Posts

Showing posts from May, 2018

Tazkirah ramadhan D15

Image
Assalam buat Sahabat sahabat yg di Rahmati Allah.
Peringatan Mesra dan tazkirah Ramadhan D15 Sahabat..
Bulan Ramadhan Bulan Dakwah,bulan utk kita saling ingat -mengingati..Sahabat...
Berbuat baiklah tapi jangan mengaku baik....
Berjuanglah tapi jangan mengaku wira.....
Berhikmahlah didalam berjuang...
Terutama dalam berdakwah...
Agar ia nya diterima orang...Sahabatku...
Dakwah bukan sebab nak popular.
Bukan sebab nak famous.
Apa guna diminati penduduk bumi tapi tak dikenali penduduk langit...Selamat Berpuasa...
Semoga kebaikan yg kita lakukan pd bulan ini menjadi asbab utk mendapat JannahNya.SAMPAIKAN DARIKU WALAUPUN SEPOTONG AYAT...(Bukhari)

Tazkirah Ramadhan D14

Image
Assalamualaikom...
Tazkirah Ramadhan D14 dan self gentle reminder. My friend..
Spread kindness in whatever possible. Remember it's a form of charity.
Whatever you do will come back to you in some way, somehow, some day.Have a wonderful day n productive Ramadhan...
People will ignore a thousand good deeds because of one fault,
Allah will ignore a thousand faults because of one good deed.
Taqaballahuminkom

Iftar.

Image
Iftar bersama MMA Sarawak dan Schomos MMA Sarawak at the Pullman.

Tazkirah Ramadhan D13

Image
Assalamualaikom...
Kita bertemu lagi di alam maya.
Tazkirah dan Peringatan Mesra Ramadhan D13Sahabat yg diRahmati Allah.....
*Kalau harta itu baik, ia pasti akan mendekatkan kita kepada Allah.**Kalau kerja kita baik, ia pasti akan mendekatkan kita kepada Allah.**Kalau kawan kita baik, dia pasti akan membuatkan kita ingat pada Allah.**Segala kebaikan akan kembali kepada sumber kebaikan yaitu Allah.**Apa benda yang membuatkan kita jauh daripada Allah, maka waspadalah. Lebih baik* *hilang sesuatu kerana Allah daripada kehilangan Allah kerana sesuatu...*Selamat Berpuasa...اللهم إنك عفو كريم تحب العفو فاعف عني Allahumma Innaka 'Afuwwun, Tuhibbul 'Afwa, Fa'fu 'Anni

Tazkirah Ramadhan D12

Image
Assalam buat Sahabat yg diRahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D12 and self friendly reminder...My friend..
Remember, Ramadan is a process. ( tough)Embrace the process of Ramadan instead of expecting significant changes to happen overnight......Every prayer you make,
....every verse you recite,
....every charity you give, and
.....every smile you give,
Insha Allah my friend,you're building the capacity for lasting transformative change for many months after Ramadan.Keep going :)Have an awesome n productive Ramadan.اللهم إنك عفو كريم تحب العفو فاعف عني Allahumma Innaka 'Afuwwun, Tuhibbul 'Afwa, Fa'fu 'Anni "Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi ampunan dan menyukai orang yang memohon ampunan, maka ampunilah aku." (HR: At-Tirmidzi 3760)

Tazkirah Ramadhan D11

Image
Assalam buat sahabat yg diRahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D11 dan peringatan mesra .Ramadan ini terbahagi kepada 3 fasa, iaitu 10 ramadan yang pertama adalah rahmat, 10 ramadan yang kedua adalah keampunan 10 fasa terakhir adalah fasa pembebasan dari api neraka.”Sahabat ku bakal ahli syurga...
Cuba kita imbas kembali, bertanya kepada diri sendiri, adakah benar kita berada di kelompok “rahmat” di fasa pertama ni?Adakah kita berasa ‘rahmat’ pada 10 hari yang lepas?Adakah dengan datangnya ramadhan kita ikhlas beribadah?Adakah kita hanya sekadar raikannya sahaja?Adakah dengan ramadhan kita sudah berubah, dari selalu bersangka buruk kepada bersangka baik?Adakah kita dapat tahan mulut kita dari bercakap kosong?Adakah kita dapat jaga mata kita dari tengok benda yang sia-sia?Adakah kita betul-betul beribadah semata kerana kita beriman kepada-Nya dan mengharapkan sepenuh ganjaran hanya dari-Nya.?Moga dengan peringatan ini dapat mengingat kembali untuk terus berjuang.Selamat melalui fasa Rahma…

Tazkirah Ramadhan D10

Image
Assalam buat Sahabat yg di Rahmati Allah...
Peringatan Mesra dan tazkirah Ramadhan D10 .Sahabat..
Teringat zaman kanak kanak dulu di kampung, tugasan setiap petang ialah menghantar sedeqah makanan berbuka puasa kpd jiran jiran.
Konsep sedeqah makanan utk berbuka telah lama diamalkan dan masih menjadi budaya masyarakat kita.
Mereka menghayati dan mempraktis Hadis Rasulullah saw.Kelebihan Menyediakan Makanan Untuk orang Berbuka Puasaمَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌMaksudnya: Siapa yang menyediakan makanan berbuka untuk orang puasa,dia akan dapat seperti pahalanya tanpa dikurangkan pahalanya sedikitpun
(~HR al-Tirmizi .)Selamat Berpuasa...
Semoga Allah menerima kebaikan yg kita lakukan di Bulan yg Mulia ini.
Taqaballahuminna waminkom.

Tazkirah Ramadhan D9

Image
Assalam..
Tazkirah Ramadan D9,soft self jumaat reminder..Sahabatku yg diRahmati Allah...
There are maybe some medical benefits ,pyschosocial benefits, economical benefits of fasting, but we Muslims fast only for the PLEASURE OF ALLAH.Betulkan NIAT, Make your intention 100% PURELY LILLAHITAALA .Have a great Ramadan n jumaat...
Ramadhan is a month where Allah covers us with blessing,
sends down mercy,
forgives sins & answers prayers. Jgn lepaskan peluang ini..
Have an awesome Ramadhan...

Tazkirah Ramadhan D8

Image
Assalam sahabat ku bakal melalui ArRayan
Tazkirah Ramadhan D8 dan peringatan mesra buat diri ini sendiri...Sahabat...
Rugi Ramadan berlalu tanpa amalRugi dibiarkan Ramadan berlalu tanpa amal.
Rugi dibiarkan masa berlalu tanpa amal. Kalau malas solat sunat 20 rakaat, boleh solat sunat 8 rakaat. Kalau malas solat sunat, boleh buka dan baca alQuran. Kalau malas buka alQuran, boleh baca ayat alQuran yang telah dihafal. Kalau malas baca alQuran, boleh istighfar (minta ampun) ucapkan astagfirullah, astagfirullah, astagfirullah .. Kalau malas istighfar, boleh zikir baca sebut.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. Kalau malas zikir sebut, tak payah sebut, baca dalam hati.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. Kalau malas zikir panjang dalam hati.. la ila ha il lallah.. pendekkan sedikit, zikir dalam hati.. ALLAH, ALLAH, ALLAH .. Rugi dibiarkan masa berlalu tanpa amal.
Rugi dibiarkan Ramadan berlalu tanpa amal. Wallahu a'lam.
Sel…

Tazkirah Ramadhan D7

Image
Assalam my friend yg diRahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D7 and a gentle self reminder..Sahabat yg DiRahmati Allah....
You know what is the hardest part about Ramadhan is?
Its not the long hours of fasting, attempt to memorise alquran, reciting alquran,solat teraweh or getting up for Qiyam.
The hardest part is realising that you are the biggest enemy...acknowledging that yr NAFSU is STRONGER than yr MIND.Kan syaitan dah di Rantai (locked away) but Syaitan has still left pockets of INFLUENCE ALL OVER YOU.My friend...its tough but with iman n fear of Allah make it easy.Hv a wonderful Ramadhan....
“Don’t count the days of ramadan, make days of ramadan count.

Tazkirah Ramadhan D6

Image
Assalamualaikom sahabatku yg diRahmati Allah..
Gentle reminder n Tazkirah RamadanD6My blessed friend...
Pakej Ramadan lengkap demi utk membina insan Tattaqun (bertaqwa).. Tilawah al Quran merapatkan hubungan dgn Allah, Bersedeqah jariah merapatkan hubungan sesama manusia,Qiam dan tahajjud membina hati yg beriman dan...
Berdoa munajat membina jambatan dunia dan akhirat.... Ambillah pakej Ramadan sebelum ia berlalu... Selamat Berpuasa...
*اللهم إنا نسئلك رضاك والجنة**ونعوذبك من سخطك والنار**اللهم إنك عفو كريم
تحب العفو فاعف عنا
وعن والدينا وعن جميع المؤمنين والمؤمنات,
والمسلمين والمسلمات برحمتك يآ أرحم الراحمينTaqaballahu Min Kom..

Tazkirah Ramadhan D5

Image
Assalamualaikom Sahabat yg DiRahmati Allah...
Tazkirah Ramadan D5
and a gentle reminder..
My friend...
Ramadan is a perfect opportunity to break free of all negative habits that have been holding us back from achieving the true happiness.Kebahagiaan dan kedamaian itu adalah milik dan anugerah Allah, sia-sia susahpayah mncarinya tapi lupa meminta daripada pemiliknya"Dalam Ramadhan ini...Bermunajatlah kpd Pemilik Kebahagian(happiness) dan KeDamaian.
Dia Maha Penyayang dan Maha Pemurah..
He is so close next to our jugular vein.Hv an awesome Ramadhan..
Taqaballahu minkom.

Tazkirah Ramadhan D4

Image
Assalam buat sahabat ku yg bakal melalui Ar Rayyan.Ramadan D4 gentle self reminder.My Blessed friend..
" Fasting is something which is just for Allaah, 
“[Allaah says:] Fasting is Mine and it is I Who give reward for it.(Bukhari)Hv a great Ramadhan..
"May Allah forgive our sins, accept our duas and grant us the highest ranks in Jannah. Amin.

Tazkirah Ramadhan D3

Image
Assalam my friend yg diRahmati Allah..
Tazkirah Ramadan D3My blessed friend..
Benefits of Ramdhan
👉HELPS IN DETOXIFICATION.
👉CONTROLS BLOOD SUGAR.
👉KEEPS HEART HEALTHY.
👉BOOSTS THE BRAIN.
👉FAVORS WEIGHT REDUCTION.
👉IMPROVE THE BLOOD PRESSURE.
👉INCREASES THE ABSORPTION RATE OF THE NUTRIENT.
👉STRENGTHEN THE IMMUNITY.
👉RELEASES ENDORPHIN .. RELAXATION
👉PREVENT ALZHEIMER
👉REDUCE CHOLESTEROL
ETC ETCHv a productive ramadan...
Be healthy...keep on istiqamah.

Tazkirah Ramadhan2

Image
Assalam sahabat yg di Rahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D2.My blessed friend...
Fasting is not just refraining from eating, drinking and sexual desires, it is also about resisting from all types of sin,( big or small.) This includes safeguarding the eyes, the tongue & cleansing our everyday interactions and transactions.My friend
Let’s remember to not judge anyone else around us this Ramadan and focus on making ourselves better.
Hv a productive Ramadhan...
May Allah accept all our fasts and may He grant us the ability to improve ourselves in all aspects of life.
Amin.

Tazkirah Ramadhan2

Image
Assalam sahabat yg di Rahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D2.My blessed friend...
Fasting is not just refraining from eating, drinking and sexual desires, it is also about resisting from all types of sin,( big or small.) This includes safeguarding the eyes, the tongue & cleansing our everyday interactions and transactions.My friend
Let’s remember to not judge anyone else around us this Ramadan and focus on making ourselves better.
Hv a productive Ramadhan...
May Allah accept all our fasts and may He grant us the ability to improve ourselves in all aspects of life.
Amin.

Tazkirah Ramadhan D1

Image
Assalam sahabat yg diRahmati Allah.
Tazkirah Ramadan D1.My blessed friend....
The Purpose of Ramadan is to instil Taqwa within ourselves and to supress our desires. Almighty Allah says:“O you who believe, Fasting has been prescribed upon you as it was prescribed upon those before you, so that you practice self-restraint” (2:183)Selamat Datang Ramadhan...
Ramadan Kareem!Before your first fast, ask yourself,
What are you doing differently this year... How are you going to do better this year?May Allah make this Ramadan our best Ramadan,.....
and may He accept our fasting ,solat and doa and reciting alquran....
and may we be of the righteous and saved! Ameen. Taqaballahuminna waminkom

Cash is not always a King.

Image
Assalam Sahabat yg diRahmati Allah...
Salam jumaat yg penuh barakah,Gentle self friday reminder,
My friend...CASH is not always a KING...You cant fix everything by throwing money at it....something may require....PATIENCE, PRAYERS, THOUGHTS, LOVES, FAITH , AND HUMILITY....Hv a great jumaat..more sunnah,istigfar and Selawat today.

FASTABIQUL KHAIRAT..

Image
Assalam buat Sahabat yg diRahmati Allah..
Peringat Mesra di pagi Jumaat yg penuh barakah....Sejak kebelakangan ini kita selalu dengar FASTABIQUL KHAIRAT....dan menjelang RAMADHAN yg hampir tiba..jom kita menanamkan semangat FASTABIQUL KHAIRAT dlm diri kita. ﻭَﻟِﻜُﻞٍّ ﻭِﺟْﻬَﺔٌ ﻫُﻮَ ﻣُﻮَﻟِّﻴﻬَﺎ ﻓَﺎﺳْﺘَﺒِﻘُﻮﺍْ ﺍﻟْﺨَﻴْﺮَﺍﺕِ ﺃَﻳْﻦَ ﻣَﺎ ﺗَﻜُﻮﻧُﻮﺍْ ﻳَﺄْﺕِ ﺑِﻜُﻢُ ﺍﻟﻠّﻪُ ﺟَﻤِﻴﻌﺎً ﺇِﻥَّ ﺍﻟﻠّﻪَ ﻋَﻠَﻰ ﻛُﻞِّ ﺷَﻲْﺀٍ ﻗَﺪِﻳﺮٌ
Artinya : Dan bagi tiap-tiap umat ada kiblatnya (sendiri) yang ia menghadap kepadanya. Maka berlomba-lombalah kamu (dalam berbuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.( Q.S Al- Baqarah : 148 )
Mengapa Kita Mesti Menyegerakan Amal dan Fastabiqul Khairat?Karena asset waktu yang kita miliki hanyalah waktu saat ini! Apa yang terjadi nanti dan esok hari kita tidak tahu. Kemarin bukan lagi milik kita, ia telah berlalu dan tidak akan kembali lagi.Maka segeralah beramal, fasta…