Posts

Showing posts from January, 2006

Maal hijrah....1427.

Bersama-sama kita mengambil iktibar daripada proses penhijrahan Rasulullah saw.
Beberapa area yang boleh kita perlu renungi....The most basic concept of hijrah is ...going for betterment(anjakan pradigma).In all aspects of life...secara fizikal dan kerohanian

Make it simple.....bear in mind.......we must improve ourself setiap hari atau setiap tahun.....
semuga kita semua mendapat rahmat daripadaNya dan sentiasa dalan lindunganNya.

Belaikan diri anda......

Do you nurture yourself?

Bagaimana anda melayan diri anda sendiri....adakah anda adil kpd diri anda sendiri?

Perhatikan bagaimana anda melayan seorang anak kecil.....

anda akan memberikan makanan..bila dia lapar...
anda akan memujuk dan membelainya bila dia menangis....
kalau dia membuat kesilapan ...anda akan memaafkannya
kalau dia jatuh anda akan mengangkat nya....dan anda akan encouragenya bila dia gagal.


Anda tahu bahawa anak kecil ini hanya akan membesar dan grow thro love and support dan tidak akan developed atau belajar bila hanya dikritik...

Now ..ask yourself...
1.adakah anda melayan diri anda dgn penuh kasih-sayang dan caring ways spt anda dgn anak kecil anda.

2.Do you love and encourage yourself..?

3.Do you help yourself when you fall and fail..?

4.Do you comfort yourself when you are sad?

5.Do you forgive yourself when you make mistake?


WE FIND IT IS SO DIFFICULT TO TREAT OURSELVES IN THIS NURTURING AND LOVING WAYS......

"Aiiih...cepat na jak......"(so fast)

Image
"belum sempat apa-apa lagi....dia dah kuar" rungutan sang isteri.
"Mula-mula bersemangat je....tapi sampai je di muara lalu karam..."pesakit mengadu masalahnya.
"aih..aiih......cepat na jak bang.....kamek lom apa-apa gik"
Dailog yang taboo tapi bukan tidak biasa kedengaran....ianya adalah masalah kebanyakan lelaki.

What is premature ejaculation(PE)?
PE is the most common male sexual dysfunction.Almost every man have had the experience at one time or another of "keluar awal or cepat" before mereka really wanted to.Betul tak?org lelaki memang susah nak mengaku.......yang ini kene tanya isteri dia org lah.......

Tapi itu bukan PE yang sebenarnya...ia hanya normal variation of time to climax.Pathological PE ialah gejala kegagalan melambatkan climax yang kronik....iaitu climax berlaku dalam masa satu minit penetration atau within 5 to 6 henjutan(thrust)
Gejala ini adalah satu masalah yang serious utk pasangan suami isteri.Ia akan menyebabkan ketidakpuasan k…

How do we love our kids...

Allah has given us some wonderful tools for accepting our kids.

He's given us "heart" to love them deeply
He's given us "ears" to listen carefully to their needs
He's given us "mouth" to share our love and acceptance in words.
He's given us "hands" to hug and touch our kids and let them know in those countless non verbal ways how much we love them.
He's given us "feet" to walk alongside our kids on their long journey of growing up.

Make use all your tools to love your kids....

Aduuh....kantoi la.....

Image
"aduh....aku kantoi la mamat...wife aku dah tau dah aku ada affair dgn nona....what should i do..." kata Doll.

"aku tak sure samada my hubby really maafkan aku atas kesilapan ku.Aku ada affair dgn seseorg 10 years ago...our marriage at that time almost hancur....I made a big mistake and very much rasa menyesal"Kata Alina mengimbas kembali kisah lalunya.....

Apabila TERKANTOI........

Shock is the first emotion you will likely to experience bila anda terkantoi samada secara perlahan-lahan diketahui atau kena tangkap basah atau kena kantoi with your pant down.

Apabila shock atau perasaan terkejut itu mula hilang,perasaan MARAH,SADNESS,CONFUSION akan timbul pula dan mungkin juga perasaan malu timbul(embarrassment),jika diri anda yang kantoi.

Kebanyakan org akan tertanya-tanya kenapa ini berlaku dan bertanya pada diri mereka apakah yang akan terjadi dgn rumahtangga mereka.....dan bingung tentang masa depan hubungan dgn pasangan mereka.

SELEPAS KANTOI....APA HARUS DIBUAT...

Ke…

"Itu pun nak marah"

"Itu pun nak marah" my wife merungut......

I have this bad habit of easily get irritated by 'small matters ' things.
When our irritation levels shoot up sky high before we know it we are feeling annoyed and upset at the slightest incident....

After few years of practising self motivational talk,dah banyak improve sekarang and now become less irritated dan less meletup(word yang isteri dan anak-anak gunakan bila abah marah)

Bila saya merasa getting wound up over something,i just stop
and i will ask myself this question.....DOES IT REALLY MATTER? BERBALOI TAK?

Kalau it is really does.....then get to the grips with what must be done.(appropriate action is a fine antidote to stress)


Memang lah ,kadang-kadang we allow ourselves to become worked up about something that really DOESN'T MATTER.........then our irritation can quickly leads us into NEGATIVITY and feeling of LOW ESTEEM.
Contoh......
1. anak menumpahkan minuman...
2.Isteri kita lambat bersiap utk berjalan dsbnya...
3.…

Apalah Abah ni....

One of my biggest tendencies as an Abah is to speak and operates in generalities.For example;i tend to simply encourage my kids to be "honest" without giving them a definition of what "honesty" means,how it works out in practical ways in our lives.
Begitu juga saya suruh mereka sembahyang tapi saya tak tunggu dan bersama sembahyang dgn mereka.
Saya suruh mereka limitkan masa tengok TV tapi saya beli DVD dan Home theater utk mereka.....nasib baik parabola dah rosak.....APALAH ABAH NI......
WAKE UP ABAH......

We tell them to be honest,jujur,bersikap rendah diri,bercakap benar,to be kind and loving without talking about it and modelling it......specific ways to pull it off.

Marilah kita tanya diri kita sejujurnya...:
1.What are the most important values that we want our kids to have for life?

2.Have we ever identified them specifically?
how do you know if your are teaching them?

My friends....VALUES JUST DONT HAPPEN....THEY MUST BE LEARNED AND LIVED.

Temptation.....

Image
"siapa tak hendak tengok,kalau pakai skirt pendek macam tu......hingga nampak seluar dalam dan kat punggong nampak tatoo pulak tu" kata Kadir.

"Coursemate saya sorang tu ,dah lah single, tanya macam-macam,hal -hal sex saja di tanyanya,satu hari tu ,duduk sebelah saya ,siap himpit-himpit saya pulak tu......Kalau di tu cantik sikit je......siap dia tu"kata John selepas habis kelas tutorialnya.

"Aku kalau nak carik tu, tak adalah..........tapi kalau benda dah depan mata....susah nak tolak" kata Wan.

"Jangan campur dan kawan dgn org macam tu.....sekali dapat u tolak pelawaan org...kalau dah selalu ,entah-entah mau jugak" pesan isteri saya dgn nada cemburu campur sayangnya.

Everyone faces temptation and most of us have a particular area of VULNERABILITY.
Untuk org lelaki and most men ,the area are SEX,MONEY AND POWER.

Some guys are tempted to adultery,prostitution and pornography etc,others simply deal with lustful thought.

Money.....temptation to obtain i…

"if it is herba, natural,mesti bagus punya......"

"ubat ini bagus ,di perbuat drp herba,tak ada chemical......mesti bagus punya......tak ada side effects"..
"Jamu ini terkenal boleh kuatkan kejantanan lelaki,di buat daripada herba,,,,"
"doc.....saya makan Jering...sebab itu saya tak makan ubat kencing manis....org kata jering boleh mengubat kencing manis"
"jamu ini dari indonesia,wanita madura guna jamu ini.....ganteng sekali....waduuuh"

INI ADALAH MIND SET ORG KITA BILA MENGENAI UBAT-UBATAN.

Orang malaysia terutama org melayu mempunyai mind set terhadap ubat-ubat yang di label kan dari HERBA dan NATURAL ATAU SEMULAJADI.Bila di labelkan sedemikian mereka akan menganggap ianya BAGUS DAN MUJARAB dan tak ada KESAN SAMPINGAN. Ini sangat merbahaya....dan boleh di exploit oleh pengusaha ubat-ubat herba.
Minyak Rambut ,Shampoo,Ubat kejantanan,kosmetic dan sebagainya yang dilabel herba dan semulajadi akan dianggap bagus dan selamat digunakan.

Perlu diingatkan bahawa alam semulajadi juga mengeluarkan bahan kim…

cemburu.....

"I dah tak tahan dgn bini i........cemburunya teruk sangat...kemana saya pergi dia tepon,saya tgh meeting dia hantar sms...keluar dgn kawan tepon, dia nak ikut, naik rimas aku'" kata Fauzi kepada saya pagi tadi.
"wallet di check,telipon tiap-tiap hari dia check,kadang-kadang datang opis,nak suprise check lah tu..." sambung Fauzi lagi.

Ini kes berat ni...Kita faham keadaan Fauzi ni..takut suatu hari nanti meletup.....

How do we manage jealousy teruk macam ni?

1.Ada hikmah nya.
Tentu anda ingat bahawa cemburu itu tanda sayang kan? A sign of love.
Kalau pasangan anda tak menghargai kasih-sayang atau sayangkan rumahtangga anda,dia tak akan ada problem ini.

2.Tingkatkan kepercayaan dirinya.
Gunakan setiap peluang bila bersama isteri/suami menyatakan anda sayang dgn nya,dan tak ada org lain di hati anda.
Puji selalu pasangan anda.
Bercakap tentang pelan masa depan dgn pasangan anda spt plan bercuti,beli rumah,beli perabut dsb ,make him or involve dalam decision terse…

Permata hatiku...anak-anak ku...

Image
Certainly anak-anak yang berumur 6 hingga 12 tahun seem eager to please their parents,keen to copy the behaviour of those yang mereka admire dan minati and most love to spend time with thier families.

Pada masa peringkat ini lah,we must(not should) working at building SELF ESTEEM,sebelum mereka melangkahkan kaki ke ALAM REMAJA(ADOLESCENCE)

My keutamaan kepada my kids;
1.To make sure they have love,feel the love,appereciate the love.
2.Isn't under too much pressure ,stressful school life,and menikmati alam kanak-kanak mereka.
3.Is appreciated for being himself and herself.Mereka mempunya karekter masing-masing.Mempunyai kegemaran masing-masing dan kelebihan dan kekurangan masing-masing.
4.Mengajar mereka tentang our values and our beliefs sebelum mereka belajar daripada kawan-kawan mereka dan dunia luar.
5.Menanam nilai-nilai utk menjadi a good muslim dalam semua aspek kehidupan.
6.To always love their Mami...forever.....

Kepada anak-anak.......you all lah permata hati abah,I want you all …

Nasihat....,pandangan...

"patut tak...aku buat macam tu"
"boleh tak aku ambik dia sebagai isteri aku....."
"Macam mana dgn projek ini..ok tak.....boleh maju tak"
"Apa pendapat u tentang pempuan tu...ok tak"
"should i go out with her"

Advice or nasihat.......semua org akn meminta nasihat drp kawan-kawan,isteri,boss,kawan sepejabat dan sebagainya.He is an unteachable donkey je yang tak hendak minta nasihat dan yang tak akan mendengar nasihat orang lain.

Even Mahathir ,Pak Lah,Tok Taib pun minta nasihat,even the powerful and independent must learn to lean on others.

Sebagai seorang kawan ,kita mesti feel free to advice u,even to criticize without feeling threaten or rasa bersalah.

Most of us want the advice of others......TETAPI.........The problem is,WE WANT THE OTHER PERSON ADVICE TO CONFIRM WHAT WE'VE ALREADY DECIDED TO DO.As long as the other opinion enforces ours....everything is ok.
Tujuan sebenarnya kita minta nasihat sengaja nak LEGITIMATE tindakan kita,supaya…

I did everything....

Seorang kawan meluahkan perasaannya......"Aku telah berkorban segalanya tetapi ini kah balasan yang aku terima........Aku sediakan semuanya,aku tanggung pembelanjaannya .."

Apa yang saya fikir tentang semua ini:
Apabila dia berkonflik dgn dgn org yang kasihi,MENGAPAKAH DIA RASA DIA YANG BANYAK BERKORBAN UTK NYA?
Dia teringat segala kebaikan yang dia curahkan.
Dia teringat segala susah-payah yang dia alami demi kebaikan bersama.
Dia teringat segala budi,jasa-baik,kewangan,masa yang dia laburkan demi kepentingannya.

TETAPI...Apabila di tanya pasangannya pula...dia juga menyatakan dialah yang lebih banyak berkorban,berbudi,bersusah-payah dan sebagainya demi kebaikan dan kepentingannya.
Dia menyatakan pasangannya tak melakukan apa-apa.
Dia menyatakan pasangan nya tak menghargai segala sumbangannya.

MENGAPA MANUSIA BERTINDAK DAN BERFIKIRAN SEDEMIKIAN?

Kajian ahli psychologi...
1.Fenomena ini dipanggil BIAS PENTING DIRI
Kita lebih ingat kpd perkara-perkara yang kita buat.Manakala kita tak …

Kecurangan...

Mengapa berlaku kecurangan?(Why do we cheat?).Soalan yang selalu ditanya tapi tak ada jawapan yang sebenarnya ,yang tepat mengenainya.

Kecurangan boleh berlaku pada sesiapa saja,semuanya at risk.
Banyak terdapat andaian palsu menyebabkan kita lalai dan akibatnya pasangan kita melakukan kecurangan.(unfaithfulness).

Andaian 1.
Affairs hanya berlaku dalam perkahwinan yang tak bahagia atau perkahwinan yang tak ada kasih sayang.
Fakta sebenar:
Affairs boleh berlaku dalam perkahwinan yang bahagia.Affair tak semesti kerana cinta tapi kadang-kadang nak "test market".Selalu kita dengar dan berasa hairan bila kita dapati pasangan yang sangat loving pun ada masalah.

Andaian 2:
Affairs berlaku kerana tarikan sex.
Fakta sebenar:
Selalunya affair ini berlaku kerana perhatian dan peranan baru yang di alami oleh pasangan yang curang itu.They feel wanted , terasa di belai dan perasaan sayang yang baru dan rasa kelainan nya.
Jangan hairan kadang-kadang perempuan/lelaki pilihan mereka lebih teruk rupanya…

Bagaimana rupa gajah?

Image
Semalam bersama Farith membaca buku cerita "the six blind men with an elephant".Kebanyakan buku cerita kanak-kanak masa kini banyak mengandungi pengajaran utk org dewasa dalam menghadapi kehidupan seharian .
Kisah org buta dgn gajah ini amat menarik sekali.
Org buta yg pertama menyentuh badan gajah,dia membuat kesimpulan gajah seperti dinding.
Org buta ke2,memegang gading gajah...membuat kesimpulan gajah seperti Lembing
Org buta ke3,memegang belalai....membuat kesimpulan gajah spt Ular
Org buta ke4,memegang kaki....membuat kesimpulan gajah spt Pokok Kayu
Org buta ke5,memegang telinga gajah..membuat kesimpulan gajah spt Kipas
Org buta ke6,memegang ekor..membuat kesimpulan gajah spt Tali

Masing-masing telah membuat kesimpulan mengenai bagaimana rupa haiwan yang bernama gajah itu.Masing-masing pula menganggap diri mereka betul dan sangat percaya diri mereka betul dan orang lain salah.

Kita tak dapat mengatakan sesiapa salah disini kerana mereka menyatakan pengetahuan mereka ,pengelaman …

Kelak apa org kata?...

Dalam perjalanan ke tempat kerja pagi tadi saya ternampak seorang wanita tua sibuk mengoreng cucur pisang, teringat saya akan Allahyarharmah ibu saya ,yang telah kembali 5 tahun yang lalu.
Ibu saya juga minat menjual goreng pisang,saya telah membuat stall dan pondok di hadapan rumah saya utknya berjual pisang goreng.Kadang-kadang saya sendiri menolongnya berjual pisang goreng.

Pernah satu ketika sanak saudara yang lain menegur beliau kerana berniaga pisang goreng..
Allahyarharmah menjawab..."Peduli apa org kata...kalau kita susah tak ada org yang peduli"
"Dapur kita tak berasap,tak ada siapa yang tahu,kita tak makan tak
ada siapa yang tahu....jadi peduli apa org kata"

Kata-kata ini selalu saya ingat dan menjadi pedoman dalam melakukan sesuatu yang baik(pada pandangan saya).As long as my conscience clear,i will go a head.

First of all,what others think about you is no…

Adat ...."tak naklah mati anak kerana adat...."

Orang Melayu Sarawak banyak mempunyai adat yang unik dan tersendiri...Kebanyakannya telah pupus dan mungkin kerana ramai yang menyedari ianya bertentangan dgn syariat islam maka ianya telah lama ditinggalkan....Tapi ada juga yang masih mengamalkannya(tak ramai).

1.PENGANTIN
.Org tua mereka akan berjumpa dgn bomoh atau lebai utk menentukan hari,tarikh,dan bulan kerana mempercayai ada hari-hari tertentu membawa berkat dan sial dsb.
Mempelai akan turut dipantang seperti makanan tertentu tak boleh makan,masuk hutan tak boleh ,menyeberangi sungai tak boleh..kerana boleh mendatangkan bala.
Pengantin perempuan kena mandi bunga dan mak andam akan membaca mentera supaya kelihatan canti dan menawan pada hari perkahwinan.
Pengantin lelaki akan diberi Pendinding utk mengelak kena sihir.
Pengantin Lelaki dan Perempuan akan pergi ke sungai utk buang PERAJA.ini mengandungi sireh ,pinang,rokok dan telor.(utk apa ?mungkin kasi hantu makan kot)Kalau kita lalu kat Jambatan Sungai Sarawak di Kuchi…

Penampilan Diri

2 bulan lepas saya dgn isteri saya pergi dinner,kerana masa terlalu awal and still early so we both singgah kat shopping centre.Saya memakai baju Batik yang baru,kasut berkilat dan isteri saya dgn baju kurung yang baru(baru ambik dari tailor).U all know what semasa kita orang masuk ke kedai jam....Pelayan kedai dan towkaynya terus melayan kami berdua dgn mesra sekali dan yang bestnya dia keluarkan jam Rolex.My wife senyum je sambil pandang saya.Manalah mampu nak beli jam rolex.....Kerana kita org pakai smart dia expect kita mampu beli Rolex.


Kali 2,kita orang berdua pergi ke showroom kereta mewah kat kuching,niat nak pergi tengok kereta Merc dan Pajero.Yang best kami berdua pergi naik Kelisa dan saya pakai seluar tenis (simple je).Nak tau apa terjadi dia orang buat tak tau dan tak layan kita orang...Tanya pun tak..(aduh..sedih jugak org tak layan).Saya beritahu isteri saya,"kita cari tempat lain je lah,salah kita, kita patut pakai kot dan necktie sebelum datang sini"


Apabila k…

mendapat menantu........atau anak antu

Image
"selamat menyambut menantu kpd Abg Di' tapi semalam abgDi kita sedih je,muka nampak stressfull je...

Semalam Abg Di kata"u know what doc,I'm thrilled to have a grown up daughter,graduated with BBA whom i can talk for hours,chit-chat about politics,business,books and what going on in their lives and in mine......I gonna miss her"

Abang Di kata "Dapat tak suami dia memberi kasih sayang macam kita sebagai bapa dia berikan kasih sayang padanya.....I 'm worried..."I menjaganya bagai menatang minyak yang penuh dan sekarang dia akan berpisah dgn kita dan tak duduk dgn kita lagi"

I was speechless bila mendengar Abg Di bercakap macam tu semalam...Saya tahu yang dia terlalu sayangkan anaknya dan telah membuat yang terbaik utk anaknya.
The way i look at it.....actually Abg Di kita ni risaukan SECURITY ANAK nya,termasuk makan ,pakai,tempat tinggal,kemewahan dan sebagainya dan yang penting sekali dia takut anaknya tak bahagia....

When your children become adul…

Raya Korban..

Image
Walaupun Hari Raya Korban kurang meriah di negeri Sarawak tapi di kampung-kampung di Kota Samarahan masih mengamalkan Adat Hantar Dulang ke masjid.Setiap rumah di kampung akan menghantar makanan sedulang yang mengandungi lauk pauk .Orang kampung akan berkumpul di masjid selepas solat aidil adha dan doa selamat akan dibaca oleh imam masjid.selepas itu apa lagi makan lah....
Adat ini masih diamalkan di kampung melayu di kawasan luar-bandar.kalau bandar kuching tak ada lagi adat ini.
Masalahnya makanan terlalu banyak tapi yang datang makan tak ramai.Pembaziran berlaku.Yang pentingnya semangat persaudaraan dan siraturahim akan menjadi kuat di kalangan orang-orang kampung.

Ikan ada kaki......

Image
"abah..Ikan ada kaki tak" Farzana buat kuiz dgn saya.Saya dgn konfiden menjawab "mana ada ikan berkaki".Farzana terus menarik tangan saya dan tunjuk sejenis ikan berkaki ia itu 'Frog Fish'.Saya terus senyap dan berkata dalam hati"ini adalah kebesaran Allah,subhanaAllah."

Lawatan ke Aquaria KLCC saya rasa amat berbaloi.Its really an educational tour.Banyak ilmu-ilmu dan kebesaran Allah dapat kita perhatikan dan boleh kita renungi.
Kita berpeluang melihat Shark mendukung anaknya dibelakangnya,kecantikan Stingray(ikan Pari berenang,Nemo(ikan kegemaran anak saya),Sea horse dan banyak lagi ikan-ikan laut dalam dan Ikan air tawar.
So marilah kita mengamalkan musafir sambil merenungi kebesaranNya.

'rasa takut sekejap je..lepas tu ok'

Image
Last weekend ,bawa budak-budak pergi jalan-jalan ke Kuala Lumpur.Luckily ada Air Asia yang menawarkan tambang murah.Kita dapat 19.90 seorang.(tak termasuk tax).Just wondering kenapa Mas tak boleh buat macam tu...dan Air Asia siap boleh buat untung pulak tu...

Di KL my kids requested nak pergi Sunway Lagoon,Kita kat Sunway hampir 4 hours..They really enjoyed main air dan other games kat sunway.

Masa nak main gelungsur air..saya terdengar Maizatul nasihat dan pujuk adik-adiknya "jangan takut..takut tu sekejap je..lepas tu rasa takut tu hilang...mesti beranikan diri".
Yes...very true...itu lah cara budak-budak to get rid of FEAR.We must go through it and we found that ...its really nothing..(tak ada apa-apa pun).
So lepas mencuba gelungsur air dan get thro the first try.....apalagi terus nak main banyak kali...

Moral of the story....Kita selalu sangat berasa FEAR dgn sesuatu yang tak pasti.....contoh takut dgn org ini,takut dgn apa org kata,takut nak berdiri atau bercakap di khalaya…

Seeenyuuum 1 2 3......(ambil gambar)

Image
Semalam semasa membelek gambar-gambar family yang lama Maizatul bertanya" abah! Why everytime apabila kita ambik gambar...mesti semua senyum atau di suruh utk senyum?"

Ini adalah soalan cepu emas dari anak sulong saya.Agak-agaknya kenape ye?

Sebagai manusia naluri kita mengatakan kita akan menjadi lebih menarik,lebih kacak,lebih hensem,cute dan lebih manis apabila kita senyum.

What happen apabila kita senyum?well...people will response to us bila kita senyum.Senyum mempunyai pengaruh dan sangat besar kekuatannya.I wont talk about it but one thing i want you all to know ,smile make you better dan rasa sangat lebih baik dan ceria dan anda rasa amat bahagia.

Ok...now pergi kat cermin...look at your face and smile...u will see the best of you...

'BULU' yang orang suka tolong

Saya nak tanya lagi sekali...SIAPAKAH YANG LEBIH CENDERUNG KITA BANTU,ORANG KACAK,CANTIK DAN BERPARAS MENARIK ATAU SEBALIKNYA?
I think most of you cakap tak memilih rupa atau 'bulu',jangan tipulah.....sebenarnya kita lebih cenderung utk menolong orang yang baik paras rupa dan memilih 'bulu'.
Ini telah dibuktikan oleh pakar-pakar psikologi.Mereka mendapati kita lebih terdorong utk menolong dan memberi bantuan kpd yang cantik,kacak dan baik paras rupa.(no wonder janda-janda yang cantik ramai yang offer nak tolong.....)

Hasil kajian ini merisaukan kita kerana implikasinya terhadap mereka yang benar-benar memerlukan pertolongan spt org miskin,melarat,org tua,org kurang upaya yang biasanya tidak mempunyai paras rupa yang menawan.

2.Satu 'bulu' lagi ialah 'bulu' yang serupa dgn kita.
Apabila kita mengangap individu itu serupa dgn kita,kita lebih terdorong utk menolongnya.

Kajian menunjukkan ciri yang serupa seperti dari pakaian,sikap,bangsa,ugama,dari kampung yang …

APHRODISIAC...

Image
orang lelaki kebanyakannya memang macam tu...kalau apa saja yang dapat menguatkan senjata mereka atau menaikkan nafsu mereka.....dia orang akan makan..
Semalam ada mamat indon bawa kote buaya kering..utk dibuat sup atau rendam dalam kopi.Dia kata dia dah banyak jual dan permintaan sangat tinggi....(men..still a man ,nothing else in thier mind ...SEX)

Aphrodisiac...apa tu?
Ianya adalah apa-apa makanan atau minuman yang yang dikatakan dapat menaikkan nafsu dan menguatkan senjata lelaki atau perempuan.

APAKAH MAKANAN YANG DIKATA ADA NILAI APHRODISIAC?

1.Penis Buaya.
Sekarang buaya kat sarawak dah banyak kena castrated.Penis buaya ni akan dikeringkan dan dipotong kecil-kecil utk dibuat sup atau dicampur dalam sayur.ianya juga boleh dibuat minyak dan diurutkan atau di sapu pada batang penis....dengan harapan jadi kuat macam Bujang Senang.

2.Penis Sapi atau Lembu termasuk testis nya.
Ini sangat popular di Sarawak,sehinggakan ada gerai kat Petra Jaya menjual SBSS(sup butuh Sapi spesial).Saya dulu pe…

Orang tolong orang..

Orang Malaysia sangat pemurah,baik hati dan sangat prihatin....Mudah untuk menolong orang yang dilanda maalah dan ditimpa bencana.
Masa malapetaka Tsunami di Aceh dan gempabumi di Pakistan ,ramai diantara kita yang menyumbang pertolongan kepada mangsa-mangsa mala-petaka ini...
Tapi ramai juga orang yang susah ,melarat dan kemiskinan yang teruk di sekitar kita dan kadar pertolongan keatas golongan ini adalah sangat rendah dan minima sekali.......KENAPA YE?

Atau cuba tonton Rancangan Tv3 'Bersama Mu' ,ramai kan orang susah?Tapi sumbangan orang kita tak seberapa utk golongan ini.....Kenapa?

Adakah kita menolong orang dengan sikap saksama iaitu tak memilih orang,tak pilih 'bulu',tak pilih bangsa atau ugama?
Daripada apa yang kita perhatikan di sekeliling kita seharian......kita sebenarnya memilih-milih 'bulu' utk di tolong.(cuba renung sekejap....betul tak?)

KENAPA YE?
1.Punca masaalah orang atau punca musibah nya .
Org kita kalau musibah itu bukan disebab dirinya sendi…

"Make your life better"

I went thro all the smses again today and all us wish we have a better life this year....

MAKE YOUR LIFE BETTER....
YESSS...it entirely up to you !!!!!
WHO ELSE WOULD KNOW WHAT YOU WANT OR NEED BUT YOU !!!!!!!! BETUL TAK?

Hello Brader.....if you are waiting for something to happen to make your life better or waiting for someone to make it happen......you would better be duduk and lepak kat warong.......NO ONE IS COMING.....
Itulah yang sebaiknya berlaku...becos the person who does come along and promises to make your life better is probably going to make it miserable as well....

So my friend....if anything is going to get better,it will becos you did something about it.......so dont expect anything else.(anang mikir utai bukai(bahasa iban) )

Please remember that...we are responsible for our own life....orang lain hanya sebagai casual observers saja.(perasan tak).THEY HARDLY NOTICE WHEN YOU DO SOMETHING GOOD.They APPLAUD AND PUJI YOU in the wrong places any how,the places their interest …

New year.'s smses

My phone tak berhenti berbunyi since 31 of Dec and until now masih berbunyi menerima sms wishing me and my family" Happy New Year".You all know what ! My wife become suspicious bila telepon asyik berbunyi.Thannnnnk you so much pada kawan-kawan yang menghantar sms dan diatas ingatan kalian.And myself and my family wish you all Happy New Year and may 2006 bring s you all Happiness and prosperity.....Amin!

Seronok juga membaca sms you all,berbagai-bagai cara sms ditulis,ada yang melucukan dan ada yang serious......i put it down some here..Yang interesting dan menarik..

From KerakBoleng:(DMO1)
"happy New Year dari kami bertiga......Sender Siti Nurhaliza +60125xxxxxx
Sender Mawi World +60124xxxxxx

From Murali:(kch)
"Happy New Year ! its a bit early i know but i need 2 sms thousands of handsome
friends so i thought i better start with the ugly one first.....you&…

BAU...NYA TAK SEDAP....RASANYA SEDAP

Image
Sekarang Sarawak dah tiba musim Durian.Saya tak minat durian,kalau makan pun seulas dua saja but my wife really like durians,kalau makan durian 2 atau 3 biji tak cukup.Maizatul and Farith also likes durian .Farzana saja macam abah,tak minat durian.Farzana,cium bau durian pun tak tahan.Mesti nangis.So normally buah durian hanya di letak di luar rumah sahaja sebab ada yang tak tahan bau durian.

WHAT DO YOU KNOW ABOUT DURIAN?

Local name:
Bahasa Melayu:Durian
Bahasa indonesia:Duren
Bahasa Thai : Thurian
Bahasa saintifik:Bombacae Durio Zibethinus

Nutritionally contains Carbohydrate,protein,calcium,iron,magnesium,potasium,sodium,zinc,copper,manganese,vit c,vit B,thiamin and vit A.

Durian is a fruit that people either hate or love.I cant comment about the taste but my wife said rasanya 'SANGAT ENAK SEHINGGA MENJILAT JARI', Kalau dia makan durian that means i wont kiss her becos of the durians odour.

Becos of the odour,durian is routinely banned from hotels …

Badan sihat,minda sihat

Image
FARITH AND FARZANA PRACTISING TENNIS.



Salah satu cara unt membentuk keyakinan diri dan meningkatkan self esteem pada anak-anak kita ialah dengan encourage them to take part in games and sports.Train them like a coach training a star player.Train them with proper training and coaching system.This will prevent them from getting sports injuries.
Jadikan permainan itu sebagai satu proses pembelajaran(educational process).Teach them the principles of the games apart from the technique and tactics of the games.

AND THE MOST IMPORTANT THING TEACH THEM TO BE COURTEOUS WINNER AND SPORTING LOSER.....It is not the winning that count each time,....participating is just as important...

Sukan juga dapat membina badan yang sihat dan yang penting sekali adalah MINDA yang sihat.Dan kita tak boleh menolak bahawa sukan akan menambahkan networking ,make a lot of friends and bring down your stress.

For your kids....A smile,a word of appreciation,a pat of encouragement from you can make all the difference betw…

Selamat Tahun Baru

Image
Selamat Tahun Baru....
Normally we dont really celebrate new year but this year anak -anak request nak buat something.Maizatul suggested buat bar-b-que,Farzana pulak nak pergi seafood,Farith pula nak seafood so majority nak makan seafood.Seperti selalu kita pergi ke Topspot Seafood.

Makan Seafood memang kegemaran my kids,mereka looking forward makan kat sini.Masing mempunyai makanan kegemaran sendiri termasuk maminya.
Maizatul minat makan soft shell crabs masak nestum
Farith minat makan Telur burung Puyuh dan Butter Prawn
Farzana minat Oyster Omellete dan Butter Prawn
Mami minat Lobster dan Sayur Campurnya(nak control berat badan)
Myself pula Ikan Siakap kukus ala Cantonese dan Oyster masak Lada hitam(tinggi Cholesterol)

They really eat and we really enjoyed the food.The best part of it we really enjoy togetherness and the quality time we spent together.