Posts

Showing posts from January, 2008

JANGAN BUAT ORANG PEREMPUAN MARAH

Image
Ingatan kepada org lelaki......jgn underestimate org perempuan......kan susah..ha ha,

Handphone...

Image
My new NokiaE90.......
Your handphone number

1) key-in the first 3 digits of your handphone number (not the 01x number) into the calculator
2) multiply by 80
3) add 1
4) multiply by 250
5) plus last four digits of phone number
6) plus last four digits of phone number again
7) minus 250
8) Finally, divide by 2


Is this your handphone number????

Merajuk....

Image
Farith di Boulevard kuching



Begitulah anak-anak...bila tak dapat atau belum dapat apa yg dikehendaki.. mula lah tarik muka...merajuk......

Inilah kelemahan...bila anak dah mcm ni...i will kalah dan ikut je lah kemahuan mereka selagi mampu......

Pembaziran...

Ibnu Qayyim al-Jauziyah mengatakan ada sembilan pembaziran yang sering dilakukan manusia iaitu :-

Ilmu pengetahuan.
Membazir jika tidak diamalkan untuk jalan kebaikan.

Amalan.
Membazir jika dilakukan tidak dengan hati yang ikhlas.

Kekayaan.
Membazir jika dibelanjakan pada perkara yang tidak bermanfaat dan tidak diredai Allah.

Hati.
Membazir jika kosong daripada kasih kepada Allah.

Tubuh badan.
Membazir jika tidak digunakan untuk beribadah kepada Allah.

Cinta.
Membazir jika dicurahkan kepada selain Allah atau melebihi cinta kepada-Nya.

Masa.
Membazir jika tidak diurus sebaiknya.

Akal.
Membazir jika tidak memikirkan sesuatu yang bermakna kepada agama.

Zikir.
Membazir jika tidak memberi kesan kepada hati.


"Love is Often What You Don’t Do,"

* Remember the day I forgot your birthday..and didnt give you any hadiah...
I thought you'd kill me but you didn't.* And remember the time I dragged you to the beach and you said it would rain and it did?
I thought you'd say, "I told you so", but you didn't.* Do you remember the time I flirted with all the ladies to make you jealous and you were.
I thought you'd leave me, but you didn't.* Do you remember the time I you caught me dating ,ada affairs dgn perempuan lain.......
I thought you'd yell at me but you didn't.* And remember the time I forgot to tell you the event was formal and you showed up in jeans?
I thought you'd drop me. But you didn't.* Yes, there were lots of things you didn't do.
But you put up with me and you loved me and you protected me.Love and caring is often as much about what you don’t do, as much as what you do “do”.
Realizing that we are all human, that we all make mistakes, that we all are imperfect, ...........an…

Jangan mengeluh dan bersedih....

Terima email 'reminder' dari kawan...dan kita share bersama...sambil ingat-mengingati antara kita.....

JANGAN MENGELUH ..........
Kita selalu Bertanya.... ......... .......dan Al-Quran sudah
menjawabnya. ......... .......

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami
telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak
diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka
sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia
mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan
boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah
mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak…

hepatitis B

Image
Today..i want to blog about Hepatitis B....ramai yang ingin tahu mengenai hepatitis B ini.....

Screening utk Hepatitis selalunya di buat keatas pelajar IPTA dan IPTS..pekerja asing..dan mereka yang nak pergi belajar kat oversea....

Hepatitis is a general term that means inflammation of the liver. Hepatitis B is caused by infection with the hepatitis B virus (HBV). This infection has 2 phases: acute and chronic. Acute (new, short-term) hepatitis B occurs shortly after exposure to the virus. A small number of people develop a very severe, life-threatening form of acute hepatitis called fulminant hepatitis. Chronic (ongoing, long-term) hepatitis B is an infection with HBV that lasts longer than 6 months. Once the infection becomes chronic, it may never go away completely. About 90-95% of people who are infected are able to fight off the virus so their infection never becomes chronic. Only about 5-10 percent of adults infected …

Muharam menjelma lagi....

Image
Selamat menyambut Awal Muharram....masa utk kita muhasabah diri........
aduh..tak tau lah bagaimana agaknya kita di mata Allah.....Ya Rabbi ampunilah dosa ku..

watch your life

Your life - your likes - you decide!!!*

A long time ago, there was an Emperor who told his horseman that if he
could ride on his horse and cover as much land area as he likes, then the Emperor would give him the area of land he has covered.


Sure enough, the horseman quickly jumped onto his horse and rode as fast as possible to cover as much land area as he could. He kept on riding and riding, whipping the horse to go as fast as possible. When he was hungry or tired, he did not stop because he wanted to cover as much area as possible.


Came to a point when he had covered a substantial area and he was exhausted and was dying. Then he asked himself, "Why did I push myself so hard to cover so much land area? Now I am dying and I only need a very small area to bury myself."

Moral of the story...
The above story is similar with the journey of our Life.
We push very hard everyday to make more money, to gain power and recognition.
We neglect our health , time with our family and to apprecia…

Gambir Sarawak

Image
Pernah sampai Kuching tak?Kalau anda berjalan di Waterfront Sarawak..pasti anda akan terjumpa orang yang menjual Gambir Sarawak.

Menurut penjual gambir ini..pelanggan utama mereka adalah pelancong dari Semananjung..(i think ini kena buat buat research..betul ke tak).

Gambir Sarawak ini..mempunyai kesan "kebas" keatas kulit...menyebabkan numbness..Kulit tidak akan rasa sakit bila di sapu dgn gambir sarawak.
Orang tua dulu menggunakan gambir ini untuk sakit gigi dan gusi, sengat binatang, atau sengat ikan.

Tapi sekarang ianya di gunakan utk SEX...mainly for premature ejaculation and to sustain erection.

How to use it?

1.koyakkan secubit gambir sarawak...basahkan dgn sedikit air..

2.gaulkan dgn air sampai rata(mixed)

3.Sapukan di tempat yang dikehendaki...dalam masa 2 minit anda akan merasa panas dan kebas ditempat berkenaan.

4.buangkan lebihan gambir tadi..

5.enjoy the gambir..

(harap maklum..penulis tiada pengelaman mengguna gambir..cara-cara menggunakan gambir di petik dari kawan-kawan…

Dtk Chua..a gentleman

Semasa minum di kedai pagi tadi...terdengar perbualan sekumpulan wanita mengenai kes menteri kesihatan kita. Ada yang mengutuk dan memuji sikapnya meminta maaf,ada yang simpati pada anak-anak dan isterinya dan banyak lagi.....

Apa kawan-kawan saya cakap..(sebahagiannya yg menarik)

My friend kamri...admires Dtk Chua..."despite dah tua still capable..not many people can do it..right on bro....dont feel so bad about it ,you are not alone'

Mr Rambli..It could not have been easy for Datu Chua Soi Lek to publicly admit he was the person in the video disc showing him having sex dgn kawan lama dia....bukan senang nak mengaku...satu Malaysia tahu.....

Mr Suhairi..."Berat mata memandang..berat,berat lagi bahu memikul....The greater burden he has to face, as a man, as a human being, as a father and as a husband, is the burden of guilt he bears for the pain he has brought upon his wife and children."

Mr Jo..."Dtk Chua has displayed,telah menunjukkan a sense of accountability…

Happy new year..

Selamat Menyambut Tahun Baru kepada Kawan-kawan semua....semuga tahun 2008 menjadi lebih produktif..better than 2007.

Antara wishes dan smses yg di hantar kawan-kawan, makasih atas ingatan kalian....

1. Before the sun rise next year,before the memories fade and before the network jammed,wish you a Happy New Year 2008. May Allah bless u and yr family with great health,success n ultimate happines always...

2.Selamat Tahun baru bro...Azam lama dah tercapai kah? Tahun ini kita pasang niat utk lebihkan amal danmenjadi insan terbaik di sisi Allah.

3.F.U.C.K stands for "friends u can keep" So promise me ,u'll F.U.C.K me this new year...send this to as many people as possible in 2008 see who F.U.C.K u back.
Happy new year and consider this as me thinking of u as the biggest F.U.C.K.

4.I wish you a Fantastic January,Loveable Feb,Marvelous March,Luckiest April,Enjoyable May,Successful June,Wonderful July,Independent August,Tastiest October,Beautiful November,Happiest December.HAVE A VIC…