Posts

Showing posts from August, 2006

KE..43 ATAU KE 49......MERDEKA.

Image
Sarawak regatta sempena kemerdekaan dan pertunjukan kebudayaan....





Besok seluruh negara menyambut hari kemerdekaan......dan kita telah melihat semua bangunan dihiasi dgn jalur gemilang....kenderaan di penuhi dan bendera kebangsaan.....

Saya rasa terkilan dan terfikir......KENAPA DISEBUT DAN DIWAR-WAR SEBAGAI "HARI KEMERDEKAAN YANG KE49"

Untuk orang Malaya(semananjung Malaysia) tak menjadi masalah sebab Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957.

Tapi.....utk Sabah dan Sarawak.....49 tahun yang lalu kedua negeri ini masih di bawah jajahan Inggeris(British Colony).

Pada tahun 1963...Sabah ,Sarawak dan persekutuan Tanah Melayu secara bersama telah menubuh negara Malaysia....sepatutnya kita merayakan kemerdekaan yang ke 43.....Temetrainya kemerdekaan dan penubuhan Malaysia pada 16hb september 1963........so logicnya mestilah ke 43 tahun.......

Yang menghairankan kenapa perkara ini tak dibincangkan?

Kalau dibincang...kenapa keputusan itu diambil....tentu ada s…

Jangan Buang....Email dari Anjang K

Image
Pengalaman memiliki sesuatu yang berharga mungkin tidak ditempuh oleh
semua orang.

Kebetulan TUHAN memberikan sedikit kelebihan juga kekuatan kepada
sesetengah orang untuk lebih berani.

Namun, setelah kita miliki semua yang kita usahakan, kadang-kadang yang
baru mengatasi yang lama. Rasa kasih, bangga dan gembira mengatasi
perasaan yang sama dulunya.
Dulu kita amat bangga , amat gembira dan amat kasih,
tapi sekarang seolah - olah tiada apa-apa.Semua ini membuatkan kita termenung dan berfikir jauh.

Bagaimana orang
itu boleh membuang terus sesuatu yang telah berjasa dalam hidupnya.
..........Sesuatu
itu mungkin benda dan mungkin juga manusia.
Jika manusia mungkin ibu kandung, mungkin isteri, mungkin kekasih,
mungkin kawan, mungkin saudara mara dan seterusnya. Mengapa manusia mudah saja bercerai dan berpatah arang ?
Apakah seorang lelaki yang pernah
mengongsi hidupnya dengan seorang wanita tidak mengimbaukan kenangan-kenangan
manis?.......Sebagaimana kita terkadang terkenang-kenangkan kenderaan kendera…

....rumahtangga bahagia....

Image
Buah strawberry celup cokelat......berjaya menambat hati ct......





Dr John Gray,seorang Pakar Perhubungan Rumahtangga Amerika menggaris beberapa perkara "yang kecil" tapi dapat mengeratkan perhubungan suami isteri.

1.Hadiah atau Buah tangan....
Sekali-sekala belikan buahtangan atau suprised gift utk isteri....jgn tunggu birthday je sebab itu memang dah dijangka.....
You know what...?pemberian yang amat mengembirakan isteri adalah hadiah yang dia tak expect langsung....minyak wangi...ala itu dah biasa....my friend Kasuadi cakap suprise kan dgn 'seluar dalam yang seksi ke....atau 'glow in the dark condoms" ke......atau 'make up set 'ke.......

2.Puji pakaian isteri.....
Org perempuan sangat particular dgn penampilan dan pakaian mereka....puji lah isteri anda bila dia memakai pakaian barunya atau sedang bergaya depan cermin....
Teruna cakap...masa bercinta saje...orang lelaki kuat sangat memuji......

3.Makanan yang disukai isteri.....
O…

DO YOU KNOW THE REAL SITUATION......

Image
A little old couple walked into a fast food restaurant.
The little old man walked up to the counter, ordered the food, paid, and took the tray back to the table where the little old lady sat.
On the tray was a hamburger, a small bag of fries and a drink.
Carefully the old man cut the hamburger in two, and divided the fries into two neat piles. He sipped the drink and passed it to the little old lady, who took a sip and passed it back.
A young man on a nearby table had watched the old couple and felt sorry for them.
He offered to buy them another meal, but the old man politely declined, saying that they were used to sharing everything. The old man began to eat his food, but his wife sat still, not eating.
The young continued to watch the couple.
He still felt he should be offering to help.
As the little old man finished eating, the old lady had still not started on her food.
"Ma'am, why aren't you eating?" asked the young man sympathetically. The old lady looked up and said p…

....bertanya...

Dalam organisasi dimana-mana peringkat.....one thing i noticed...there are so many people are afraid to admit to having a problem.

KENAPE YE......?

Kita dapati ..they go through life too timid......or too scared to ask for help.

Dia orang ni, dont want to appear dumb .......or may be incompetent infront of others.

Perlu di ingatkan.......
......Asking for help atau pertolongan is not an admission of failure.......if you dont ask...atau malu bertanya....or give help whens its needed.....everyone loses..

Bodoh sombong....

Image
"Kadang-kadang kita tak tahan tengok perangai orang yang tak mahu bertanya bila tak faham....tak nak buat 'homework" sebelum datang meeting......
Bila ditanya...semua tak ada masalah..."no problems boss"......tapi tak buat kerja...sebab tak tak tahu....tak berpengetahuan......dan yang lebih menyedihkan bila tak nak bertanya" Kata En Ahmad pada saya pagi tadi.........
....".itulah bodoh sombong nama nya "kata Jo...

Sometimes you have to ask the simple questions to find the right answer......

Sometimes you have to ask seemingly DUMB questions to gain the understanding you need......

There are people who are afraid to do this.......becos they worried that it may make them look macam orang bodoh,........tak berpengetahuan.....ignorant......or unknowledgeable......jadi mereka ini memilih utk continue not knowing tapi nampak or appear smart to the outside world........

so brader......
...To gain understanding and knowledge......sometimes you have to take the …

Jerebu melanda lagi

Jerebu melanda Sarawak lagi.......

Yesterday(16/8/2006)...Department of Environment website reported that API(Air pollutant index) for...
kuching........120
sibu...............90
bintulu.........110
miri...............83
sarikei..........82
limbang.........62
sri aman........114
kapit..............73
petra jaya.......99
SAMARAHAN.......148(THE HIGHEST)

API .....under 50 is described as "good"
50 to 100 is "moderate"
100 to 200 is "unhealthy"
200 to 300 is "very unhealthy"
Above 300 is "hazardous"

Apa penyebabnya......?
1.open burning by farmers in Sarawak and In Kalimantan....hotspots detected ..22 in sarawak and the rest fronm western part of Kalimantan.

Kesan nya....
1. ramai yang menghadapi masalah pernafasan...
astma,sore throat.bronchitis meningkat....
2.conjunctivitis meningkat...
3.Jarak penglihatan semakin rendah...kemalangan boleh berlak…

RAJUK ORG LELAKI....

Image
(ramai ayam betina ikut belakang..confiden je...)



Kita selalu beranggapan orang perempuan je yang pandai merajuk.....orang lelaki pun kuat merajuk....bahkan teruk dari orang perempuan lebih-lebih lagi kalau di lukai oleh org yang disayangi nya........

BAGAIMANA GAYA ORANG LELAKI MERAJUK.........
1.DIA BUAT DEEK JE....DIA BUAT DUNNO JE......
...Selalunya dia akan buat tak reti je kat isteri atau partner dia....dia buat tak tau je.....Kalau partner dia...dia akan hanya angguk kepala je atau cakap "ha" ,"ya" aje dan yang paling teruk dia tak respon pun.
...tujuannya nak buat partner dia geram.....

2.DIAM ....ONE THOUSAND LANGUAGE (DIAM SERIBU BAHASA)
...ini kes paling teruk....kalau dah marah betul dan rajuk yang besar....org lelaki akan diam.....dia tak akan bercakap dan akan buat tak tau kat partner dia......
Kalau berlaku macam ini....dinasihatkan kepada anda..biarkan dia dgn dunia dia...jgn cuba nak tanya-tanya nanti kena …

HAPPY BIRTHDAY ZIZI......

Image
Selamat Hari jadi kepada Nurfarzana Izzati(zizi).....yang ke 10.......

Abah,mami ,Mai dan Ayid doakan semuga dipanjangkan usia ........

Doa Abah semuga ZIZI menjadi anak yang yang solehah.....pandai belajar......dipanjangkan usia ....dan berjaya dalam hidup zizi......

Zizi.....

"when u see me already old dan tua......have patience with me...bersabarlah dgn abah.......dan cuba fahami keadaan abah"

"Bila abah mengotorkan semasa makan ...dan abah tak dapat memakai baju dan seluar abah sendiri.......bersabarlah dgn abah.......remember the hours i spent teaching it to you.........."

"Kalaulah abah bercakap dgn zizi...mengulang dan repeating the same things thousand and one times......bear with me...dont interrupt me....please listen to me......when you are small....i had to read to you thousand and one time the same story....."

"Bila abah dah tak dapat berjalan..lutut dah tak berdaya lagi......please give me your hands......the same w…

Cinta dan waktu

Image
Ini diterima dari email seorang kawan yang Jiwang-jiwang......
well....very touching dan renungkan baik-baik....ada pengajarannya.........

Alkisah di sebuah pulau kecil..
Di sini tinggallah berbagai benda abstrak..adaCINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya..Mereka hidup dgn baik dan saling melengkapi..namun pd suatu hari badai menghempas pulau itu dan akan menggelamkannya. Semua penghuni berusaha menyelamatkan diri.
CINTAkerisauan kerana tidak tahu berenang.CINTAberdiri ditepi pantai utk mendpt pertolongan. CINTAternampak KEKAYAANsedg mengayuh perahu..CINTA melaung KEKAYAAN utk menumpang. “Maaf, perahuku telah penuh dgn harta bendaku”..kata KEKAYAANCINTAmerasa sedih…kemudian..
CINTAterlihat KEGEMBIRAANyg sedang berperahu laju. CINTA melaung kpd KEGEMBIRAAN..namun KEGEMBIRAAN tidak mendengar kerana terlalu gembira dgn perahunya..CINTAkesedihan lagi..
Dalam mencari pertolongan, berlalu KESEDIHANdgn perahunya.CINTAmeminta utk membawanya bersama, “Maaf CINTA, ak…

...kehendak wanita....

Kehendak Wanita Dari Segi Seks dari perspektif dan pengelaman para suami-suami........
Ini adalah hasil forum lepak di warong dan di court tenis.......

One thing....all these guys very experience men.....yalah kalau umur dah 40 keatas......bak kata Bang Kadri..."kalau tidak tak kan orang muda-muda suka kan org tua macam kita"

Apa-apa pun begitulah cara org tua cuba nak rationalised tentang kehidupan mereka......sebenarnya dah kurang mampu tu....kata Zam....
Kehendak Wanita Dari Segi Seks

1.Suami patut lebih ceria semasa melakukan seks.

2.Makan malam bersama dan bersuap-suapan makan ke mulut pasangan sebelum melakukannya.

3.Tidak suka suami menghimpit kerana sukar bernafas. Ini kena kurus badan sikit.....

4.Gembira jika orgasm tapi tak perlu orgasm untuk merasa puas, asalkan suami dapat beri kemesraan. Asalkan suami puas dan tak cari lain......

5.Tidak suka suami yang pentingkan dir sendiri. Suka suami yang ambil berat tentang kehendak
pasangan. Let them decide what position th…

..the loved one.....

Image
. Care for the one who shares with you, Share with the one who knows you, Know the one who misses you, But dont miss the one who cares for u...... !!!!!!

. Some pains can be easily relieved by the care we show...... The same can be increased if no one cares, Especially the loved ones......

malu jumpa doktor......

Image
Hampir 93 peratus lelaki berpendapat seks perkara penting dan masalah tidak upaya mencapai ereksi sepenuhnya sedikit sebanyak boleh mempengaruhi kualiti kehidupan mereka. Isu gagal mencapai ereksi (ED) bukan sekadar untuk kepuasan seks saja, tetapi ia menjadi petanda penting kepada pelbagai masalah kesihatan lain.

Bahkan kesan kegagalan ini tidak terhenti di situ. Biasanya lelaki yang mengalami masalah ED berasa tertekan dan isteri secara tidak langsung turut menerima tempiasnya sehingga kadangkala boleh menjejaskan keharmonian rumah tangga.
Berdasarkan Soal Selidik Seks Lebih Baik Global (GBSS) yang dijalankan Pfizer Inc ke atas 12,563 lelaki dan wanita dari 27 negara berumur antara 25 hingga 74 tahun yang membabitkan 253 responden Malaysia mendapati, 88 peratus lelaki dan 85 peratus wanita kita berpendapat seks boleh meningkatkan keyakinan diri.

Kira-kira 87 peratus wanita dan 75 peratus lelaki menganggap seks menjadi saluran untuk menjalin keintiman dan perkongsian dengan pasangan. Ma…

.anak..

Image
Lagu ini dibaca sebagai sajak dalam pertemuan dgn pelajar di Sek Keb Datok Traoh Kota Samarahan.......

ANAK
(Freddie Aguilar )


When you were born into this world
Your mom and dad saw a dream fulfilled
Dream come true
The answer to their prayers

You were to them a special child
Gave 'em joy every time you smiled
Each time you cried
They're at your side to care

Child, you don't know
You'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

How many seasons came and went
So many years have now been spent
For time ran fast
And now at last you're strong

Now what has gotten over you
You seem to hate your parents too
Do speak out your mind
Why do you find them wrong

Child you don't know
You'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you near

And now your path has gone …

Would you discuss it.....??

Image
Would you discuss your past love affair(s) with your spouse?

Ini adalah soalan cepu emas yang saya utarakan kpd kawan-kawan dan saya banyak mendapat feedbacks yang berbeza-beza......

Let see apa yang dia orang cakap......!

Khamri.....
Big NO....i tak akan discuss my past relationship with my wife....Why should i discuss something yang tak ada kena-mengena dgn dia?...Past is past....its would unnecessarily hurts her....kenape nak cari bala..!

Ali.......
Tak nampak keperluan utk kita bercerita kisah lampau kita dgn pasangan kita....let bygones be bygones....Macam kita juga..kalau dia bercerita kisah dia...tak dapat kita nak terima kan....lebih baik dia tak tau kisah kita dan kita tak tahu kisah dia.......tapi kalau dia tahu kisah kita dulu...pandai-pandailah explain....

Teruna.....
Apa ...ingat org perempuan percaya kah...kalau kita bagi tau dia...."u lah org pertama dgn I"...
Sorrylah lah brader....

Zam....
One has to be discreet.....if your spouse is very sensitive, and canno…

Ciptaan manusia dalam alquran

Image
Allah berfirman di dalam Al-Quran mengenai tahap-tahap penciptaan manusia:Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari air yang tersaring dari tanah;kemudian kami jadikan ia setitis mani (nutfah); lalu Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah ('alaqah); lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging (mudghah); kemudian Lami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balutkan tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu, Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifatnya keadaannya. Mala nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta. (surah Al-Mu'minun :ayat 12-14).

Triple filter(email from Tok asid)

..This from my friend Tokasid Melaka....
very interesting articles
and i would like
to share it with all the readers and bloggers.....


During the golden Abbasid period,
one of the scholars in Baghdad, thecapital of Muslim caliphate at that time,
was reputed to hold knowledgein high esteem.
One day an acquaintance met the great scholar
and said,"Do you know what I just heard about your friend?" "Hold on a minute," the scholar replied.
"Before telling me anything I'dlike you to pass a little test.
It's called the
..... Triple Filter Test.""Triple filter?" "That's right," the scholar continued.
"Before you talk to me about myfriend it might be a good idea to take a moment
and filter what you'regoing to say. That's why I call it the triple filter test..
The first filter is Truth.
Have you made absolutely
sure that what you are about totell me is true?" "No," the man said,
..... "actually I just heard about it…

right and left brain

Image