Posts

Showing posts from September, 2007

hari lahir farith

Image
Gambar gelagat-gelagat lucu Farith...


Hari ini Hari Lahir Farith Emier yang ke 9........semuga sentiasa di rahmati Allah dan menjadi anak yang solleh....amin.
Image
Pagi-pagi dah mendengar berita yang amat menyakitkan hati...kekejaman keatas kanak-kanak....really hope the bastard be caught dan di hukum mati kerana membunuh...

Salam takziah kepada keluarga Nurin Jazlin......

As a father of 2 girls and a boy myself...i just cant imagine macam-mana perasaan ayah dan ibu kepada anakanda Nurin ini.I can understand kenape mereka berdua tak dapat menerima keputusan DNA tersebut.(accuracy DNA 99.9%)...denial stage...Ibubapa Nurin perlu pertolongan saikologi ....

Saya kagum dan admire keatas semangat dan kekuatan yang di pamirka mereka berdua....ketahuilah ...seluruh Malaysia mendoakan semuga anda berdua bertambah kuat dan semuga Allah memberi kekuatan itu kpd anda.

Terfikir....adakah anak-anak kita dapat bebas bermain ,bersukan dan sebagainya? Adakah kita rasa selamat utk meninggalkan mereka bersendirian di rumah?

bazzar ramadan

Image
Bazaar Ramadan Satok....yong tau foo sedap....




Pergi ke Bazaar Ramadan Satok di Kuching....terdapat more than 200 hundreds stall yang menjual makanan..
Berbagai jenis makanan di jual disini...U name it..semua ada....masakan semananjung,sarawak,melayu,cina ,India...semua ada.....Bulan Ramadan menjadi bulan Pesta Makanan....

Kan dalam bulan ini kita di galakan utk berjimat cermat...tidak membazir....mengambil iktibar tentang org miskin,fakir yang tidak ada makanan utk di makan....tapi bila kita balik dari bazaar ini tak cukup jari nak gantung plastik makanan..

Semasa pergi ke tempat ini.....saya rasa peratus pahala puasa tinggal sangat minimum dah.....Mana tidak nya...terdapat di depan mata banyak "pusat islam dan pusat bukan islam" di situ.....tertengok bila dah di depan mata....belum lagi yang berpakaian seksi yang menampakkan lurah gunung santubong dan sungai Sarawak.
pusing kiri dan kanan sama sahaja.......memang dah tak dap…

Iftar di perkampungan Saudara Baru...

Image
Seronok dan rasa amat bertuah dapat berbuka puasa dan bersolat bersama saudara-saudara baru di kampung Darul Iman Tebedu kira-kira 95km dari kota samarahan.

Kampung ini telah dibuka utk saudara-saudara baru dalam tahun awal 80-han oleh Tun Abdul Rahman (mantan CM dan TYT Sarawak).Tanah utk org kampung di beli oleh BINA(HIKMAH) utk dijadikan penempatan.Hikmah menyedia Daie utk kampung ini bertindak sebagai Imam,pengajar dan tempat rujukan utk org kampung.

Amat berbangga kerana kami di imamkan saudara baru dan di perdengarkan bacaan alquran oleh anak-anak saudara baru kita dan bacaan mereka bagus sekali.

Walaubagaimana pun ada juga yang sudah balik ke ugama asal mereka..tapi jumlahnya tak ramai (yg declared )...yang tak declare pun ada juga tapi tak ramai...insyaAllah dapat dikawal oleh Daie-daie kita di situ dan sokongan dari badan-NGO yang lain.

InsyaAllah kita akan terus mengadakan program utk perkampungan ini.Di Samarahan terdapat beberapa buah perkampungan Saudara Baru.....di Simunjan,…

Ramadhan al mubarak..

Image
Sabda Rasulullah saw :

"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan niscaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."




Sabda Rasulullah saw :

"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga di bulan Ramadhan, hati kita yang dahulu kelam dan dipenuhi oleh nafsu menjadi bercahaya seperti berlian dan kita umat muslim diberi keberkahan dan maghfiroh nya.amin

Ramadhan mendekati kita..
Bulan penuh ampunan, kasih sayang, dan bonus pahala..
Mari kita segera.. untuk mendapatkan Nya...
Mohon maaf segala kesilapan dan kesalahan..
Agar puasa dan ibadah kita diterima Nya...amin
Selamat menjalankan ibadah puasa...

dah aktif balik.....

Image
Last weekend dan 2 minggu yang lepas dah start busy balik dgn aktiviti sosial dan kemasyarakatan selepas berehat panjang....

Pada minggu yg lepas ..melaksanakan majlis penutupan kursus intensif islam kepada pelajar agak "nakal" dan 'sederhana"di Sek Men Sebuyau...dan menyampai ceramah motivasi kpd mereka...

Merasa seronok bila dapat berborak dgn pelajar dan remaja-remaja...sebenar mereka ini dapat di bentuk dan di ubah...insyaAllah.

feri...

Image
Selepas 44 tahun sarawak merdeka bersama Malaysia.....last weekend adalah pertama kali dapat bawa kereta balik kampung.

Feri merentangi sungai Sadong mula beroperasi dalam 2 bulan yang lepas yang menghubungi Sadong Jaya dan daerah Sebuyau.....after 44 years barulah jalan raya sampai ke Kampung saya.
Kalau dulu nak balik kampung kena naik Bot ekspress(macam boat yang pi Langkawi dari Kuala Perlis)...kalau musim tengkujuh tak dapat nak balik kampung..gelombang besar di laut cina selatan.


..jalan jalan merdeka

Image
For mykids ...hari merdeka just another holiday dan boleh jalan-jalan....dan boleh makan-makan tapi abah tak boleh makan-makan banyak....

so..we habiskan masa bersama ....ronda-ronda...window shopping ....

end up....makan(my kids just love makan..)