Posts

Showing posts from January, 2007

sarawak....

Image
Negeri yang banyak bendera...ialah Sarawak.......sejak merdeka tiga kali bendera berubah.....kehidupan rakyat..........banyak jugak berubah........

telling the truth....

Image
A lady tells her husband to go to the store to buy some cigarettes. He walks down to the store only to find it closed. So he goes into a nearby bar to use the vending machine. At the bar he sees a beautiful woman and starts talking to her.

They have a couple of beers and one thing leads to another and they end up in her apartment. After theyve had their fun, he realizes its 3AM and says, "Oh no, its so late, my wifes going to kill me. Have you got any talcum powder?" She gives him some talcum powder, which he proceeds to rub on his hands and then he goes home.

His wife is waiting for him in the doorway and she is pretty angry. Where the hell have you been?" "Well, honey, its like this. I went to the store like you asked, but they were closed. So I went to the bar to use the vending machine. I saw this great looking girl there and we had a few drinks and one thing led to another and I ended up in bed with her." "Oh yeah? Let me see your hands!" She sees…

pengelaman

Menghantar anak ke Sekolah Berasrama....really a big decision esp pada umur muda 12 tahun......banyak sangat "fear"...
....Boleh tak ia menjaga diri dia?
.....Pandai tak cuci baju dan iron baju dia?
....Dapat tak dia makan di Dewan Makan...?
....Dapat tak dia bergaul dan berkawan dgn pelajar lain?
.....Takut anak kita kena buli....dan banyak lagi "fear" yang lain......

Kita telah melalui pengelaman yang sama.....we have valueable stories to share with our kids....unique maps of our journey thro' life.....Cerita-cerita ini tell how our reactions to events created the life we are living now...
..SHARING THE BENEFIT OF OUR EXPERIENCES...... ADALAH SALAH SATU CARA OR A LOVING WAY TO GUIDE OUR KIDS.

Our kids may face the same, many of the situation you faced........Our experiences can help them make informed decision......and avoid unnecessary mistakes.

Dan yang pentingnya kita doakan mereka sentiasa dalam peliharan Illahi....amin

WISDOM

Image
..The only true wisdom is in knowing you know nothing....(socrates)
Dalam kehidupan kita seharian sering kali kita berjumpa dgn dgn org yang Mr Know All......Kadang percakapan mereka menunjukkan kejahilan mereka sendiri......timbul perasaan kesian kita kpd mereka ini. Nak nasihat pun susah dan membuat kita serba salah.......

How i wish i could talk (slow talk) dgn orang ni....memang tak boleh di selamatkan lagi nya...

Reminder to myself:

........dont be afraid to acknowledge your ignorance...and kita dapat belajar benda baru.

........kita tak tahu tahu semua...awak doktor..awak tak tahu mengenai syariah,usulludin,mengenai pertanian dan sebagainya....so feel no shame in asking about what you dont know.

......Pergi ke kelas belajar ,mendengar ceramah,baca majalah ilmu(bukan majalah mengenai artis),beli buku bercorak ilmu....dan yang penting bertanya kepada mereka yang arif....

PEOPLE ADMIRE THOSE WHO ADMIT THEIR MISTAKES...............

..HIJRAH..

Image
....AS EACH YEAR GOES BY......LEMBARAN BARU BERMULA.........
MARI KITA BERDOA SEMUGA KITA MENDAPAT RAHMAT NYA......
....KITA MENJADI BETTER PERSON TO THOSE PEOPLE AROUND US.....

DAN.....YANG PALING PENTING BETTER PERSON IN THE EYE OF ALLAH....

habits...

Image
Anda perasan tak?....we tend to buy the same brand of soap,ubat gigi etc etc..over and over again,even though theres a little difference between them...

Yes...human tend to be creatures of habit......kita selalu repeat the same behaviours over and over again.....selalunya without much thought or reflection.....
Itu sebabnya kalau dia masa muda "kaki perempuan'...pernah 'berselingkuh' atau "bermistress".....they tend to repeat benda yang sama.
Orang perempuan pun sama kalau dia pernah menduakan suaminya....chances dia akan melakukannya adalah tinggi......kalau tak pun...mempunyai cita-cita kearah itu.

SIGMUND FREUD...."good or bad,the model for our human interactions was cast in the experiences of youth and was likely to repeated thro' out lives"
UNLESS.......we make an effort...berusaha untuk berfikir about what we are doing......and why.....

Ingat brader....u are likely to repeat yourself.....often to the detriment of your relationship..dan rumahtan…

the risks...

Image
Why a healthy weight is importantIf your BMI or your waist measurement is above the healthy range ,you're at increased risk of a number of serious medical conditions, especially heart disease and diabetes.
You're also more likely to suffer from joint problems and back pain, and...........you may find you become breathless and may have difficulty sleeping.The more weight you gain, the more severe these problems may become. The good news is that losing weight will alleviate many of these problems. Weight lossLosing weight is about eating fewer calories than you burn off in your everyday life. Try to make small but permanent changes to your lifestyle, rather than opting for a dramatic new diet. You may lose weight more slowly, but you'll reduce the chances of regaining it again later. Most doctors recommend that, on average, you should aim to lose no more than 1kg (2lb) a week.

...berat badan

Image
..."susah lah dok,makan sikit gemuk jugak"
..."I skipped dinner...tgh hari makan sikit...tapi berat tak turun jugak"
...."Kepala i pening kalau tak makan nasi...."
...."lepas beranak je...berat bertambah-tambah..."
...." i dah spend few thousand kat slimming centre...turun kejap je...pas tu naik balik"


Itulah antara rungutan pesakit bila kita nasihatkan supaya turunkan berat badan....mereka selalunya dah nak putus asa bila berat mereka tak turun-turun....

KENAPE KITA GEMUK?
.beberape faktor yang menyebabkan kita gemuk....

1.GENES..
so blamekan gene je lah....kalau org tua atau dtk nenek kita gemuk ...peluang utk kita gemuk tu tinggi.....
Some people have a tendency to gain weight easily....whereas others banyak mana mereka makan tak naik-naik jugak berat badan...ini adalah due to genetics.

2.FOOD...
Kita kat Malaysia ni....makanan memang banyak...so makan pun banyak jugak..
Makanan pilihan kita salah....makanan yang banyak lemak....nasi lemak..maka…

..ada ubat "kuat" tak ,doktor?

Image
Sekarang orang perempuan lebih open bila bercakap mengenai seks rumahtangga...
Dia orang yang mendesak suami mereka supaya berjumpa dgn doktor...
Suami mereka selalunya berkias-kias bila mengadu masalah mereka...

Normally doktor akan review medical dan surgical history mereka dan unhealthy habits mereka....
Mostly psycho and old age.....penyebab erectile dysfunction

Tapi yang muda-muda (30 plus)pun ramai yang hendak ubat utk 'enhanced' erection mereka...esp yang ada extra cawangan...

Yang jadi masalahnya sekarang...terlalu banyak ubat sexual stimulant di pasaran gelap yang claimed sangat effectif....ada yang dari china,indonesia.....dan ada juga kawan-kawan yang terpengaruh dgn ubat-ubat ini sebab dilabel sebagai herba..
Dia orang cakap bila herba tak ada side effect..itulah mentaliti org kita.
Antara side effectnya
A mature woman goes to the doctor and asks his help to revive her man’s sex drive.“What about trying Viagra?” asks the doctor.“Not a chance” says Mrs Murphy. “He won’t eve…

nak improve...

Pagi tadi minum kat Warong dgn kawan-kawan......berborak mengenai azam baru utk tahun 2007....
Most of the resolutions are to improve thier life.......yes...that is the objective but kita mesti mempunyai plan untuk mencapaikannya......bukan sekadar resolusi kosong.


So how are we going to improve our life?.......

.1.goal setting
...kita mesti membuat plan utk berjaya...dgn target yang jelas dalam masa yang reasonable

2.Attitude....
.....tanamkan dalam hati dan fikiran kita ...attitude yang positf
.....see the the best dalam apa jua situasi...

3.Terus belajar,mencari ilmu baru....
.....increase knowledge kita dgn banyak membaca...
.....baca buku agama...hadis...quran dan tafsirannya ..selain drp mendapat pahala atleast bertambah ilmu...
.....improvekan skill dalam pekerjaan kita....

4.Belajar utk menjadi orang yang sabar dan dapt kontrol marah..
......Dgn attitude mental yang positif akan melahirkan emosi yang positif....
......ini akan memperbaiki hubungan dgn orang lain...

5.Dekatkan diri dgn Alla…

..hero....saddam hussin.....

Image
Dalam kesibukan kita menyambut Aidiladha....kita dikejutkan dgn berita pengantungan(pembunuhan) Saddam Hussin.

I dont know what to say...really speechless ......SIAPA YANG BERSALAH SEBENARNYA.......
1.Adakah Saddam bersalah...benar-benar bersalah?
....kalau kita dengar CNN atau baca lapuran Reuter...depa ni mengutuk Saddam habis-habis....seolah-olah sadam ni tak pernah melakukan kebaikan kpd rakyat Iraq.
Begitu juga dgn pemimpin pro Amerika...mereka akan menghentam Saddam......

2.Kita di expose dgn berita yang berat sebelah....menghentam saddam......paper-paper boleh membentuk pemikiran kita ...bagaimana kita membuat persepsi terhadap sesuatu kejadian atau persepsi terhadap pemimpin itu.Kalau hari-hari dok kutuk...lama-lama kita percaya.....begitu juga kalau paper tu dok puji melangit...lama-lama kita pun puji dan respek sama kat pemimpin tu....

3.Negara Arab dan Islam....malas nak cerita ...dari dulu lagi tak pernah bersatu....

4.Biar sejarah menentukan samada Saddam betul atau Salah(ini pu…