on your way
you don't give in to madness.


Remembering always...

Another chance may come up.
Another friend.
A new love.
A renewed strength.

Be persistent.

Look for happiness in everyday..."

- Author Unknown -

..SITI OH SITI......

Image
Semalam ada kezutan di Tv3....pengumuman percintaan antara Dtk K dgn Penyanyi No.1 Malaysia...Siti Nurhaliza.

tak pernah lagi artis atau even kerabat diraja yang dapat liputan sebegini rupa ....hebatnya Siti....yes...everybody want to know siapa pilihan siti....banyak sangat spekulasi...(susah jadi siti kan....even personal and private life pun org nak ambik tau)

Semasa ambil Farzana dari sekolah semalam....dia merungut dan tak ada mood kerana Siti pilih Dtk K....."abah...nape siti tak pilih Dr F" tanya Farzana dgn muka masamnya......
Sampai rumah terpaksalah explain...."angah suka buah durian tak?" Angah menjawab "tak suka". "Along suka tak buah durian" tanya saya lagi, "along memang suka Bah".."kalau along paksa angah makan buah durian..angah hendak tak" angah menjawab dgn tegasnya "Tak hendak...."
..."so angah mesti faham....tak semestinya apa yang kita minati...org lain juga minat atau suka....macam siti,dia su…

orang berbudi ...kita berbahasa dan merasa....

Image
Dalam kehidupan kita seharian.....kita berhubung dan bergantung di antara satu sama lain......baik di pejabat,di rumah,di kawasan kediaman kita....

Dgn itu....you like it or not....you have to learn bagaimana untuk MENABUR BUDI.....MENERIMA BUDI.....DAN MENGHARGAI BUDI YANG DIBERIKAN OLEH ORG LAIN.....

BERBUDI....not necessarily dgn WANG RINGGIT atau dgn HARTA-BENDA.......tetapi kita boleh menabur budi dgn......NASIHAT........PENGAJARAN.
......TUNJUK-AJAR.
.......SOKONGAN......
DAN MENUNJUKKAN DAN MENGAMALKAN AMALAN YANG BAIK......

MEMBALAS BUDI.......
..bRADER.....membalas budi tak semestinya kita...menabur kebaikan yang sama.......dan paling bagus yang kita perlu buat ialah mendoakan kebaikan kepada yang budiman itu....

Sesiapa yang berbuat baik kepada kamu, maka hendaklah kamu membalasnya. Kalau kamu tidak terdaya membalasnya, maka berdoalah selalu baginya sehingga kamu mengetahui bahawa kamu telah berterima kasih kepadanya kerana Allah sentiasa membalas kebaikan (orang yang berbuat baik) …

...berubah....

Image
As we sail through life, don't avoid storms and rough waters,Just let it pass. Just Sail.Always remember,Calm seas never make skillful sailors

Kita tak akan dapat mengubah arah angin................TAPI..........kita dapat
adjust kain layar kita..............

so my friends.........selalu lah bersedia utk berubah......berubah utk kebaikan...

..MARUAH DIRI....

Image
Gambar zinadine aziz zidane.....menanduk dada marco metarazzi....


Pada 9 july....semasa pertandingan akhir Piala Dunia..dunia dikejutkan dgn tandukan zizau itu yang menyebabkan dia kena buang padang.


PERSOALAN NYA SEKARANG.....WHY ZIDANE BERKELAKUAN BEGINI?
Reportedly, the deaf forensic lip-reader Jessica Rees was employed to analyze the video sequences with the help of an Italian translator. According to these reports, Materazzi spoke in Italian - a language understood by Zidane due to his time spent with Juventus F.C. - and first told him: "Hold on, wait, that one's not for a nigger like you." As the players walked forward, Materazzi allegedly said: "We all know you are the son of a terrorist whore." Then, just before the headbutt, he was seen saying: "So just fuck off." [8][9] According to Brazilian TV Rede Globo, a lip-reader claimed that Materazzi twice called Zidane's sister a prostitute.[10
] Earlier claims about Materazzi having call…

...doors...

Image
The happiest people in the world are not those who have no problems, but those who learn to live with things that are less than perfect.

...PERFECT?...

Image
Ada orang orang cakap dgn saya........that we could not always get what we want........i totally agree with him.........tak semua yang kita hendak kita dapat.......ada hikmah di sebaliknya........

One thing....we have to learn TO SEE........AND THE ACCEPT THE INPERFECTION........

Kan org tua-tua selalu berpesan......ACCEPT PEOPLE'S INPERFECTION......sebagaimana kita mahu other people to ACCEPT OUR INPERFECTION.......

..hand to hold.....

Image
I was sitting on a beach one school holiday , watching my two children, maizatul and farzana, playing in the sand.
They were hard at work building an elaborate sandcastle by the water's edge with gates and towers and moats and internal passages. Just when they had nearly finished their project,
A big wave came along and knocked it down, reducing it to a heap of wet sand.
I expected the children to burst into tears, devastated by what had happened to all their hard work.
But they surprised me.Instead, they ran up the shore away from the water, laughing and holding hands, and sat down to build another castle.
I realized that they had taught me an important lesson................
All the things in our lives, all the complicated structures we spend so much time and energy creating, are built on sand.
Only our relationships to other people endure.
Sooner or later , the wave will come along and knock down what we have worked so hard to build up.
When that happens, only the person who has som…

..MAJLIS PERASMIAN KONVENYEN...

Image
.....DINNER KAT SUTERA HARBOUR VIEW HOTEL......CANTIK TEMPAT NI.....
TELAH DI RASMIKAN OLEH KETUA MENTERI SABAH.......

Di adakan persembahan tradisonal dan nyanyian oleh Adam dan Marsha AF

pemadam...di sabah

Image
.........SEMASA DI DEPAN DEWAN CHANSELORI UNIVERSITI SABAH

..life...

Image
life might not give you everything.......but only if you stop wanting everything......

Ingat....apa yang baik untuk anda...might not be for others.......tolonglah juga, appreciate pandangan dan pendapat mereka...sebagaimana anda mahu mereka appreciate anda......

Brader....you cant please everyone....neither can you please by everyone.....

Memang ada orang tak akan berubah......just dont give a damn about them......

Luangkan masa utk diri anda sendiri.....you need to get to know you.......

I,ME,MYSELF,I AM..........are the words that create evil.......buangkan dan cast away the ego........

Dont look too further for riches......tak payah tengok jauh-jauh.......look around...you already have some.....

budi

Image
Sama ada di rumah, pejabat atau kejiranan, kita saling bergantung di antara satu sama lain dan mahu tidak mahu harus belajar untuk menabur budi, menerima budi dan menghargai budi yang diberikan oleh orang lain.

Berbudi tidak semestinya dengan wang ringgit dan harta benda. Tetapi budi juga boleh diberikan dalam bentuk tunjuk ajar, nasihat, pengajaran, sokongan dan amalan baik.

Membalas budi pula tidak semestinya dengan menabur kebaikan yang sama. Tetapi memadai juga jika membalas kebaikan yang diterima dengan mendoakan kebaikan untuk si budiman tersebut.

Demikianlah yang dikatakan, "Orang berbudi, kita berbahasa, orang memberi, kita merasa."

"Sesiapa yang berbuat baik kepada kamu, maka hendaklah kamu membalasnya. Kalau kamu tidak terdaya membalasnya, maka berdoalah selalu baginya sehingga kamu mengetahui bahawa kamu telah berterima kasih kepadanya kerana Allah sentiasa membalas kebaikan (orang yang berbuat baik) lagi mengasihi orang yang bersyukur." [Riwayat Tabrani]
Image
Kisah disebuah rumah yang dikujungi oleh tiga orang lelaki tua berjanggut yang bernama KEJAYAAN,KEKAYAAN dan KASIH SAYANG.
Mereka bertiga dalam kelaparan setelah penat mengembara. Sehinggalah bertemu dengan seorang wanita di kampung itu.
Lalu wanita itu bertanya " Maafkan saya sebab tidak mengenali awak semua, tetapi saya pasti awak semua sedang lapar dan jemputlah masuk kerumah saya untuk makan sesuatu."

"Kami tidak akan masuk ke dalam rumah bersama-sama," Mereka menjawap. "Mengapa begitu?" wanita itu ingin tahu.
Salah seorang dari lelaki tua itu pun menerangkan: "Namanya ialah KEKAYAAN," Dia berkata sambil menunjuk ke arah salah seorang kawannya, dan beralih menunjuk kearah kawan yang seorang lagi, " Dia adalah KEJAYAAN, dan saya adalah KASIH SAYANG." Dia menyambung lagi,

Wanita itu masuk di dalam rumah untuk berbincang dengan suaminya. Suaminya berasa sungguh gembira. "Bagusnya!!" dia berkata. "Kalau macam tu jemputlah KEK…

sleep....

Image
5 DONT'S WHILE SLEEPING!!A man can go two weeks without eating. But if he doesn't rest at all,he can only survive for one week.
Sleeping provides us the time to rest our internal organs, eyes and brains.
Poor sleep quality can cause internal damage to our internal organs and brains.
Therefore,sleeping is very important to us.
If you wish to have a long life andstay healthy, please take note of the advice below.

5 DON'TS when you are sleeping

DON'T SLEEP WITH WATCH
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.

DON'T SLEEP WITH BRA
Scientists in America have discovered those that wear bras for more than12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.

DON'T SLEEP WITH PHONE
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far a…

...EGO N DESIRE..

Image
somebody asked god......" i want peace"

God replied..."remove that I" as that is EGO.......
and that "WANT".....as that is DESIRE.......

AND PEACE WILL BE AUTOMATICALLY THERE......