Posts

Showing posts from April, 2006

masa untuk 'senyum'

Image

age...ing.

Image

Naik salah...tak naik pun salah...turun pun salah.....

Image
Semalam hujan lebat tak dapat nak main tenis.....so berbual dgn Farith sambil membaca buku cerita kanak-kanak dgnnya....
Banyak pengajaran drp buku cerita kanak-kanak which are applicable to us .....dealing with real life.....


Pada zaman dulu di negara Arab, ramai orang menunggang kaldai sebagai kenderaan. Seorang bapa membawa anaknya ke satu tempat dengan membawa seekor kaldai. Kedua-dua mereka menaiki kaldai itu dan lalu di sebuah pekan. Keadaan ini menarik perhatian orangramai. Ada di antara mereka berkata "Ini kes aniaya. Kaldai tu dah le kecil. Dua-dua orang pulak naik. Kan tu menyeksa binatang.. Tak ada peri kemanusiaan langsung".
Si-bapa mendengar komen mereka. Lalu si bapa turun dan membiarkan anaknya sendirian di atas kaldai. Si-bapa meneruskan perjalanan sambil berjalan kaki. Mereka pun melalui sekumpulan orangramai. Sekali lagi ada yang komen, "Apa lah budak ni...Kurang ajar punya anak. Dia sedap-sedap naik kaldai. Bapanya dibiarkan berjalan kaki."

Si-anak m…

Kebesaran dan KeagunganMu.......

Image
The photograph attached was taken by the crew on board the Columbia
during its last mission, on a cloudless day.
The picture is of Europe and Africa when the sun is setting.
Half of the picture is in night. The bright dots you see are the cities' lights.

The top part of Africa (whitish) is the SaharaDesert.

Note that the lights are already on in Holland, Paris, and Barcelona,
and that's it's still daylight in Dublin, London, Lisbon, and Madrid.

The sun is still shining on the Strait of Gibraltar.
The Mediterranean Sea is already in darkness.

In the middle of the Atlantic Ocean you can see the AzoresIslands;
below them to the right are the Madeira Islands; a bit below are the
Canary Islands; and further South,
close to the farthest western point of Africa, are the Cape Verde…
Image
Trust in integrity........
Doctor still ...no one in Malaysia and in Uk.

What happen to politician?.......

PESANAN AL GHAZALI......

6 persoalan hidup yang telah diperkatakan oleh imam Al-Ghazali..............Adakah kita semua pernah berfikir sedemikian.......

1.) Apa yang paling dekat dengan kita di dunia ini? – Mati
.............mungkin kerana mati sentiasa mengikuti kita ataupun kita
selalu tidak sedar bahawa kita akan mati bila-bila masa apabila
sudah sampai ajalnya.

2.) Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini? - Masa lalu
......................Semakin hari semakin jauh kita meninggalkan masa kanak-kanak
kita yg suci dari dosa dan kita tidak akan kembali ke masa lalu.
Kita harus buat self auditing....... 3.) Apa yang paling besar di dunia? - Nafsu
................Manusia sering dikuasai oleh nafsu sehinggakan mereka sanggup
bertuhankan nafsu. Maka kita harus berhati-hati dengan nafsu
kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

4.) Apa yang paling berat di dunia ini? - Memegang amanah
.....................kita sanggup membawa amanah yang akhirnya tercicir begitu sahaja.
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, d…

Friend's in need....(from tok asid)

Image

sharing.....

"Abah,kakak(pembantu rumah) letak sikit sangat bekal....Tak cukup nak bagi kat kawan..."kata Angah bila sampai kat rumah ,balik dari sekolah......I'm proud of her...kerana mempunyai sifat sharing dgn kawan-kawan nya.......so now i should re enforce sifat ini pada anak-anak semuga mereka mempunyai sifat dan semangat utk bersedeqah dan sharing ...dan yang pentingnya loving dan prihatin dgn org lain.........


Dalam satu hadith, Nabi menerangkan setiap awal pagi, semasa terbit matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia di bumi.
Yang satu menyeru 'Ya Tuhanku, kurniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kerana Allah. Yang satu lagi menyeru 'Musnahkanlah orang yang menahan hartanya (lokek)'

Orang yang bakhil tidak manfaatkan hartanya untuk dunia dan akhiratnya.
Menginfaqkan (Belanjakan) harta adalah berkat, sebaliknya menahannya adalah celaka.
Dalam hadith lain, nabi bersabda takutilah api neraka walaupun dengan sebelah biji tamar.
Dan sabdanya lagi…

Macam computer la....

Image
Computers are Like Men...And Women...Computers are Like Men...In order to get their attention, you have to turn them on. They are supposed to help you solve problems, but half the time they are the problem. They have a lot of data but are still clueless. As soon as you commit to one, you realize that, if you had waited a little longer you could have had a better model. They hear what you say, but not what you mean. Computers are Like Women...No one but the Creator understands their internal logic.The native language they use to communicate with other computers is incomprehensible to everyone else. Even your smallest mistakes are stored in long-term memory for later retrieval.As soon as you make a commitment to one, you find yourself spending half your paycheck on accessories for it. You do the same thing for years, and suddenly it's wrong.

Kalau dah buat salah.......

Suatu hari...seorang suami baru pulang dari meeting (sbnr nyr
dating)...dan
melihat isterinya menangis teresak2...

Suami : Nape ni yang?

Isteri : Sudahla bang..lepaskan saje sya ni!!

Suami : Eh..nape awak ckp camtu lak??

Isteri : Saya tahu..awak ade jumpe pompuan len kan?

Suami : Eh...apa awak ckp ni?? (terkejut sbb bini mcm dah tau perkara
sebenar)

Isteri : Sudahla bang..sume nye da tebukti...ade pompuan yg jwb tepon
mase
sy call awak...dah byk kali..

Suami : Eerr..aaa...ba..baik la..abg mengaku..abg ade pompuan
len..tp..ape
yg pompuan tu ckp
kt awak?

Isteri : Huh..nyampah...mentang2 sy x tau omputeh...tp sy ade hafal ape
yg
dier ckp..

Suami : Dier ckp ape?

Isteri : Dier ckp.."The number u have call..cannot be reached at this
momment..please try again"......asal sy tepon je..dier ckp camtu...da
x reti ckp mende len agaknyer..pompuan camtu pon awak nak?

Suami : .......(dlm hati) alamak...nyesal pula ngaku tadi...

Like it...?

Image
Ramai yang mengeluh kerana melakukan pekerjaan yang routine setiap hari.....well my friends...itu semua adalah dalam MINDA anda......how you look at it?

Nothing seems like work if we really want to do it.
Everything seems like SLAVERY if we dont....

Senang je brader.....if you dont like something,....you have three(3) choices.....
.....CHANGE IT.......WALK AWAY......OR CHANGE YOUR ATTITUDE.

What do you do if you find yourself with a negative people?
Well my friends.......allyou have to do.......KEEP NICE....KEEP POLITE.....AND KEEP MOVING.

Nak melepaskan diri....

Have you heard people cakap..."that just the way i am".

Apa yang anda fikirkan bila mendengar org yang bercakap sedemikian?
To me.....when people saying this....geram pun ada...kecewa pun ada...marah pun ada....what they are really saying is that they are FULLY COMPLETE.....they are FULLY EDUCATED......and dont need to learn anymore in life..........dont need any more opportunities for personal growth or self development......

Apa yang mereka nak beritahu..."what --you--see--what--you --get"

Apa sebenarnya org seperti ini....?

I would say..this is a NON-ACCOUNTABLE STRATEGY justifies any unwillingness to move off stuck position.
Cara dia nak melepaskan dirinya.....

OR

Putting the responsibility on other people to make a difference.

renungan.....

Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis.

Orang-orang yang paling berbahagiapun tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.

Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan. Tetapi acap kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.

Perubahan ...bila dah ada anak...

Yes, parenthood changes everything. But parenthood also changes with each baby. Here are some of the ways having a second and third child differs from having your first:


Your Clothes
1st baby: You begin wearing maternity clothes as soon as your OB/GYN confirms your pregnancy.
2nd baby: You wear your regular clothes for as long as possible.
3rd baby: Your maternity clothes ARE your regular clothes.


The Baby's Name
1st baby: You pour over baby-name books and practice pronouncing and writing combinations of all your favorites.
2nd baby: Someone has to name his or her kid after your great-aunt Mavis, right? It might as well be you.
3rd baby: You open a name book, close your eyes, and see where your finger points.


Preparing for the Birth
1st baby: You practice your breathing religiously.
2nd baby: You don't bother practicing because you remember that last time, breathing didn't do a thing.
3rd baby: You ask for an epidural in your 8th month.


The Layette
1st baby: You pre-wash your n…

KEJUJURAN.....

Kejujuran benteng kasih sayang

Di mana-mana di dunia ini, kasih sayang adalah nadi kehidupan. Kasih sayang yang teguh adalah kasih sayang yang terbina di atas landasan kejujuran dan keikhlasan.
Bahagialah hidup insan yang mampu
mempertahankan kebahagiaan dan kasih sayangnya dengan kejujuran.
Ingatlah, penipuan takkan selamanya mampu kita selindungkan. Satu masa, ia akan terbongkar juga.

Dan di saat itu, kasih sayang yang terbina di antara si penipu dengan mangsanya pasti akan berkubur di kaki sejarah.
Syak wasangka akan mula sentiasa merajai
hati.
Berlaku jujurlah pada semua insan di sekeliling kita.
Berlaku jujurlah pada diri sendiri.
Semoga kasih sayang dan kebahagiaan yang terbina, kekal menjadi
milik kita hingga ke akhir nanti...

Yang saya pelajari......

dalam kehidupan kita seharian.....banyak perkara yang telah kita lalui....dan banyak pengajaran yang kita perolehi....and made us WISER......

Yang saya pelajari.......
........senyuman dari isteri dan anak-anak menunggu kita balik dari kerja menghilangkan kepenatan dan memberi semangat utk kita terus berkerja....

........kita harus bersyukur kpd Allah kerana tidak memberi apa yang kita minta dan doakan.....ada hikmah disebaliknya....(renung balik kehidupan kita)

........Wang bukan segalanya...wang boleh membeli tilam yang empuk tapi tidak membeli tidur yang lena.....wang boleh membayar bill doktor tapi tak dapat membeli kesihatan kita.....wang boleh membeli banglo yang besar tapi tak dapat membeli "sweet home".

.......it's small daily happening yang membuat hidup kita rasa amat indah...

.......Dengan tidak mengendahkan FACTS ,tidak akan mengubahkan FACTS..

......Kalau kita berasa marah dgn seseorang dan merancang utk membalas dendam(to get even)...sebenarnya kita membenarkanny…

Feeling guilty.......

Masa kat KL last monday...banyak bercerita tentang kehidupan dgn Kaha...seronok juga bila dgr kawan-kawan dah berjaya....dan yang bestnya kita bercerita kepahitan dlm kehidupan.......

Yesss,my friends.....we all makes mistakes....we all pernah kantoi...we all pernah gagal...and we all screwed up from time to time.....
We dont always do 'the right thing'......and if we've got a conscience...we will feel guilty sometimes.

My mum told me.."good people feel guilty becos they are good and they feel have done wrong,let somebody down,made mistake and screwed up somewhere".....she added" if you do feel guilty....that's a good sign..(satu petanda yg baik)..it shows you are on the right track.........but you have to know how to deal with it..becos guilty is a teribbly selfish emotion...it's wasteful and pointless."

HOW TO GO ABOUT IT?

Brader...you have 2 choices....
1........Put it right....or
2........dump the guilt...
asses if you really need to to feel guilty.…

Sifat lelaki..org perempuan kebanyakan tak tahu...

Ramai org perempuan cakap susah nak faham org lelaki...susah nak predict dan macam-macam lagi tanggapan yang negative...

Cuba tengok sifat-sifat lelaki yang org perempuan kebanyakannya tak tahu...tak nak ambik tahu.....

1.Org lelaki sebenarnya mempunyai sifat yang prihatin dan sensitif...juga mudah tersentuh perasaannya....

2.Jika lelaki minat atau kahwin dgn perempuan itu...dia sebenarnya tak kisah samada ia cantik ke tidak..sedap dimatanya sendiri.Cukuplah dgn budi-bahasa dan sifat yang baik pada wanita tersebut.

3.Mesti faham yang ini....org lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar org perempuan.

4.Org lelaki boleh terima dirinya kena "reject".

5.Org lelaki cuba dgn sedaya upaya utk menonjolkan sifat kelakiannya untuk memikat org perempuan.

6.Jgn marah kat dia org...memang org lelaki suka melihat perempuan,menjeling kat org perempuan,(walaupun berjalan dgn isteri).....ini dah sifat semulajadi.....tu sebab dia org suka pakai cermin mata hitam....

7.Kalau lelaki cakap...…

perkara yang tak disukai suami........

Image
last Tuesday...pibg sk dtk traoh dan pibg sk dtk mohd musa kota samarahan mengadakan ceramah parenting.Terima kaseh kpd Yayasan Sarawak yang telah sponsor majlis ini.....

Saya menjadi Pengerusi Forum tersebut..penceramah daripada yayasan sarawak En Shuib hj Maknun telah menyampaikan ceramah yang bertajuk..IBUBAPA BESTARI.

petikan drp ceramah beliau.....'perkara yang tak disukai suami'
(telah diubah suai dan ditambah garam dan asam...supaya ada" rasa" sikit)
1.memperkecilkan suami...
.....mengatakan hal suami kita dihadapan org lain antara sedar atau tidak walaupun ia benar...."suami i tu...goreng ikan pun tak pandai....
"suami i tu...sembahyang subuh selalu missed"
"suami i tu....tak reti nak romantik-romantik..tak best la.."

2.Asyik nak check suami dgn meneleponnya selalu dan dimasa yang salah..
......"hello....abang tgh meeting ker...busy ke.....saja nak beritahu abang,ayang tengah tengok cerita Thailan…

apa yang kita sombongkan.....

APA YANG KITA SOMBONGKAN?(bahasa yang di gunakan adalah Bahasa Indonesia)
Seorang pria yang bertamu ke rumah Sang Guru tertegun keheranan. Dia melihat Sang Guru sedang sibuk bekerja; ia mengangkuti air dengan ember dan menyikat lantai
rumahnya keras-keras. Keringatnya bercucuran deras. Menyaksikan keganjilan ini orang itu bertanya, "Apa yang sedang Anda lakukan?"

Sang Guru menjawab, "Tadi saya kedatangan serombongan tamu yang meminta nasihat. Saya memberikan banyak nasihat yang bermanfaat bagi mereka. Mereka pun tampak puas sekali. Namun, setelah mereka pulang tiba-tiba saya merasa menjadi orang yang hebat. Kesombongan saya mulai bermunculan. Karena itu, saya melakukan ini untuk membunuh perasaan sombong saya."

Sombong adalah penyakit yang sering menghinggapi kita semua, yang benih-benihnya terlalu kerap muncul tanpa kita sadari. Di tingkat terbawah, sombong disebabkan oleh faktor MATERI. Kita merasa lebih kaya, lebih rupawan, dan lebih terhormat daripada orang lain. …

man and woman......

Shopping......
A man will pay rm20 for a rm 10 item he needs....
A woman will pay rm10 for a rm20 item that she doesn't need..and woman akan pusing lima shopping centres...

Romance.....
smart man + smart woman = romance and love...
smart man + dumb woman = affair
dumb man + smart woman = marriage
dumb man + dumb woman = pregnant

Happiness.....
To be happy with a man....you must understand him a lot and love him alittle...
To be happy with a woman...you must love her a lot and not try to understand her at all......

Worries.....
A woman worries about the future until she gets a husband...
A man never worries about the future until he gets a wife...

Successful....
A successful man is one who makes a lot of money for his wife to spend
A successful woman is one who can find such a man....

Longevity....
Married men live longer than single man do..but married men are a lot more willing to die earlier....

Change....
A woman marries a man expecting him to change...but he doesn't.
A man marries a woman …

Kisah-Klebar(bahasa sarawak utk rama-rama)

Image
A man found a cocoon of a butterfly.One day he saw a small opening appeared.He watched the butterfly for several hours as it struggled to force its body through that little hole...then it seemed to stop making any progress.

Dengan rasa belas kesian ..the man decided to help the butterfly.Dia mengambil gunting dan memotong sedikit drp kepompong itu.So..the butterfly keluar dgn senangnya dan mempunyai badan yang swollen dan kecil..dan kepak yang belum terbentuk dgn sempurna...

The man terus memerhatikan butterfly itu...dan malangnya butterfly ini masih tidak mampu utk terbang dan hanya mampu utk merangkak di tanah sahaja.Dan butterfly ini tidak akan mampu utk terbang selamanya......

APA YANG BERLAKU SEBENARNYA.....
What the man ..in his kindness dan rasa belas kesian itu...did not understand was that the restricting cocoon and the struggle required for the butterfly to get through the small opening were god's way of forcing fluid from the body of the butterfly into it's wing.....so …