Posts

Showing posts from 2006

senja di waterfront kuching....

Image

kepimpinan...

Image
Last Saturday,dijemput memberi ceramah kepimpinan kpd belia/remaja di Kawasan Parlimen Sadong.
Sebelum bermula ..saya ingin mendapatkan persepsi mereka keatas kepimpinan atau persepsi mereka kpd pemimpin mereka di peringkat akar-umbi.

"KALAU DI SEBUT KETUA ATAU PEMIMPIN APA YANG TERBAYANG DI FIKIRAN ANDA?"......SAOLAN MUKKADIMAH SAYA.

Apa yang para belia itu tulis dikertas......
1.Glamer
2.kaya,banyak duit dan tanah
3.banyak projek dan kontrak
4.kereta besar
5.rumah besar
6.susah dihampiri
7.hipokrit
8.cakap tak serupa bikin..dan banyak lagi yang negatif.....

SOALAN KEDUA...."PEMIMPIN BAGAIMANA YANG SAUDARA KEHENDAKI?
Antara jawapan mereka.....
1.Amanah,jujur
2.mudah di hampiri
3.mudah senyum
4.tak pilih bulu bila menolong orang
5.pemurah
6.humble
7.tak bermuka-muka
8.dtg khenduri bila dijemput
9.belia friendly
10.tak mungkir janji....

Antara kandungan ceramah saya....untuk menimbulkan semangat kepimpinan dan semangat boleh dipimpin dikalangan belia....
10 Ciri Pemimpin yang Berkesan 1. Spiritu…

...dont...jangan,,,,,anang(bahasa iban)

Image
Don't attempt to run from the past, it is always behind you.
Don't be afraid of opposition; Remember a kite rises against, not with the wind.

Don't be afraid of tomorrow, for God has already been there.

Don't be afraid to learn. Knowledge is weightless, a treasure you can always carry easily.

Don't be angry at a friend who told your secret, for neither could you keep it to yourself

Don't be concerned others not appreciating you. Be concerned about your not appreciating others (Confucius).

Don't be irreplaceable -- if you can't be replaced, you won't be promoted.

Don't be so Heavenly minded that you do no earthly good.

Don't control, be in control.

Don't count the days, make the days count. (Mohammed Ali)

Don't cry because it's over, smile because it happened.

Don't ever slam a door- you may want to go back.

Don't fear failure so much that you refuse to try new things.

The saddest summary of a life contains three descriptions: could h…

thought of the day..

Image
....INI BUKAN UTK ANDA.......DI LAMPIRKAN DISINI UTK MEMBERITAHU ANDA YANG SAYA MENERIMA EMAIL INI.....HE HE

..calorie...

Image
..Easy way to kurangkan berat badan.......so guys....apa tunggu lagi,keep on losing weight..........

CHANGE OURSELF

Image
Dalam mengharungi kehidupan kita....banyak dugaan yang kita tempuhi...ada je masalahnya..
Dari masalah rumahtangga.....masalah anak-anak.....masalah tempat kerja...masalah sosial masyarakat.....masalah negara......masalah dunia.
So......like it or not, kita tak dapat nak lari dari masalah ......so.....kita mesti pandai menyesuaikan diri kita dgn keadaan......

CUBA RENUNGI CERITA DIBAWAH INI......

Once upon a time, there was a king who ruled a prosperous country. One day, he went for a trip to some distant areas of his country.
When he was back to his palace, he complained that his feet were very painful, because it was the first time that he went for such a long trip, and the road that he went through was very rough and stony. He then ordered his people to cover every road of the entire country with leather. Definitely, this would need thousands of cows' skin, and would cost a huge amount of money.

Then one of his wise servant dared himself to tell the king, "Why do you have to s…

...power of thought.....

Image
The power of THOUGHT. *Love begins with our thoughts...... We become what we think about...... Loving
thoughts create loving experiences and loving relationships.

Affirmations can change our beliefs and thoughts about ourselves and others.

If we want to love someone, we need to consider their needs and desires.

..di persimpangan dilema..

Image
Last sunday pergi kenduri makan selamat(widak) Bang Di yang akan menunaikan fardu haji tahun ni.....semuga mendapat haji mabrur.....

Kelihatan nya sebalik wajah yang happy nak menunaikan haji.....dia menceritakan kesedihannya....
Bang Di : Semalam isteri ke2..bertanya" Bang..boleh tak I ikut hantar abang kat airport"
masa tu terasa sedih melihat wajah isteri.
Bang Di...menambah lagi..."aku tak membenarnya nya pergi sebab takut berlaku perkara yang tak diingini bila dia berjumpa Isteri pertama I.Aku tau dia memang ingin sangat nak ikut ke airport...kerana sayangnya....
BangDi...mengaku dia amt menyayangi isteri pertamanya...dan menganggapnya sebagai isteri dunia akhirat..dan sangat menyayanginya ....dan telah memelihara anak-anaknya sehingga berjaya.....(Bang Di mengalirkan airmatanya)


Begitulah dilema org yang beristeri dua atau tiga.......AGAKNYA BAGAIMANA KALAU SUAMI MENINGGAL DUNIA ...TENTU ISTERI-ISTERI INI AKAN BERGADUH SIAPA YANG AKAN MENGURUSKAN MAYAT NANTI.....

Dan be…

..renungan

"We are afraid of losing what we have, whether its our life or our possessions and property. But this fear evaporates when we understand that our life stories and the history of the world were written by the same hand" - The Alchemist, by Paulo Coelho.

..believe it or not...

Image
Believe it or not you can read the following:

I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? Yaeh, and I awlyas thought slpeling was ipmorantt.

..golf....

Image
..Bila kita telah berumur dan tak berapa kuat lagi.....tak dapat nak main game yang aggresif seperti Tenis dan futsal terpaksalah beralih ke game yang lebih lembut.....dan kurang aggresif sperti golf.....

Start berjinak dgn golf dan belajar di driving range......

Gendang melayu sarawak

Image
Pada musim cuti sekolah ni.....banyak sangat jemputan kahwin...last week ada t3 jemputan....dan besok ada 2 jemputan kahwin.....
so kena pergi jugak ke majlis perkahwinan walaupun sekejap dan sekadar 'menunjuk muka je...dan menghulur 'sampul surat' "

Last week...pergi kenduri rumah Bang Bujang....yang menariknya beliau mengadakan majlis "gendang Melayu Sarawak" yang semakin tidak pupus kerana org sekarang lebih suka menjemput live band dan karaoke.

Gendang Melayu Sarawak......

Pada suatu ketika dulu gendang melayu sarawak sangat popular di perkampungan melayu.Ianya diadakan almost setiap kali ada keramaian.Ia mengandungi 3 elemen iaitu Rentak Gendang,Pantun dan Tandak.

Irama gendang terbahagi kepada beberapa jenis ....Sri Sarawak atau Sayang Sarawak,Rentak Labuan,Samsudin,bercerai kasih dan lain-lain lagi....

Sayang Labuan Pulo di laut, Khabar berita pulo yang tumbuh, Salam mu tuan saya menyambut, Asal rahsia disimpan teguh. Dandan Beranyut : Tuntung dian tuntung pelit…

Futsal veteran dan kanak-kanak

Image
Kelab sukan komuniti Kota Samarahan menganjurkan Futsal Veteran dan Kanak-kanak bawah 12 tahun.
Penyertaan yang amat mengalakkan....esp veteran team semuanya 'pancit' dan tak fit......any way sangat baik bagi yang veteran yang berhati muda tapi kudratnya.......

Geng lama.

Image
Gambar geng lama(nov 2006) ..Pak Ark,Syed Zin,Cerek,Kaha,Manap,Zainon......sambil pekena Roti Nan dgn Kari kambing.....



Jumpa kawan lama yang sama-sama belajar kat Behor Pulai Kangar Perlis ..27 years ago.....mengamitkan kenangan sedih...suka duka....manis pahit....di perantauan.

Tidak dapat dibayangkan pada masa tu...seorg budak dari ulu sarawak sorang-sorang pergi ke Kangar Perlis utk memasuki Sek Sains....Never expose ke dunia luar.dan berjaya mengatasi rintangan atas sokongan dari kawan-kawan yang baik dan supportive......

Yang tak dapat dibayangkan pengorbanan Emak dan Bapak...sanggup berpisah dgn anaknya semata-mata supaya dapat pendidikan dan belajar di sekolah yang baik dan berasrama penuh....

Ya....we have to berkorban....mungkin giliran Maizatul pula....pergi ke "Malaya" pada umur 12 tahun.......
Yang menjadi persoalannya...Adakah diri ini sanggup berjauhan dgn anak?
..Adakah diri ini ingin anak ini mengharungi suka duka yang kita la…

"ANANG BEGUNA KA BERAU AJAK...MUAI GUNI"

Semasa di Kl ari tu......berkenalan dgn seorang ahli politik veteran iban dari sarawak yang menetap di Kuala lumpur....


Bercerita tentang politik semasa sarawak dan kehidupan.....


Mengenai kehidupan berrumahtangga beliau telah mengguna satu peribahasa iban......."Anang beguna ka berau ajak..muai ka guni"( jangan mengambil beras sahaja dan membuang guni)

Beliau menceritakan bahawa dalam kehidupan berumahtangga dan berkahwin bermakna kita mengahwini bukan saja suami kita atau isteri kita tapi kita terpaksa menerima ibubapa mertua ,ipar-duai,saudara mara yang lain.....

Like it or not ...all these people akan mempengaruhi kehidupan,keharmonian dan kesejahteraan rumahtangga kita......

So brader......belajarlah 'anang muai ka guni nyak'(jangan membuang guni itu)...dan suatu hari nanti mungkin kita memerlukan "guni" itu......

..KLIA...

Image
On my way back to Kuching selepas satu minggu kursus di Kuala Lumpur......Tokasid datang jumpa kat KLIA......driving all the way dari Seremban....

Sebenar dah lama tak jumpa geng-geng Ibnu Sinna.....

Banyak cerita dulu dan semasa di sembangkan....

...KALAU DATANG KUCHING JGN LUPA CALL.......BOLEH KITA SEMBANG LAGI

PRICELESS

Image
..................................................patung yang menyambut anda di Damai..........................................
Seorang penceramah started off his seminar by

holding up a rm50.00 bill. In the room of 200, he asked,

"Ada sesiapa disini yang inginkan duit rm50 ini?"

Hands started going up dan sambil menjerit "saya..saya".

He said, "I am going to give this rm50 to one of you

but first, let me do this.

He proceeded to crumple up the rm50
He then asked, "Who ,siapa yang masih inginkan duit ini?"

Still the hands were up in the air.

Well, he replied, "What if I do this?"

And he dropped it on the ground

and started to grind it,memijak-mijak duit itu diatas lantai dgn kasutnya...
He picked it up, now crumpled and dirty.

"Now, who still wants it?"

Still dan masih ramai lagi yang inginkan duit itu.......

My friends, we have all learned a very valuable lesson.

No matter what I did to the money, you still wanted it

because it did not decrease …

Rasa bangga....

Image
Hari ini Hari Quality Sk Datok Traoh Kota Samarahan.......

Maizatul menerima beberapa hadiah kecemerlangan........tempat pertama... dan beberapa hadiah terbaik matapelajaran....

Abah rasa bangga kerana maizatul telah berjaya melepasi ujian yang pertama UPSR dengan mendapat 5A dan KAFA 5A........semuga maizatul akan terus cemerlang dalam pepereksaan yang akan datang.....

...Bend...but dont break

Image
When I think about the bamboo tree's ability to bounce back or return to it's original position, the word resilience comes to mind.
When used in reference to a person this word means the ability to readily recover from ........shock.......kesedihan......depression
.......kekecewaan
......or any other situation that stretches the limits of a person's emotions.Have you ever felt like you are about to snap...nak meletop...(my wife used to say"bom atom nak meletup")? Have you ever felt like you are at your breaking point?During the experience you probably felt a mix of emotions . You felt emotionally drained, mentally exhausted and
you most likely endured unpleasant physical symptoms such as..sakit kepala...gastric pain...palpitation..tremors..mata berpinar-pinar etc.Life is a mixture of good times and bad times, happy moments and unhappy moments. The next time you are experiencing one of those bad times or unhappy moments that take you close to your breaking point, bend…

..kesan jangka panjang...

Image
Apakah kesan jangkamasa panjang sesuatu "affair" itu (Long-term effects of an affair) Aabila sudah berlaku sesuatu "affair " itu........"Tepuk dada tanya selera".....atau" tepuk dada tanya iman"................Only you can decide what to do in the aftermath of an affair,....................and whatever you decide will not be easy. Bukan senang brader.....banyak yang harus diambil kira....hati orang yg kita lukai....hati anak-anak.....
Many affairs cause havoc in a relationship that is already dogged with problems.
Affairs do sometimes provoke far-reaching changes that eventually strengthen and enhance the relationship. ..............The cost can be very high, however. An affair can also have destructive effects on your family. .Children,.......... in-laws,........... friends,...................... may all find themselves caught up in events, and perhaps having to take sides. .Permanent barriers can be created.
Walaubagaimana pun...selalunya.....an …

...MENDING A RELATIONSHIP........

Image
Apabila berlakunya hubungan terlarang....atau 'affair' atau "skandal" dan anda "terkantoi".....dan anda menyesalinya dan .......yang pentingnya anda ingin berubah.......so what should you do ?
What helps to mend a relationship?Bagaimana nak membaiki hati yang telah kita lukai?...(dari pengelaman silam kawan-kawan)
·The unfaithful partner must end the affair, once and for all.Look back...reevaluate...is it "love" or just "lust"......."cinta atau Nafsu"........atau sengaja nak" test market"Dari pengelaman kawan-kawan...ianya bermula dgn "saje-saje"..."kawan je"....."penasihat peribadi"......."kasihan".......
·Talk it through.Talk openly to your partner.... This process may take days,........ weeks, or longer. Don't talk on for hours and hours -Jangan bercakap pada satu masa(one sitting aje)...... you'll just go round in circles.
Set a time limit, and don't talk when you&…

...AN AFFAIR....

Image
Terima call dari kawan....mengatakan husbandnya mempunyai "affair" dgn teman se pejabat nya...
Dia ingin mendapatkan nasihat dan bagaimana nak memperbaiki keadaan.

Actually ...i dunno how to start...susah nak cakap dgn dia dalam talipon..so.......let me put it in this blog ...dan mengharapkan dia dan husband nya membaca blog ini ....


How can an affair be forgiven?

It is vital that you both understand the real reasons why it happened.Kenapa ianya terjadi.....Muhasabah diri.....Cuba tanya "adakah diri aku ini salah satu penyebabnya?"
To do this you will have to talk about what had been going on between you in the time leading up to the affair.
This can be very painful, but unless you know what went wrong, you won't be able to change things in the future.
Kita mesti bersikap "positif" dan"... berfikiran terbuka"...kalau tidak perbincangan tak akan jadi.......kalau sorang bercakap sorang mesti "mendengar dgn baik"
Be patient. ....pray...pr…

..Bahasa Sarawak......

Image
...ini rekaan semata-semata.........

Kalau saudara berada di Kuching International Airport.......Bahasa Melayu Sarawak di gunakan.........baru lah ada integerasi bahasa..........

....KENAPE KEJAM SANGAT......

Image
KUALA LUMPUR: Police have picked up a prominent political analyst attached with a politically well-connected think-tank for questioning over the gruesome murder of a Mongolian model whose body was blown to bits. The man, who is in his 40s, was taken from his office in Ampang here by several policemen at about 10am yesterday. The private think-tank conducts research and prints publications on politics, economics, defence and international relations. The analyst is being detained at the federal police headquarters in Bukit Aman where he is assisting a special task force set up to probe the murder of 28-year-old Altantuya Shaariibuu. The analyst is expected to be remanded today. Altantuya, who goes by the name Anna and said to be a stunning beauty from Ulaanbaatar, arrived in Kuala Lumpur about a month ago. (star on line)Awal pagi buka internet...baca berita on line......terkezut membaca berita ini..........MENGAPA HARUS MEMBUNUH.......TAK ADAKAH JALAN PENYELESAIAN LAIN..?K…

OPEN HOUSE RAYEE....

Image
Pada 5 hb...kita buat open house raya utk kawan-kawan yang tak sempat nak dtg rumah masa hari raya pertama dan kedua.....

Hectic...tapi rasa sungguh satisfied...non stop kawan-kawan dtg dari jam 9 sampai jam 3 petang.....