Monday, January 29, 2007

sarawak....

Negeri yang banyak bendera...ialah Sarawak.......sejak merdeka tiga kali bendera berubah.....kehidupan rakyat..........banyak jugak berubah........

Friday, January 26, 2007

telling the truth....


A lady tells her husband to go to the store to buy some cigarettes. He walks down to the store only to find it closed. So he goes into a nearby bar to use the vending machine. At the bar he sees a beautiful woman and starts talking to her.

They have a couple of beers and one thing leads to another and they end up in her apartment. After theyve had their fun, he realizes its 3AM and says, "Oh no, its so late, my wifes going to kill me. Have you got any talcum powder?" She gives him some talcum powder, which he proceeds to rub on his hands and then he goes home.

His wife is waiting for him in the doorway and she is pretty angry. Where the hell have you been?" "Well, honey, its like this. I went to the store like you asked, but they were closed. So I went to the bar to use the vending machine. I saw this great looking girl there and we had a few drinks and one thing led to another and I ended up in bed with her." "Oh yeah? Let me see your hands!" She sees his hands are covered with powder and... "You God damn liar!!! You were playing pool again!!!"

Moral of the story: Always tell your wife the truth. She wont believe you anyway. At least your conscience is clear.

Thursday, January 25, 2007

pengelaman

Menghantar anak ke Sekolah Berasrama....really a big decision esp pada umur muda 12 tahun......banyak sangat "fear"...
....Boleh tak ia menjaga diri dia?
.....Pandai tak cuci baju dan iron baju dia?
....Dapat tak dia makan di Dewan Makan...?
....Dapat tak dia bergaul dan berkawan dgn pelajar lain?
.....Takut anak kita kena buli....dan banyak lagi "fear" yang lain......

Kita telah melalui pengelaman yang sama.....we have valueable stories to share with our kids....unique maps of our journey thro' life.....Cerita-cerita ini tell how our reactions to events created the life we are living now...
..SHARING THE BENEFIT OF OUR EXPERIENCES...... ADALAH SALAH SATU CARA OR A LOVING WAY TO GUIDE OUR KIDS.

Our kids may face the same, many of the situation you faced........Our experiences can help them make informed decision......and avoid unnecessary mistakes.

Dan yang pentingnya kita doakan mereka sentiasa dalam peliharan Illahi....amin

Tuesday, January 23, 2007

WISDOM


..The only true wisdom is in knowing you know nothing....(socrates)
Dalam kehidupan kita seharian sering kali kita berjumpa dgn dgn org yang Mr Know All......Kadang percakapan mereka menunjukkan kejahilan mereka sendiri......timbul perasaan kesian kita kpd mereka ini. Nak nasihat pun susah dan membuat kita serba salah.......

How i wish i could talk (slow talk) dgn orang ni....memang tak boleh di selamatkan lagi nya...

Reminder to myself:

........dont be afraid to acknowledge your ignorance...and kita dapat belajar benda baru.

........kita tak tahu tahu semua...awak doktor..awak tak tahu mengenai syariah,usulludin,mengenai pertanian dan sebagainya....so feel no shame in asking about what you dont know.

......Pergi ke kelas belajar ,mendengar ceramah,baca majalah ilmu(bukan majalah mengenai artis),beli buku bercorak ilmu....dan yang penting bertanya kepada mereka yang arif....

PEOPLE ADMIRE THOSE WHO ADMIT THEIR MISTAKES...............

Saturday, January 20, 2007

..HIJRAH..

....AS EACH YEAR GOES BY......LEMBARAN BARU BERMULA.........
MARI KITA BERDOA SEMUGA KITA MENDAPAT RAHMAT NYA......
....KITA MENJADI BETTER PERSON TO THOSE PEOPLE AROUND US.....

DAN.....YANG PALING PENTING BETTER PERSON IN THE EYE OF ALLAH....

Thursday, January 18, 2007

habits...


Anda perasan tak?....we tend to buy the same brand of soap,ubat gigi etc etc..over and over again,even though theres a little difference between them...

Yes...human tend to be creatures of habit......kita selalu repeat the same behaviours over and over again.....selalunya without much thought or reflection.....
Itu sebabnya kalau dia masa muda "kaki perempuan'...pernah 'berselingkuh' atau "bermistress".....they tend to repeat benda yang sama.
Orang perempuan pun sama kalau dia pernah menduakan suaminya....chances dia akan melakukannya adalah tinggi......kalau tak pun...mempunyai cita-cita kearah itu.

SIGMUND FREUD...."good or bad,the model for our human interactions was cast in the experiences of youth and was likely to repeated thro' out lives"
UNLESS.......we make an effort...berusaha untuk berfikir about what we are doing......and why.....

Ingat brader....u are likely to repeat yourself.....often to the detriment of your relationship..dan rumahtangga.......

Tuesday, January 16, 2007

the risks...


Why a healthy weight is important

If your BMI or your waist measurement is above the healthy range ,you're at increased risk of a number of serious medical conditions, especially heart disease and diabetes.

You're also more likely to suffer from joint problems and back pain, and......

.....you may find you become breathless and may have difficulty sleeping.

Obesity health risks

The more weight you gain, the more severe these problems may become. The good news is that losing weight will alleviate many of these problems.

Weight loss

Losing weight is about eating fewer calories than you burn off in your everyday life. Try to make small but permanent changes to your lifestyle, rather than opting for a dramatic new diet. You may lose weight more slowly, but you'll reduce the chances of regaining it again later.

Most doctors recommend that, on average, you should aim to lose no more than 1kg (2lb) a week.

Thursday, January 11, 2007

...berat badan


..."susah lah dok,makan sikit gemuk jugak"
..."I skipped dinner...tgh hari makan sikit...tapi berat tak turun jugak"
...."Kepala i pening kalau tak makan nasi...."
...."lepas beranak je...berat bertambah-tambah..."
...." i dah spend few thousand kat slimming centre...turun kejap je...pas tu naik balik"


Itulah antara rungutan pesakit bila kita nasihatkan supaya turunkan berat badan....mereka selalunya dah nak putus asa bila berat mereka tak turun-turun....

KENAPE KITA GEMUK?
.beberape faktor yang menyebabkan kita gemuk....

1.GENES..
so blamekan gene je lah....kalau org tua atau dtk nenek kita gemuk ...peluang utk kita gemuk tu tinggi.....
Some people have a tendency to gain weight easily....whereas others banyak mana mereka makan tak naik-naik jugak berat badan...ini adalah due to genetics.

2.FOOD...
Kita kat Malaysia ni....makanan memang banyak...so makan pun banyak jugak..
Makanan pilihan kita salah....makanan yang banyak lemak....nasi lemak..makanan bersantan...deep fry food....fast fooods....roti canai...dan sebagainya.
Cara mereka control makan pun salah...they skipped breakfast(ini salah) tapi bila lunch ...tibai 3 pinggan....
Many people find themselves turning to food when they are tired...bored...depressed...ini yang selalunya menyebabkan berat naik...
Bila tengok "bawang putih bawang merah,AF,Maritsa"....mata tengok tv tapi mulut mengunyah berbagai makanan....

3.Aktiviti Fizikal...

Peoples yang aktif selalunya berat mereka stabil dan rendah...compare mereka yang duduk depan computer dan tv sahaja...
Brader...pergilah exercise...walking ke...jogging...main futsal ke...main badminton ke...main tenis ke....
Regular exercise can help to control your weight and improve fitness too.....reduces the risk of sakit jantung dan diabetis.
Brader...obesity doesnt develop overnight...it takes 3500 excess calories to gain 2kg.
To get rid of it....exercise 20 t0 30 mins per day....

So.....eat smartly....and exercise regularly.....

Monday, January 08, 2007

..ada ubat "kuat" tak ,doktor?




Sekarang orang perempuan lebih open bila bercakap mengenai seks rumahtangga...
Dia orang yang mendesak suami mereka supaya berjumpa dgn doktor...
Suami mereka selalunya berkias-kias bila mengadu masalah mereka...

Normally doktor akan review medical dan surgical history mereka dan unhealthy habits mereka....
Mostly psycho and old age.....penyebab erectile dysfunction

Tapi yang muda-muda (30 plus)pun ramai yang hendak ubat utk 'enhanced' erection mereka...esp yang ada extra cawangan...

Yang jadi masalahnya sekarang...terlalu banyak ubat sexual stimulant di pasaran gelap yang claimed sangat effectif....ada yang dari china,indonesia.....dan ada juga kawan-kawan yang terpengaruh dgn ubat-ubat ini sebab dilabel sebagai herba..
Dia orang cakap bila herba tak ada side effect..itulah mentaliti org kita.
Antara side effectnya

A mature woman goes to the doctor and asks his help to revive her man’s sex drive.

“What about trying Viagra?” asks the doctor.

“Not a chance” says Mrs Murphy. “He won’t even take an aspirin for a headache.”

“No problem” replies the doctor. “Drop it into his coffee,he won’t even taste it. Try it and come back in a week to let me know how you got on.”

A week later, Mrs Murphy returns to the doctor and the doctor inquires as to how things went.

“Oh it was horrible doctor, just terrible.”

“Why, what happened?” asks the doctor.

“Well, I did as you advised - and slipped the Viagra into his coffee. The effect was immediate. He jumped straightup, swept everything off the table, at the same time ripping my clothes off and then proceeded to make passionate love to me on the tabletop. It was terrible.”

“What’s terrible?” asked the doctor. “Was the sex not good?”

“Oh no doctor, the sex was the best I’ve had in 25 years, but I’ll never be able to show my face in Starbucks again!”

Thursday, January 04, 2007

nak improve...

Pagi tadi minum kat Warong dgn kawan-kawan......berborak mengenai azam baru utk tahun 2007....
Most of the resolutions are to improve thier life.......yes...that is the objective but kita mesti mempunyai plan untuk mencapaikannya......bukan sekadar resolusi kosong.


So how are we going to improve our life?.......

.1.goal setting
...kita mesti membuat plan utk berjaya...dgn target yang jelas dalam masa yang reasonable

2.Attitude....
.....tanamkan dalam hati dan fikiran kita ...attitude yang positf
.....see the the best dalam apa jua situasi...

3.Terus belajar,mencari ilmu baru....
.....increase knowledge kita dgn banyak membaca...
.....baca buku agama...hadis...quran dan tafsirannya ..selain drp mendapat pahala atleast bertambah ilmu...
.....improvekan skill dalam pekerjaan kita....

4.Belajar utk menjadi orang yang sabar dan dapt kontrol marah..
......Dgn attitude mental yang positif akan melahirkan emosi yang positif....
......ini akan memperbaiki hubungan dgn orang lain...

5.Dekatkan diri dgn Allah...
....such faith removes many FEARS....like fear akan jatuh miskin..fear dgn kritikan, fear dgn jatuh sakit(illness)...fear dgn umur semakin tua....fear akan kematian.

6.Buang jauh-jauh bad habits
.....terutamanya yang menyakitkan hati orang lain .......spt...mencari kesalahan org lain....gossiping.....mencerita keaiban orang lain....memfitnah orang...(tak ada untungnya)

7.Berkerja secara harmoni dgn orang lain...
.....tolong menolong sesama rakan sekerja....
....membantu jiran tetangga
.....elakkan terlalu sibuk dgn politik opis...dan berdebat(arguing)

8.Belajar dari kesilapan lalu...
.....Use your mistakes to learn what not to do..
.....Perbaiki kelemahan diri dan memperkukuhkan kekuatan diri..

9.Jimat dan saving..
.....allocate certain percentage income kita sebagai saving....
....beli barang yang perlu sahaja...tak payah nak ikut dan berlumba-lumba dgn org lain.....

10.Sedeqah...
.....allocate sedikit harta/wang kita utk menolong orang lain...terutama keluarga kita
.....Setiap jumaat sediakan duit utk di sedekah dgn masjid
......insyaAllah apa yang kita sedekah akan kembali kpd kita....

11.exercise...
...jangan lupa menjaga kesihatan diri...pergi jogging...walking...gym
....spend 1 jam sehari utk riadah....

12.Hidup dgn intergriti...
......Jadi org yang boleh di percayai...boleh memikul amanah(kalau tak mampu jangan sanggup menerima amanah)
.......Jangan jadi hipokrit
.......Jangan mengampu...

13.Jadikan diri kita seseorang yang boleh diajar...sanggup belajar.....sanggup di tegur.....sanggup menerima kritikan yang membina......

14.Ibadah kita...
.....kita improvekan ibadah kita...solat kita...posa kita...dan yang lain-lain..

Tak susahkan...jom kita sama-sama improvekan kehidupan kita.......


Wednesday, January 03, 2007

..hero....saddam hussin.....






Dalam kesibukan kita menyambut Aidiladha....kita dikejutkan dgn berita pengantungan(pembunuhan) Saddam Hussin.

I dont know what to say...really speechless
......SIAPA YANG BERSALAH SEBENARNYA.......
1.Adakah Saddam bersalah...benar-benar bersalah?
....kalau kita dengar CNN atau baca lapuran Reuter...depa ni mengutuk Saddam habis-habis....seolah-olah sadam ni tak pernah melakukan kebaikan kpd rakyat Iraq.
Begitu juga dgn pemimpin pro Amerika...mereka akan menghentam Saddam......

2.Kita di expose dgn berita yang berat sebelah....menghentam saddam......paper-paper boleh membentuk pemikiran kita ...bagaimana kita membuat persepsi terhadap sesuatu kejadian atau persepsi terhadap pemimpin itu.Kalau hari-hari dok kutuk...lama-lama kita percaya.....begitu juga kalau paper tu dok puji melangit...lama-lama kita pun puji dan respek sama kat pemimpin tu....

3.Negara Arab dan Islam....malas nak cerita ...dari dulu lagi tak pernah bersatu....

4.Biar sejarah menentukan samada Saddam betul atau Salah(ini pun bergatung kpd penulis sejarah tu nanti).....Ingat cerita Hang Jebat dan Hang Tuah....sekarang orang berfikir bahawa Jebat betul....Tuah tu yang bengong...kaki bodek sultan dan sebagainya.....well....bergantung kpd persepsi kitakan...bagaiman kita tengok sesuatu.....