Thursday, December 25, 2008

Merry Christmas..



Kepada Kawan-kawan yang beragama Kristian ,saya sekeluarga mengucapkan...Merry Christmas dan Happy New Year.

Tuesday, December 23, 2008

..sedih dan kecewa



Semalam Angah marah-marah dan merajuk bila nama nya tak tersenarai untuk memasuki Sekolah Berasrama Penuh/ sekolah Sains Kuching..Lebih menyedih bila kawan rapatnya dapat memasuki sekolah Sains.

Di Sarawak ada 2 buah sahaja SBP..satu di Kuching dan satu lagi di Miri...
Ini memang tak mencukupi utk negeri Sarawak..ini belum mengambil kira faktor geografi lagi...
Mrsm hanya ada sebuah di Kuching dan di Betong(akan dibuka next year)

Buat Farzana...sabar ..ada hikmahnya tak dapat Sekolah Sains...bestnya Abah akan hantar Angah tiap-tiap pagi ke Sekolah...tak payah duduk Asrama.

Thursday, December 18, 2008

..ke Seberang dgn Perahu Penambang..






Perahu Penambang ini digunakan oleh penduduk di kampung-kampung Melayu di Bandar Kuching utk menyemberang Sungai Sarawak.

Kebanyakan Penambang-penambang ini berasal dari Daerah Kota Samarahan...

Wednesday, December 17, 2008

..river cruising di Sungai Sarawak



...River Cruising...berhadapan dgn Fort Magherita..Astana The White's Rajah

.Dewan Adun Baru....



......Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak yang baru.....di Waterfront Kuching

Sunday, December 14, 2008

Friday, December 05, 2008

..analisis kesuburan..




Analisis Kesuburan

Pada satu hari, seorang lelaki tua berumur 75 tahun telah berjumpa dengan seorang doktor untuk membuat analisis kesuburan dan jumlah kandungan sperma yang ada dalam air maninya. Kemudian doktor itu pun memberikan sebuah botol lalu berkata,

"Pakcik ambil botol nie, esok datang balik jumpa saya bersama dengan contoh air mani pakcik kat dalam botol nie ye."

Pada keesokan harinya, lelaki tua datang kembali bersama botol yang diberikan oleh doktor itu semalam. Tapi doktor tu tengok takde apa pun yang terisi kat dalam botol tu, kosong jer. Doktor tu bertanya ler kat orang tua tu, "Apsal pakcik tak isi contoh air mani pakcik dalam botol nie??".

Lelaki tua tu pun menjawab,....
"Tuan doktor, ceritanya begini, pada mulanya tu, saya guna tangan kanan saya, tapi tak dapat jugak.

Kemudian saya gunakan plak tangan kiri, pun tak dapat jugak.

Kemudian saya suruh isteri saya tolong. Isteri saya guna tangan kanan pun tak dapat, tangan kiri pun tak dapat..... Kemudian isteri saya pakai mulut plak, tak dapat
jugak. Pas tu dier gunakan gigi, pun tak dapat. Susah betul, sebab kami dah habis ikhtiar,..... saya panggil anak perempuan jiran sebelah rumah kami, dier pakai tangan dengan mulut jugak, pun tak dapat-dapat jugak", terang lelaki tua tu.

"APA??? Awak mintak tolong dari anak perempuan jiran awak..???", tanya Doktor tu terkejut beruk.

Lelaki tua tu pun menjawab lagi, "Ya., betul tuan doktor, bagaimana kuatnya kami cuba, tapi masih jugak tak dapat nak bukak TUTUP BOTOL nie!!!"...

Tuesday, December 02, 2008

Dont judge too quickly....




There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away.

The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer and the fourth son in the fall.

When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.

The first son said that the tree was ugly, bent and twisted.


The second son said, no, that it was covered with green buds and full of promise.

The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful. It was the most graceful thing he had ever seen.

The last son disagreed with all of them. He said it was ripe and drooping with fruit - full of life and fulfillment.


The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but only one season in the tree's life.

He told them that you cannot judge a tree, or a person by only one season, and that the essence of who they are and the pleasure, joy, and love that comes from that life can only be measured at the end, when all the seasons are up.

Friday, November 28, 2008

..a refresher...


A refresher and Reminder utk golongan veteran macam kita ini...ha ha ,ingatan dan email dari kawan nun di Malaya...


Incredible Secrets of Sexy Couples --

If you listen to the media, you'd think that committed couples have the worst time having great sex. But it just isn't true--not for every couple. Some couples understand how passionate sex happens. Read on to discover just some of the secrets they can teach you about great sex:

1 . Never make your bedroom into a stage. Making love is not a performance, it's an experience to be enjoyed like painting a picture or listening to a piece of music.

2 . Never make your partner into a critic. If you think that your partner is judging the way in which you make love, you're going to freeze up and stop enjoying yourself. Get into lovemaking and enjoy yourself without worrying so much about your partner.

3 . Stop spectatoring. What is spectatoring? It's watching your own performance while you make love. If you remember "Annie Hall," Annie has the experience of being outside of herself while she and Alfie (Woody Allen) are having sex. Instead, be fully present to what is happening in your body and to your partner.

4 . Use sex as a way to express your feelings. If you keep your feelings out of the bedroom, your partner is going to start feeling like their in a porn flick with you. Sex becomes robotic when you put your feelings in the deep freeze while you make love.

5 . Give your partner encouragement. Everyone needs to hear that they're a good lover and that you enjoy their touch. Don't take it for granted that your partner just understands that you love him or her. Express it verbally, too.

6 . Ask for what you want or need. Sexy couples know that their partner cannot read minds. Be kind, be playful, be inviting, and let your partner know just what will turn you on.

7 . Get over your hang-ups. If you are carrying old baggage into the bedroom with you, like being inhibited about sex or still being stuck in some old relationship, drop it off at the door. Don't bring that old junk into the bedroom with you. Try new things, even if it feels awkward.

8 . Take care of your sexual health. That means taking care of your overall mental, physical, and emotional health. You can't be a sexy lover if you are a wreck. Exercise, eat right, get enough sleep, and stay positive.

You can make changes one at a time. Read over this list and decide what you will work on next to make things hotter in the bedroom. Your lover will thank you for it.

Thursday, November 27, 2008

..EQ


"People, when dealing with outsiders, always carry or present themselves in a kind and harmonious manner.

But, when facing their own closest family members, it could end up in quarrels and hurting each other, often over small little things".

You have no qualms about showing your anger to your beloved ones and family members.
But would you also show your anger to your superior or your bosses?

Human beings may possess high E.Q while away from home, but at home their E.Q becomes low. This is not exaggeration.

Be more patient and show endurance to your family members!

Otherwise you will not be happy as well.

Fikirkan lah....

Monday, November 24, 2008

..LIE DETECTOR...




LIE DETECTOR>>(got this from kawan lama dari Perlis)

John was a salesman's delight when it came to any kind of unusual
gimmick.

His wife Marsha had long ago given up trying to get him to change.
One day, John came home with another one of his unusual purchases.

It was a robot that John claimed was actually a lie detector. It was
just about 5:30 that afternoon when Tommy, their 11 year old son
returned home from school. Tommy was over two hours late.

'Where have you been? Why are you so late getting home?' they asked.
'Several of us went to the library to work on an extra credit
project' said Tommy.

The Robot then walked around the table and slapped Tommy, knocking
him completely out of his chair.

'Son, this robot is a lie detector, now tell us where you went after
school.' 'We went to Bobby's house and watched a movie.'
'What did you watch?' asked Marsha.
'The Ten Commandments. ' answered Tommy.

The Robot went around to Tommy and once again slapped him, knocking
him off his chair. With lip quivering, Tommy got up, sat down and
said, 'I am sorry I lied. We really watched a tape called Sex
Queen.' The robot stood motionless.

'I'm ashamed of you son,' said John. 'When I was your age, I never
lied to my parents.' The robot then walked around to John and
delivered a roundhouse right that nearly knocked him out of his
chair.

Marsha was bent double laughing, almost in tears. 'Boy, did you ever
ask for that one! And you can't be too mad with Tommy. After all, He
is your son!'

The Robot immediately walked around to Marsha, and slapped her three
times


Kalau ada lah machine ini kat pasaran..agak nya selalu lah you kene pelempang oleh mesin ini...ramailah kwn-kwn "bohong sunat" kat bini kena terajang dan penampar ..ha ha ha....mesin ini pula tak reti nak bezakan antara bohong sunat dgn bohong betul....

Thursday, November 20, 2008

Three kinds of heart...




Three kinds of hearts( diterima dari kawan yg prihatin ,utk kita kongsi bersama)

THE Prophet (peace be upon him) also classified people into three groups based on their response to his Message and Guidance. He said:
"An example of the guidance and knowledge with which Allah has sent me is that of a rain that falls on different kinds of land:
– One land is good; it accepts water and produces vegetation and grass in plenty.
– Another land is dry with a solid bed that reserves water so that people can drink and irrigate with it.
– The third kind is a porous land that can neither retain water nor produce vegetation.

This is an example of those who acquire the knowledge of the Deen and benefit from that with which Allah sent me, and of those who do not take heed and who insist on rejecting Allah's Guidance." – (Bukhari and Muslim)
The Messenger (peace be upon him) likens the knowledge (with which he came) to rain, because both are causes of life. Rain is the cause of life for the body, while knowledge is the cause of life for the heart. He (peace be upon him) also likens different hearts to different valleys, as Allah said:
"He sends down water (rain) from the sky, and the valleys flow according to their measure, but the flood bears away the foam that mounts up to the surface, and (also) from that (ore) which they heat in the fire in order to make ornaments or utensils, rises a foam like unto it, thus does Allâh (by parables) show forth truth and falsehood... " (Qur'an, 13:17)
Thus, just as there are three kinds of land, there are three kinds of hearts:
– The first is a good land which accepts water and is ready to produce vegetation. When rain falls on it, it absorbs the water eagerly, giving rise to all sorts of pleasant vegetation.
This is an example of one with a healthy, pure, and intelligent heart, which embraces knowledge, and is guided by its true intelligent nature, blossoming by that wisdom and true faith. Therefore, it is eager to take the knowledge, and ready to bear fruits because of its good nature.
It is also like a rich businessman who has experience in different trades and investments, which enables him to invest his wealth in that which brings the best profit.

– The second kind is a hard, solid land prepared to preserve and keep water: It benefits people who visit it to drink or irrigate.
This is an example of one whose heart preserves knowledge and safeguards it so as to convey it just as he hears it, without changing it or deriving conclusions from it. This is also described in another Hadith:
"There is often one who conveys knowledge to one who is more knowledgeable than himself; and there is often one who carries knowledge when he himself is not knowledgeable. " – (Abu Dawood, Tirmidhi, Ahmad and others – authenticated by Al-Albani)

It is also like a rich man who does not possess the knowledge or experience to invest his wealth, but who knows very well how to preserve it.

– The third is a barren land which is incapable of holding water or producing vegetation: no matter how much rain falls, it does not profit by it. This is an example of one whose heart does not accept any knowledge or wisdom. It is also like a poor man who neither possesses wealth nor knows how to preserve it.
The first of the above three examples applies to a learned man who imparts knowledge, and who calls people to Allah with clear guidance; such are the inheritors of the Prophets.

The second applies to one who preserves the knowledge, and who transmits what he hears precisely; he carries to other people precious goods that they can use for trade and investment.

The third applies to one who neither accepts Allah's Guidance nor benefits from it.
Thus this Hadith covers the different types of people and their different attitudes toward the Prophet's (peace be upon him) Da'wah, which make them either happy or miserable.

Tuesday, November 18, 2008

..tadika Hikmah



Merasmikan majlis Hari Penyampaian Sijil dan Hadiah Tadika Hikmah Serian









gambar bersama anak-anak Harakah Islamiah Sarawak(hikmah)

Thursday, November 13, 2008

..Tahniah Farzana..





PUTRAJAYA 13 Nov. - Seramai 46,641 atau 9.2 peratus daripada 518,616 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimudin Mohd. Dom berkata, keputusan tersebut adalah lebih baik berbanding purata 7.8 peratus yang mencapai keputusan yang sama untuk tempoh lima tahun sebelumnya.

Beliau berkata, Gred Purata Kebangsaan (GPK) untuk tahun ini juga bertambah baik pada pointer 2.36 berbanding purata 2.39 untuk tempoh lima tahun lepas.

``Pencapaian keseluruhan UPSR tahun ini adalah lebih baik daripada lima tahun sebelumnya dengan 46,641 (9.2 peratus) calon mendapat A dalam semua mata pelajaran manakala 317,404 calon (62.7 peratus) mendapat minimum gred C dalam semua mata pelajaran.

``Seramai 488,567 calon atau 96.3 peratus daripada jumlah calon telah mencapai tahap literasi yang dikehendaki berbanding purata 95.7 peratus untuk lima tahun lalu,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. - Utusan


Farzana Izzati..adalah salah seorang di antara 46641 yang mendapat 5A dalam UPSR baru-baru ini.
Hari ini bila mendapat keputusan anakanda ini..tak terasa air mata kegembiraan keluar.Farzana...awak buat abah bangga !

3 bulan terakhir sebelum pepereksaan..banyak pantang larang farzana ni..(ikut cakap cikgu..kalau abah yang cakap..tak caya ya!)

1.Tak boleh makan kepala ikan..
2.tak boleh makan kepala udang..
3.tak boleh makan keropok..
4.tak boleh makan maggie mee..
5,tak boleh minum air yang bergas...

Pagi hari..setiap hari makan telor rebus dan separuh masak...sampai muak tapi cikgu cakap utk otak..farzana telan jugak ...

Lepas je habis exam...Farzana sapu semua...ha ha dan telor farzana tak makan dah..

..Farzana mesti ingat..."kalau kita berusaha bersungguh-sungguh,InsyaAllah kita akan berjaya...dan kalau orang lain boleh buat kita juga boleh buat..dengan lebih baik lagi"

Tuesday, November 11, 2008

..Buat sup atau Tom Yam


penis and testis Rusa...


..Ada yang beranggapkan dengan makan "penis dan testis Rusa" seperti diatas boleh menguatkan tenaga batin dan mengeraskan yang lemah dan ada yang claim boleh mengubat sakit asthma...
Tak tau lah macam mana dia orang dapat kesimpulan macam ini...dari segi saintifiknya memang tidak ada bukti yang menyokong dakwaan mereka ini.

Tapi kalau buat sup..memang sedap...Boleh cuba..tapi ada kawan cakap buat Tom yam lagi sedap...

Wednesday, November 05, 2008

.. Pehin Sri OBAMA...



WASHINGTON (AP): Barack Obama was elected the nation's first black president Tuesday night in a historic triumph that overcame racial barriers as old as America itself.

The son of a black father from Kenya and a white mother from Kansas, the Democratic senator from Illinois sealed his victory by defeating Republican Sen. John McCain in a string of wins in hard-fought battleground states - Ohio, Florida, Virginia and Iowa.

A huge crowd in Grant Park in Chicago erupted in jubilation at the news of Obama's victory. Some wept.McCain called to concede defeat - and the end of his own 10-year quest for the White House.

Obama and his running mate, Sen. Joseph Biden of Delaware, will take their oaths of office as president and vice president on Jan. 20, 2009.

Semua orang sekarang bercakap tentang Obama ,orang kulit hitam pertama menjadi Presiden Negara paling powerful di dunia.

Bagaimana agaknya polisi Amerika terhadap:

1. Masalah Palestin dan Israel

2. Polisi Amerika di Iraq..adakah Amerika akan berundur dari bumi Iraq.?

3. Adakah Tahanan Perang di Guatanamoa Bay akan di bebaskan.Mereka ini di tahan dibawah ISA amerika.

4.Adakah Amerika akan terus menekan Iran?

5.Adakah mereka akan terus melabel negara yang tak sehaluan dgn mereka sebagai teroris.?

6.Bagaimana dgn nasib Agfanistan?

7.Bagaimana agaknya MINAT/KEINGINAN Amerika terhadap rantau Asia,South East Asia khasnya?


Kawan saya cakap..siapa saja menjadi Presiden Amerika..polisi dan tindakan mereka lebih kurang sama je...Jangan menaruh harapan yang tinggi..

Kawan saya cakap..kalau nak mendapat promosi utk tourism dan pelabur asing..Kerjaan Sarawak boleh bagi Obama darjah kebesaran "PEHIN SRI " ATAU " DATUK PATINGGI" sebelum kerajaan Melaka bagi dia "Datuk Seri"

..Dan gelaran barunya..YAB Pehin Sri Datuk Seri Obama.

..bahasa malaysia...

PULAU PINANG 4 Nov. – Ahli Exco Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM), Nik Rizman Sapian hari ini memfailkan saman terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang berhubung tindakannya meluluskan permohonan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) memasang papan tanda pelbagai bahasa di kawasan tapak warisan di Georgetown....

Agaknya apa sebab dia orang saman Kerajaan Negeri Pulau Pinang? Mereka harus juga menyaman kerajaan pusat kerana menamakan jalan di Putra Jaya ..Precint, Boulevard dan sebagainya dan menamakan aiport Kuala Lumpur International Airport(klia)..KLCC.
Menamakan bangunan "palace of justice" dan bangunan yang sewaktu dengan nya.

Di Sarawak..menghairankan kenapa Taman Perumahan tidak melambangkan kita berada di Malaysia..kita akan jumpa Taman Heng Guan,Taman seng goon, Taman Yap, Taman Mei Ling.Begitu juga dgn nama jalan raya ..
Nama-nama bangunan di Sarawak..tidak melambangkan keMalaysian..

Kalau kita sebagai Rakyat Malaysia tak mendaulatkan Bahasa Malaysia,Siapa Lagi? Kan ada yang melaungkan Malaysian Malaysia...so bagaimana kalau kita mulakan dengan menggunakan Bahasa Malaysia.

Alangkah baiknya kalau kita melaksanakan satu Aliran persekolahan iaitu sekolah kebangsaan dan bahasa ibunda seperti Bahasa Mandarin,Tamil, Iban,Bidayuh ,Kadazan di ajar di sekolah sebagai bahasa ketiga..Ini akan mengukuhkan Integrasi di peringkat kanak-kanak lagi..

Sarawak mengikut 20 points Cobbold's Commission..akan menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa Pengantar di Sekolah selepas 10 tahun merdeka iaitu pada tahun 1973....sehinggalah sekarang..
Di Sarawak yang mempunyai berpuluh suku kaum...bahasa komunikasi mereka adalah bahasa Melayu Sarawak/bahasa Malaysia.

Semuga satu hari nanti..kita hanya di kenali sebagai Bangsa Malaysia.

Friday, October 31, 2008

..tamak..



"semua dia hendak ambik"...ini adalah kata-kata rakyat biasa,golongan Marhaen apabila melihat ketua mereka dan pemimpin mereka menyapu semua kontrak-kontrak,menyapu habis hasil bumi,hutan,tanah dan sebagainya...mereka hanya dapat melihat dan menyumpah di dalam hati mereka...

Ada yang berkata...mereka boleh mengubah keadaan melalui proses pilihanraya tapi mereka telah ditanam perasaan "fear" utk berubah...
Orang-orang ini terlalu naif...mudah di pujuk dan akan termakan janji-janji manis para politikus..mereka dijanjikan akan diberi kemudahan infrastuktur,tanah NCR mereka akan di beri gran tanah, mereka akan dapat bonus beribu-ribu dari ladang kelapa sawit di atas tanah NCR.

Tapi org yang di zalimi..Doa mereka mustajab..

Orang yang tamak,untungnya sekejap je...AKHIR NANTI....rugi..(kan itu hak rakyat ,hak org org lain)

Ada yang argue..dia org akan meng"legalised"kan nya...betul!!! memang di dunia mereka dapat buat undang-undang utk menglegalisedkan nya..tapi di depanNya nanti..bagaimana nak jawab?

Wednesday, October 29, 2008

.Ramahtamah Aidilfitri bersama Saudara Kita


Saudara kita dari kaum Bidayuh memperdengarkan Bacaan Al Quran





Gerai-gerai makanan ....



Ini merupakan salah satu hidangan oleh Saudara Kita kaum Bidayuh..Nasi pulut di simpan dalam bunga Periuk Kera...


Ramah Tamah AidilFitri Hikmah dijalankan semalam di Perkampungan Saudara Kita di Tebedu.
Ramahtamah telah di rasmikan oleh Tan Sri Dtk Amar Hj Aziz Hussin.

Meriah dan seronok dapat bergaul dgn mereka ini.

InsyaAllah kita akan memperbanyakkan program,majlis ilmu.

Seorg telah menyatakan mereka perlu Daie Wanita utk memudahkan dakwah dikalangan kaum ibu disini.

Monday, October 27, 2008

..panjang umur

Poligami panjang umur
Tenaga batin lelaki antara faktor kajian di 140 negara

LONDON: Satu kajian terbaru mendakwa amalan beristeri ramai atau poligami boleh memanjangkan usia lelaki yang mengamalkannya.

Penyelidik Universiti Sheffield, Virpi Lummaa. berkata kajian terbabit melihat perbezaan sosio ekonomi membabitkan lelaki berusia lebih 60 tahun dari 140 negara.
Apa didapati, lelaki yang mengamalkan poligami terbukti mempunyai usia purata 12 peratus lebih panjang, berbanding lelaki di 49 negara yang kebanyakannya hanya berkahwin sekali.

"Hasil kajian itu berkemungkinan menjawab teka-teki biologi manusia. Bagaimanakah manusia mampu panjang umur dan persoalan itu ternyata wajar apabila melihat wanita yang boleh hidup melewati tempoh selepas menopaus.

"Ini dikenali sebagai 'kesan nenek' yang mana bagi setiap 10 tahun seorang wanita mampu hidup melewati menopaus, dia mendapat dua cucu baru.
"Keadaan sebaliknya bagi lelaki kerana tenaga batin mereka masih berfungsi melangkaui usia 60-an, 70-an dan 80-an. Ramai penyelidik beranggapan, faktor tenaga batin itu menjadi kunci usia panjang mereka," kata Lumaa. - Agensi
( Berita Harian 24 October 2008)

So my friends..you should know what to do kalau nak panjang umur..

1.poligami...ini susah sikit..nak dapatkan kebenaran satu hal..nak adil lagi..nak bahagi masa lagi...masalah anak-anak lagi...lupakan saja lah..

2.Kuatkan tenaga batin..ini related dgn kandungan testerone..kalau selalu makan Tongkat ali..level testerone naik dan pjg umur.

Thursday, October 23, 2008

..11 th Husband..


senyum...jgn control ayu atau control macho




The 11th Husband....

A young man married a beautiful woman who had previously divorced 10 husbands. On their wedding night, she told her new husband to "Please be gentle; I'm still a virgin".

"What?" said the puzzled groom. "How can that be if you've been married ten times.?"

"Well, husband#1 was a Sales Representative; he kept telling me how great it was going to be.

"Husband # 2 was in Software Services; he was never really sure how it was suppose to function; but he said he'd look into it and get back with me.

"Husband # 3 was from Field Services; he said that everything checked out diagnostically but he just couldn't get the system up.

"Husband # 4 was in Telemarketing; even though he knew he had the order, he didn't know when he would be able to deliver.

"Husband # 5 was an Engineer, he understood the basic process but he wanted three years to research, implement, and design a new state of the-art method.

"Husband #6 was from Administration; he thought he knew how but he wasn't sure whether it was his job or not.

"Husband # 7 was in Marketing; although he had a product, he was never sure how to position it.

"Husband # 8 was a Psychiatrist; all he did was talk about it.

"Husband # 9 was a Gynecologist; all he did was look at it.

"Husband # 10 was a Stamp Collector; all he ever did was........ God I miss him.

" But now that I've married you, I'm so excited".

"Wonderful", said the husband, "but why?

"Your're with the "GOVERNMENT"..
This time I KNOW I'M gonna get
SCREWED."

Friday, October 17, 2008

..kamu sembahyang lima waktu..tetapi..

kita kongsi bersama ..email dari seorang kawan..



Kamu sembahyang lima waktu tetapi......
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja dan pada masa lainnya kamu lupa padaNya.Jika sembahyangmu 10 minit , cuma 10 minit itu saja ingatanmu padaNya.Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu tidak bersyukur padanya..... .kamu pada dahulunya amat susah.Allah yang memberi rezeki kepadamu , dengan rezeki itu kamu dapat menampung keluargamu , membeli rumah , kereta dan sebagainya.. .....tetapi hatimu masih belum puas , kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba kekurangan.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman teman mu , menyakiti hati mereka , menghina keturunan dan bangsa mereka seolah olah keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri tidak tahu tempatmu lagi di mahsyar nanti.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih sombong dengan ilmu kamu, dengan amal kamu , dengan ibadah kamu , dengan pandainya kamu berdebat dengan mereka yang tidak sehaluan dengan kamu sedangkan kamu belum tahu adakah Allah sendiri redzo dengan apa yang ada di sisi kamu itu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menggunakan ilmu hitam untuk menjatuhkan musuhmu ,menggunakan wang ringgit atau pun pangkat mu untuk menjatuhkan manusia yang kamu tidak suka.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu amat bakhil untuk mengeluarkan wangmu untuk zakat dan sedekah kepada fakir miskin kerana takut wangmu akan habis.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menyimpan sifat dengki khianat kepada temanmu yang berjaya dinaikkan pangkat dan gaji kerana mereka berusaha bersungguh sungguh dan kamu hanya bekerja seperti hidup segan , mati tak mahu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu mengabaikan anak isterimu yang kelaparan di rumah kerana kamu rasa kamu raja di dalam rumahtangga dan boleh berbuat sesuka hati kamu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu merungut dan mencaci maki bila kamu ditimpa musibah walaupun kamu tahu sesuatu musibah itu datang daripada Allah.
Kepada siapakah kamu rasa kamu mencaci itu? Tidakkah kamu fikirkan?

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
Kamu menuntut ilmu semata mata untuk berdebat dengan manusia lain ataupun menduga keilmuan mereka yang tidak berilmu dan tidak sehaluan dengan kamu sedangkan tujuan kita menuntut ilmu adalah supaya kita dapat berbuat amal ibadah dengan khusyuk dan tidak melakukan syirik kepada Allah.

Allah berfirman di dalam Al Quran yang bermaksud "Sesungguhnya sembahyang itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar".

Jika kita sembahyang 5 waktu tetapi masih melakukan perkara di atas , tidakkah kita berfikir mungkin amal mu itu tidak diterima?

Dan juga jangan lupa Allah berfirman yang bermaksud "Neraka Wail bagi mereka yang sembahyang, yang mereka itu lalai di dalam sembahyang".

Ini menunjukan betapa beratnya fardu sembahyang kecuali kepada mereka yang beriman dan ikhlas dengan amal ibadahnya.

Monday, October 13, 2008

..on young ,educated,well informed sarawakian..

I send this sms to my friends..to get their views on…

“PM said in NST ;’ A new generation of young,well educated and better informed Malaysian has emerged.People are not stupid,so BN must learn to explain its policies better.The most important is recognizing this development”

..BN in Sarawak should look into this seriously…look at Samarahan,Asajaya,Sadong Jaya,Sebuyau…..most of the youngs and graduates are neglected in Politic Organisations at the Rantings and Cawangans Level. What say you?

Feedbacks:

Ahmad: When you talk about asajaya,sebuyau,simunjan,u must be talking about PBB….Yes, I agreed the lack of talents at the cawangan level.
At the kampong..most malay graduates are teachers.Most of them not working in their kampong and they cannot involved in politics.
When you tak ada orang yang talented di cawangan…bagaimana nak explain polisi kerajaan dgn baik…

En K:..amend the GO clauses that blocked the A group from being active in politics.

En M:..3 eras of/past pattern of autocratic suppression of Brooke Dynasty
Dictatorial Dehumanizatian of Japanese Millitary Rule
Colonial Humialiation of white rule have contributed greatly to produce a leadership vacuum among Sarawak Malay.
Kita sememangnya ramai graduan..kita tak mau melihat young Sarawak malay intellectuals only equipped for a team work and assume a second fiddle role and which they excel.
In Hollywood language,they would make a best nominess for oscar as supporting stars…

Mr Kh:..I agree,Akta kolej dan Uni is another factor to think about.How can u expect graduant to be verse in politic…kalau semuanya taboos and violations.

Mr H;..Participation by these intellectual is important so that they have the sense of belonging.Give them trust and let them work with the seniors cos young blood have lot of ideas..

Mr Ali:..Graduate themselve have to come forward.Dont wait to be picked up.
Mr J;..itu Cuma desakan rakyat..kalau ikut parti kita..pasti tidak setuju dgn dgn cadangan tersebut..

Mr Har:..at this stage,no room for young and intelligence people at BN except their relative.Malaysian politic is politic of cronisme.Takut kuasa dan kekayan jatuh ke tangan org lain.

Mr K: Jgn sekali graduate rasa mereka special class dan mesti ada special lane utk naik ke atas.

Dtk M:.Di Sarawak..politic kita adalah atas dasar “selected fews” and “by invitation”.

Mr Jam: Here ,politic belong to certain group of people.U follow them and you must ready to be their servant.
They don’t want to share your knowledges and experiences

Mr Sau :The older generation should give way and not to dominate.Younger generation must not be labeled as anti government if they venture into politics.

Mr Osm: I agree 100% WHAT pm said..and agreed on what you hv mentioned about the young educated malay.To me..get them together,form a good team and create the opportunity for them…

Mr S;..tengok senarai Ahli Majlis Daerah..kebanyakan kounselornya ada mereka yang bersekolah darjah 6 dan Form 3….Bagaimana mereka ini nak faham dasar-dasar kerajaan.


Ini adalah sebahagian daripada respon dari kawan-kawan..mana2 yang terlalu sensitive tak di letakkan disini…
Politic di Sarawak..berbeza senarionya kalau compare dgn Malaya....org melayu sarawak sangat setia dgn pemimpin mereka...marah macam mana sekali pun...tak sampai di hati....tapi generasi baru dah mula menunjukkan perubahan esp di bandar-bandar spt Kuching ,Sibu,Bintulu dan Miri.
Generasi Baru dah menjadi lebih Vokal dan Daring ,tak takut nak berubah arah.....dan bersemangat.
Fenomena ini sudah berlaku juga dikalanga intellectual Iban,Bidayuh dan Org Ulu...mereka ini lebih bersatu kalau nak compare dgn intellectual Melayu di Sarawak...

Friday, October 10, 2008

..Tahniah Dtk Shahrukh Khan



Datuk Shahrukh Khan...




Melaka anugerah Datuk kepada Shah Rukh Khan
10/10/2008 5:17pm

MELAKA 10 Okt. - Pelakon terkenal Bollywood, Shah Rukh Khan merupakan antara penerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70, esok.

Dengan penganugerahan darjah DMSM itu, Shah Rukh Khan akan bergelar Datuk.- Utusan.


Agaknya apa sumbangan Dtk Shahrukh Khan kepada rakyat Melaka khasnya dan rakyat Malaysia amnya?

Mungkin tarian dalam cerita Kuch kuch hata he dan Mohabattein telah menghibur hati org Melaka tu kot?..ha ha

D E S I R E......arrghhh !


Ini desire nak Cantik..pergi jumpa Plastic Surgeon mcm tu...



Go into one desire -- what is the mechanism of it?

First there is a…….great excitement,…….. great thrill,…………… adventure…………… you feel a great kick.
Somehting is going to happen, you are on the verge of it…………… And then you have the car, you have the yacht, you have the house, you have the woman, and suddenly all is meaningless again.


What happens? Your mind has dematerialised it.

The car is standing in the drive, but there is no excitement anymore.

The excitement was only in getting it.

You became so drunk with the desire that you forgot your inner nothingness

. Now the desire is fulfilled, …..the car in the drive,…………. the woman in your bed, the money in your bank account …………… excitement disappears.

Again the emptiness is there, ready to eat you up.


Again you have to create another desire to escape this yawning abyss…..



That's how one moves from one desire to another desire.

That's how one remains a beggar.

Your whole life proves it again and again -- every desire frustrates.

And when the goal is achieved, you will need another desire

The day you understand that desire as such is going to fail comes the turning point in your life.


....Bros and Sisters.....The other journey is inwards. move inwards, come back home.
Sentiasa bersyukur dgn nikmat yang di kurniakan kepada kita....

Ikut Hati....mati

Ikut Rasa...binasa.

Thursday, October 09, 2008

"disinun dah berhenti."di situk"..bila?

Tidak pertahan kerusi Presiden Umno

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada perhimpunan agung parti Mac depan, sekali gus membuka laluan kepada Datuk Seri Najib Razak untuk menggantikannya sebagai Perdana Menteri jika menang dalam pemilihan itu.

Keputusan yang menyaksikan proses peralihan kuasa setahun lebih awal itu diumumkan Abdullah selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, petang semalam.




Yang di"Sinun"...dah letak jawatan..kita respek dgn yang disinun..kerana meletak jawatan..bukan senang nak melepas jawatan tertinggi di negara...

Terima kasih PakLah...semuga Paklah sihat dan setiasa dalam rahmatNya

TAPI....yang "di situk" bila lagi nak meletak jawatan atau nak berhenti..nampak gayanya bertahta hingga akhir hayat....memang sedap duduk di atas..kan?

Wednesday, October 08, 2008

Hikmah dan Kebaikan

An old story is told of seorang Sultan di Nusantara who had a close friend with whom he grew up.
The friend had a habit of looking at every situation that ever occurred in his life (positive or negative) and remarking, " Ini tentu ada kebaikan dan Hikmah nya”
One day the Sultan and his friend were out on a hunting expedition.
The friend would load and prepare the guns for the Sultan.
The friend had apparently done something wrong in preparing one of the guns, for after taking the gun from his friend, the Sultan fired it and his thumb was blown off.
Examining the situation the friend remarked as usual, "Ini tentu ada Kebaikan dan Hikmah nya"
To which the Sultan replied, "TIDAK…,Ini bukan kebaikan atau Hikmah!" and proceeded to send his friend to jail.
About a year later, the Sultan went hunting and he was captured by the cannibals…and took him to their village. They tied his hands, stacked some wood, set up a stake and bound him to the stake.,
As they came near to set fire to the wood, they noticed that the Sultan was missing a thumb.
Being superstitious, they never ate anyone that was less than whole. So untying the Sultan, they sent him on his way.
As he returned home, he was reminded of the event that had taken his thumb and felt remorse for his treatment of his friend.
He went immediately to the jail to speak with his friend. "You were right," he said, "it was good that my thumb was blown off."
And he proceeded to tell the friend all that had just happened. "And, so I am very sorry for sending you to jail for so long. It was bad for me to do this."
"No," his friend replied, "Ini tentu ada kebaikan dan Hikmahnya!"
"What do you mean,'Ini ada kebaikan dan hikmah'? How could it be “kebaikan and Hikmah” that I sent my friend to jail for a year?"
"If I had NOT been in jail, I would have been with you."

Yess..Bro n Sisters…try this approach in life…IT CHANGES YOUR ENTIRE PERSPECTIVE ON THINGS

Setiap perkara yang kita lalui dan tempuhi…mempunyai hikmah dan kebaikan…..Allah akan menduga kita dengan kesenangan dan kesusahan ..kekayaan..kemiskinan..musibah..dan sebagainya…look at it positively..

Saturday, October 04, 2008

..Warning dari KM SARAWAK di bulan Syawal.....

KUCHING: Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud said he is open to discussion on a supposed eviction of some 10,000 villagers from 13 Kedayan-Malay villages in Bekenu.

He said although he had yet to hear from the affected villagers, he felt that the best way to resolve the matter was to come and see him and not try any rough stuff with him.

“Because once you start playing rough, you cut all communication with me. In the end, you still have to communicate with me because I’m the government … whether or not the claim is good (only) then I can consider,” he told reporters at the second day of his Hari Raya Aidilfitri open house at Stadium Perpaduan here yesterday.

He stressed that there was no way of talking things through if one were to go about the situation in a rough manner.

“The government can work out something. If you want to make an appeal, make an appeal. That’s the best way. Tell the story properly,” he added.

On Saturday, a group of people from the 13 villagers protested a move to evict them from their century-old settlement by a private developer.

They allegedly received a notice on Sept 15 from the company’s lawyers to leave within 14 days.

The affected villagers, as claimed by a group that protested peacefully at Kampung Beraya junction yesterday, are from the villages of Batu Satu, Butir, Kejapil, Keluru Tengah, Keluru Jaya, Subak, Sepurau, Selanyau, Opak, Tusan, Uban, Terahad and Beraya.

The villagers claimed that the area concerned was an old burial ground of their Kedayan Muslim ancestors and that the affected cemeteries are Kubur Islam Kejapil, Kubur Butir, Kubur Sungai Jalil, Uban and Kubur Sungai Payau.

The Kedayans settled in the area sometime in 1910.

p/s kalau ketua menteri dah bercakap macam tu..kpd siapa lagi rakyat di Bekenu nak mengadu....kepada MP dan ADUN mereka,..mereka ini yb-yb yang tak berani bersuara...

Kan Taib dah bagi tau.."i m the goverment"

Issu di sini ,macam mana kelulusan di beri kpd syarikat itu...tanpa penyelidikan yang rapi....

Mana perginya perjuangan membela agama,bangsa...?

Kesian kat org Melayu/kedayan Bekenu!!

Friday, October 03, 2008

..suatu hari di hari raya...di pusara bonda....



di pusara Bonda....


Walaupun Bonda dah bertahun kembali kpd Kekasihnya...namun kehilangan dan ketiadaan bonda masih terasa...

Kedengaran kata-kata dikalangan adik-adik..
"mun mak ada...dia lah yg paling sibuk di dapur"

"mun mak ada....bla bla bla"

I know my brothers n Sisters rindukan emak...cuma nak pesan kpd adik-adik semua..jangan lupa doakan roh emak kita mendapat Rahmat Allah dan ditempatkan dikalangan para syuhada ...

Adik-adik semua tahu bahawa..emak kita sangat-sangat berharap kpd doa-doa anak-anaknya....

I miss my mum..."Ya Allah ..Ampunkan dosa ku..ampunkan dosa kedua ibubapa ku..kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani aku semasa aku kecil."