Thursday, April 27, 2006

age...ing.

Naik salah...tak naik pun salah...turun pun salah.....



Semalam hujan lebat tak dapat nak main tenis.....so berbual dgn Farith sambil membaca buku cerita kanak-kanak dgnnya....
Banyak pengajaran drp buku cerita kanak-kanak which are applicable to us .....dealing with real life.....


Pada zaman dulu di negara Arab, ramai orang menunggang kaldai sebagai kenderaan. Seorang bapa membawa anaknya ke satu tempat dengan membawa seekor kaldai. Kedua-dua mereka menaiki kaldai itu dan lalu di sebuah pekan. Keadaan ini menarik perhatian orangramai. Ada di antara mereka berkata "Ini kes aniaya. Kaldai tu dah le kecil. Dua-dua orang pulak naik. Kan tu menyeksa binatang.. Tak ada peri kemanusiaan langsung".
Si-bapa mendengar komen mereka. Lalu si bapa turun dan membiarkan anaknya sendirian di atas kaldai. Si-bapa meneruskan perjalanan sambil berjalan kaki. Mereka pun melalui sekumpulan orangramai. Sekali lagi ada yang komen, "Apa lah budak ni...Kurang ajar punya anak. Dia sedap-sedap naik kaldai. Bapanya dibiarkan berjalan kaki."

Si-anak mendengar komen mereka, lalu dia turun dan menyuruh bapanya pula menunggang kaldai. Si-anak berjalan kaki mengiringi bapanya di atas kaldai. Mereka pun melalui sekumpulan orang. Sekali lagi mereka mendengar rungutan "Ini dah kes dera ni....Bapa tak ada otak, dia sedap naik kaldai, anaknya dibiarkan berpeluh berjalan."

Mendengar komen itu, si-bapa pun turun dan berjalan bersama-sama anak. Kaldai itu dibiarkan berjalan sendirian. Mereka pun melalui sekumpulan orang. Masih ada yang komen "Apalah bodohnya orang tua ni. Ada kaldai tapi tak mau naik. Kalau macam ni, lebih baik tak payah bawa kaldai!"

Mendengar kata-kata ini, si-bapa pun memberitahu anaknya. "Beginilah keadaan masyarakat. Mereka hanya pandai komen. Pandai melihat kesalahan orang. Ada saja yang tak betul. Kalau kita ikut saja kata-kata mereka rosak kita. Kita tidak boleh terima pandangan mereka secara melulu. Kita kena fikirkan kesemuanya dan kita buat apa yang baik pada kita. Jangan pedulikan komen mereka.."



MORAL .
1.Kebanyakan orang memang suka mencari kesalahan orang
2.Kita tak dapat nak gembirakan semua orang...
3.Pendapat dan komen mereka perlu kita pertimbangkan.....ambil yang terbaik......dan ingat you have to decide for yourself....yang terbaik utk diri kita sendiri....

Wednesday, April 26, 2006

Kebesaran dan KeagunganMu.......



The photograph attached was taken by the crew on board the Columbia
during its last mission, on a cloudless day.
The picture is of Europe and Africa when the sun is setting.
Half of the picture is in night. The bright dots you see are the cities' lights.

The top part of Africa (whitish) is the Sahara Desert.

Note that the lights are already on in Holland, Paris, and Barcelona,
and that's it's still daylight in Dublin, London, Lisbon, and Madrid.

The sun is still shining on the Strait of Gibraltar.
The Mediterranean Sea is already in darkness.

In the middle of the Atlantic Ocean you can see the Azores Islands;
below them to the right are the Madeira Islands; a bit below are the
Canary Islands; and further South,
close to the farthest western point of Africa, are the Cape Verde Islands.

Note that the Sahara is huge and can be seen clearly both during
daytime and night time.

To the left, on top, is Greenland , totally frozen.

We witness the greatness of ALLAH

Tuesday, April 25, 2006


Trust in integrity........
Doctor still ...no one in Malaysia and in Uk.

What happen to politician?.......

PESANAN AL GHAZALI......

6 persoalan hidup yang telah diperkatakan oleh imam Al-Ghazali..............

Adakah kita semua pernah berfikir sedemikian.......

1.) Apa yang paling dekat dengan kita di dunia ini? Mati
.............mungkin kerana mati sentiasa mengikuti kita ataupun kita
selalu tidak sedar bahawa kita akan mati bila-bila masa apabila
sudah sampai ajalnya.

2.) Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini? - Masa lalu
......................Semakin hari semakin jauh kita meninggalkan masa kanak-kanak
kita yg suci dari dosa dan kita tidak akan kembali ke masa lalu.
Kita harus buat self auditing.......

3.) Apa yang paling besar di dunia? - Nafsu
................Manusia sering dikuasai oleh nafsu sehinggakan mereka sanggup
bertuhankan nafsu. Maka kita harus berhati-hati dengan nafsu
kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

4.) Apa yang paling berat di dunia ini? - Memegang amanah
.....................kita sanggup membawa amanah yang akhirnya tercicir begitu sahaja.
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu
ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin)
di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi
permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka
kerana ia tidak mampu memegang amanahnya.

5.) Apa yang paling ringan di dunia ini? - Meninggalkan solat
..........................Orang semakin memandang ringan terhadap solat dan melaksanakannya
atau tidak bukannya lagi merupakan perkara yang besar. Kadang kala
kerana pekerjaan, kerana konsert, kerana bola kita gadaikan solat.

6.) Apa yang paling tajam di dunia ini? - Lidah manusia
...........................walaupun pedang itu tajam sifatnya namun ianya tidak dapat
menandingi kehebatan penangan lidah, kerana melalui lidah, manusia
dengan mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Saturday, April 22, 2006

sharing.....

"Abah,kakak(pembantu rumah) letak sikit sangat bekal....Tak cukup nak bagi kat kawan..."kata Angah bila sampai kat rumah ,balik dari sekolah......I'm proud of her...kerana mempunyai sifat sharing dgn kawan-kawan nya.......so now i should re enforce sifat ini pada anak-anak semuga mereka mempunyai sifat dan semangat utk bersedeqah dan sharing ...dan yang pentingnya loving dan prihatin dgn org lain.........



Dalam satu hadith, Nabi menerangkan setiap awal pagi, semasa terbit matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia di bumi.
Yang satu menyeru 'Ya Tuhanku, kurniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kerana Allah. Yang satu lagi menyeru 'Musnahkanlah orang yang menahan hartanya (lokek)'

Orang yang bakhil tidak manfaatkan hartanya untuk dunia dan akhiratnya.
Menginfaqkan (Belanjakan) harta adalah berkat, sebaliknya menahannya adalah celaka.
Dalam hadith lain, nabi bersabda takutilah api neraka walaupun dengan sebelah biji tamar.
Dan sabdanya lagi Sedekah itu penghapus dosa sebagaimana air memadam api.

Sedekah walaupun kecil tetapi amat berharga di sisi Allah.............. Dan digalakkan memberi sedekah pada awal pagi.

Sekiranya dapat diamalkan perkara-perkara di atas, insyallah rezeki yang dikurniakan oleh Allah akan kekal walaupun telah digunakan.
Percayalah dan yakinilah......... Allah akan membalas atau menggantikan apa yang telah dibelanjakan.
Amalkan ilmu yang ada, nanti Allah akan menambahkan ilmu lagi. Begitu juga harta - belanjakan harta yang ada, Allah akan tambahkan lagi dari sumber yang kita tidak ketahui.

Friday, April 21, 2006

Macam computer la....


Computers are Like Men...And Women...

Computers are Like Men...

In order to get their attention, you have to turn them on.

They are supposed to help you solve problems, but half the time they are the problem.

They have a lot of data but are still clueless.

As soon as you commit to one, you realize that, if you had waited a little longer you could have had a better model.

They hear what you say, but not what you mean.

Computers are Like Women...

No one but the Creator understands their internal logic.

The native language they use to communicate with other computers is incomprehensible to everyone else.

Even your smallest mistakes are stored in long-term memory for later retrieval.

As soon as you make a commitment to one, you find yourself spending half your paycheck on accessories for it.

You do the same thing for years, and suddenly it's wrong.

Thursday, April 20, 2006

Kalau dah buat salah.......

Suatu hari...seorang suami baru pulang dari meeting (sbnr nyr
dating)...dan
melihat isterinya menangis teresak2...

Suami : Nape ni yang?

Isteri : Sudahla bang..lepaskan saje sya ni!!

Suami : Eh..nape awak ckp camtu lak??

Isteri : Saya tahu..awak ade jumpe pompuan len kan?

Suami : Eh...apa awak ckp ni?? (terkejut sbb bini mcm dah tau perkara
sebenar)

Isteri : Sudahla bang..sume nye da tebukti...ade pompuan yg jwb tepon
mase
sy call awak...dah byk kali..

Suami : Eerr..aaa...ba..baik la..abg mengaku..abg ade pompuan
len..tp..ape
yg pompuan tu ckp
kt awak?

Isteri : Huh..nyampah...mentang2 sy x tau omputeh...tp sy ade hafal ape
yg
dier ckp..

Suami : Dier ckp ape?

Isteri : Dier ckp.."The number u have call..cannot be reached at this
momment..please try again"......asal sy tepon je..dier ckp camtu...da
x reti ckp mende len agaknyer..pompuan camtu pon awak nak?

Suami : .......(dlm hati) alamak...nyesal pula ngaku tadi...

Like it...?

Ramai yang mengeluh kerana melakukan pekerjaan yang routine setiap hari.....well my friends...itu semua adalah dalam MINDA anda......how you look at it?

Nothing seems like work if we really want to do it.
Everything seems like SLAVERY if we dont....

Senang je brader.....if you dont like something,....you have three(3) choices.....
.....CHANGE IT.......WALK AWAY......OR CHANGE YOUR ATTITUDE.

What do you do if you find yourself with a negative people?
Well my friends.......allyou have to do.......KEEP NICE....KEEP POLITE.....AND KEEP MOVING.

Tuesday, April 18, 2006

Nak melepaskan diri....

Have you heard people cakap..."that just the way i am".

Apa yang anda fikirkan bila mendengar org yang bercakap sedemikian?
To me.....when people saying this....geram pun ada...kecewa pun ada...marah pun ada....what they are really saying is that they are FULLY COMPLETE.....they are FULLY EDUCATED......and dont need to learn anymore in life..........dont need any more opportunities for personal growth or self development......

Apa yang mereka nak beritahu..."what --you--see--what--you --get"

Apa sebenarnya org seperti ini....?

I would say..this is a NON-ACCOUNTABLE STRATEGY justifies any unwillingness to move off stuck position.
Cara dia nak melepaskan dirinya.....

OR

Putting the responsibility on other people to make a difference.

Monday, April 17, 2006

renungan.....

Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis.

Orang-orang yang paling berbahagiapun tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.

Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan. Tetapi acap kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.

Saturday, April 15, 2006

Perubahan ...bila dah ada anak...

Yes, parenthood changes everything. But parenthood also changes with each baby. Here are some of the ways having a second and third child differs from having your first:


Your Clothes
1st baby: You begin wearing maternity clothes as soon as your OB/GYN confirms your pregnancy.
2nd baby: You wear your regular clothes for as long as possible.
3rd baby: Your maternity clothes ARE your regular clothes.


The Baby's Name
1st baby: You pour over baby-name books and practice pronouncing and writing combinations of all your favorites.
2nd baby: Someone has to name his or her kid after your great-aunt Mavis, right? It might as well be you.
3rd baby: You open a name book, close your eyes, and see where your finger points.


Preparing for the Birth
1st baby: You practice your breathing religiously.
2nd baby: You don't bother practicing because you remember that last time, breathing didn't do a thing.
3rd baby: You ask for an epidural in your 8th month.


The Layette
1st baby: You pre-wash your newborn's clothes, color-coordinate them, and fold them neatly in the baby's little bureau.
2nd baby: You check to make sure that the clothes are clean and discard only the ones with the darkest stains.
3rd baby: Boys can wear pink, can't they?


Worries
1st baby: At the first sign of distress--a whimper, a frown--you pick up the baby.
2nd baby: You pick the baby up when her wails threaten to wake your firstborn.
3rd baby: You teach your 3-year-old how to rewind the mechanical swing.


Pacifier
1st baby: If the pacifier falls on the floor, you put it away until you can go home and wash and boil it.
2nd baby: When the pacifier falls on the floor, you squirt it off with some juice from the baby's bottle.
3rd baby: You wipe it off on your shirt and pop it back in.


Diapering
1st baby: You change your baby's diapers every hour, whether they need it or not.
2nd baby: You change their diaper every 2 to 3 hours, if needed.
3rd baby: You try to change their diaper before others start to complain about the smell or you see it sagging to their knees.


Activities
1st baby: You take your infant to Baby Gymnastics, Baby Swing, and Baby Story Hour.
2nd baby: You take your infant to Baby Gymnastics.
3rd baby: You take your infant to the supermarket and the dry cleaner.


Going Out
1st baby: The first time you leave your baby with a sitter, you call home 5 times.
2nd baby: Just before you walk out the door, you remember to leave a number where you can be reached.
3rd baby: You leave instructions for the sitter to call only if she sees blood.


At Home
1st baby: You spend a good bit of every day just gazing at the baby.
2nd baby: You spend a bit of every day watching to be sure your older child isn't squeezing, poking, or hitting the baby.
3rd baby: You spend a little bit of every day hiding from the children

Thursday, April 13, 2006

KEJUJURAN.....

Kejujuran benteng kasih sayang

Di mana-mana di dunia ini, kasih sayang adalah nadi kehidupan. Kasih sayang yang teguh adalah kasih sayang yang terbina di atas landasan kejujuran dan keikhlasan.
Bahagialah hidup insan yang mampu
mempertahankan kebahagiaan dan kasih sayangnya dengan kejujuran.
Ingatlah, penipuan takkan selamanya mampu kita selindungkan. Satu masa, ia akan terbongkar juga.

Dan di saat itu, kasih sayang yang terbina di antara si penipu dengan mangsanya pasti akan berkubur di kaki sejarah.
Syak wasangka akan mula sentiasa merajai
hati.
Berlaku jujurlah pada semua insan di sekeliling kita.
Berlaku jujurlah pada diri sendiri.
Semoga kasih sayang dan kebahagiaan yang terbina, kekal menjadi
milik kita hingga ke akhir nanti...

Yang saya pelajari......

dalam kehidupan kita seharian.....banyak perkara yang telah kita lalui....dan banyak pengajaran yang kita perolehi....and made us WISER......

Yang saya pelajari.......
........senyuman dari isteri dan anak-anak menunggu kita balik dari kerja menghilangkan kepenatan dan memberi semangat utk kita terus berkerja....

........kita harus bersyukur kpd Allah kerana tidak memberi apa yang kita minta dan doakan.....ada hikmah disebaliknya....(renung balik kehidupan kita)

........Wang bukan segalanya...wang boleh membeli tilam yang empuk tapi tidak membeli tidur yang lena.....wang boleh membayar bill doktor tapi tak dapat membeli kesihatan kita.....wang boleh membeli banglo yang besar tapi tak dapat membeli "sweet home".

.......it's small daily happening yang membuat hidup kita rasa amat indah...

.......Dengan tidak mengendahkan FACTS ,tidak akan mengubahkan FACTS..

......Kalau kita berasa marah dgn seseorang dan merancang utk membalas dendam(to get even)...sebenarnya kita membenarkannya terus melukai kita....

.......Sometimes all a person needs is.......a hand to hold.....a heart to understand...

.......Kita boleh mendoakan kesejahteraan seseorang...kalau kita tak mampu dan tak berdaya utk menolongnya

.......Semakin bertambah usia kita ...semakin takut kita menghadapi masa hadapan..dan kita semakin mudah tersentuh hati dan a bit emotional....

Wednesday, April 12, 2006

Feeling guilty.......

Masa kat KL last monday...banyak bercerita tentang kehidupan dgn Kaha...seronok juga bila dgr kawan-kawan dah berjaya....dan yang bestnya kita bercerita kepahitan dlm kehidupan.......

Yesss,my friends.....we all makes mistakes....we all pernah kantoi...we all pernah gagal...and we all screwed up from time to time.....
We dont always do 'the right thing'......and if we've got a conscience...we will feel guilty sometimes.

My mum told me.."good people feel guilty becos they are good and they feel have done wrong,let somebody down,made mistake and screwed up somewhere".....she added" if you do feel guilty....that's a good sign..(satu petanda yg baik)..it shows you are on the right track.........but you have to know how to deal with it..becos guilty is a teribbly selfish emotion...it's wasteful and pointless."

HOW TO GO ABOUT IT?

Brader...you have 2 choices....
1........Put it right....or
2........dump the guilt...
asses if you really need to to feel guilty......becos it could be an OVERDEVELOPED CONSCIENCE OR SENSE OF GUILTY....

so brader.....kehidupan mesti diteruskan.....ambil pengajaran dari setiap kejadian.....eventho' its so expensive....

Saturday, April 08, 2006

Sifat lelaki..org perempuan kebanyakan tak tahu...

Ramai org perempuan cakap susah nak faham org lelaki...susah nak predict dan macam-macam lagi tanggapan yang negative...

Cuba tengok sifat-sifat lelaki yang org perempuan kebanyakannya tak tahu...tak nak ambik tahu.....

1.Org lelaki sebenarnya mempunyai sifat yang prihatin dan sensitif...juga mudah tersentuh perasaannya....

2.Jika lelaki minat atau kahwin dgn perempuan itu...dia sebenarnya tak kisah samada ia cantik ke tidak..sedap dimatanya sendiri.Cukuplah dgn budi-bahasa dan sifat yang baik pada wanita tersebut.

3.Mesti faham yang ini....org lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar org perempuan.

4.Org lelaki boleh terima dirinya kena "reject".

5.Org lelaki cuba dgn sedaya upaya utk menonjolkan sifat kelakiannya untuk memikat org perempuan.

6.Jgn marah kat dia org...memang org lelaki suka melihat perempuan,menjeling kat org perempuan,(walaupun berjalan dgn isteri).....ini dah sifat semulajadi.....tu sebab dia org suka pakai cermin mata hitam....

7.Kalau lelaki cakap..."tengok lah dulu" that means "no" atau "Not interested"

8.Kalau org lelaki cakap lepas je atau direct to the points....memang dia cuba utk bersifat jujur dan ikhlas.....dan harap org perempuan faham lah....

9.Org lelaki pun cemburu bila org perempuan asyik sebut nama org lelaki lain.

10.Bila ada org lelaki tertengok dada dan paha wanita...maafkan mereka...mata mereka ini dah di set utk tengok benda tu....tak sengaja ,tak dpt di kontrol.

11.Bila org lelaki gagal bercinta atau bercerai...dia org pun menungging tapi tak tunjuk...control macho lah tu....

12.Org lelaki ni tak pandai baca hint....kalau org perempuan hendak sesuatu ....pliz cakap direct....kalau minat kat lelaki tu..cakap je...

13.Satu kelemahan org lelaki...dia org ni CAIR oleh airmata org perempuan.....tu sebab dia org banyak kena sembelih dgn gillette org org perempuan ...

14.Satu dia org lemah dgn rengekan dan lirikan manja org perempuan.....ini yang di gunapakai para gro-gro.....cair brader kena pujuk rayu...kopiah pun boleh hilang.

15.Walaupun lelaki mempunyai sifat MIANG dan flirting around.....tapi mereka masih sayang dan cinta dan setia dgn isteri mereka.(sorang saja).dan ingatan mereka masih pada anak-anak mereka.

lastly....org lelaki tidak dilahirkan perfect.....belajarlah utk mengimbangi kekurangan ini.......barulah hidup aman dan bahagia...

Friday, April 07, 2006

perkara yang tak disukai suami........


last Tuesday...pibg sk dtk traoh dan pibg sk dtk mohd musa kota samarahan mengadakan ceramah parenting.Terima kaseh kpd Yayasan Sarawak yang telah sponsor majlis ini.....

Saya menjadi Pengerusi Forum tersebut..penceramah daripada yayasan sarawak En Shuib hj Maknun telah menyampaikan ceramah yang bertajuk..IBUBAPA BESTARI.

petikan drp ceramah beliau.....'perkara yang tak disukai suami'
(telah diubah suai dan ditambah garam dan asam...supaya ada" rasa" sikit)
1.memperkecilkan suami...
.....mengatakan hal suami kita dihadapan org lain antara sedar atau tidak walaupun ia benar...."suami i tu...goreng ikan pun tak pandai....
"suami i tu...sembahyang subuh selalu missed"
"suami i tu....tak reti nak romantik-romantik..tak best la.."

2.Asyik nak check suami dgn meneleponnya selalu dan dimasa yang salah..
......"hello....abang tgh meeting ker...busy ke.....saja nak beritahu abang,ayang tengah tengok cerita Thailand...best,sedih sangat"

3.Menyuruh suami membeli itu dan ini ,semasa suami on the way balik dari tempat kerja sedangkan baru balik dari pasarraya semalam.
"Bang..garam dan beras dah habis...dah tak ada untuk masak petang ni..."

4.Tidak memberi instuction yang lengkap semasa menyuruh suami membeli barang.
"kan saya suruh beli susu cair...yang abang beli susu pekat buat apa!"

5.Isteri buat decision atau dah buat temujanji ,tanpa consult suami...
"u tak main tenis atau golf petang ni kan....kita ada dinner kat suruh puan bedah"

6.mengajak kawan-kawan dtg kerumah tanpa persetujuan suami...
"besok ,hari minggu..Peot dan minot nak dtg rumah ,lunch dan dinner rumah kita....boleh kan bang...bolehla.....

7.berpakaian lusuh dan berkain batik sja di rumah...
"sayang baju ni tak pakai...t shirt ni selesa la..bang.Yang lain buat jalan-jalan atau guna pergi khenduri je...kan bang..jimatlah kos."

8.Mengambil masa yang lama utk menyiapkan diri,bersolek,sedangkan suami sampai tertidur di sofa menunngu.
"..tak tau baju kurung mana nak pakai...tudung pula susah nak pilih..tak matching la bang"

9.Isteri dgn sengaja atau tidak menyebelahi anak-anak bila suami sedang marah dan menasihatkan anak..
"budak tu dah besar...biarkan dia bawa motosikal tu.."

10.membebel dan mengungkit kesalahan suami berulang-ulang....
...."kan saya dah cakap....pop pet popet......

11.Lebih percayakan org lain drp suami sendiri...
..."si Leha cakap makan ubat ni bagus..boleh menguruskan badan....awak mana tahu"

12.Menuduh suami tanpa usul periksa...
....." bak sini handfon tu...saya nak check...betina mana sms awak malam-malam ni"

13.menceritakan hal rumahtangga pada org lain..
"suami i tu....hari-hari dia mau....tak tahan lah saya"

14.Tak patuh cakap suami..
"kan saya dah cakap..jangan buat hutang,hutang kain Mak Bedah pun belum abis awak bayar..."

15.Bila isteri tak sembahyang....
"selalu betul awak uzur......"

Thursday, April 06, 2006

apa yang kita sombongkan.....

APA YANG KITA SOMBONGKAN?

(bahasa yang di gunakan adalah Bahasa Indonesia)
Seorang pria yang bertamu ke rumah Sang Guru tertegun keheranan. Dia melihat Sang Guru sedang sibuk bekerja; ia mengangkuti air dengan ember dan menyikat lantai
rumahnya keras-keras. Keringatnya bercucuran deras. Menyaksikan keganjilan ini orang itu bertanya, "Apa yang sedang Anda lakukan?"

Sang Guru menjawab, "Tadi saya kedatangan serombongan tamu yang meminta nasihat. Saya memberikan banyak nasihat yang bermanfaat bagi mereka. Mereka pun tampak puas sekali. Namun, setelah mereka pulang tiba-tiba saya merasa menjadi orang yang hebat. Kesombongan saya mulai bermunculan. Karena itu, saya melakukan ini untuk membunuh perasaan sombong saya."

Sombong adalah penyakit yang sering menghinggapi kita semua, yang benih-benihnya terlalu kerap muncul tanpa kita sadari. Di tingkat terbawah, sombong disebabkan oleh faktor MATERI. Kita merasa lebih kaya, lebih rupawan, dan lebih terhormat daripada orang lain. Di tingkat kedua, sombong disebabkan oleh faktor KECERDASAN. Kita merasa lebih pintar, lebih kompeten, dan lebih berwawasan dibandingkan orang lain. Di tingkat ketiga, sombong disebabkan oleh faktor KEBAIKAN. Kita sering menganggap diri kita lebih bermoral, lebih pemurah, dan lebih tulus dibandingkan dengan orang lain.

Yang menarik, semakin tinggi tingkat kesombongan, semakin sulit pula kita mendeteksinya. Sombong karena materi sangat mudah terlihat, namun sombong karena
pengetahuan, apalagi sombong karena kebaikan, sulit terdeteksi karena seringkali hanya berbentuk benih-benih halus di dalam batin kita.

Akar dari kesombongan ini adalah ego yang berlebihan. Pada tataran yang lumrah, ego menampilkan dirinya dalam bentuk harga diri (self-esteem) dan kepercayaan diri
(self-confidence). Akan tetapi, begitu kedua hal ini berubah menjadi kebanggaan (pride), Anda sudah berada sangat dekat dengan kesombongan. Batas antara bangga dan sombong tidaklah terlalu jelas.

Kita sebenarnya terdiri dari dua kutub, yaitu EGO di satu kutub dan KESADARAN sejati di lain kutub. Pada saat terlahir ke dunia, kita dalam keadaan telanjang dan tak
punya apa-apa. Akan tetapi, seiring dengan waktu, kita mulai memupuk berbagai keinginan, lebih dari sekadar yang kita butuhkan dalam hidup. Keenam indra kita
selalu mengatakan bahwa kita memerlukan lebih banyak lagi. Perjalanan hidup cenderung menggiring kita menuju kutub ego. Ilusi ego inilah yang memperkenalkan
kita kepada dualisme ketamakan (ekstrem suka) dan kebencian (ekstrem tidak suka). Inilah akar dari segala permasalahan. Perjuangan melawan kesombongan merupakan perjuangan menuju KESADARAN sejati.

Untuk bisa melawan kesombongan dengan segala bentuknya, ada dua perubahan paradigma yang perlu kita lakukan. Pertama, kita perlu menyadari bahwa pada hakikatnya kita bukanlah MAKHLUK FISIK, tetapi MAKHLUK SPIRITUAL. Kesejatian kita adalah spiritualitas, sementara tubuh fisik hanyalah sarana untuk hidup di dunia. Kita
lahir dengan tangan kosong, dan (ingat!) kita pun akan mati dengan tangan kosong. Pandangan seperti ini akan membuat kita melihat semua makhluk dalam kesetaraan
universal. Kita tidak akan lagi terkelabui oleh penampilan, label, dan segala "tampak luar" lainnya. Yang kini kita lihat adalah "tampak dalam". Pandangan seperti ini akan membantu menjauhkan kita dari berbagai kesombongan atau ilusi ego. Kedua, kita perlu menyadari bahwa apa pun perbuatan baik yang kita lakukan, semuanya itu
semata-mata adalah juga demi diri kita sendiri. Kita memberikan sesuatu kepada orang lain adalah juga demi kita sendiri.

Dalam hidup ini berlaku hukum kekekalan energi. Energi yang kita berikan kepada dunia tak akan pernah musnah. Energi itu akan kembali kepada kita dalam bentuk yang
lain. Kebaikan yang kita lakukan pasti akan kembali kepada kita dalam bentuk persahabatan, cinta kasih, makna hidup, maupun kepuasan batin yang mendalam. Jadi,
setiap berbuat baik kepada pihak lain, kita sebenarnya sedang berbuat baik kepada diri kita sendiri. Kalau begitu, apa yang kita sombongkan?

(petikan daripada My Masjid .com)

Wednesday, April 05, 2006

man and woman......

Shopping......
A man will pay rm20 for a rm 10 item he needs....
A woman will pay rm10 for a rm20 item that she doesn't need..and woman akan pusing lima shopping centres...

Romance.....
smart man + smart woman = romance and love...
smart man + dumb woman = affair
dumb man + smart woman = marriage
dumb man + dumb woman = pregnant

Happiness.....
To be happy with a man....you must understand him a lot and love him alittle...
To be happy with a woman...you must love her a lot and not try to understand her at all......

Worries.....
A woman worries about the future until she gets a husband...
A man never worries about the future until he gets a wife...

Successful....
A successful man is one who makes a lot of money for his wife to spend
A successful woman is one who can find such a man....

Longevity....
Married men live longer than single man do..but married men are a lot more willing to die earlier....

Change....
A woman marries a man expecting him to change...but he doesn't.
A man marries a woman expecting that she wont change..but she does.

Discussion technique....
A woman has the last word in any arguement.Anything a man say after that is the begining of a new arguement.

Tuesday, April 04, 2006

Kisah-Klebar(bahasa sarawak utk rama-rama)


A man found a cocoon of a butterfly.One day he saw a small opening appeared.He watched the butterfly for several hours as it struggled to force its body through that little hole...then it seemed to stop making any progress.

Dengan rasa belas kesian ..the man decided to help the butterfly.Dia mengambil gunting dan memotong sedikit drp kepompong itu.So..the butterfly keluar dgn senangnya dan mempunyai badan yang swollen dan kecil..dan kepak yang belum terbentuk dgn sempurna...

The man terus memerhatikan butterfly itu...dan malangnya butterfly ini masih tidak mampu utk terbang dan hanya mampu utk merangkak di tanah sahaja.Dan butterfly ini tidak akan mampu utk terbang selamanya......

APA YANG BERLAKU SEBENARNYA.....
What the man ..in his kindness dan rasa belas kesian itu...did not understand was that the restricting cocoon and the struggle required for the butterfly to get through the small opening were god's way of forcing fluid from the body of the butterfly into it's wing.....so that it would be ready for flight once butterfly dapat keluar daripad kepompong nya........

APA DAPAT KITA PELAJARI.......

Struggles are exactly we need in our lives.......
Kalau lah kehidupan kita without any obstacles......kita akan menjadi lemah..cripples....tak ada keindahan dalam kehidupan ini....or we will never fly...

WE GROW STRONGER FROM EACH DIFFICULT TIMES IN OUR LIFE....BERSYUKURLAH KPD SETIAP CUBAAN YANG KITA HADAPI......