Tuesday, January 31, 2006

Maal hijrah....1427.

Bersama-sama kita mengambil iktibar daripada proses penhijrahan Rasulullah saw.
Beberapa area yang boleh kita perlu renungi....The most basic concept of hijrah is ...going for betterment(anjakan pradigma).In all aspects of life...secara fizikal dan kerohanian

Make it simple.....bear in mind.......we must improve ourself setiap hari atau setiap tahun.....
semuga kita semua mendapat rahmat daripadaNya dan sentiasa dalan lindunganNya.

Friday, January 27, 2006

Belaikan diri anda......

Do you nurture yourself?

Bagaimana anda melayan diri anda sendiri....adakah anda adil kpd diri anda sendiri?

Perhatikan bagaimana anda melayan seorang anak kecil.....

anda akan memberikan makanan..bila dia lapar...
anda akan memujuk dan membelainya bila dia menangis....
kalau dia membuat kesilapan ...anda akan memaafkannya
kalau dia jatuh anda akan mengangkat nya....dan anda akan encouragenya bila dia gagal.


Anda tahu bahawa anak kecil ini hanya akan membesar dan grow thro love and support dan tidak akan developed atau belajar bila hanya dikritik...

Now ..ask yourself...
1.adakah anda melayan diri anda dgn penuh kasih-sayang dan caring ways spt anda dgn anak kecil anda.

2.Do you love and encourage yourself..?

3.Do you help yourself when you fall and fail..?

4.Do you comfort yourself when you are sad?

5.Do you forgive yourself when you make mistake?


WE FIND IT IS SO DIFFICULT TO TREAT OURSELVES IN THIS NURTURING AND LOVING WAYS......

Thursday, January 26, 2006

"Aiiih...cepat na jak......"(so fast)


"belum sempat apa-apa lagi....dia dah kuar" rungutan sang isteri.
"Mula-mula bersemangat je....tapi sampai je di muara lalu karam..."pesakit mengadu masalahnya.
"aih..aiih......cepat na jak bang.....kamek lom apa-apa gik"
Dailog yang taboo tapi bukan tidak biasa kedengaran....ianya adalah masalah kebanyakan lelaki.

What is premature ejaculation(PE)?
PE is the most common male sexual dysfunction.Almost every man have had the experience at one time or another of "keluar awal or cepat" before mereka really wanted to.Betul tak?org lelaki memang susah nak mengaku.......yang ini kene tanya isteri dia org lah.......

Tapi itu bukan PE yang sebenarnya...ia hanya normal variation of time to climax.Pathological PE ialah gejala kegagalan melambatkan climax yang kronik....iaitu climax berlaku dalam masa satu minit penetration atau within 5 to 6 henjutan(thrust)
Gejala ini adalah satu masalah yang serious utk pasangan suami isteri.Ia akan menyebabkan ketidakpuasan kepada pasangan wanita dan menyebab org lelaki menjadi stress dan feeling low esteem.Ini eventually akan menyebabkan org lelaki mengalami Erectile dysfunction.

Apa penyebabnya?
1.Ada sesetengah org lelaki gagal mengenali "point of inevitability".Ini adalah sensation yang dirasai beberapa saat sebelum ejakulasi.Lelaki yang tidak mengalami PE boleh mengetahui this point of inevitability atau sensation ini dan mereka akan stop,slow down dan menukar kadar stimulasi sehingga urgency nak "keluar" subsided

2.Kadang-kadang yang keluar cepat ini,pasangan mereka ini yang memberi tekanan hendakkan cepat selesai.Dan ini menyebabkan body kita menjadi get use to responding quickly dan "keluar cepat " ini dah jadi kebiasaan(norm)

3.Disebabkan oleh penyakit...
ocassionally PE ini disebabkan oleh penyakit seperti Jangkitan saluran kencing dan jangkitan pada Prostat.
Juga dikalangan org-org yang mengalami stress dan ill health.

Macam mana nak mengatasinya?
1.Bawa RELAX la...brader..
Jangan gopoh dan gelojoh....cool down...itu barang hak kita kan..tak lari lubuk yang diselam..
This is the most important thing to do(unless barang curi).use your breathing technique..tarik nafas panjang-panjang dan releasekan perlahan-lahan.

2.Lupakan masalah
kosongkan kepala drp masalah.Be sure your head and heart are in the mood for sex.

3.Belajar mengemut...
Org lelaki pun kena pandai mengemutkan Pelvic floor muscle mereka.ini dapat menghalang atau delay "keluar"

4
Traffic light.
Stop ,look,gooooooo.Teknik ini banyak digunakan oleh psikiatrist.Bila tengah menghenjut dan mendayung...bila ada rasa nak sampai ....STOP.(Pada masa ini tengok-tengoklah partner dan explore tempat lain pada patner anda).Apabila sensation itu dah subsided......gooooo again dan start balik hayunan dan henjutan anda.
(Anda boleh ulangkan cara diatas banyak kali....i wont be suprised if you can main sampai satu jam atau satu jam setengah....worth trying!!!!!!)

5.Corak henjutan dan hayunan....
Kalau anda dah expert perkara diatas...PE boleh dikontrol dgn corak henjutan dan hayunan. You can slow down and fast movement,make it less sensation.

6.Position

Tukar-tukarlah position tu.....jangan asyik diatas je...Biarlah org perempuan diatas pulak.
Banyak position boleh diterokai...dalam masa stop,look and gooo tadi anda boleh menukar position.

7.Squeezing technique
Apabila merasa nak "keluar" picitkan kepala penis sampai rasa sakit ,ini akan menghalang daripada cepat keluar....

8.Ubat-ubatan
1.Krim anaestatik(lidocaine cream) .Di sapu pada batang menyebabkan ia menjadi kebas.
2.Ubat seperti Prozac boleh delaykan "kuar cepat".

PE adalah gejala yang boleh diubati....There is no reason to avoid treatment...buangkan jauh-jauh ego awak tu.......AND DONT WAIT ANY LONGER TO BEGIN YOUR SEX LIFE ANEW IF YOU/YOUR PARTNER SUFFER FROM THIS PE.



Wednesday, January 25, 2006

How do we love our kids...

Allah has given us some wonderful tools for accepting our kids.

He's given us "heart" to love them deeply
He's given us "ears" to listen carefully to their needs
He's given us "mouth" to share our love and acceptance in words.
He's given us "hands" to hug and touch our kids and let them know in those countless non verbal ways how much we love them.
He's given us "feet" to walk alongside our kids on their long journey of growing up.

Make use all your tools to love your kids....

Tuesday, January 24, 2006

Aduuh....kantoi la.....


"aduh....aku kantoi la mamat...wife aku dah tau dah aku ada affair dgn nona....what should i do..." kata Doll.

"aku tak sure samada my hubby really maafkan aku atas kesilapan ku.Aku ada affair dgn seseorg 10 years ago...our marriage at that time almost hancur....I made a big mistake and very much rasa menyesal"Kata Alina mengimbas kembali kisah lalunya.....

Apabila TERKANTOI........

Shock is the first emotion you will likely to experience bila anda terkantoi samada secara perlahan-lahan diketahui atau kena tangkap basah atau kena kantoi with your pant down.

Apabila shock atau perasaan terkejut itu mula hilang,perasaan MARAH,SADNESS,CONFUSION akan timbul pula dan mungkin juga perasaan malu timbul(embarrassment),jika diri anda yang kantoi.

Kebanyakan org akan tertanya-tanya kenapa ini berlaku dan bertanya pada diri mereka apakah yang akan terjadi dgn rumahtangga mereka.....dan bingung tentang masa depan hubungan dgn pasangan mereka.

SELEPAS KANTOI....APA HARUS DIBUAT...

Kepercayaan(trust) adalah kunci utama kebahagiaan sesebuah rumahtangga,and this trust is something that we always take for granted until its gone.
Jika anda adalah org yang terkantoi itu.....anda terpaksa bekerja keras utk memulihkan kepercayaan pasangan anda...reassure pasangan anda yg anda amat menyintainya.......dan yang paling penting anda belajar dari kesilapan anda.

Bagaimana kalau pasangan anda yang terkantoi itu......

If you are the one who's been cheated....you may find youself asking question for a long time,tetapi selepas sekian lama anda akan rasa more secure and confident mengenai hubungan rumahtangga anda.

Yes...memang betul ..TRUST only takes a moment to break..tetapi...much..much ..much longer to rebuild.Pada permulaannya anda akan rasa hubungan dgn pasangan anda tak akan dapat di selamatkan...........tetapi percayalah dgn KESABARAN,KERJA KERAS DAN BERSUNGGUH-SUNGGUH,DAN YANG PALING PENTING SEKALI DOA..YOUR RELATIONSHIP WILL SURVIVE.....

An affair adalah signals as a turning point of a relationship........but it doesn't have to signal the end.......

"Itu pun nak marah"

"Itu pun nak marah" my wife merungut......

I have this bad habit of easily get irritated by 'small matters ' things.
When our irritation levels shoot up sky high before we know it we are feeling annoyed and upset at the slightest incident....

After few years of practising self motivational talk,dah banyak improve sekarang and now become less irritated dan less meletup(word yang isteri dan anak-anak gunakan bila abah marah)

Bila saya merasa getting wound up over something,i just stop
and i will ask myself this question.....DOES IT REALLY MATTER? BERBALOI TAK?

Kalau it is really does.....then get to the grips with what must be done.(appropriate action is a fine antidote to stress)


Memang lah ,kadang-kadang we allow ourselves to become worked up about something that really DOESN'T MATTER.........then our irritation can quickly leads us into NEGATIVITY and feeling of LOW ESTEEM.
Contoh......
1. anak menumpahkan minuman...
2.Isteri kita lambat bersiap utk berjalan dsbnya...
3.makanan kegemaran tak disediakan...
4.people overtake kereta kita recklessly...
5.suami kita tak telipon kita...
6.suami kita balik lambat sekali sekala...kerana buat OT...

Then tanya diri kita.....
IS IT WORTH GET UPSET?
IS IT WITHIN YOUR CONTROL?
IS IT BEYOND YOUR CONTROL?


So next time when your stress level rising,ask yourelf "DOES IT RELLY MATTER"
If the answer is NO then remind yourself that "THIS ISN'T IMPORTANT" and it is NOT WORTH getting upset.....and bawa senyum saja.

LET GO YOUR MINOR IRRITATION AND KEEP YOUR STRESS LEVEL LOW........AND YOU LIVE LONGER.

Monday, January 23, 2006

Apalah Abah ni....

One of my biggest tendencies as an Abah is to speak and operates in generalities.For example;i tend to simply encourage my kids to be "honest" without giving them a definition of what "honesty" means,how it works out in practical ways in our lives.
Begitu juga saya suruh mereka sembahyang tapi saya tak tunggu dan bersama sembahyang dgn mereka.
Saya suruh mereka limitkan masa tengok TV tapi saya beli DVD dan Home theater utk mereka.....nasib baik parabola dah rosak.....APALAH ABAH NI......
WAKE UP ABAH......

We tell them to be honest,jujur,bersikap rendah diri,bercakap benar,to be kind and loving without talking about it and modelling it......specific ways to pull it off.

Marilah kita tanya diri kita sejujurnya...:
1.What are the most important values that we want our kids to have for life?

2.Have we ever identified them specifically?
how do you know if your are teaching them?

My friends....VALUES JUST DONT HAPPEN....THEY MUST BE LEARNED AND LIVED.

Temptation.....


"siapa tak hendak tengok,kalau pakai skirt pendek macam tu......hingga nampak seluar dalam dan kat punggong nampak tatoo pulak tu" kata Kadir.

"Coursemate saya sorang tu ,dah lah single, tanya macam-macam,hal -hal sex saja di tanyanya,satu hari tu ,duduk sebelah saya ,siap himpit-himpit saya pulak tu......Kalau di tu cantik sikit je......siap dia tu"kata John selepas habis kelas tutorialnya.

"Aku kalau nak carik tu, tak adalah..........tapi kalau benda dah depan mata....susah nak tolak" kata Wan.

"Jangan campur dan kawan dgn org macam tu.....sekali dapat u tolak pelawaan org...kalau dah selalu ,entah-entah mau jugak" pesan isteri saya dgn nada cemburu campur sayangnya.

Everyone faces temptation and most of us have a particular area of VULNERABILITY.
Untuk org lelaki and most men ,the area are SEX,MONEY AND POWER.

Some guys are tempted to adultery,prostitution and pornography etc,others simply deal with lustful thought.

Money.....temptation to obtain it and gila duit..........they capable and willing to lie,rasuah, cheat and even steal in order to obtain it.

Alcohol,drugs ,adultery ,nombor ekor,...etc....there is a long list of things that can tempt a man but there is a single answer to all of them:.......ingat tuhan and dosa.

MAKE UP YOUR MIND NOW THAT YOU WILL BE A MAN OF CHARACTER. YOU MAKE DOZEN OF CHOICES EVERYDAY,CHOOSE THE ONE THAT HAS AN EVERLASTING EFFECT. SAY NO TO.....TEMPTATION.

Friday, January 20, 2006

"if it is herba, natural,mesti bagus punya......"

"ubat ini bagus ,di perbuat drp herba,tak ada chemical......mesti bagus punya......tak ada side effects"..
"Jamu ini terkenal boleh kuatkan kejantanan lelaki,di buat daripada herba,,,,"
"doc.....saya makan Jering...sebab itu saya tak makan ubat kencing manis....org kata jering boleh mengubat kencing manis"
"jamu ini dari indonesia,wanita madura guna jamu ini.....ganteng sekali....waduuuh"

INI ADALAH MIND SET ORG KITA BILA MENGENAI UBAT-UBATAN.

Orang malaysia terutama org melayu mempunyai mind set terhadap ubat-ubat yang di label kan dari HERBA dan NATURAL ATAU SEMULAJADI.Bila di labelkan sedemikian mereka akan menganggap ianya BAGUS DAN MUJARAB dan tak ada KESAN SAMPINGAN. Ini sangat merbahaya....dan boleh di exploit oleh pengusaha ubat-ubat herba.
Minyak Rambut ,Shampoo,Ubat kejantanan,kosmetic dan sebagainya yang dilabel herba dan semulajadi akan dianggap bagus dan selamat digunakan.

Perlu diingatkan bahawa alam semulajadi juga mengeluarkan bahan kimia yang bahaya ,contohnya ARSENIK,POKOK IPOH,BELLADONA,dan Kehidupan semulajadi juga mengeluarkan racun berbisa seperti ULAR,KATAK,ULAT BULU dan sebagainya.

KEDUANYA....Ubat yang dilabel sebagai herba dan natural ini, proses pembuatannya kurang ketat regulasinya kalau berbanding dgn ubat-ubat yang berdaftar.Kebanyakannya tidak ada quality control .
Ubat ini juga tidak dibuat research menentukan KESAHIHAN KEBERKESANANNYA dan tidak ada kajian tentang bagaimana ia bertindak dalam badan manusia.KESAN JANGKA PANJANGNYA BAGAIMANA?

An excellent example,dimana baru-baru ini beberapa jenis Jamu dan Ubat Lelaki telah dirampas oleh pehak berkuasa kerana mengandungi bahan terlarang seperti Sildanefil dan Taladafil.(bahan aktif yang terdapat dalam viagra dan cialis yang sangat merbahaya bagi mereka yang mengidap saki jantung dan makan ubat nitrat)

Beberapa jenis cosmetic utk membuat muka menjadi putih mengandungi Hydroquinone yang boleh membahayakan buah pinggang.ada juga cosmetic yang mengandungi Mercury dan Plumbum.

Yang teruknya ,org lelaki amat terpengaruh dgn apa saja ubat yang dilabelkan herba dan semulajadi ini utk menguatkan nafsu,membesarkan penis mereka,membuat mereka main lama,lambat ejaculate dan lain lain yang berkaitan dgn sex mereka
Mereka terpengaruh dgn cerita sipenjual ubat ini dan terpengaruh dgn iklan dan bungkusan ubat ini.Bila mendengar cerita si penjual ubat mulalah berkhayal dan berfantasi..

Adalah lebih baik menggunakan ubat yang yang diketahui selamat dan berdaftar utk mengelak daripada kesan-kesan sampingan yang fatal.

Thursday, January 19, 2006

cemburu.....

"I dah tak tahan dgn bini i........cemburunya teruk sangat...kemana saya pergi dia tepon,saya tgh meeting dia hantar sms...keluar dgn kawan tepon, dia nak ikut, naik rimas aku'" kata Fauzi kepada saya pagi tadi.
"wallet di check,telipon tiap-tiap hari dia check,kadang-kadang datang opis,nak suprise check lah tu..." sambung Fauzi lagi.

Ini kes berat ni...Kita faham keadaan Fauzi ni..takut suatu hari nanti meletup.....

How do we manage jealousy teruk macam ni?

1.Ada hikmah nya.
Tentu anda ingat bahawa cemburu itu tanda sayang kan? A sign of love.
Kalau pasangan anda tak menghargai kasih-sayang atau sayangkan rumahtangga anda,dia tak akan ada problem ini.

2.Tingkatkan kepercayaan dirinya.
Gunakan setiap peluang bila bersama isteri/suami menyatakan anda sayang dgn nya,dan tak ada org lain di hati anda.
Puji selalu pasangan anda.
Bercakap tentang pelan masa depan dgn pasangan anda spt plan bercuti,beli rumah,beli perabut dsb ,make him or involve dalam decision tersebut.

3.Tengok tabiat dan sifat diri kita sendiri.
Kalau kita tahu behaviour tertentu kita menyebabkan pasangan kita cemburu....UBAHKAN KELAKUAN DAN SIFAT KITA TU.
Tepati janji....kalau janji nak contact....mesti contact utk mengelak prasangka yg tak baik.
Kalau suka tengok pempuan cantik(mata keranjang)....kontrol lah mata tu...

SEBENAR CEMBURU ITU ADALAH NATURAL, DAN BOLEH MEMBAHAGIAKAN HUBUNGAN TETAPI JIKA KETERLALUAN IANYA BOLEH MENYEBABKAN MUSNAHNYA HUBUNGAN RUMAHTANGGA.

Permata hatiku...anak-anak ku...


Certainly anak-anak yang berumur 6 hingga 12 tahun seem eager to please their parents,keen to copy the behaviour of those yang mereka admire dan minati and most love to spend time with thier families.

Pada masa peringkat ini lah,we must(not should) working at building SELF ESTEEM,sebelum mereka melangkahkan kaki ke ALAM REMAJA(ADOLESCENCE)

My keutamaan kepada my kids;
1.To make sure they have love,feel the love,appereciate the love.
2.Isn't under too much pressure ,stressful school life,and menikmati alam kanak-kanak mereka.
3.Is appreciated for being himself and herself.Mereka mempunya karekter masing-masing.Mempunyai kegemaran masing-masing dan kelebihan dan kekurangan masing-masing.
4.Mengajar mereka tentang our values and our beliefs sebelum mereka belajar daripada kawan-kawan mereka dan dunia luar.
5.Menanam nilai-nilai utk menjadi a good muslim dalam semua aspek kehidupan.
6.To always love their Mami...forever.....

Kepada anak-anak.......you all lah permata hati abah,I want you all to know "tiada yang lebih berharga di dunia ini melainkan anak-anak abah.....I LOVE YOU ALL MMMUAHHH,sayang along.....sayang angah......sayang ayid........

Wednesday, January 18, 2006

Nasihat....,pandangan...

"patut tak...aku buat macam tu"
"boleh tak aku ambik dia sebagai isteri aku....."
"Macam mana dgn projek ini..ok tak.....boleh maju tak"
"Apa pendapat u tentang pempuan tu...ok tak"
"should i go out with her"

Advice or nasihat.......semua org akn meminta nasihat drp kawan-kawan,isteri,boss,kawan sepejabat dan sebagainya.He is an unteachable donkey je yang tak hendak minta nasihat dan yang tak akan mendengar nasihat orang lain.

Even Mahathir ,Pak Lah,Tok Taib pun minta nasihat,even the powerful and independent must learn to lean on others.

Sebagai seorang kawan ,kita mesti feel free to advice u,even to criticize without feeling threaten or rasa bersalah.

Most of us want the advice of others......TETAPI.........The problem is,WE WANT THE OTHER PERSON ADVICE TO CONFIRM WHAT WE'VE ALREADY DECIDED TO DO.As long as the other opinion enforces ours....everything is ok.
Tujuan sebenarnya kita minta nasihat sengaja nak LEGITIMATE tindakan kita,supaya tak berasa bersalah....

Tapi bagaimana kalau nasihat itu bertentangan (strongly opposes us)....we tend to be defensif kan?Mula lah kata org tak faham,tak merasai apa yang kita rasa dan menuduh org yang beri nasihat nak sabotaj la ,macam macam lagi.

PERHAPS,IF WE COULD LEARN TO ASK THE ADVICE EARLIER IN THE DECISION-MAKING PROCESS,WE WOULD GET BETTER RESULTS.

WHEN IT COMES TO GOOD ADVICES,NASIHAT YANG BAIK,........HOW WELL DO YOU EARS WORK?

I did everything....

Seorang kawan meluahkan perasaannya......"Aku telah berkorban segalanya tetapi ini kah balasan yang aku terima........Aku sediakan semuanya,aku tanggung pembelanjaannya .."

Apa yang saya fikir tentang semua ini:
Apabila dia berkonflik dgn dgn org yang kasihi,MENGAPAKAH DIA RASA DIA YANG BANYAK BERKORBAN UTK NYA?
Dia teringat segala kebaikan yang dia curahkan.
Dia teringat segala susah-payah yang dia alami demi kebaikan bersama.
Dia teringat segala budi,jasa-baik,kewangan,masa yang dia laburkan demi kepentingannya.

TETAPI...Apabila di tanya pasangannya pula...dia juga menyatakan dialah yang lebih banyak berkorban,berbudi,bersusah-payah dan sebagainya demi kebaikan dan kepentingannya.
Dia menyatakan pasangannya tak melakukan apa-apa.
Dia menyatakan pasangan nya tak menghargai segala sumbangannya.

MENGAPA MANUSIA BERTINDAK DAN BERFIKIRAN SEDEMIKIAN?

Kajian ahli psychologi...
1.Fenomena ini dipanggil BIAS PENTING DIRI
Kita lebih ingat kpd perkara-perkara yang kita buat.Manakala kita tak berapa ingat perkara-perkara yang org lain buat.
Apabila kita percaya tugas itu layak dibuat oleh kita sendiri atau perkara yang sepatutnya kita yang buat,kita sangka kita yang melakukan nya bukan org lain..(contoh, dalam rumahtangga)

Tuesday, January 17, 2006

Kecurangan...

Mengapa berlaku kecurangan?(Why do we cheat?).Soalan yang selalu ditanya tapi tak ada jawapan yang sebenarnya ,yang tepat mengenainya.

Kecurangan boleh berlaku pada sesiapa saja,semuanya at risk.
Banyak terdapat andaian palsu menyebabkan kita lalai dan akibatnya pasangan kita melakukan kecurangan.(unfaithfulness).

Andaian 1.
Affairs hanya berlaku dalam perkahwinan yang tak bahagia atau perkahwinan yang tak ada kasih sayang.
Fakta sebenar:
Affairs boleh berlaku dalam perkahwinan yang bahagia.Affair tak semesti kerana cinta tapi kadang-kadang nak "test market".Selalu kita dengar dan berasa hairan bila kita dapati pasangan yang sangat loving pun ada masalah.

Andaian 2:
Affairs berlaku kerana tarikan sex.
Fakta sebenar:
Selalunya affair ini berlaku kerana perhatian dan peranan baru yang di alami oleh pasangan yang curang itu.They feel wanted , terasa di belai dan perasaan sayang yang baru dan rasa kelainan nya.
Jangan hairan kadang-kadang perempuan/lelaki pilihan mereka lebih teruk rupanya dari apa yang ada di rumah.

Andaian 3.
Pasangan yang curang akan meninggalkan" clues".
Fakta sebenar:
Majoriti kecurangan gagal dikesan oleh pasangannya.
Ada individu dapat compartmentalised their lives well.Mereka pandai menyembunyikan perasan dan kelakuan mereka.
Mereka menjadi "brilliant liars"that their partners never find out.

Andaian 4.
Orang yang melakukan kecurangan akan menjadi kurang berminat dgn sex di rumah sendiri.
Fakta sebenar:
An excitement dgn affair barunya itu menyebabkan bertambah seleranya di rumah dan membuatkan sex itu lebih interesting.

Andaian5.
Suami/isteri aku kuat sembahyang,puasa dan alim.
Fakta sebenarnya.
Makin alim seseorang itu makin kuat godaan syaitan,dan selalunya org ini diam-diam mudah terperangkap dgn pujuk rayu.

Andaian 6.
Anak dah 5 orang(ramai) tak mungkin suami/isteri aku curang.
Fakta sebenarnya:
Bilangan anak tak menghalang suami/isteri berlaku curang.Mereka sanggup kehilangan anak kalau dah mabuk cinta.

Andaian7:
Partner yang curang akan mencari kesalahan apa saja yang pasangan dia buat.
Fakta sebenarnya:
Pasangan yang curang may infact boleh bertukar menjadi MR/MS Wonderful utk escape daripada kena detect kecurangan nya.

Susah kan nak mengetahui samada pasangan kita jujur atau tidak...
Yang pentingnya kita mesti selalu berdoa semuga keluarga kita bahagia dan dalam perlindunganNya.

Monday, January 16, 2006

Bagaimana rupa gajah?


Semalam bersama Farith membaca buku cerita "the six blind men with an elephant".Kebanyakan buku cerita kanak-kanak masa kini banyak mengandungi pengajaran utk org dewasa dalam menghadapi kehidupan seharian .
Kisah org buta dgn gajah ini amat menarik sekali.
Org buta yg pertama menyentuh badan gajah,dia membuat kesimpulan gajah seperti dinding.
Org buta ke2,memegang gading gajah...membuat kesimpulan gajah seperti Lembing
Org buta ke3,memegang belalai....membuat kesimpulan gajah spt Ular
Org buta ke4,memegang kaki....membuat kesimpulan gajah spt Pokok Kayu
Org buta ke5,memegang telinga gajah..membuat kesimpulan gajah spt Kipas
Org buta ke6,memegang ekor..membuat kesimpulan gajah spt Tali

Masing-masing telah membuat kesimpulan mengenai bagaimana rupa haiwan yang bernama gajah itu.Masing-masing pula menganggap diri mereka betul dan sangat percaya diri mereka betul dan orang lain salah.

Kita tak dapat mengatakan sesiapa salah disini kerana mereka menyatakan pengetahuan mereka ,pengelaman mereka dgn gajah.Mereka betul dari segi persepsi mereka.Tak ada yang salah.

PENGAJARAN DARI CERITA INI.
1.KECENDERUNGAN KITA MEMBUAT KESIMPULAN BERKENAAN DGN SUATU PERKARA BERDASARKAN SEDIKIT PENGELAMAN YANG KITA ADA MENGENAI NYA.

2.KITA JUGA SEPERTI ORG BUTA TERSEBUT,TAK MUNGKIN KITA TAHU SEMUA,ATAU MENJADI MR/MISS KNOW ALL,YANG TAHU SERBA SERBI MENGENAI SESUATU PERKARA.Dalam kehidupan ini, kita semua mempunyai kebolehan tersendiri,contohnya tukang kayu spesialist dalam ukiran kayu,tukang simen dgn kepakarannya.Dgn itu jangan memandang rendah kepada org lain dan menganggap kita saja yang pandai....

3.Ingat selalu bahawa,KITA HANYA MELIHAT SEDIKIT,MENDENGAR SEDIKIT DAN MENGETAHUI SEDIKIT......

Kelak apa org kata?...

Dalam perjalanan ke tempat kerja pagi tadi saya ternampak seorang wanita tua sibuk mengoreng cucur pisang, teringat saya akan Allahyarharmah ibu saya ,yang telah kembali 5 tahun yang lalu.
Ibu saya juga minat menjual goreng pisang,saya telah membuat stall dan pondok di hadapan rumah saya utknya berjual pisang goreng.Kadang-kadang saya sendiri menolongnya berjual pisang goreng.

Pernah satu ketika sanak saudara yang lain menegur beliau kerana berniaga pisang goreng..
Allahyarharmah menjawab..."Peduli apa org kata...kalau kita susah tak ada org yang peduli"
"Dapur kita tak berasap,tak ada siapa yang tahu,kita tak makan tak
ada siapa yang tahu....jadi peduli apa org kata"

Kata-kata ini selalu saya ingat dan menjadi pedoman dalam melakukan sesuatu yang baik(pada pandangan saya).As long as my conscience clear,i will go a head.

First of all,what others think about you is none of your business tetapi if you must know what other people think, it has to do about how they feel about themselves then how they feel about you.

Entah-entah this people most probably wondering what you think about them.

Other peoples are just confused as you are,just as insecure,as frightened,jealous or self deceiving and therefore JUST LIKELY TO DISTORT WHAT THEY HEAR AND SEE.

Allahyarhamah juga berpesan;
"YANG PENTING ADALAH APA YANG KITA FIKIRKAN TENTANG DIRI KITA,JANGAN PEDULI APA ORG KATA,AS LONG IANYA HALAL."

Pengajaran:
"what i think of myself is all that matter"
"I value myself"
"I remember my goodness"

Al-fatehah utk Allahyarhamah Dyg Norijah bt Hj.Buang,semuga Allah menempatkan nya bersama org-org yang solleh,para syuhadah,para ambia.dan Allah mencucuri rahmat keatas rohnya.........Amin...

Saturday, January 14, 2006

Adat ...."tak naklah mati anak kerana adat...."

Orang Melayu Sarawak banyak mempunyai adat yang unik dan tersendiri...Kebanyakannya telah pupus dan mungkin kerana ramai yang menyedari ianya bertentangan dgn syariat islam maka ianya telah lama ditinggalkan....Tapi ada juga yang masih mengamalkannya(tak ramai).

1.PENGANTIN
.Org tua mereka akan berjumpa dgn bomoh atau lebai utk menentukan hari,tarikh,dan bulan kerana mempercayai ada hari-hari tertentu membawa berkat dan sial dsb.
Mempelai akan turut dipantang seperti makanan tertentu tak boleh makan,masuk hutan tak boleh ,menyeberangi sungai tak boleh..kerana boleh mendatangkan bala.
Pengantin perempuan kena mandi bunga dan mak andam akan membaca mentera supaya kelihatan canti dan menawan pada hari perkahwinan.
Pengantin lelaki akan diberi Pendinding utk mengelak kena sihir.
Pengantin Lelaki dan Perempuan akan pergi ke sungai utk buang PERAJA.ini mengandungi sireh ,pinang,rokok dan telor.(utk apa ?mungkin kasi hantu makan kot)Kalau kita lalu kat Jambatan Sungai Sarawak di Kuching pada musim org kahwin,kita akan jumpa org buat ini.

2.MAJLIS PERKAHWINAN.
Trend sekarang, org kita dah berlumba-lumba nak buat majlis besar-besaran..dah timbul perasaan riak dan menunjuk-nunjuk.
Ada yang sanggup ambil loan kooperasi ,dah anak 3 orang masih bayar loan.
Ada yang nak buat grand sampai buat kat Dewan Suarah,hotel dsbnya..
Bagi tetamu pulak..kalau tak bawa sampul surat berisi at least rm 10 segan nak pergi.Kalau melawat keluarga org mati tak segan pulak tak bawa sampul surat.

3.KENDURI ARWAH.
Org melayu Sarawak masih mengamalkan kenduri arwah.
Setiap malam sembahyang berjemaah(maghrib dan Isyak) dan tahlil sampai ke hari ke7.
YANG PELIKNYA ANAK-ANAK DAN ISTERI/SUAMI KADANG-KADANG TAK IKUT BERJEMAAH DAN BACA YASIN BERTAHLIL KERANA SIBUK BUAT PERSIAPAN UTK MAJLIS MAKAN..(TERBALIK KAN?)
Majlis Tahlil dan kenduri akan dibuat lagi pada hari yang ke20,40,dan ke 100.

Kalau mengikut syariat islam sepatutnya jiran dan kita memberi makanan ,membantu keluarga simati .utk meringankan bebanan mereka.
Ada keluarga yang saya kenali..sanggup mengadai tanah utk menguruskan majlis-majlis kematian ini..sedihkan.

4.PERGI HAJI
Sebelum pegi haji ada kenduri widak,terpaksa belanja banyak dan tetamu akn membawa sampul.
Keluarga yang tinggal di kampung akan membuat majlis Doa Selamat setiap malam jumaat atau hari jumaat utk mendoakan kesejahteraan ahli keluarga yg mengerja haji.

Pada hari wukup ,keluarga di kampung akan mengoreng berteh sampai habis hari tasyrik.Saya pernah bertanya dgn makcik yang mengoreng berteh ini,dia berkata"supaya org yang mengerja haji ,badan mereka menjadi ringan dan senang bergerak di tanah suci"

Bila balik dari haji,Majlis Sembahyang jemaah akan diadakan,selalunya maghrib dan isyak.Org balik haji akan jadi imam(ini mesti,saya pernah kena),nak ambik berkat org balik haji.
Bersalam dgn org baru balik haji pun lain caranya....mesti peluk dan cium pipi.Bukan muhrim pun peluk,cium pipi.
Kenduri makan tak boleh miss..tetap diadakan.Org kampung akan berkumpul dirumah pak haji dan menunggu air zam-zam dan buah kurma dan buahtangan lain seperti kopiah,tasbih dan minyak dhab.

4.PUJA SUNGAI DAN LAUT.
Ini dah tak dibuat,masa kecik-kecik dulu pernah tengok.Makanan dan bertih,pulut kuning dan telor akan diletak diatas rakit kecil.Rakit ini akan dihanyutkan dalam sungai dan laut.Utk kasi maksupaya nelayan boleh tangkap banyak ikan.(macam tak percaya Allah beri rezeki)

5.BULAN RAMADAN
Org melayu Sarawak menyambut bulan ramadan macam menyambut pesta makanan.Atas meja penuh dgn makanan pada waktu berbuka....last-last masuk bakul sampah.Sepatutnya bulan puasa kita control semua nafsu tapi sebaliknya.
Bab Terawih...awal ramadan penuh dan dari 20 ramadan hingga akhir ,tinggal tok imam,bilal,khatib dan tok siak je.

Masih terdapat setiap malam ramadan ,org kampung menghantar makanan,kuih-muih utk jemaah selepas terawih.
Majlis bertadarus masih dijalankan.....tapi selalunya nak cepat-cepat habiskan satu jus.Tak ada yang membuat tafsiran dan pengajaran dari jus-jus yang dibaca.(bila nak berubah?)

6.HARI RAYA.
Org melayu memang terkenal dgn berpesta...semua nak baru,langsir baru,sofa baru ,tikar getah baru,cawan dan pinggan nak baru,rumah dicat baru,tile ditukar baru..Perlukah?
Kalau kuih Lapis tak 5 jenis ,tak sah raya.

KITA SEBAGAI ORG ISLAM PERLU MEMILIH ADAT YANG BERSESUAIAN DGN ISLAM.MANA YANG BERTENTANGAN KITA ELAKKAN.BIARLAH ADAT ITU MATI.

Friday, January 13, 2006

Penampilan Diri

2 bulan lepas saya dgn isteri saya pergi dinner,kerana masa terlalu awal and still early so we both singgah kat shopping centre.Saya memakai baju Batik yang baru,kasut berkilat dan isteri saya dgn baju kurung yang baru(baru ambik dari tailor).U all know what semasa kita orang masuk ke kedai jam....Pelayan kedai dan towkaynya terus melayan kami berdua dgn mesra sekali dan yang bestnya dia keluarkan jam Rolex.My wife senyum je sambil pandang saya.Manalah mampu nak beli jam rolex.....Kerana kita org pakai smart dia expect kita mampu beli Rolex.


Kali 2,kita orang berdua pergi ke showroom kereta mewah kat kuching,niat nak pergi tengok kereta Merc dan Pajero.Yang best kami berdua pergi naik Kelisa dan saya pakai seluar tenis (simple je).Nak tau apa terjadi dia orang buat tak tau dan tak layan kita orang...Tanya pun tak..(aduh..sedih jugak org tak layan).Saya beritahu isteri saya,"kita cari tempat lain je lah,salah kita, kita patut pakai kot dan necktie sebelum datang sini"


Apabila kita melayan orang lain adakah kita adil terhadap mereka?
Kita selalu di ingatkan jangan mudah tergoda dgn wajah yang cantik,pakaian yang smart dan cantik."Dont judge the book by it cover"
Ada apa dengan rupa?

Pakar psychologi mendapati"org yg memiliki penampilan yg menarik menerima layanan yg lebih baik daripada sepatutnya."
Mereka di persepsi dgn cara yang lebih positif daripada diri mereka yg sebenar.

Begitu juga sebaliknya dgn org yang tidak memiliki penampilan menarik tidak diberi layanan istimewa.Mereka di anggap kurang pintar,kurang mahir,kurang berkebolehan dan tak pandai menyesuaikan diri.Kita bertindak tidak adil pada mereka.

Pengajaran daripada cerita diatas:
1.Jangan menilai org pada luaran nya.Entah-entah dia lebih baik drp kita.
2.Tuhan tidak melihat rupa bentuk kita,paras rupa,keturunan dan sebagainya tetapi Dia menilai ketaqwaan dan keimanan kita.Jadi sapa lah kita utk menilai org.

Thursday, January 12, 2006

mendapat menantu........atau anak antu


"selamat menyambut menantu kpd Abg Di' tapi semalam abgDi kita sedih je,muka nampak stressfull je...

Semalam Abg Di kata"u know what doc,I'm thrilled to have a grown up daughter,graduated with BBA whom i can talk for hours,chit-chat about politics,business,books and what going on in their lives and in mine......I gonna miss her"

Abang Di kata "Dapat tak suami dia memberi kasih sayang macam kita sebagai bapa dia berikan kasih sayang padanya.....I 'm worried..."I menjaganya bagai menatang minyak yang penuh dan sekarang dia akan berpisah dgn kita dan tak duduk dgn kita lagi"

I was speechless bila mendengar Abg Di bercakap macam tu semalam...Saya tahu yang dia terlalu sayangkan anaknya dan telah membuat yang terbaik utk anaknya.
The way i look at it.....actually Abg Di kita ni risaukan SECURITY ANAK nya,termasuk makan ,pakai,tempat tinggal,kemewahan dan sebagainya dan yang penting sekali dia takut anaknya tak bahagia....

When your children become adult,they are leading separate lives you largely unaware of.Kita cuba nak control mereka,cara mereka hidup,memilih pasangan hidup dan sebagainya dan yang teruk lagi we try to dictate siapa sepatutnya menjadi pasangan mereka...Yang ini sesuai,yang itu tak sesuai,yang itu tak setaraf dan yang ini macam-macam lagi..

Sometimes its best to confine oneself to a vague understanding of what our grown up children are doing and EMPHASIZE being SUPPORTIVE instead of JUDGEMENTAL.

Of course we all want the best for our family members esp our kids.When he/she pursuing a serious relationship we want to make sure the person is WORTHY but it is not for us to say, indeed a NEGATIVE RESPONSE from us will cause tension within our family than change anyone mind about the relationship.

"you ni Doc,tak tahu macam mana I rasa....Tunggulah masa u nanti and u akan rasa apa yang aku rasa" kata Abg Di kpd saya...
SEMUGA ABANG DI BAHAGIA MENDAPAT MENANTU PERTAMANYA.

Wednesday, January 11, 2006

Raya Korban..



Walaupun Hari Raya Korban kurang meriah di negeri Sarawak tapi di kampung-kampung di Kota Samarahan masih mengamalkan Adat Hantar Dulang ke masjid.Setiap rumah di kampung akan menghantar makanan sedulang yang mengandungi lauk pauk .Orang kampung akan berkumpul di masjid selepas solat aidil adha dan doa selamat akan dibaca oleh imam masjid.selepas itu apa lagi makan lah....
Adat ini masih diamalkan di kampung melayu di kawasan luar-bandar.kalau bandar kuching tak ada lagi adat ini.
Masalahnya makanan terlalu banyak tapi yang datang makan tak ramai.Pembaziran berlaku.Yang pentingnya semangat persaudaraan dan siraturahim akan menjadi kuat di kalangan orang-orang kampung.

Ikan ada kaki......





"abah..Ikan ada kaki tak" Farzana buat kuiz dgn saya.Saya dgn konfiden menjawab "mana ada ikan berkaki".Farzana terus menarik tangan saya dan tunjuk sejenis ikan berkaki ia itu 'Frog Fish'.Saya terus senyap dan berkata dalam hati"ini adalah kebesaran Allah,subhanaAllah."

Lawatan ke Aquaria KLCC saya rasa amat berbaloi.Its really an educational tour.Banyak ilmu-ilmu dan kebesaran Allah dapat kita perhatikan dan boleh kita renungi.
Kita berpeluang melihat Shark mendukung anaknya dibelakangnya,kecantikan Stingray(ikan Pari berenang,Nemo(ikan kegemaran anak saya),Sea horse dan banyak lagi ikan-ikan laut dalam dan Ikan air tawar.
So marilah kita mengamalkan musafir sambil merenungi kebesaranNya.

'rasa takut sekejap je..lepas tu ok'




Last weekend ,bawa budak-budak pergi jalan-jalan ke Kuala Lumpur.Luckily ada Air Asia yang menawarkan tambang murah.Kita dapat 19.90 seorang.(tak termasuk tax).Just wondering kenapa Mas tak boleh buat macam tu...dan Air Asia siap boleh buat untung pulak tu...

Di KL my kids requested nak pergi Sunway Lagoon,Kita kat Sunway hampir 4 hours..They really enjoyed main air dan other games kat sunway.

Masa nak main gelungsur air..saya terdengar Maizatul nasihat dan pujuk adik-adiknya "jangan takut..takut tu sekejap je..lepas tu rasa takut tu hilang...mesti beranikan diri".
Yes...very true...itu lah cara budak-budak to get rid of FEAR.We must go through it and we found that ...its really nothing..(tak ada apa-apa pun).
So lepas mencuba gelungsur air dan get thro the first try.....apalagi terus nak main banyak kali...

Moral of the story....Kita selalu sangat berasa FEAR dgn sesuatu yang tak pasti.....contoh takut dgn org ini,takut dgn apa org kata,takut nak berdiri atau bercakap di khalayak ramai..dan sebagainya.To overcome it...just go thro it(macam my kids)
Tapi dengan benda yang pasti akan datang seperti MATI....buat-buat tak takut pulak tu...

Friday, January 06, 2006

Seeenyuuum 1 2 3......(ambil gambar)


Semalam semasa membelek gambar-gambar family yang lama Maizatul bertanya" abah! Why everytime apabila kita ambik gambar...mesti semua senyum atau di suruh utk senyum?"

Ini adalah soalan cepu emas dari anak sulong saya.Agak-agaknya kenape ye?

Sebagai manusia naluri kita mengatakan kita akan menjadi lebih menarik,lebih kacak,lebih hensem,cute dan lebih manis apabila kita senyum.

What happen apabila kita senyum?well...people will response to us bila kita senyum.Senyum mempunyai pengaruh dan sangat besar kekuatannya.I wont talk about it but one thing i want you all to know ,smile make you better dan rasa sangat lebih baik dan ceria dan anda rasa amat bahagia.

Ok...now pergi kat cermin...look at your face and smile...u will see the best of you...

'BULU' yang orang suka tolong

Saya nak tanya lagi sekali...SIAPAKAH YANG LEBIH CENDERUNG KITA BANTU,ORANG KACAK,CANTIK DAN BERPARAS MENARIK ATAU SEBALIKNYA?
I think most of you cakap tak memilih rupa atau 'bulu',jangan tipulah.....sebenarnya kita lebih cenderung utk menolong orang yang baik paras rupa dan memilih 'bulu'.
Ini telah dibuktikan oleh pakar-pakar psikologi.Mereka mendapati kita lebih terdorong utk menolong dan memberi bantuan kpd yang cantik,kacak dan baik paras rupa.(no wonder janda-janda yang cantik ramai yang offer nak tolong.....)

Hasil kajian ini merisaukan kita kerana implikasinya terhadap mereka yang benar-benar memerlukan pertolongan spt org miskin,melarat,org tua,org kurang upaya yang biasanya tidak mempunyai paras rupa yang menawan.

2.Satu 'bulu' lagi ialah 'bulu' yang serupa dgn kita.
Apabila kita mengangap individu itu serupa dgn kita,kita lebih terdorong utk menolongnya.

Kajian menunjukkan ciri yang serupa seperti dari pakaian,sikap,bangsa,ugama,dari kampung yang sama,atau dari keturunan keluarga yang sama.
Ini dikatakan "KESERUPAAN" ,atau "KITA SERUPA"(macam lagu Headwind) menyebabkan kita merasa kita sebahagian drp mereka.

3."bulu" yang ke3 ialah kita lebih terdorong menolong org yang telah dan pernah menolong kita.
ataupun kita menolong org yang pada anggapan kita ,orang itu kuat menolong org.contoh kita lebih terdorong menolong Tok Imam kat kampung,Tok Mudim yang telah menyunat kita,Doktor-doktor dll walaupun mereka ini tak pernah menolong kita.

PENGAJARAN;
SETELAH KITA TAHU DARI SEGI PSIKOLOGI PRINSIP TOLONG-MENOLONG ,KITA HARUS MENOLAK PENGARUH "BULU" INI.BERILAH PERTOLONGAN KEPADA SIAPA SAJA YANG BERHAK DAN SEPATUTNYA KITA TOLONG.

Thursday, January 05, 2006

APHRODISIAC...


orang lelaki kebanyakannya memang macam tu...kalau apa saja yang dapat menguatkan senjata mereka atau menaikkan nafsu mereka.....dia orang akan makan..
Semalam ada mamat indon bawa kote buaya kering..utk dibuat sup atau rendam dalam kopi.Dia kata dia dah banyak jual dan permintaan sangat tinggi....(men..still a man ,nothing else in thier mind ...SEX)

Aphrodisiac...apa tu?
Ianya adalah apa-apa makanan atau minuman yang yang dikatakan dapat menaikkan nafsu dan menguatkan senjata lelaki atau perempuan.

APAKAH MAKANAN YANG DIKATA ADA NILAI APHRODISIAC?

1.Penis Buaya.
Sekarang buaya kat sarawak dah banyak kena castrated.Penis buaya ni akan dikeringkan dan dipotong kecil-kecil utk dibuat sup atau dicampur dalam sayur.ianya juga boleh dibuat minyak dan diurutkan atau di sapu pada batang penis....dengan harapan jadi kuat macam Bujang Senang.

2.Penis Sapi atau Lembu termasuk testis nya.
Ini sangat popular di Sarawak,sehinggakan ada gerai kat Petra Jaya menjual SBSS(sup butuh Sapi spesial).Saya dulu pernah cuba makan (out of curiousity) tapi tak lalu ,bau hanyir.
Sempena dgn raya haji tak lama lagi...ramai yang dah booking butuh sapi..Tok Imam yang sembelih dah booking dulu.

3.Ulat Mulong(ulat rumbia)
Ulat yang didapati dalam pokok rumbia dan makanan yang digemari oleh kaum melanau,iban dan sebahagian dari org ulu.Mungkin cara ulat itu bergerak dan bentuk badannya menyebabkan orang lelaki berharap senjatanya dan bergerak(move,vibrate) macam ulat..
Ulat mulong ini boleh dimakan mentah atau digoreng .Memang sedap

4.Sea cucumber
Ini di buat sup.ini memang sedap .boleh didapati di seafood.

5.Ular Sawa
One of my iban friend cakap daging ular sawa ni lebih sedap daripada lembu dan dia org cakap ular ni is a very good aphrodisiac.Kalau kat Thailand dia orang makan darah ular..

6.Tenggiling
Ini dia org buat sup dan panggang.

7.Otak Monyet(yang hidup)
Di Thailang dan Taiwan,kepala monyet akan di gergaji hidup-hidup dan otak nya di makan direct.Kejam....semata-mata nak kuatkan sex mereka..

8.Flying Fox
Daging nya manis dan dikatakan juga mengubat asthma selain drp menguatkan sex

9.Oyster
Kerana bentuknya spt bibir kemaluan wanita...org leleki kata boleh menguatkan nafsu dan senjata mereka.I like oysters not becos of that esp masak with lada hitam.

10.Ikan Belut
Bentuk nya spt batang lelaki...so di anggap dapat menguatkan sex org lelaki.Kat Perlis ,ikat Belut ni di buat sebagai kuah Laksa Perlis..Memang sedap...dijual banyak kat Kuala Perlis.

Banyak lagi makanan yang dikaitkan dengan sex spt bawang besar,halia,lada dan lain-lain lagi.
Basically...Most of the foods are believed to have aphrodisiac qualities becos of their SMELL,TASTE AND APPEARANCE.Banyak syarikat malaysia dah buat minuman Tongkat Ali,cengkudu,kacip fatimah,manjakani dan banyak lagi makanan yang berorientasikan sex.
These companies tahu bahawa manusia ni.....dalam kepala mereka fikirkan sex saja so they produce product yang berkaitan dgn sex...

EFECTIF KE TAK MAKANAN NI?
The answer is NO.Tak ada pun makanan ini atau pernah di lapurkan bahawa ianya dapat bertindak seperti yang diharapkan.
Geng!!!,they cant affect your sex organs or sexual desires to make you more 'steam',more desiring or long lasting in bed.
Its all up in your brain..actually you seduce yourself ..part of the technique can add in your sex life and spice it up.

So yang pentingnya makan lah makanan yang seimbang,less cholesterol and kurang manis,ini akan improve your well-being and sexually-being.

Orang tolong orang..

Orang Malaysia sangat pemurah,baik hati dan sangat prihatin....Mudah untuk menolong orang yang dilanda maalah dan ditimpa bencana.
Masa malapetaka Tsunami di Aceh dan gempabumi di Pakistan ,ramai diantara kita yang menyumbang pertolongan kepada mangsa-mangsa mala-petaka ini...
Tapi ramai juga orang yang susah ,melarat dan kemiskinan yang teruk di sekitar kita dan kadar pertolongan keatas golongan ini adalah sangat rendah dan minima sekali.......KENAPA YE?

Atau cuba tonton Rancangan Tv3 'Bersama Mu' ,ramai kan orang susah?Tapi sumbangan orang kita tak seberapa utk golongan ini.....Kenapa?

Adakah kita menolong orang dengan sikap saksama iaitu tak memilih orang,tak pilih 'bulu',tak pilih bangsa atau ugama?
Daripada apa yang kita perhatikan di sekeliling kita seharian......kita sebenarnya memilih-milih 'bulu' utk di tolong.(cuba renung sekejap....betul tak?)

KENAPA YE?
1.Punca masaalah orang atau punca musibah nya .
Org kita kalau musibah itu bukan disebab dirinya sendiri tetapi disebabkan oleh keadaan,kita akan mudah utk menyalurkan bantuan.
Contohnya,tsunami di Aceh dan Gempabumi di Pakistan.Ianya adalah disebabkan fenomena alam dan bukan perbuatan nya sendiri.
Tapi kalau kita nampak orang menunggang motosikal dengan laju memotong kereta kita tiba-tiba accident.......Kita akan kata'padan muka' dan memang patut pun,bawa kereta macam pelesit.

2.Dalam otak dan Minda manusia ingin percaya bahawa dunia ini adil,dengan itu kita yakin bahawa diri kita akan mendapat layanan yang adil di dunia ini.
Anggapan ini,menyebabkan kita believed whatever nasib yang menimpa orang lain adalah ADIL.Mereka wajar mendapatkan apa yang mereka alami...

Dengan kepercayaan begini menyebabkan kita kurang prihatin terhadap orang-orang disekitar kita.Kita akan mencari sebab mengapa kita tak sepatutnya menolong mereka......Banyaklah alasan yang timbul.

Wednesday, January 04, 2006

"Make your life better"

I went thro all the smses again today and all us wish we have a better life this year....

MAKE YOUR LIFE BETTER....
YESSS...it entirely up to you !!!!!
WHO ELSE WOULD KNOW WHAT YOU WANT OR NEED BUT YOU !!!!!!!! BETUL TAK?

Hello Brader.....if you are waiting for something to happen to make your life better or waiting for someone to make it happen......you would better be duduk and lepak kat warong.......NO ONE IS COMING.....
Itulah yang sebaiknya berlaku...becos the person who does come along and promises to make your life better is probably going to make it miserable as well....

So my friend....if anything is going to get better,it will becos you did something about it.......so dont expect anything else.(anang mikir utai bukai(bahasa iban) )

Please remember that...we are responsible for our own life....orang lain hanya sebagai casual observers saja.(perasan tak).THEY HARDLY NOTICE WHEN YOU DO SOMETHING GOOD.They APPLAUD AND PUJI YOU in the wrong places any how,the places their interest lie. Their CRITICS,negative comments also have more to do with themselves then us.

Dengan itu PRAISE is never going to be enough to make your life better......and CRITICSM has limited value....

My dear friends..
Shape your life to follow YOUR INSTINCTS,YOUR INCLINATION,AND YOUR PREFERENCES.

Make your life better and you be the judge of what better means,
you have to live it and you might as well love it.....

Happy New Year 2006 and may your life become better...

New year.'s smses

My phone tak berhenti berbunyi since 31 of Dec and until now masih berbunyi menerima sms wishing me and my family" Happy New Year".You all know what ! My wife become suspicious bila telepon asyik berbunyi.Thannnnnk you so much pada kawan-kawan yang menghantar sms dan diatas ingatan kalian.And myself and my family wish you all Happy New Year and may 2006 bring s you all Happiness and prosperity.....Amin!

Seronok juga membaca sms you all,berbagai-bagai cara sms ditulis,ada yang melucukan dan ada yang serious......i put it down some here..Yang interesting dan menarik..

From KerakBoleng:(DMO1)
"happy New Year dari kami bertiga......Sender Siti Nurhaliza +60125xxxxxx
Sender Mawi World +60124xxxxxx

From Murali:(kch)
"Happy New Year ! its a bit early i know but i need 2 sms thousands of handsome
friends so i thought i better start with the ugly one first.....you"

From Man:(limbang)
"Health means all things possible.Wealth makes all things work.Joys makes all things
beautiful,May u have all the 3.....as u begin this New Year..."

From Chuck(sms Perlis):
"There's a lot of sadness in the world.Right now,as u read this,17 million people are having
sex,and u are just sitting there looking at your phone.Sad.....isn't it?...Wish u a happy
new year 2006...

From Tokasid(melaka):
"semoga tahun 2006 Allah menambahkan iman kita,tingkat kesabaran kita,kukuh
ukhwah kita,limpah rezeki halal dan beri keampunan dan keberkatan pd kita semua.
amin....Selamat tahun 2006.

From Naza(jabatan agama islam Sarawak)
"Start a new year with a clean heart,no tears...no fears....no worry...be happy
May your dream come true.."

From Zul(miri):
The Road to success is not straight...there is a curve called failure....A loop called
confusion...Speed bumps called bad friends....Red lights called enemies...
Caution lights called family.....You will have flat tyre called jobs....But if u have a spare
tyre called Determination,an engine called perseverance..insurance called faith..a driver
called god..you will make it to a place called "SUCCESS".Best wishes n good luck.

From Ali (kota samarahan):
"The new coming days with a new SPIRIT,a SMILE on your face,LOVE in your heart
and GOOD THOUGHTS in your MIND.Happy New Year 2006..

From Bang Di(kuching):
" i am sorry that everything between u and i will come to an end........
I'm leaving and will never be back in your life again!
Yours faithfully,
Year 2005 n Happy new year!

From Anak Sarawak(kuching):
"Before the sun sets on this year,before the memories fade and before...the networks
jammed,wish u a Happy New Year.

From Shabirin (k.samarahan):
" Peace in your heart,Warmth in ur soul,Contentment in ur life,Joy in ur home and lots of
$ in ur bank.Find these priceless treasures in 2006.Happy New Year."

From Adenan (kuching):
"If u had sex 365 times this year and kept all the condoms and melt them,U can make a
tyre and actually call it a GOODYEAR!! happy New Year.


You all really creative dan terima kasih atas ingatan you all semua.semuga kita sama mendapat Rahmat dan Hidayah dariNYa.

Tuesday, January 03, 2006

BAU...NYA TAK SEDAP....RASANYA SEDAP

Sekarang Sarawak dah tiba musim Durian.Saya tak minat durian,kalau makan pun seulas dua saja but my wife really like durians,kalau makan durian 2 atau 3 biji tak cukup.Maizatul and Farith also likes durian .Farzana saja macam abah,tak minat durian.Farzana,cium bau durian pun tak tahan.Mesti nangis.So normally buah durian hanya di letak di luar rumah sahaja sebab ada yang tak tahan bau durian.

WHAT DO YOU KNOW ABOUT DURIAN?

Local name:
Bahasa Melayu:Durian
Bahasa indonesia:Duren
Bahasa Thai : Thurian
Bahasa saintifik:Bombacae Durio Zibethinus

Nutritionally contains Carbohydrate,protein,calcium,iron,magnesium,potasium,sodium,zinc,copper,manganese,vit c,vit B,thiamin and vit A.

Durian is a fruit that people either hate or love.I cant comment about the taste but my wife said rasanya 'SANGAT ENAK SEHINGGA MENJILAT JARI', Kalau dia makan durian that means i wont kiss her becos of the durians odour.

Becos of the odour,durian is routinely banned from hotels and sometimes taxicabs.
Tak ada buah atau benda yang berbau busuk(tak menyenangkan) tapi rasanya sedap.......eh eh.adakah?..apa dia?
Itulah keunikan durian.

Have you ever come across a perfect durian? May be you have come across one but you couldn't tell what it was really like unless you open it.It may be rotten inside or got ulat(ulat also nice di makan)inside or the durian flesh very thin(legik)or sejuk.
Relate it with life,similarly it is highly unlikely that a man or a woman will get a perfect wife or husband.Like Durians , throw away the bad flesh and consume the good one.The bad one leh buat tempoyak je la.
Fortunately,God has made our minds such that our mental Hard Disk can be partially erased at will and only what we want to remember can stay in it.
So as we throw the bad one,the bad habit or the bad behaviour of our wife or husband,we erase it from our mind and the good one will stay in it.Kita buang yang keruh,yang tak baik dan kita simpan yang baik dan kita lihat dan utamakan yang baik-baik ,barulah kehidupan kita harmoni.

JOM BELI DURIAN.......

Badan sihat,minda sihat



FARITH AND FARZANA PRACTISING TENNIS.



Salah satu cara unt membentuk keyakinan diri dan meningkatkan self esteem pada anak-anak kita ialah dengan encourage them to take part in games and sports.Train them like a coach training a star player.Train them with proper training and coaching system.This will prevent them from getting sports injuries.
Jadikan permainan itu sebagai satu proses pembelajaran(educational process).Teach them the principles of the games apart from the technique and tactics of the games.

AND THE MOST IMPORTANT THING TEACH THEM TO BE COURTEOUS WINNER AND SPORTING LOSER.....It is not the winning that count each time,....participating is just as important...

Sukan juga dapat membina badan yang sihat dan yang penting sekali adalah MINDA yang sihat.Dan kita tak boleh menolak bahawa sukan akan menambahkan networking ,make a lot of friends and bring down your stress.

For your kids....A smile,a word of appreciation,a pat of encouragement from you can make all the difference between the winning and losing for your kids.And dont underestimate the quality of time you spent with your kids,and also the impacts of it towards your kids.

Monday, January 02, 2006

Selamat Tahun Baru





Selamat Tahun Baru....
Normally we dont really celebrate new year but this year anak -anak request nak buat something.Maizatul suggested buat bar-b-que,Farzana pulak nak pergi seafood,Farith pula nak seafood so majority nak makan seafood.Seperti selalu kita pergi ke Topspot Seafood.

Makan Seafood memang kegemaran my kids,mereka looking forward makan kat sini.Masing mempunyai makanan kegemaran sendiri termasuk maminya.
Maizatul minat makan soft shell crabs masak nestum
Farith minat makan Telur burung Puyuh dan Butter Prawn
Farzana minat Oyster Omellete dan Butter Prawn
Mami minat Lobster dan Sayur Campurnya(nak control berat badan)
Myself pula Ikan Siakap kukus ala Cantonese dan Oyster masak Lada hitam(tinggi Cholesterol)

They really eat and we really enjoyed the food.The best part of it we really enjoy togetherness and the quality time we spent together.