Wednesday, August 30, 2006

KE..43 ATAU KE 49......MERDEKA.



Sarawak regatta sempena kemerdekaan dan pertunjukan kebudayaan....





Besok seluruh negara menyambut hari kemerdekaan......dan kita telah melihat semua bangunan dihiasi dgn jalur gemilang....kenderaan di penuhi dan bendera kebangsaan.....

Saya rasa terkilan dan terfikir......KENAPA DISEBUT DAN DIWAR-WAR SEBAGAI "HARI KEMERDEKAAN YANG KE49"

Untuk orang Malaya(semananjung Malaysia) tak menjadi masalah sebab Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957.

Tapi.....utk Sabah dan Sarawak.....49 tahun yang lalu kedua negeri ini masih di bawah jajahan Inggeris(British Colony).

Pada tahun 1963...Sabah ,Sarawak dan persekutuan Tanah Melayu secara bersama telah menubuh negara Malaysia....sepatutnya kita merayakan kemerdekaan yang ke 43.....Temetrainya kemerdekaan dan penubuhan Malaysia pada 16hb september 1963........so logicnya mestilah ke 43 tahun.......

Yang menghairankan kenapa perkara ini tak dibincangkan?

Kalau dibincang...kenapa keputusan itu diambil....tentu ada sebabnya..?
Agaknya ape ye..?

Anyway.....SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN........!

Monday, August 28, 2006

Jangan Buang....Email dari Anjang K


Pengalaman memiliki sesuatu yang berharga mungkin tidak ditempuh oleh
semua orang.


Kebetulan TUHAN memberikan sedikit kelebihan juga kekuatan kepada
sesetengah orang untuk lebih berani.

Namun, setelah kita miliki semua yang kita usahakan, kadang-kadang yang
baru mengatasi yang lama.

Rasa kasih, bangga dan gembira mengatasi
perasaan yang sama dulunya.
Dulu kita amat bangga , amat gembira dan amat kasih,
tapi sekarang seolah - olah tiada apa-apa.

Semua ini membuatkan kita termenung dan berfikir jauh.


Bagaimana orang
itu boleh membuang terus sesuatu yang telah berjasa dalam hidupnya.
..........Sesuatu
itu mungkin benda dan mungkin juga manusia.
Jika manusia mungkin ibu kandung, mungkin isteri, mungkin kekasih,
mungkin kawan, mungkin saudara mara dan seterusnya. Mengapa manusia mudah saja bercerai dan berpatah arang ?
Apakah seorang lelaki yang pernah
mengongsi hidupnya dengan seorang wanita tidak mengimbaukan kenangan-kenangan
manis?.......Sebagaimana kita terkadang terkenang-kenangkan kenderaan kenderaan yang
pernah kita miliki.

Sungguh menghairankan, kita boleh ambil dan kita boleh buang begitu
saja.
Kita ambil dengan penuh gembira tetapi selesa membuang seolah-olah dia
tidak pernah berjasa dalam hidup kita.
........Aneh sungguh perasaan sesetengah
kita.....
Manusia diibaratkan pampers, pakai dan buang.
Langsung tidak
berperikemanusiaan.

Andainya boleh, pertahankanlah perhubungan kita sehingga ke akhir usia.
Memang bukan semua dimilikinya menjadi kesukaan kita, tetapi bukan semua
yang ada pada kita juga istimewa buatnya. Kita sama-sama berkongsi hidup
untuk saling memberi dan menerima. Bersyukurlah dia menerima kita
seadanya tanpa meminta balasan atau imbuhan.

Usah sangka kereta jenama paling mahal tidak memberikan masaalah.
Ada
kalanya meragam juga. Usah sangka orang yang serba kekurangan itu tidak
membahagiakan, ada kalanya dia lebih mengerti.
Ada
kalanya kita tidak
pedulikan orang yang perlukan bimbingan dan perhatian serta cinta kita
kerana kita tidak menyintainya.
Tapi mana tahu dia adalah punca kebahagiaan
kita selepas itu.
.........Kerana takdir penentu segalanya

Usah sangka apa yang belum kita miliki janji pada kebahagiaan kita.


Adakalanya apa yang kita kejarkan selama ini bukan yang terbaik untuk
kita.

Ada kalanya setelah kita miliki itulah punca masalah kita.


Jangan sangka
semua yang cerah kekal cerah sampai bila-bila, ada kalanya menjadi hitam
dan menyusahkan.

Semua yang tidak ingin kita miliki bukan penyebab pada ketidakselesaan
hidup kita.

Ada kalanya yang kita tidak ingin itulah asas kebahagiaan
kita.

Selalu kita meletakkan impian muluk-muluk pada kepunyaan orang sedangkan orang turut terliur dengan apa yang kita miliki.


Kadang kadang barang yang
berbungkus itu lebih buruk dari barang yang terdedah kerana kita tidak
tahu apa kecacatan yang ada di dalamnya.

Jangan mudah membuang tambah-tambah lagi jika ia bukan barang tapi
orang.

Mungkin kerana keegoan kita, sesuatu yang paling berharga untuk
kita tetapi kita pandang sepi akan kehadirannya hingga kita sanggup
membuangnya tanpa pedulikan hatinya.


Tanpa pedulikan mungkin dia kan membawa
kebahagian pada kita kerana kita terlalu mengejar impian kita yang belum pasti.

Thursday, August 24, 2006

....rumahtangga bahagia....

Buah strawberry celup cokelat......berjaya menambat hati ct......





Dr John Gray,seorang Pakar Perhubungan Rumahtangga Amerika menggaris beberapa perkara "yang kecil" tapi dapat mengeratkan perhubungan suami isteri.

1.Hadiah atau Buah tangan....
Sekali-sekala belikan buahtangan atau suprised gift utk isteri....jgn tunggu birthday je sebab itu memang dah dijangka.....
You know what...?pemberian yang amat mengembirakan isteri adalah hadiah yang dia tak expect langsung....minyak wangi...ala itu dah biasa....my friend Kasuadi cakap suprise kan dgn 'seluar dalam yang seksi ke....atau 'glow in the dark condoms" ke......atau 'make up set 'ke.......

2.Puji pakaian isteri.....
Org perempuan sangat particular dgn penampilan dan pakaian mereka....puji lah isteri anda bila dia memakai pakaian barunya atau sedang bergaya depan cermin....
Teruna cakap...masa bercinta saje...orang lelaki kuat sangat memuji......

3.Makanan yang disukai isteri.....
Orang lelaki ni...makanan dia je yang dia concern.Ambil tahu lah makanan ape yg isteri anda suka.My wife favourites buah...ialah buah durian ....buah yang sya tak minat......nak pujuk dia....belikan dia buah durian dan biarkan dia makan durian banyak...happy lah dia......tapi malam tak boleh cium sebab bau durian.......

4.Eye contact...
Pandang mata dan muka isteri bila bercakap dgnnya.......ciri komunikasi ini amat penting,its shows concerns.....para isteri akan rasa romantis banget.....

5.Dengar....listen.....
ini adalah kelemahan ketara...atau kelemahan utama org lelaki....gagal menjadi pendengar yang baik......
Biarkan dia bercakap...bercerita hal pejabat dia ke...hal kawan dia ke...hal makanan ke...hal resipi ke. Anda cuma perlu dengar dan Jangan komen ape-ape just acknowledge je spt "ok"...atau 'ya ke"....

6.Sensitif dgn masalah isteri
Kalau dia bermasalah...biarkan dia luahkan perasaan nya.
Jadilah pendengar yang baik...JANGAN PANDAI-PANDAI NAK NASIHAT....dia tak suka...cuma dengar je kecuali dia minta pendapat anda dan sokong dia ....

7.Tolong isteri buat kerja rumah...
Yang ni payah sikit.....takat goreng telor tak kan tak boleh atau buat air teh ke....

8.Telepon....
Kalau balik lambat atau pergi mana-mana...jgn lupa telepon.....atau sms kan isteri anda......

Kalau kita perhatikan perkara-perkara diatas...simple je kan.....tak susah nak buat tapi impak nya keatas keharmonian rumahtangga sangat besar......

YANG PENTINGNYA.......EMOSI ROMANTIK WANITA AKAN BERTAMBAH-TAMBAH APABILA DIA MENGETAHUI DIA SANGAT ISTIMEWA DIMATA SUAMINYA.........DAN RASA GHAIRAHNYA,NAFSUNYA KEATAS SUAMI NYA AKAN BERGELORA.....DAN MENGUNTUNGKAN KITA SUAMINYA KAN.......

Wednesday, August 23, 2006

DO YOU KNOW THE REAL SITUATION......


A little old couple walked into a fast food restaurant.

The little old man walked up to the counter, ordered the food, paid, and took the tray back to the table where the little old lady sat.
On the tray was a hamburger, a small bag of fries and a drink.
Carefully the old man cut the hamburger in two, and divided the fries into two neat piles.

He sipped the drink and passed it to the little old lady, who took a sip and passed it back.
A young man on a nearby table had watched the old couple and felt sorry for them.
He offered to buy them another meal, but the old man politely declined, saying that they were used to sharing everything.

The old man began to eat his food, but his wife sat still, not eating.
The young continued to watch the couple.
He still felt he should be offering to help.
As the little old man finished eating, the old lady had still not started on her food.
"Ma'am, why aren't you eating?" asked the young man sympathetically.

The old lady looked up and said politely, "I'm waiting for the teeth.."

MORAL OF THE STORY.....
reminding you that rarely do we understand a situation completely or often at all;......... yet we often feel compelled to get involved.
.......So if your intentions are righteous, rather than self righteous, tread gently until you learn the full story;.......... only then make a judgment to intervene.

Tuesday, August 22, 2006

....bertanya...

Dalam organisasi dimana-mana peringkat.....one thing i noticed...there are so many people are afraid to admit to having a problem.

KENAPE YE......?

Kita dapati ..they go through life too timid......or too scared to ask for help.

Dia orang ni, dont want to appear dumb .......or may be incompetent infront of others.

Perlu di ingatkan.......
......Asking for help atau pertolongan is not an admission of failure.......if you dont ask...atau malu bertanya....or give help whens its needed.....everyone loses..

Friday, August 18, 2006

Bodoh sombong....


"Kadang-kadang kita tak tahan tengok perangai orang yang tak mahu bertanya bila tak faham....tak nak buat 'homework" sebelum datang meeting......
Bila ditanya...semua tak ada masalah..."no problems boss"......tapi tak buat kerja...sebab tak tak tahu....tak berpengetahuan......dan yang lebih menyedihkan bila tak nak bertanya" Kata En Ahmad pada saya pagi tadi.........
....".itulah bodoh sombong nama nya "kata Jo...

Sometimes you have to ask the simple questions to find the right answer......

Sometimes you have to ask seemingly DUMB questions to gain the understanding you need......

There are people who are afraid to do this.......becos they worried that it may make them look macam orang bodoh,........tak berpengetahuan.....ignorant......or unknowledgeable......jadi mereka ini memilih utk continue not knowing tapi nampak or appear smart to the outside world........

so brader......
...To gain understanding and knowledge......sometimes you have to take the risk of "looking dumb" tapi this tiny risk.......opens your knowledge and understanding dramatically.......

Jangan jadi "bodoh sombong"........

Thursday, August 17, 2006

Jerebu melanda lagi

Jerebu melanda Sarawak lagi.......

Yesterday(16/8/2006)...Department of Environment website reported that API(Air pollutant index) for...
kuching........120
sibu...............90
bintulu.........110
miri...............83
sarikei..........82
limbang.........62
sri aman........114
kapit..............73
petra jaya.......99
SAMARAHAN.......148(THE HIGHEST)

API .....under 50 is described as "good"
50 to 100 is "moderate"
100 to 200 is "unhealthy"
200 to 300 is "very unhealthy"
Above 300 is "hazardous"

Apa penyebabnya......?
1.open burning by farmers in Sarawak and In Kalimantan....hotspots detected ..22 in sarawak and the rest fronm western part of Kalimantan.

Kesan nya....
1. ramai yang menghadapi masalah pernafasan...
astma,sore throat.bronchitis meningkat....
2.conjunctivitis meningkat...
3.Jarak penglihatan semakin rendah...kemalangan boleh berlaku...
4.Bil lektrik naik.....rumah terpaksa pakai aircond...panas dan berjerebu...
5.anak-anak gelisah tak boleh keluar rumah dan menghadiri kokurikulum di sekolah.
6.Para isteri tak boleh nak jalan pergi shopping.....jimat kos.
7.Tak boleh main tenis....ini yang sedihnya....

Tuesday, August 15, 2006

RAJUK ORG LELAKI....

(ramai ayam betina ikut belakang..confiden je...)



Kita selalu beranggapan orang perempuan je yang pandai merajuk.....orang lelaki pun kuat merajuk....bahkan teruk dari orang perempuan lebih-lebih lagi kalau di lukai oleh org yang disayangi nya........

BAGAIMANA GAYA ORANG LELAKI MERAJUK.........
1.DIA BUAT DEEK JE....DIA BUAT DUNNO JE......
...Selalunya dia akan buat tak reti je kat isteri atau partner dia....dia buat tak tau je.....Kalau partner dia...dia akan hanya angguk kepala je atau cakap "ha" ,"ya" aje dan yang paling teruk dia tak respon pun.
...tujuannya nak buat partner dia geram.....

2.DIAM ....ONE THOUSAND LANGUAGE (DIAM SERIBU BAHASA)
...ini kes paling teruk....kalau dah marah betul dan rajuk yang besar....org lelaki akan diam.....dia tak akan bercakap dan akan buat tak tau kat partner dia......
Kalau berlaku macam ini....dinasihatkan kepada anda..biarkan dia dgn dunia dia...jgn cuba nak tanya-tanya nanti kena 'bom atom'

3.MUKA MASAM.....
Kalau dgn partner dia ...dia akan terus tarik muka masam....tapi kalau dgn anak-anak...boleh pulak senyum dan bergurau.....sengaja tak nak "face to face " dgn partner.......Biarkan saje....nanti cerahlah langit tu......

4.BACA SURATKHABAR...ATAU BUAT-BUAT BACA SURATKAHABAR
....Ini dia org nak mengelak bercakap dgn partner dia dgn membuat diri nya sibuk membaca suratkhabar......iklan pun baca beb.....
Kalau berlaku begini...jiwa nya tak tenteram...dan ada yang menggangu fikirannya.....JANGAN USIK DIA.....NANTI "MALATOP"

5.TENGOK TV HINGGA JAUH MALAM....
kalau tengok tv yang bukan rancangan kegemaran nya....something wrong.Mata kat tv...fikiran entah kemana......

6.KELUAR RUMAH TANPA MEMBERITAHU ANDA....
biakankan dia...jgn cuba-cuba nak telipon atau sms org yang tengah merajuk atau marah....memang tak akan dilayan...dia buat deek je.....atau dia akan malatop....

7.HANDFON.....
...samada dia matikan handfon dia atau dia tak akan jwp call partner dia ....
Jgn bersedih ...marah dan rajuk dia tak kan panjang....bila dah reda....dia akan ok balik.......

8.TAK TIDUR SEKATIL......
Ini dah kes berat sikit...sabar je.....try-try pujuk dgn lemah lembut...buat macam biasa.Pada masa ini dia akan tidur di sofa atau di bilik anak dia......nak kan perhatian la tu......

9.TAK MAKAN DI RUMAH....
Dah merajuk.....dia akan makan diluar...walaupun isteri dia masak masakan kegemarannya......tak pe...bagi tau anda masak utk dia........


SELALUNYA RAJUK ORG LELAKI TAK PANJANG........TAK DISIMPAN DIHATI........SENGAJA NAK CARIK PERHATIAN ISTERI DAN PARTNER DIA.......PARA ISTERI KENA FAHAM.......
......DIA ORANG PUN NAK BERMANJA JUGAK......
......NAK KAN BELAIAN JUGAK....
......NAK KAN PRIVACY JUGA.....

DAN JANGAN CUBA NAK CONTROL......NANTI RAJUKNYA NYA TAK REDA TERUS.....KAN SUSAH........

Friday, August 11, 2006

HAPPY BIRTHDAY ZIZI......




Selamat Hari jadi kepada Nurfarzana Izzati(zizi).....yang ke 10.......

Abah,mami ,Mai dan Ayid doakan semuga dipanjangkan usia ........

Doa Abah semuga ZIZI menjadi anak yang yang solehah.....pandai belajar......dipanjangkan usia ....dan berjaya dalam hidup zizi......

Zizi.....

"when u see me already old dan tua......have patience with me...bersabarlah dgn abah.......dan cuba fahami keadaan abah"

"Bila abah mengotorkan semasa makan ...dan abah tak dapat memakai baju dan seluar abah sendiri.......bersabarlah dgn abah.......remember the hours i spent teaching it to you.........."

"Kalaulah abah bercakap dgn zizi...mengulang dan repeating the same things thousand and one times......bear with me...dont interrupt me....please listen to me......when you are small....i had to read to you thousand and one time the same story....."

"Bila abah dah tak dapat berjalan..lutut dah tak berdaya lagi......please give me your hands......the same way i did when you gave your first step...."

" suatu hari nanti zizi akan faham.....despite my mistakes, abah selalu iginkan yang terbaik utk zizi....and i tried to prepare the way for you...."

"zizi...jgn selalu bersedih...marah....apabila seeing abah near you.....You must be near me...next to me.....try dan cuba utk memahami abah as i did it to you...."

"Help me to walk....help me to end my way with love and patience....I WILL PAY YOU BY A SMILE AND BY THE IMMENSE LOVE I HAVE HAD ALWAYS FOR YOU...."

"lastly.......i will always love you..........forever......."

Thursday, August 10, 2006

Cinta dan waktu


Ini diterima dari email seorang kawan yang Jiwang-jiwang......
well....very touching dan renungkan baik-baik....ada pengajarannya.........

Alkisah di sebuah pulau kecil..

Di sini tinggallah berbagai benda abstrak..ada CINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya..Mereka hidup dgn baik dan saling melengkapi..namun pd suatu hari badai menghempas pulau itu dan akan menggelamkannya. Semua penghuni berusaha menyelamatkan diri.
CINTA kerisauan kerana tidak tahu berenang. CINTA berdiri ditepi pantai utk mendpt pertolongan. CINTA ternampak KEKAYAAN sedg mengayuh perahu..CINTA melaung KEKAYAAN utk menumpang. “Maaf, perahuku telah penuh dgn harta bendaku”..kata KEKAYAAN CINTA merasa sedih…kemudian..
CINTA terlihat KEGEMBIRAAN yg sedang berperahu laju. CINTA melaung kpd KEGEMBIRAAN ..namun KEGEMBIRAAN tidak mendengar kerana terlalu gembira dgn perahunya..CINTA kesedihan lagi..
Dalam mencari pertolongan, berlalu KESEDIHAN dgn perahunya.CINTA meminta utk membawanya bersama, “Maaf CINTA, aku sedang bersedih dan ingin bersendirian”..kata KESEDIHAN dan terus berlalu..
CINTA sedih dan putus asa..air semakin naik dan akan menenggelamkannya. Lalu CINTA berdoa kpd Tuhan, agar dirinya dipermudahkan masalahnya… Tiba2 CINTA terdengar namanya dipanggil.”Mari cepat naik ke perahuku”..kata seorang tua yg berjanggut pjg sedg mengayuh perahunya yg laju. CINTA pun terus naik dan diselamatkan ke sebuah pulau lain. Org tuapun menurunkan CINTA ..
Terlupa disaat itu utk bertanya siapa kah org tua berjanggut yg baik hati kerana sudi menyelamatkannya..Lalu CINTA bertanya kpd seorg penduduk tua di pulau itu..Mereka menjawab itulah WAKTU..
CINTA hairan kenapa WAKTU sanggup menyelamatkannya sedangkan teman2nya yg lain enggan menolongnya..
“SEBAB”..”hanya WAKTU lah yg tahu betapa bernilainya harga sebuah CINTA itu…

CINTA sesuatu yg unik utk ditafsir,,Hanya diri sendiri yg tahu..CINTA bukan hanya sekadar melafazkan “Aku Cinta Pd Mu”..CINTA tak semestinya bersatu..Menyintai tak bererti memiliki..CINTA perlukan pengorbanan..CINTA perlukan persefahaman..CINTA perlukan kekuatan..kerana CINTA itu penuh dugaan..

Tuesday, August 08, 2006

...kehendak wanita....

Kehendak Wanita Dari Segi Seks dari perspektif dan pengelaman para suami-suami........


Ini adalah hasil forum lepak di warong dan di court tenis.......

One thing....all these guys very experience men.....yalah kalau umur dah 40 keatas......bak kata Bang Kadri..."kalau tidak tak kan orang muda-muda suka kan org tua macam kita"

Apa-apa pun begitulah cara org tua cuba nak rationalised tentang kehidupan mereka......sebenarnya dah kurang mampu tu....kata Zam....

Kehendak Wanita Dari Segi Seks

1.Suami patut lebih ceria semasa melakukan seks.

2.Makan malam bersama dan bersuap-suapan makan ke mulut pasangan sebelum melakukannya.

3.Tidak suka suami menghimpit kerana sukar bernafas. Ini kena kurus badan sikit.....

4.Gembira jika orgasm tapi tak perlu orgasm untuk merasa puas, asalkan suami dapat beri kemesraan. Asalkan suami puas dan tak cari lain......

5.Tidak suka suami yang pentingkan dir sendiri. Suka suami yang ambil berat tentang kehendak
pasangan. Let them decide what position they prefer...kata Wong

6.Gembira jika suami dapat menenangkan hatinya sebelum melakukannya.

7.Suka jika suami melayaninya seolah-olah mereka melakukannya buat pertama kali. Suami itu patut
mengasihi serta lemah-lembut.

8.Lebih suka disentuh dan dirangkul berbanding orgasm bila melakukannya.

9.Gembira jika boleh memberitahu suami apakah perasaannya bila melakukannya dan suami itu
memahaminya. sometimes dia org faking just to make men happy....kata Bang Di

10.Suka hatinya bila suami berkata bahawa dirinya cantik menawan.

11.Perlukan masa untuk menyegarkan badan serta berdandan sebelum melakukannya.

12.Tidak suka melakukannya dalam keadaan yang tergopoh-gapah.

13.Suka jika suami mengejutkannya dari tidur dengan cara mencium tubuhnya.

14.Merasa gembira bila suami memuji bahagian demi bahagian dari tubuhnya.

15.Gemar melakukan diwaktu pagi. Masa budak dah pergi sekolah...tinggal berdua je kat rumah...kata ibrahim

16.Suka berendam dalam air sebelum melakukannya. Lebih-lebih lagi kalau mandi bersama...kata Bang Di...


18.Gembira jika dipanggil dengan nama-nama manja sebelum melakukannya.

19.Benci bila melakukannya setelah selesai saja makan malam. Kalau kenyang sangat ...tak naik lah brader....kata sidi

20.Tidak suka suami yang gelojoh di atas ranjang, sepatutnya bertenang dan jangan terkejar-kejar
tidak tentu hala. Ini memang kita org dah pakar ..kata joe

21.Tidak akan merasa jemu mendengar suami memuji betapa jelitanya dia.

22.Gembira jika suami menumpukan perhatian pada dirinya bila melakukannya, bukan pada benda
lain.

23.Tidak suka jika suami memakai minyak wangi yang tidak sedap baunya. Lebih lebih lagi kalau pakai minyak Attar....

24.Suka jika suami memberitahunya apakah yang telah dilakukannya dengan betul, bukan hanya
kesalahannya.

25.Gemar jika suami yang membukakan pakaiannya.

26.Suka berjanji dulu pada hari bila dan waktu bila mahu melakukannya, dan janji itu perlu ditunaikan. Ini di kata ANTICIPATION.....hantarlah sms...bagi tau suruh dia get ready...kata Suhairi.....

27.Gembira jika suami menunjukkan kasih sayang setelah melakukannya melebihi masa sebelumnya.

28.Suka melakukannya dalam suasana udara yang hangat.

29.Gemar hanya melakukan di atas ranjang.

30.Tidak gemar bila suami menunjukkan kegagahan dan kekerasan semasa melakukannya.

31.Gembira mendengar sesuatu yang menghairahkan dikatakan oleh suami sebelum melakukannya.

32.Tidak suka jika suami membawa makanan ke ranjang.

33.Tidak suka melakukannya jika malam sudah terlalu lewat. Mata dah mengantuk dan air liur basi dah meleleh...bukan air tu yang meleleh.......

34.Tidak gemar bila suami melakukan cara yang sama saja setiap kali bersama.

35.Gemar jika suami membelai-belai rambutnya sebelum melakukannya.

36.Benci bila suami terus mencabut keluar zakarnya sebaik saja terpancut......

37.Gembira jika suami berkata dengannya pada masa itu dengan nada suara yang rendah dan dalam.

38.Tidak suka pada suami yang memaksa.

39.Suka jika suami meniup-niupkan nafas yang hangat ke telinganya.

40.Suka suami yang berterus-terang apakah kelemahan suami itu dari sudut seks.

41.Tidak suka suami yang serta-merta mahu memulakannya tanpa ringan-ringan.

42.Gembira jika jari kakinya diurut terlebih dahulu.

43.Tidak suka suami yang melakukannya sebelum suami itu mandi. Bau busuk brader...kata Dwen

44.Tidak suka suami yang mencakar-cakar tubuhnya dengan rakus.

45.Gemar jika suami berada di atas dan mengawal aktiviti.

46.Tidak suka melakukannya bila anak-anak masih jaga atau ada di rumah.Sebenarnya dia orang susah nak kontrol suara sedap dia orang....

47.Suka dan akan melayani sepenuh hati suami yang kuat bekerja mencari nafkah untuk keluarga.

48.Gemar menunggu melakukannya dalam keadaan cahaya terang. iTU SEBAB DIA SUKA MAIN PAGI ATAU TENGAH HARI.....budak-budak hantar rumah nenek...kata Teruna..

49.Gembira melakukannya sambil muzik lembut berkumandang.

50.Gemar jika suami melakukannya dengan lemah-lembut dan perlahan.

51.Suka jika suami menghadiahkan padanya bunga.

52.Gemar jika suami tunjukkan kasih sayang yang tinggi semasa melakukannya.

53.Menganggap rahsia seks ialah kejujuran.

54.Sama ada orgasm atau tidak dan berapa kali orgasm tidak penting. Yang penting dapat membuktikan kasih sayang dgn suami......

55.Adakalanya mahu memberi, adakalanya hanya mahu menerima.

56.Gemar disentuh sebelum, ketika, setelah dan luar masa melakukan seks.

57.Gembira jika suami menjilat sekitar payudara kemudian meniupnya dengan lembut. Ini favourite kASUADI......

58.Suka jika suami itu merasa bangga ketika bersamanya. Katakan dia yang terbaik....tapi awas jangan tersebut nama perempuan lain.......

59.Perlukan perhatian dan masa.

60.Suka jika ia dapat berterusan sepanjang malam. Ini susah sikitlah....dah berumur.....

61.Gembira sekiranya suami menyatakan perasaan nikmatnya bila melakukannya.

62.Suka jika zakar disorong lambat dan ditarik dengan cepat semasa dayungan.

63.Gemar jika suami peka kepada kehendak dan perasaannya. Cuba-cubalah apa yang dia hendak.......

64.Suka jika berpegangan dan berpimpin tangan.

65.Suka sekiranya seks itu menjadi menifestasi cinta. They do it becos of love dan penuh kasih sayang......

66.Gembira diperlakukan dengan kasar. Sekali sekala perlu jadi SADIST.....ikat kaki dan tangan.....

67.Tidak gemar jika seks di anggap oleh suami sebagai rutin kerana itu tidak menyeronokkan. Tak kan rentak inang je...perlu sekali sekala rentak zapin atau hip-hop....

68.Gemar meraba dan diraba hingga tidak tertahan lagi kegelian.

69.Selepas melakukannya suka tidur di dalam rangkulan suami.

70.Suka jika suami melakukan sesuatu yang memeranjatkan di ranjang. suuuuprrrissssed....

71.Gembira kerana suami melakukannya bersamanya setiap hari dengan kata dan layanan yang baik. Kalau dah 40 keatas...ada susah sikit nak setiap hari.....ko orang cakap je besar...tak mampu punya nak setiap hari.......

72.Suka jika suami menggunakan tangannya untuk menjelajah ke seluruh tubuhnya dan betisnya
dibelai. Dan bukan guna tangan je.....bibir dan lidah tu..tak kan guna utk makan je?

73.Tidak pernah masuk tidur dengan keadaan marah atau bosan, semua masalah diselesaikan dahulu. kalau dah muka masam ,dan tak ada mood cam mana nak 'main"

74.Gemar jari-jarinya disedut oleh suami. bukan setakat jari je...plus yang "itu"

75.Seks patut mengembirakan bukan sesuatu yang menyedihkan hati.

76.Mesti mahukan orgasm bila melakukannya. dan kalau boleh orgasm serentak......

77.Suka meletak bantal di bawah pinggul bila melakukannya dalam keadaan suami di atas dan dia
baring terlentang. kita lah terpaksa bekerja keras...berpeluh-peluh kata Rambli

78.Gemarkan posisi-posisi baru. Suruh isteri dan partner tengok vcd dulu atau tengok buku...kata saferi

79.Suka jika payudara diramas dengan lemah-lembut seolah-olah menjaganya jangan pecah.

80.Rasa istimewa bila suami memberikan perhatian yang tidak berbelah bagi.

81.Tidak sudi kepada suami yang tidak mempunyai perasaan kepadanya.

82.Semasa di ranjang mahu dianggap sebagai wanita sempurna segala segi.

83.Suami yang lemah-lembut dan baik hati menjadi idaman.

84.Melakukannya di tempat ganjil menjadi hobi. Wanita banyak fantasi...cuba main di bath tub,bilek air ,di dapur kah.......kata Iskandar

85.Sanggup menjadi hamba seks suami asalkan suami pun begitu. As long as suami dia happy...they willing to do anything...anything at all........semua nak ditiru daripada vcd....kata Anjang Meri

86.Lebih lama suami bersabar sebelum memulakannya, lebih cepat wanita orgasm.

87.Mahu tahu apa yang suami tertarik dengan dirinya. Apa yang membuat suaminya tak tahan...nak climax......

88.Suka suami yang bersopan.

89.Lebih suka jika suami tunjukkan kasih sayang dengan cara bukan seksual.

90.Suka jika dapat tentukan sendiri masa untuk melakukannya, tidak hanya suami sahaja.

91.Saya tidak mahu seks, saya mahu memadu cinta.

92.Gembira jika suami menyuruhnya memainkan peranan aktif sekali-sekala.Let thm become aggressive....kata Rambli

93.Suka suami yang bersabar.

94.Gemar bergurau senda selepas melakukannya dan anggap itulah paduan cinta yang sebenar.

95.Suka cara yang berbeza-beza. VARIATION BRADER...kata suhairi

96.Gemar jika dicium lembut sambil masuk ke kamar.

97.Rasa selesa dan selamat melakukannya dengan suami yang setia.

98.Benci bila suami menolak ajakannya.

99.Gemar jika suami memegang tangannya sambil masuk ke kamar.

Monday, August 07, 2006

..the loved one.....


. Care for the one who shares with you,

Share with the one who knows you,

Know the one who misses you,

But dont

miss the one who cares for u...... !!!!!!


. Some pains can be easily relieved by the care we show......

The same can be increased if no one cares,

Especially the loved ones......

Saturday, August 05, 2006

malu jumpa doktor......


Hampir 93 peratus lelaki berpendapat seks perkara penting dan masalah tidak upaya mencapai ereksi sepenuhnya sedikit sebanyak boleh mempengaruhi kualiti kehidupan mereka. Isu gagal mencapai ereksi (ED) bukan sekadar untuk kepuasan seks saja, tetapi ia menjadi petanda penting kepada pelbagai masalah kesihatan lain.

Bahkan kesan kegagalan ini tidak terhenti di situ. Biasanya lelaki yang mengalami masalah ED berasa tertekan dan isteri secara tidak langsung turut menerima tempiasnya sehingga kadangkala boleh menjejaskan keharmonian rumah tangga.
Berdasarkan Soal Selidik Seks Lebih Baik Global (GBSS) yang dijalankan Pfizer Inc ke atas 12,563 lelaki dan wanita dari 27 negara berumur antara 25 hingga 74 tahun yang membabitkan 253 responden Malaysia mendapati, 88 peratus lelaki dan 85 peratus wanita kita berpendapat seks boleh meningkatkan keyakinan diri.

Kira-kira 87 peratus wanita dan 75 peratus lelaki menganggap seks menjadi saluran untuk menjalin keintiman dan perkongsian dengan pasangan. Malah, 42 peratus rakyat negara ini berpuas hati dengan kehidupan seksual mereka, walaupun kekerapan melakukan hubungan seks hanya 3.5 kali sebulan.

Justeru, hubungan seks penting bagi melengkapkan hubungan suami isteri dalam mencapai kerukunan rumah tangga. Malangnya, hanya 13 peratus lelaki Malaysia bersedia mendapatkan bantuan untuk memperbaiki kualiti hubungan seksual, walaupun 55 peratus mengakui keupayaan mereka tidak lagi sebaik dulu.

Nampaknya, masih ramai lelaki tidak sanggup mendedahkan kelemahan diri untuk mendapatkan bantuan. Berbanding lelaki di negara rantau Asean, kesediaan mendapatkan bantuan di kalangan lelaki Indonesia lebih tinggi (39 peratus) diikuti Singapura (30 peratus), Hong Kong (18 peratus) dan Thailand (15 peratus).

Friday, August 04, 2006

.anak..

Lagu ini dibaca sebagai sajak dalam pertemuan dgn pelajar di Sek Keb Datok Traoh Kota Samarahan.......

ANAK
(Freddie Aguilar )


When you were born into this world
Your mom and dad saw a dream fulfilled
Dream come true
The answer to their prayers

You were to them a special child
Gave 'em joy every time you smiled
Each time you cried
They're at your side to care

Child, you don't know
You'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

How many seasons came and went
So many years have now been spent
For time ran fast
And now at last you're strong

Now what has gotten over you
You seem to hate your parents too
Do speak out your mind
Why do you find them wrong

Child you don't know
You'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you near

And now your path has gone astray
Child you ain't sure what to do or say
You're so alone
No friends are on your side

And child you now break down in tears
Let them drive away your fears
Where must you go
Their arms stay open wide

Child you don't know
You'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through
And God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

Child you don't know
You'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

Thursday, August 03, 2006

Would you discuss it.....??


Would you discuss your past love affair(s) with your spouse?

Ini adalah soalan cepu emas yang saya utarakan kpd kawan-kawan dan saya banyak mendapat feedbacks yang berbeza-beza......

Let see apa yang dia orang cakap......!

Khamri.....
Big NO....i tak akan discuss my past relationship with my wife....Why should i discuss something yang tak ada kena-mengena dgn dia?...Past is past....its would unnecessarily hurts her....kenape nak cari bala..!

Ali.......
Tak nampak keperluan utk kita bercerita kisah lampau kita dgn pasangan kita....let bygones be bygones....Macam kita juga..kalau dia bercerita kisah dia...tak dapat kita nak terima kan....lebih baik dia tak tau kisah kita dan kita tak tahu kisah dia.......tapi kalau dia tahu kisah kita dulu...pandai-pandailah explain....

Teruna.....
Apa ...ingat org perempuan percaya kah...kalau kita bagi tau dia...."u lah org pertama dgn I"...
Sorrylah lah brader....

Zam....
One has to be discreet.....if your spouse is very sensitive, and cannot accept your past...then you should not discuss it.
You are out of your past....and love your spouse faithfully..."dont talk about the past"

Kasuadi....
Banyak bergantung kepada personality spouse kita.....kalau dia open minded ..then tak apa..nak cerita semua nya termasuk cerita "main"......sanggupkah kita dengar kisah dia ke????

Kadri.....
Information has the power to destroy anything......Sometimes we have to used our discretion to withold the informations.......Yang lepas biarlah berlalu....no needs to dwell dgn yang dah lepas...Kadang-kadang kisah kita sendiri dan kisah spouse kita menyebabkan kita berasa kurang senang dan menyakitkan hati......mengapa perlu mengingati nya......lebih baik kita jaga rumahtangga kita yang ada sekarang....Jangan nak Berolah(nakal-nakal)

Wednesday, August 02, 2006

Ciptaan manusia dalam alquran





Allah berfirman di dalam Al-Quran mengenai tahap-tahap penciptaan manusia:

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari air yang tersaring dari tanah;kemudian kami jadikan ia setitis mani (nutfah); lalu Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah ('alaqah); lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging (mudghah); kemudian Lami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balutkan tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu, Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifatnya keadaannya. Mala nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta. (surah Al-Mu'minun :ayat 12-14).

Tuesday, August 01, 2006

Triple filter(email from Tok asid)

..This from my friend Tokasid Melaka....
very interesting articles
and i would like
to share it with all the readers and bloggers.....


During the golden Abbasid period,
one of the scholars in Baghdad,
the
capital of Muslim caliphate at that time,
was reputed to hold knowledge
in high esteem.
One day an acquaintance met the great scholar
and said,
"Do you know what I just heard about your friend?"
 
  
 
  "Hold on a minute," the scholar replied.
"Before telling me anything
I'd
like you to pass a little test.
It's called the
..... Triple Filter Test."
 
  
 
  "Triple filter?"
 
  
 
  "That's right," the scholar continued.
"Before you talk to me about
my
friend it might be a good idea to take a moment
and filter what you're
going to say. That's why I call it the triple filter test..
The first filter is Truth.
Have you made absolutely
sure that what you are about
to
tell me is true?"
 
  
 
  "No," the man said,
..... "actually I just heard about it and..."
 
  
 
  "All right," said the scholar.
"So you don't really know if it's true
or not. Now let's try the second filter,
the filter of Goodness.

Is what
you
are about to tell me about my friend something good?"
"No, on the
contrary..."
 
  
 
  "So," the scholar continued,
"you want to tell me something bad about
him, but you're not certain it's true.
You may still pass the test
though, because there's one filter left:
the filter of Usefulness. Is
what you want to tell me about my friend
going to be useful to me?"
 
  
 
  "No, not really."
 
  
 
  "Well," concluded the scholar,
"if what you want to tell me is
neither
true nor good nor even useful,
why tell it to me at all?"
 
  
 
  
 
  "O you who believe! Avoid most of suspicion,
for surely suspicion in
some cases is a sin,
and do not spy nor let some of you backbite
others.
Does one of you like to eat the flesh of his dead brother?
But you
abhor
it; and be careful of (your duty to) Allah,
surely Allah is
Oft-returning
(to mercy), Merciful."
[Surah al-Hujurat 49:12]

right and left brain