Posts

Showing posts from February, 2006

Cara mak kita mengajar........

Cara our mother mengajar kita....dalam menghadapi kehidupan....

1.My mother taught me about WISDOM.....
"Bila awak tu dah seperti emak(umur)......awak akan faham..."

2.My mother taught me about JUSTICE....
"Satu hari nanti awak akan ada anak sendiri....harap-harap jangan jadi macam awak..."

3.My mother taught me about GENETIC..
"awak ni sebijik macam abah awak....."

4.My mother taught me about BEAUTY..
"kalau nak jadi kacak...makan sayur banyak..."

5.My mother taught me HOW TO BECOME AN ADULT....
"kalau awak tak makan....macam mana nak membesar..."

6.My mother taught me ANTICIPATION....
"..buat la..awak akan rasa dan tahu....bila sampai rumah nanti...."

7.My mother taught me about RECEIVING...
"tunggu sampai rumah...."

8.My mother taught me about MEDICAL SCIENCE..
"kalau awak duduk atas bantal....nanti tumbuh bisul di punggung..."

9.My mother taught me about ENVY....
"Banyak kanak-kanak d…

success....

success....What is success?...

......to laugh often and love much...

......to win the respect of intelligent people....

......to win the affection of children.....

......to earn the approval of honest critics...

......to endure the betrayal of false friends....

......to appreciate beauty.....

......to find the best in others..

......to give of one's self....

.....to leave the world a bit better,whether by a healthy child,a garden patch or a redeemed
social condition.....

......to have played and laughed with enthusiam ang sung with exultation.....

.....to know even one life has breathed easier because you have lived....

THIS IS TO HAVE SUCCEED......and DONT FORGET SUCCESS KAT AKHIRAT...
"RABBANA ATTINA FIDUN YA HASSANAH,WA FILL A KHIRATI HASSANATAU WA QI NA AZAA BANNAR"

risks...

One simply cannot live without taking risks...Ianya terdapat dimana saja dalam setiap aspect kehidupan kita........

RISK(author unknown)

......to laugh is to risk appearing the fool..
......to weep is to risk appearing sentimental..
......to reachout for anotheris to risk invovlement...
......to expose feelings is to risk exposing our true self....
......to place ideas,yr dreams before the crowd is to risk loss...
......to love is to risk not being loved in return....
......to live is to risk dying.....
......to hope is to risk despair....
......to try at all is to risk failure...

walaubagaimana pun....the greatest hazard in life ialah kalau kita tak mengambil RISK at all...

Orang yang risk nothing...
*accomplishes nothing..
*has nothing...
*feels nothing...
dan yang teruk...he becomes nothing...

SO MY BRADER....DONT BE AFRAID TO TAKE THE CALCULATED RISK.....YOU KNOW IT VERY WELL,RISK IS ESSENTIAL FOR GROWTH IN EVERY ASPECT OR AREA OF LIFE.......

BERSYUKUR......

Kualiti hati yang paling penting adalah BERSYUKUR kepadaNya.
Dengan rasa bersyukur kita akan mendapat DAMAI DI HATI.....TENTERAM...dan yang paling penting kita rasa BAHAGIA.

Anda perasan tak...orang selalu berkata atau suruh kita bersyukur bila dapat sesuatu yang baik atau kita hajati......tapi jarang atau tak ada yang menyuruh kita bersyukur pada benda yang tak baik berlaku pada kita atau bila kita gagal....kan ada hikmah yang baik disebaliknya daripada Nya....kan kita dapat rahmat dan pahala,kalau bersyukur dan sabar...

Perkara yang selalu menyebab kita tak bersyukur......KITA SELALU MEMFOKUS APA YANG KITA INGIN...BUKAN PADA APA YANG KITA ADA.
KEDUANYA...PERASAAN INGIN MEMILIKI LAGI DAN RASA TAK PUAS..kita lupa bahawa berapa banyak harta kita miliki kita tak pernah menjadi kaya dalam arti yang sebenarnya.....

"org yang kaya sebenarnya bukan org yang memiliki banyak harta tatapi orang yang dapat menikmati apa yang dimilikinya"

Perhatikan kpd sekeliling kita dan fokuskan kepad…

KNOW YOUR KIDS..

Kita selalu dengar"anak aku..aku tahu perangai dia".
Kita juga selalu kata...aku sayang anak aku...i care for them...i will do anything for their sake...bla bla bla....

But.....apa indicators atau kayu pengukur utk menilai semua ini...
I know...kasih sayang emak tak dapat di nilai...(intangible)ianya membawa ke syurga....kasih sayang bapa ..rela berkorban....
at least kita harus make an effort to know them better..normally kita nampak yang di surface saja...What about perasaan,psychological needs?

Here are some of the checklists of..HOW MUCH DO YOU KNOW ABOUT YOUR KIDS?

1.What makes your child really angry?
2.Who is your child hero and heroes?Why?
3.Siapa Idola mereka dan mengapa?
4.What is your kids biggest FEAR?
5.By what names is your kids called at school or among his peers?
6.What is your child favourites book or magazine?
7.What is your child favourites food?
8.How and where would your child most like to spend a day?
9.What embrasses your child..and why?
10.What person outside your f…

ANGER....

Looking back for the past few months....a lot of anger expression around the world....

The Palestinian demonstration kat Israel....
Muslim all over the world demonstrasi against Denmark....
Indonesian demons against poverty......
ALL OF THEM SHOWING THEIR ANGER.......

WHAT ACTUALLY BEHIND THE ANGER?
When people are in pain...they sometimes express it in the form of anger.
When people are angry with you,it is nothing more than a cry for love......a cry to reach out...
a cry for attention.....

So......dont misinterpret the anger.....
sometimes it's only way that people know when trying to express their need for a HUG...or CARING.....or LOVE.......

Sit down and think why people marah kat kita......

FRIENDLY HOME ENVIRONMENT......

Kita selalu dengar"rumah ku syurga ku"
Kebahgian,kecerian dan kecemerlangan bermula di rumah....dan sebagainya.

so..how friendly is our home ...esp toward our kids...

A friendly home environment is one in which kids efforts are encouraged,recognised and praised.......where their mistakes,shortcomings,individual differences are tolerated........and where they are treated fairly with patience,understanding,kindness and consideration.

Our kids first world is the family.From us they learn ....what to value.....how to behave....and what to expect from life...

Often our kids pickup some of the strongest messages about our values and our behaviour when we are least aware they are paying attention.

So...kita kena tanya diri kita...How friendly is this first world we give to our kids?
Do we speak to them politely with common courtesy?
Do we accept them as they are rather than trying to make them be who we
want them to be?

We as a parent...want them to grow up with a positi…

KAWAN....

Dalam 2 hari banyak terima email dari kawan ex-smstp...dari 4R,Kamal,Nordin,Wahid,Minai.
Yang hebatnya 4R siap buat group dan hantar video clip gathering .Semua dah berubah....Kamal kata..badan dah membesar ketepi dan kehadapan...rambut dah putih.

Dalam video tu..susah nak kenal lagi....trade mark dah berubah....Hashim ,Affendi,Nasharudin,wahid ,Sabri...semuanya dah berubah..kalau jumpa pun mungkin tak kenal dah...

Here i would like to reproduced email yang di hantar oleh Minai.......

KATA MAK...
Kawan tu ibarat Lebah...
habis madu sepah dibuang....

KATA ABAH...
Kawan tu umpama bunga ros....
di pandang cantik dipegang sakit....

KATA ATUK...
Kawan tu seperti air..
...terus mengalir....

KATA NENEK....
Kawan tu bak bulan...
di puja di sanjung tapi jauh di sana....

KATA SEDARE....
Kawan tu macam makanan...
kawan makan kawan..

KATA ABANG.....
Kawan itu seperti lembu...
mengikut saje apa di kata...

KATA KAKAK.....
Kawan tu tak ubah…

KITA TERSALAH PRIORITY......

KITA SELALU TERSALAH PRIORITY DALAM MENGHARUNGI KEHIDUPAN INI...

1.Kita lebih membangga akan kejahilan kita drp bersyukur dgn keimanan kita....

2.Kita suka memuji dan mengagungkan manusia drp Allah sendiri....

3.Kita lebih cintakan urusan dunia drp urusan akhirat...

4.Kita boleh menghafal lirik-lirik lagu(lagu cina dan siam pun hafal) drp hafal ayat-ayat AlQuran walaupun surah-surah lazim...

5.Orang perempuan kita berhias dan berwangi-wangi utk org lain drp suami sendiri..

6.Kita sanggup spend duit utk beli nombor ekor drp beli buku anak-anak kita....

7.Kita sanggup berhutang utk membeli perabut baru semata kerana nak bermegah daripada berjimat cermat...

8.Kita suka membaca majalah gosip artis dan cerita lucah drp membaca buku agama dan buku motivasi diri....

9.Kita suka bercakap lucah dan mencarut drp berwirid....

10.Kita lebih bangga menyebut 'good morning' drp assalamualaikom......

11.Kita lebih mencintai dan menagung-agungkan artis dan ahli politik drp junjungan Nabi Muhammad SAW.

12…

5 rules to be happy....

Image
REMEMBER 5 SIMPLES RULES TO BE HAPPY......

1.FREE YOUR HEART FROM HATRED...
Bebaskan diri anda dan hati anda dari kebencian.....jangan ada
kebencian di hati....

2.FREE YOUR MIND FROM WORRIES.....
jauhkan diri anda dari kebingungan dan ketakutan yang tak berasas..

3.LIVE SIMPLY
hiduplah secara sederhana...

4.GIVE MORE...
bersedekah dan melakukan amal kebajikan dgn banyak....insyaAllah
anda akan mendapat pulangan yang banyak...the more you give the
more you get.

5.EXPECT LESS....
Jangan menaruh harapan yang terlalu tinggi pada sesuatu yg tak pasti.
Bertawakkal padaNya dan redha apa yang di anugerahNya.

JADILAH SEPERTI SEEKOR LEBAH.....
....IA TIDAK MAKAN KECUALI BENDA YANG BAIK...
....TIDAK MEMBERI..KECUALI YANG BAIK....
....JIKA IA HINGGAP DI SATU TEMPAT...TIDAK MEROSAK TEMPAT ITU..
....MEMPUNYAI SENGAT YG BISA...HANYA UTK MENGHADAPI MUSUH....

Hari Kekasih....

Maizatul bertanya apa itu Hari Valentine...Kenapa kita tak celebrate hari valentine?

Satu soalan yang sukar nak dijawab...kerana anak-anak kita telah terdedah dgn majalah,tv yang mempromosikan hari valentine....

Actually,tiada yang istimewa mengenai hari valentine ini..lagi pun tak kan nak tunggu 14.feb baru nak ingat dgn org yang kita kasihi....seharus setiap hari kita menyatakan kasih-sayang kita dgn org yang kita kasihi.

Berbagai cara kita mengunkapkan kasih-sayang.....samada dgn KATA-KATA dan SECARA PERBUATAN KITA terhadap org yang kita sayangi.

Kepada anak-anak,abah berpesan utk mengingati org yang kita sayangi dan kasihi ....adalah dgn mendoakan mereka kesejahteraan dunia dan akhirat,doakan semuga mereka sihat,panjang umur dan murah rezeki setiap lepas sembahyang.

Dimana kau..courtesy...?

Susah nak dengar dan jarang kedengaran...ayat seperti ini sekarang...
"good morning"
"Excuse me"
"maafkan Saya"
"terima kasih"
"Have a nice day"

U noticed tak you dont hear these phrases as much as you used to?
Common courtesy is a lot less common these days....

My friends....courtesy disertai dgn senyuman only mengambil masa less than one second......and yet the effects...fuyooo...THEY HAVE POWER TO INFLUENCE ACTIONS.....ATTITUDES......BUSINESS DEALS......PERSONAL RELATIONSHIP....PEACE OF MIND ....AND SO MUCH MORE....


Malangnya...for most of us,CURTNESS REPLACED COURTESY.
We have become snippy,short tempered and fikirkan tentang personal interest saja.
We have little inclination to tolerates others,we cut them off if they offer alternative opinions...etc.

SUCH COURTESY IS IN SUCH SO MUCH SHORT SUPPLY THESE DAYS.....IT TEND TO GET NOTICED........APA KATA ..YOU MIGHT WANT TO TRY IT...AND SEE HOW MUCH OF A DIFFERENCE I…

Determination...

Image
Dengan keazaman,kegigihan,istiqamah......anda pasti berjaya..dalam apa jua bidang.

YANG TERLUAH......DAN YANG TERSIRAT.....

Manusia adalah makhluk yang sangat unik dan sangat banyak ragamnya dari segi tingkah-laku,emosi,persepsi dan cara bercakap dan berfikir.....

Kadang-kadang perkara yang ingin kita katakan dan luahkan ,tak terluah dan terungkap.
Kita selalu menggunakan simbol-simbol lain,kata-kata berbunga dan sindirin utk menyatakan maksud kita.......dan kita salahkan org lain yang tak faham perasaan kita.
Mungkin kita tak selesa utk menyatakan.."saya sayang kamu" "i care for you","i love you"....Jadi kita menyatakan dgn mengguna kaedah lain atau kata-kata lain seperti....."drive carefully","jaga diri baik-baik","dah makan ke belum","i will call you".
Perkataan yang sebenarnya yang ingin disampaikan adalah"saya sayang kamu",Saya rindu kamu","saya tak ingin kamu susah dan sakit","saya akan rindu awak"..dsb.

SO....KITA PERLU MELIHAT DAN MENDENGAR APA YANG TERSIRAT DISEBALIK KATA-KATA SUAMI KITA,ISTERI KITA…

PEMIKIRAN ANDA....KENA DISPLIN JUGA....

CUBA ANDA BUAT INVENTORY APA YANG ANDA FIKIRKAN/YG ANDA FANTASISED DALAM MASA 24 JAM?......AHAKS....MACAM-MACAM KAN ,ADA YANG TAK MASUK AKAL...ADA YG LUCAH MELAMPAU.....ADA YG NEGATIVE DAN ADA YG POSITIF.......

PEMIKIRAN YG POSITIF DAN NEGATIF BANYAK MEMPENGARUHI KEHIDUPAN SEHARIAN KITA....
SOMETIMES,YOUR THOUGHT PATTERNS WILL BE REVEALING....THERE MIGHT BE SOME INAPPROPRIATE THOUGHTS....SOME NOT SO NICE REMARKS AND A LITTLE BIT OF DANGEROUS DAY DREAMING ETC ETC.....

WHEN WE TALK ABOUT INTEGRITY......IS WHAT YOU ARE LIKE WHEN NO ONE IS AROUND..THIS IS NEVER MORE TRUE THAN IN THE MOST PRIVATE OF ALL PLACES.....IN YOUR MIND.

SO....
DONT DO THINGS IN YOUR MIND THAT YOU WOULD NEVER DO IN REAL LIFE.DICIPLINE YOUR THOUGHT LIFE.

REJECT INAPPOPRIATE SEXUAL THOUGHTS....DONT LET THEM STAY LONG ENOUGH TO GET COMFORTABLE.

REFUSE TO BE RUDE OR MEMANDANG RENDAH KEPADA ORG LAIN..EVEN IN YOUR IMAGINATION.....


pengajaran kehidupan....

my friend Zul called,dia nak saya tambahkan pengajaran kehidupan....apa yang dia pelajari...

I (ZUL) HAVE LEARNED THAT:...........

1.EVEN SESEORANG YANG SUPPOSED NOT TO LET YOU DOWN....PROBABLY WILL.....

2.KITA JUGA AKAN MELUKAKAN HATI ORANG....SO REMEMBER HOW ITS FELT WHEN OURS WERE BROKEN....

3.WE WILL FIGHT OR GADUH WITH OUR BEST FRIEND....

4.KITA BOLEH JATUH HATI DGN WANITA LAIN....WALAU MCM MANA PUN KITA CUBA MENGELAK.....CONTOHNYA DGN SITI NURHALIZA..

5.KITA HARUS SENTIASA CERIA DAN DONT WORRY BE HAPPY.....



PENGAJARAN DARI KEHIDUPAN......

DALAM KEHIDUPAN KITA SEHARIAN BANYAK MENGAJAR KITA ERTI SEBENAR KEHIDUPAN INI.....

I HAVE LEARNED THAT......

1.KALAU ORANG SAY SOMETHING UNKIND ABOUT ME...I MUST LIVE SO THAT NO ONE WILL BELIEVE IT.WHY BOTHER....WHY WORRY....KEHIDUPAN MESTI DI TERUSKAN....

2.THE GREATER A PERSON'S SENSE OF GUILT ATAU KALAU DIA MEMANG BERSALAH.....THE GREATER HIS NEED MENCARI KESALAHAN ORANG LAIN..AND BLAME OTHERS.

3.SILENT COMPANY SELALUNYA MORE HEALING THAN WORDS OF ADVICE.

4.WALAU BAGAIMANAPUN HUBUNGAN KITA DGN ORG TUA KITA.....ESP MAK KITA...YOU MISS THEM TERRIBLY AFTER THEY MENINGGAL DUNIA.

5.IF YOU PURSUE HAPPINESS,IT WILL ELUDE YOU...BUT KALAU ANDA FOKUSKAN KEPADA FAMILY ANDA,KERJA ANDA,MEETING NEW PEOPLES AND DOING THE BEST YOU CAN......PERCAYALAH...HAPPINESS WILL FIND YOU.

6.WHENEVER I DECIDE SOMETHING WITH KINDNESS....I USUALLY MAKE THE RIGHT DECISION.

7.BANYAK BENDA YANG KITA TAK TAHU DAN BANYAK YANG PERLU DI PELAJARI.....SETIAP ORG MEMPUNYAI KEPAKARAN TERSENDIRI....DAN JANGAN SOMBONG DAN RIAK.

FORMULA-FORMULA KEJAYAAN......

Image
FORMULA-FORMULA KEJAYAAN..(petikan dari Syeikh Aidh alQarn)

Formula untuk ;
1.mendapatkan kemulian adalah taat kepada Allah dan Rasul.

2.mendapatkan rezeki adalah berusaha disertai istighfar dan ketaqwaan.

3.mendapatkan syurga adalah tauhid.

4.mendapatkan iman adalah merenungkan ayat-ayat Allah dan makhluk-makhluknya.

5.mendapatkan kebaikan adalah kejujuran.

6.mendapatkan hati yang hidup adalah merenungkan alquran,berdoa pada waktu malam dan meninggalkan perbuatan dosa.

7.mendapatkan ilmu pengetahuan adalah dgn bertanya dan menyemak dgn baik.

8.mendapatkan pertolongan dan keberhasilan adalah sabar.

9.mendapatkan kebahagian adalah taqwa.

10.mendapatkan bertambahnya nikmat adalah bersyukur.

11.mendapatkan perasaan rindu pada akhirat adalah menjaga jarak(zuhud) dgn dunia.

12.mendapatkan kemakbulan harapan dan permintaan adalah berdoa.


APPRECIATION

SIAPA YANG ANDA APPRECIATE DALAM HIDUP ANDA? YOUR DAD,YOUR MUM,YOUR WIFE..ETC
HAVE YOU TOLD THEM HOW YOU FEEL?

...MY FRIENDS...PLIZ TELL THEM AT THE VERY NEXT CHANCE YOU GET...DONT EXPECT THEM TO KNOW HOW YOU FEEL.....THEY WONT KNOW UNLESS YOU TELL THEM.

PERHATIKAN...WHEN WE SHOW OUR LOVE AND APPRECIATION FOR OTHERS THIER SELF ESTEEM RISES......BEGITU JUGA DGN PERASAAN KITA SENDIRI..


Dont hold back your appreciation for people.Give credit where it is due and enjoy the feeling.

Dont withold your appreciation and love becos you feel embrassed and rasa malu....brader!!life is short....jangan tunggu,dont wait until it is too late to tell others how much they mean to you..Go and tell your wife/husband that you love him/her so much..or tell your mum and dad....they means everything to you etc...or to your kids...

Pliz remember that...whenever you help others to feel good about themselves you will also feel better about yourself....



Terpedaya.....

Tv adverts lagi.....

"kalau pakai krim ini......muka akan putih melepak"

"kalau pakai baju jenama ini.....main tenis,main bola macam federer atau beckham"

"kalau minum kopi ini.....katil bolih roboh dan patah"

That's iklan ,my friend......berjaya mempengaruhi org awam utk percaya bahawa label adalah seerti dgn realiti.....
Sebagai contoh...
Kita mudah percaya label-label ini seerti dgn mutu atau kejayaan...lalu kita membeli barang-barang yang menggunakan label tersebut...(walaupun dari petaling street)

Iklan juga mengaitkan sesuatu dgn prestij....
Kita lebih percaya pada sesuatu yang dilapurkan oleh personaliti yang berprestij..bukan oleh org biasa.

Pakar iklan mengetahui bahawa kita sering keliru antara label dan realiti sebenarnya..
Mereka menggunakan label-label bagi menjual barangan yang biasa je..pada harga yang mahal pulak tu.....
Ini kerana mereka tahu sebagai manusia biasa kita mudah terpedaya dgn brand dan label....

COMPARISON......

Semasa cuti panjang Tahun Baru Cina dan Awal Muharam,i spent bnyk masa dgn anak-anak,join dia org tengok tv (cerita katon pun tengok).Banyak sangat iklan pada sebuah rancangan sampai naik boring.....

Just watch those tv adverts...!!
If only we use 'such and such' product we too will look as 'secantik,setampan,sekurus dan sesolid'look as young'as elegant........AS WHOM?

Do you ever compare yourself with others?

When we are feeling low we often compare ourselves unfavourably with others......
Kita selalu membandingkan diri kita dgn org lain dgn konsep skala perbandingan of selfworth....
contohnya....
I'm not beatiful enough....
I'm not thin enough.....
I'm not good enough.....
I'm not solid enough....
How do we know if we are good/bad/happy/doing well/doing badly....?

No one else can be inside you...
no one else can experience your self satisfaction or lack of it....

GONG XI DI DAMAI LAGOON

Image