Monday, July 30, 2007

..no more pain...

.".No more chest pain...on the 3rd day....so boleh transfer to general ward" kata cardiologist masa round pagi tu kpd M.O , H.O dan student doctor.
I am happy sebab dah keluar dari danger period.....tapi masih banyak wire kat badan dan yang bestnya, dah boleh pegi toilet.

Masa 2 malam kat cicu...no proper makan and tak cukup tidor dan tak ade proper solat.Badan wired n drips line kat 2 tangan semua" businesses" di buat atas katil..

Sekarang after more than 1 week dah discharged ...everything dah berubah....esp food...no more lemak-lemak,goreng(terpaksa pakai minyak zaiton or carotino oil utk masak)......nasi ..guna beras tanpa kanji, ikan samada kukus atau rebus.Sayur also rebus.....memang tak sedap...but what to do....foodstyle mesti berubah.

Ubat......banyak yang kena telan, 6 jenis ubat........my wife setiap pagi dan malam sediakan ubat dan make sure ,i really telan the ubat.My Boy Ayid, tugasan nya ambik BP setiap pagi sebelum pergi sekolah dan malam sebelum tidor dan tulis dalam buku.
Games......belum dapat main apa-apa games lagi......"games' itu pun belum berani lagi.....maybe after 1 month....boleh lah start buat workout sikit.







Friday, July 27, 2007

Angio's day


Angio ....aduh ngeri nya...what will happen if something goes wrong? What if.....What if.....what if......aduh ...( mcm ni lah agak pesakit kita alami atau fikirkan bila kita mengesyorkan sugeri atau procedures keatas mereka....dan kita selalu cakap dgn dia org ...semuanya ok....risiko minimal.etc etc....dan sekarang sendiri kena baru tau kan)

Or mungkin kita rasa takut sebab kita tahu apa risikonya dan apa complikasinya dan kita tau apa side effects nya....Adakah tidak mengetahui lebih baik drp mengetahui?

so....angio started around 3 pm on the 2nd day.......
.....tak ada siapa di sekeliling ,hanya misi d cicu....i m really nervous..takut tapi siap buat joke dgn misi( nak hiburkan hati).......Dalam hati ..how i wished my 3 kids and wife ada bersama masa tu.....ini mungkin kali terakhir nak melihat mereka.
Pada masa ini....hanya pada mu Allah aku berserah....totally berserah..

Angio bermula dgn baik dan mereka menjumpai ateri yang stenosed tu ...so angioplasti dan stent di buat....masa ni dada sangat tight dan tak boleh bernafas dgn baik.....cepat-cepat i informed cardiologist.....the severe pain becos of the plague(thrombus) pergi blocked the smaller arteries.Pada masa ini terasa macam melayang nyawa dan kalau lambat di heparinised arteries tu atau kalau tak sempat nak signal dgn cardiologist tu....i think i pengsan .
Angio tak mengambil masa yang lama...about 20 to 30 mins dan semalam-malam terasa dada tight ...so GTN diffusion for the whole 2 days.....
Alhamdullillah .....the 3rd day very much better dan boleh di keluarkan dari CICU ke Cardiac Rehab Ward.

Thursday, July 26, 2007

mimpi ngeri..

Dah start kerja hari ini.... terima kasih atas doa kawan-kawan ...hanya Allah saja yang dapat membalas budi baik tuan/puan.

Mimpi Ngeri.....
...................semasa sakit dada dan berada di CICU....macam-macam berlegar di kepala..semua yang negatif....
..Adakah ini my last day...(knowing how MI attack,and the complications)
...What will happen to me...brjumpa dgn our creator? I am not ready yet ..and never feel ready...aduh banyak nya dosa di bawa....astargfirrullah.....
....Apa akan jadi dgn anak-anak dan isteri...boleh tak dia org survive?
I became so"negatif"...dan rasa sangat takut...dan menangis and menangis the whole night mengenang diri...how "small" u are....and how fragile is your life....

And no wonder BP melonjak more than 22o systolic and 130 to 140 diastolic....kelam kabut cardiologist nak bring down the BP. I told my self...i must control my mind dgn berzikir dan tawakallah.....alhamdullilah bp settled after midnight....

Betullah kata kwn-kwn..(piang,john weng,TA,Halim,bronk dan ramai lagi)..(yg hantar sms)...Allah memberi peringatan dan memberi ujian keatas diri kita....





Wednesday, July 11, 2007

Kreatif ...


Seorang suami sedang mencari-cari helah untuk membolehkan dia berkahwin
lagi.
Antara alasan yang diberikannya :-
 
Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah
Isteri : Kenapa pula ?
Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, "satu" is one,
"dua"
is
two, "tiga"
isteri (is three). Baru betul dan sah!.
Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris,
terutama tentang
"singular"
dan "plural"
Suami : Berkenaan apa tu ?
Isteri : Satu tu "Singular"; dua atau lebih "Plural"
Suami : Contohnya?
Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural.
Apa bezanya
?
Suami : Ohhh... tambah huruf "s" untuk yang plural
Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang
Suami : Macam mana pula boleh sama?
Isteri : Satu isteri abang MAMPU, jika dua isteri dah jadi plural,
maka
abang MAMPU S
tambah "s" je, kan ?
 
Lepas daripada tu, si-suami tidak pernah lagi
berceritakan hasratnya
untuk
berkahwin lagi...

Friday, July 06, 2007

tatto




Bercakap mengenai tattoo ini....ramai anak muda yang menganggap bertatoo ini cool.

tapi ada yang datang kat clinic mintak kita removekan tatoo ini...yang dah berumur 30+...alasan yang diberi...1. dah insaf..
2. Nak sembahyang (not sure ? ada fatwa kah? )

Kat Sarawak ini ada pesta tattoo ,ramailah yang muda-muda nak bertattoo....(dah malas nak komen)


Wednesday, July 04, 2007

kronic dan acute

Semalam bercakap melalui talipon dgn Pegawai dari sebuah badan berkanun kerajaan mengenai rawatan staff mereka.

Puan M: Gd morning Doc.....saya dapati bill doctor banyak masalah.

Me: Morning....Apa masalah nya..saya ingin tahu dan cuba memperbaikinya?

Puan M: Kenape doktor membuat ujian darah kepada beberapa org pegawai kami?

Me: Puan...saya mempunyai alasan tersendiri mengapa saya membuat ujian tersebut, contohnya...kalau pesakit itu mengidap penyakit kencing manis atau tekanan darah tinggi...saya MESTI monitor Renal Function,cholestrol level dan ujian darah yang lain yang perlu.

Puan M; (dgn angkuh) we wont pay u becos ujian darah tak bolih di buat di klinik panel dan high blood pressure ,kencing manis dan mana penyakit chronic dia org mesti pergi klinik kerajaan.

Me; Puan...macam mane kita nak monitor penyakit staff puan?Dan puan tau tak tak makna kronik dan acute? Penyakit yang kronic boleh jadi acute puan !

Puan M; They can go to goverment clinic....Kan dah hantar circular penyakit chronic tak boleh!

Me; OK lah , kalau u all tak bayar pun tak pe....(dah malas nak melayan)

macam ni lah kalau bercakap dgn org atau pegawai yang tak tahu menahu mengenai mengenai rawatan penyakit.
atau mungkin polisi jabatan itu dah tak sesuai lagi......

What say U?