Monday, October 30, 2006

..MENGANYAM KETUPAT SELEPAS RAYEEE...

Farith and Farzana bermain bunga api..



Lepas beberapa hari berhari raya.....kita akan dengar berbagai -bagai cerita ..(the other side of hari raya)...ini case menganyam ketupat lah ni....esp di kalangan orang perempuan dan sebahagian dari kalangan lelaki.......



Minah 1......"Kueh kat rumah si Bedah tu....bukan dia yang buat...dia beli kat Taka....tak sedaplah biskut dia....keras..."


Minah2...."Rumah si Melah tu...langsir dia, tak tukarlah...langsir last year punya....gaji je besar..hubby dia pun org berpangkat..tapi kedekut nak tukar langsir...".(dah langsir lagi elok ,buat ape nak tukar..kat dapat jimat kos..simpan duit buat benda lain yang lebih penting dari langsir...)


Minah3.....
"eh..eh...ko nampak tak ari tu...di tangan si Peah tu.....besarnya gelang emas.....agak-agaknya..dia beli cash ke...atau...dia bayar 10 bulan..." (ini kes menyebuk...ikut suka dia lah..nak hutang ke..nak bayar cash ke...)

minah4...."..aku bengang dgn ipar-ipar aku dari bandar...dia orang jadi mem besar kat rumah....aku dgn mak aku tak kering tangan kerja kat dapur....dia siap nak makan je...lepas makan siap tinggal je....fed up aku...tak balik pun tak pe"..(ini biasa lah...org bandar)

minah5...."Aku tak tahan tengok anak si Limot tu....dia siap main air minum ..hingga tumpah kat carpet baru aku....habis bunga-bunga kristal aku di main nya....mendidih rasa hati ku tengok...Yang aku heran emak dia buat dek je ...buat muka selambe je tengok perangai anak dia...aduh" (nama dah budak-budak)

Minah 6...."Rumah si Peah tu...siap dgn perabut baru...sofa baru...jeles aku tengok" (tak boleh tengok org senang dan lebih sikit la tu)

Minah 7....."Engko ada berapa pasang baju raya tahun ni....tahun ini aku celebrate sederhana je.....aku cuma sempat buat 7 pasang baju kurung...2 pasang kebaya je..ada lagi kain yang belum di buat baju...kain yang aku beli kat Nilai ari tu".( ini kes nak bermegah-megah la ni)

Minah 8...."Tahun ni aku tak berraya sangat...sebab aku beraya kat kampung husband aku....mati kutu aku kat situ.." (ini kes tak ngam ngan mak mertua dan ipar-duai )

Minah 9...."Apalah department aku...bonus tak keluar lagi...lepas raya baru keluar bonus...miss nak enjoy raya..."(kan bagus..at least ada duit lepas raya)

Minah 10....."nasib baik ada bonus....utk melekatkan duit bonus...aku beli lah Perabut Kayu Jati satu....dan aku pujuklah hubby aku beli furniture juga utk melekatkan duit bonus tu....kalau tak habis gitu je...."(kan elok di simpan utk masa hujan....)

My friends.....banyak ragam kan selepas ari raye ......ada yang manis dan ada yang masam.....ambil yang manis dan yang masam tu buang jauh-jauh dan dijadikan pengajaran utk memperbaiki kehidupan kita seharian.......

SELAMAT BERPUASA SUNAT 6 SYAWAL......

Friday, October 27, 2006

Makanan Wajib Utk Hari Rayeee.....




.....Setiap Rumah pasti akan menyediakan makanan berasaskan beras...samada berasaskan beras pulut atau beras biasa...seperti...Ketupat...Kelupis(gambar no.3)..
..ketupat palas......dan my favorit Lemang......

.....Kalau cicah dgn rendang daging atau rendang ayam.....memang .."sehingga menjilat jari..."

SUATU hARI DI PAGI RAYA........









Friday, October 20, 2006

...HARI RAYEEEEE......


...Semalam borak kat warong mengenai the other side of hari raya and ramadan.....

Kamri....... "I just dont understand women....Dia orang ni hendak semua yang baru...Langsir baru..Sofa Baru....Carpet Baru.....Dinding cat Baru......Semua dia orang hendak yang.....Aku rasa raya ni aku hendak "bini baru "......baru dia tau..........( cakap je tu)"

Teruna......"Kalau pergi Bazaar Ramadan....lain kali kita bawa lori lagi bagus....semua kueh dan lauk hendak di beli......last-last masuk bakul sampah"

Kasuadi........"Sedih bulan puasa ni.....'adik"aku tak naik lah...mungkin sebab kenyang sangat kot....pujuk-pujuk pun tak naik......Yang aku frust sangat bila tinggal 5 minit lagi nak imsak baru dia nak naik dan bangun.....adduuuuh"

Dill........." U !....I.. kalau tak makan dan minum siang hari boleh tahan....tapi...kalau tak main siang hari..tak tahan......lebih-lebih lagi kalau girlfen -girlfren i datang jumpa i......"....(tak boleh di selamat mamat sekor ni)

Kad......"Perbelanjaan bulan pose ni lebih banyak drp bulan lain...ingatkan nak save sikit.."

Brahim......."Aku terwih kat masjid...ambik 8 rakaat je kat masjid muttaqin...imam kat situ cepat....kalau kat masjid mt ...aduuuh lambat nya bacaan...terkedek-kedek"

Abu......" Brader...u tak berbuka kat seafood centre ke ? Holiday In ke ? Merdeka Palace ke?...I ,tiap-tiap malam u ..kat situ..." (silap haribulan maghrib miss..isyak kat rumah tapi...terawih miss )

Abg S......" Mistress-mistress..bulan puase ni...hentikan dulu....nanti lepas raye ni start balik.....kita buat amal bulan ni supaya dapat mengimbangi apa yg telah kita buat dan akan kita buat"..(ini lagi rosak pemikiran)"

Zuki......"Gastrik aku makin teruk sekarang....memudaratkan ..so ada excuse nak berbuka awal...doc bagi aku mc utk berpuase"

Awang....".Bisness di bazaar ramadan...menguntungkan tapi.....puase aku....jadi KURUS......mana idak nye...mata asyik tengok perempuan yang datang membeli-belah kat bazaar ni.....ada yang datang dgn berseluar pendek yg ketat , ada yang memakai baju hanging yang nampak pusat.......ada yang pakai baju yang nampak pangkal nenen....."

Zoll....." I terpaksa outstation...lebih dari dua marhalah...terpaksa berbuka...tak boleh drive masa perut kosong.."

Jai......."mat.....kalau main siang...kita buka dulu dgn minum air lepas tu main tak ape kan....tak kena kifarat kan?' (ini u kena tanya ustaz Hamdan)

Ustaz....."main tenis..main tenis jugak.....malam tu lebihkan amal...kot-kot tak jumpa gi....ramadan akan datang." (betul tu ustaz...hang bagi tau kat depa tu"

Anyway......semuga kita dapat bersua dgn Ramadan yang akan datang.....dan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI...........

MAAF DZAHIR DAN BATHIN.........


Tuesday, October 17, 2006

..attitude


Father: I want you to marry a girl of my choice.
Son: “I will choose my own bride!”
Father: “But the girl is Bill Gates’s daughter.”
Son: “Well, in that case…ok”

Next: Father approaches Bill Gates.

Father: “I have a husband for your daughter.”
Bill Gates: “But my daughter is too young to marry!”
Father: “But this young man is a vice-president of the World Bank.”
Bill Gates: “Ah, in that case…ok”

Finally Father goes to see the president of the World Bank.

Father: “I have a young man to be recommended as a vice-president.”
President: “But I already have more vice- presidents than I need!”
Father: “But this young man is Bill Gates’s son-in-law.”
President: “Ah, in that case…ok”

This is how business is done!!


Moral:

Even If you have nothing, You can get Anything. But your attitude should be positive.

Tuesday, October 10, 2006

..boy...always a boy..






Brotherly Love...

Two little boys go into the grocery store. One is nine, one is four. The nine-year-old grabs a box of tampons from the shelf and carries it to the register for check-out. The cashier asks "Oh, these must be for your mom, huh?"

The nine-year-old replies, "Nope, not for my mom." Without thinking, the cashier responded, "Well, they must be for your sister then?" The nine-year-old responded, "Nope, not for my sister either."

The cashier had now become curious. "Oh. Not for your mom and not for your sister -- then who are they for?"

The nine-year old says, "They're for my four-year-old little brother."

The cashier is surprised: "Your four year-old-brother?"

The nine-year-old explains: "Well yeah, they say on TV if you wear one of these, you can swim or ride a bike -- and my little brother can't do either of those things."

Monday, October 09, 2006

....mata hati....


.......Bila kita melihat sesuatu.....lihatlah dgn mata hati.......

Friday, October 06, 2006

...my fear....




I feared being alone
Until I learned to like
Myself.

I feared failure
Until I realized that I only
Fail when I don't try
.

I feared success
Until I realized
That I had to try
In order to be happy
With myself.

I feared people's opinions
Until I learned that
People would have opinions
About me anyway
.

I feared rejection
Until I learned to
Have faith in myself.

I feared pain
Until I learned that
it's necessary
For growth
.

I feared the truth
Until I saw the
Ugliness in lies.

I feared life
Until I experienced
Its beauty
.

I feared death
Until I realized that it's
Not an end, but a beginning.

I feared my destiny,
Until I realized that
I had the power to change
My life
.

I feared hate
Until I saw that it
Was nothing more than
Ignorance.

I feared love
Until it touched my heart,
Making the darkness fade
Into endless sunny days
.

I feared ridicule
Until I learned how
To laugh at myself.

I feared growing old
Until I realized that
I gained wisdom every day
.

I feared the future
Until I realized that
Life just kept getting
Better.

I feared the past
Until I realized that
It could no longer hurt me
.

I feared the dark
Until I saw the beauty
Of the starlight.

I feared the light
Until I learned that the
Truth would give me
Strength.


I feared
change,
Until I saw that
Even the most beautiful butterfly
Had to undergo a metamorphosis
Before it could fly.


________________
Lessons of Life...

Thursday, October 05, 2006

eye test


ALZHEIMERS' EYE TEST


Count every "
F" in the following text:

FINISHED FILES ARE THE RE
SULT OF YEARS OF SCIENTI
FIC STUDY COMBINED WITH
THE EXPERIENCE OF YEARS...


(SEE BELOW)

HOW MANY ?


WRONG, THERE ARE
6 -- no joke.
READ IT AGAIN !

Really, go Back and Try to find the 6 F' s before you scroll down.



The reasoning behind is further down.





The brain cannot process "OF".




Incredible or what? Go back and look again!!



Anyone who counts all 6 "F's" on the first go is a genius.

Tuesday, October 03, 2006

...pernahkah kau menguntai..hari paling indah....


Last sunday....kat Sarawak berjerebu dan temperature panas sangat......anak-anak mengeluh berpuasa.....Farith hanya terbaring dan keletihan berpuasa...


Untuk menghiburkan hati budak -budak ....saya pun on kan vcd cerita HEART ...cerita remaja mengenai cinta......lama dah tak tengok cerita jiwang-jiwang macam ni......syook juga .....Along menangis...Mami nya pun menangis.......Farith siap gelakkan dia orang yang menangis.......Angah je cool....dia sedih je tapi tak menangis......

Cerita ini mengisahkan Rachel secretly loves Farel...her best friend since budak-budak lagi....When she found out that Farel is in love with Luna, Rachel menjadi cemburu dan jealous.....dan mencuba menjadi lebih feminin utk menarik perhatian Farel.....Melihat banyak pengorbanan cinta antara Luna dan Farel menyebabkan Rachel realized kedudukan nya.......sedihkan.....

MORAL OF THE STORY.......
1. Menyintai tak bermakna memiliki......

2.Cemburu membuat seseorang bertindak dgn bodoh......

3.Org bercinta sanggup melakukan apa saja....(kerana belum dapat lagi...kalau dah dapat......kata Suhairi)

4.Be yourself...tak perlu mengubah diri kita kerana nak mengambil perhatian org....jgn jadi hipokrit......nanti your trueself akan nampak jua....

5.Most important message dalam cerita ini.......KALAU KITA MENYAYANGI DAN MENYINTAI SESEORANG....LUAHKAN....BIAR DIA TAHU KITA MENYAYANGINYA.......kalau tidak ,macam mana dia tahu isi hati kita.
Begitu jugak pada isteri dan suami.....sometimes you have to enforce kata -kata ini....dan selalu mengungkapkan kata sayang dan cinta antara satu sama lain.....

6.SATU PERSOALAN DISINI........DAPAT TAK LELAKI DAN PEREMPUAN HANYA BERKAWAN TANPA ADA RASA CINTA...?
...dalam cerita ini Farel anggap Rachel sebagai best friend tapi Rachel ada rasa cinta dan cemburu...
Dalam persoalan ni ....what say you?

Lagu my Heart......

Disini kau dan aku
terbiasa bersama
menjalani kasih sayang
bahagia kudenganmu

pernahkah kau menguntai
hari paling indah
ku ukir nama kita berdua
disini surga kita

bila kita mencintai yg lain
mungkin kah hati ini akan tegar
sebisa mungkin tak akan pernah
sayang ku akan hilang

if u love somebody
could we be this strong
i will fight to win
our love will conquer all
i wouldn't risk my love
even just one night
our love will stay in my heart
my heart

pernahkah kau menguntai
hari paling indah
ku ukir nama kita berdua
disini surga kita

bila kita mencintai yg lain
mungkin kah hati ini akan tegar
sebisa mungkin tak akan pernah
sayang ku akan hilang

if u love somebody
could we be this strong
i will fight to win
our love will conquer all
i wouldn't risk my love
even just one night
our love will stay in my heart
my heart