Thursday, March 29, 2007

GAYA HIDUP....


Sembang di warong.....

Mat: Aku heran la...opis boy pakai henpon harga 2 ribu...aku pakai yang murah je...Banyak nya duit dia orang ya ?

Kaderi: Dia orang banyak kerja part time dan banyak kantau...

Mat: Its not about money...tapi is it necessary?.....atau why u have to spend so much on the phone...kereta pulak modified sana sini...with sound system nya beribu ringgit...

Kaderi: itulah style...serupa jugak bila u beli kereta mewah...jam berjenama....baju berjenama ...life style bah!

Mat:...macam org perempuan jugak...beli emas sebesar "sauh Kapal"....berkilo-kilo....semuanya ni nak menunjuk-nunjuk....siapa lebih kaya ...sapa lebih banyak emas dan sebagai.....nak kan supaya orang respek kat dia orang...

I just kept quiet and listened to their conversation....funny kan?

So it is about the LIFE and LIFESTYLE......

Apa itu lifestyle...how it is different from life?

......Dia orang cakap..."biar pape asal bergaye".
Lifestyle is about ...brand name...and membeli identiti atau membeli prestige.
Yang tak bestnye....lifestyle ni...gives a false sense of peace.....and acceptabilty that comes from others recognising what you have bought....
Kalu anda mempunyai kereta mewah....baju yang mahal berjenama dan mempunyai rumah yang besar dan mewah ...you are sophisticated dan stylish.

Begitu juga...kalau anda mempunyai right kind of job or go to the right social gathering...atau menyertai kelompok "elite"...then you receive the SUPERFICIAL APPROVAL OF OTHERS........
INI BERMAKNA YOUR SELF ESTEEM IS ALWAYS AT THE MERCY OF OTHERS....WITH NO APPRECIATION OF YOU AS INDIVIDUAL.......

So what is life then?
...A life is what you lead when you know what matters most to you.....it is very simple...it comes from being connected to what you know is important and being willing to put that first...tak kisah apa yang orang lain akan kata....
YOUR SELF ESTEEM COMES FROM WHAT'S INSIDE YOU...NOT WHAT OTHERS THINK ABOUT YOU...

Lifestyle is expensive monetarily and personally.....bcos it costs a great deal to keep up appearance and do what you think is socially acceptable.

Kalau lah kita memfokus an what we wear,....what car we drive....where we live...then we are saying that how others see us is more important than what we we think of ourselves.....

You akan kata.."tak pa lah...depa nak luxury sikit..dan dia orang mampu"
Yes..you are right....this is not an issue of avoiding luxury for its own sake;its about LIBERATING YOUSELF FROM THE MINDLESS COMSUMPTION THAT SOCIETY DICTATES.....IT IS ABOUT MEMBUAT DAN MEMILIH CHOICES THAT ARE IN LINE DAN SEPADAN WITH YOUR VALUES.

BRADER.....REMEMBER THAT WHO YOU ARE COMES FROM WITHIN.......NOT WHAT YOU OWN....

Monday, March 26, 2007

anniversari.......semuga ke akhir hayat....








Setiap 25hb...we never miss nak celebrate hari ulangtahun perkahwinan...walaupun just simple outing..makan-makan. My anak really anxious about hari ini....Maizatul tepon mummy dia ...nak balik kerumah dan mintak permission dari warden asrama.......sanggup "bohong sunat" (ada ke sunat ni?)...semata-mata nak celebrate hari abah dan mummy.....
Saya bagi choice kat dia orang..pilih nak makan kat mana? mummy dia nak kat hotel...budak 3 orang ni sebulat suara pilih seafood restaurant....so kita ikut majority.....

To my beloved wife....

As we sail through life, don't avoid storms and rough waters,

Just let it pass. Just Sail.

Always remember,

Calm seas never make skillful sailors

To my friends out there.......What is that make a relationship strong?

  • Trust
  • Understanding
  • What else…?





Thursday, March 22, 2007

teori relativiti...

Teori relativiti.....
Another example.....kalau dulu tunggu girlfriend satu jam..."boleh cakap tak pe..baru je sampai"..tapi sekarang kalau tunggu isteri bersiap ,bersolek nak pergi shopping...lima minit dah rasa sejam......

Dulu ketiak busuk...kata wangi tapi bila dah kawin...marah bila tercium ketiak....

Banyak lagi example teori relativiti Pak cik Einstein ni......

Monday, March 19, 2007

..sex tu apa mummy?


Alkisah seorg anak pompuan yang baru masuk tadika bertanyakepada mummynya.. '

Mummy, mummy?...... sex tu apa Mi?'..


Terkedulah si ibu..

Terasalah akan kemodenan zaman skrg yg berjaya membuatkan manusia berfikiran lebih terbuka.

Sesuai dgn konsep pendidikan seks yg sedang hangat diperkatakan,mulalah si ibu mencari jawapan yg sesuai utk anaknya dengan harapananaknya takkan tertinggal dlm arus pendidikan sejagat.

Maka si ibu pun mula memberikan jawapan mengenai apa itu sex dengan perumpamaan antara kumbang dan bunga, diikuti dengan pembentukkan bayi dalam kandungan?

...dan diselitkan juga dengan kisah percintaan antara mummy dan daddynya dr zaman bujang lagi sehinggalah dgn kehadiran si comel iaitu anak gadisnya yg bertanya itu..

Tiba-tiba si anak menangis teresak2.. Si ibu kehairanan dan bertanya.

Si anak menjawab dlm tangisan.. Jawapan mummy tu panjang, ruanganjawabannya pendek saja ni...seraya meyerahkan buku latihan yang tertulis kat depannya (cover)..


NAME:...........
SEX:............
Class:..........
Subject:..........

Wednesday, March 14, 2007

..lasernya mulut...

Terasa nak respond pada remark yang dibuat oleh seorang menteri mengenai bloggers...actually i dont understand kenape dia berbuat demikian? Sebagai seorang pemimpin "educated?" ..generalised statements mcm tu tak sepatutnya keluar daripada mulut nya....

1.Fikirkanlah....Blog bukannya sekadar membincangkan hal-hal politik sahaja,,,,,
banyak lagi blog yang membincangkan ie masalah keluarga...masalah rumahtangga....ada doktor buat blog membincang hal perubatan dan kesihatan....seorang ibu buat blog membincang masalah dan berkongsi pengelaman membesar anaknya yang mengidap penyakit Down's syndrome dan Autism.
Ada blog juga menyampai idea-idea persaudaraan sejagat dan menjurus kearah keharmonian negara.....
Ada ustaz dan ustazah yang berdakwah melalui blognya dan sebagainya......
Tak baik mengata orang "big liar" ...
PEMBOHONG KAH ORANG-ORANG NI......

Susahkan kalau kita cakap main lepas je....menampakan kejahilan dan kebodohan kita sendiri....(memang lah kita tak berapa IQ nya....tapi jangan tunjuk la)

Ada joke..(email dari kawan)

A mid-level executive was so frustrated at being passed over for promotion year after year, that, in frustration, he went to a brain-transplant center in the hope of raising his I.Q. 20 points.

After a battery of physical and psychological tests, the center's director told him that he was an acceptable candidate.

"That's great!" the executive said. "But I understand that this procedure can be really expensive."
"Yes, sir, it can," the director replied. "An ounce of accountant's brain for example, costs one thousand dollars; an ounce of an economist's brain costs two thousand; an ounce of a corporate president's is forty-five thousand. An ounce of a politicians brain is seventy-five thousand dollars."

"Seventy-five thousand dollars for an ounce of a politician's brain? Why on earth is that?"

"Do you have any idea," the director asked, "how many politicians we would have to kill?"

Monday, March 12, 2007

beauty....


After Tenis game yesterday...kita orang lepak kat warong sambil pekena Tongkat Ali Tarik......talking about "Kecantikan wanita". I saje nak provoked budak-budak ni,nak nak tengok views dia orang tentang kecantikan....

My conclusion are......

What do men consider beautiful in women? Most of us believe men only see looks as beautiful simply because the media believes it is true.


They show us busty females with perfect bodies plastered across our television screens, billboards, and posters, or skinny little models posing in barely there undergarments and designer clothing and we automatically think; "The woman of every man`s dreams"..........

But ask any guy and you may very well be surprised to learn........ those perfect bodies and skinny models are far from his dream girl.Dia orang tak berape nak pandang..bukan pilihan utk menjadi teman hidup.



, it was actually a woman`s personality that men considered beautiful the most.


They also think that a woman with self-confidence is beautiful.


Kind, caring and sincere were three other attributes that were also considered beautiful in a woman as well......... as a woman who is willing to listen to him and engage in conversation with him.


They also confessed that women with natural average-sized breasts were more beautiful than women with breast implants,kalau besar sangat dah tak cantik.....kalau 'bersama" tak pandang dah yang itu..kata Kasuadi.

Men would rather get to know a woman dan mengenali diri nya dulu and discover that she is beautiful naturally instead of just judging her from the way she looks...... and finding out that she`s really an ugly person on the inside.i.e sombong..pemarah...cemburu...dengki kat orang lain...sifat berlumba-lumba dgn orang lain dan sebagainya.....

They’re discovering what we’ve known all along, that true beauty lies within.

Wednesday, March 07, 2007

..tagged

Kawan lama Tokasid telah mengtagged saya.....so terpaksarelalah saya menulis in my blog what's weird about myself....Adakah?

Bak kata Tokasid....sesuatu itu mungkin weird pada pandangan kita tetapi tak weird pada pandangan orang lain...begitu juga sebaliknya....

Apa apapun....we do it just for fun....suke-suke....

Weird 1.
......My wife cakap dan anak-anak i......"abah ..bila tidur...mesti peluk selimut"
My wife always complained ini....asyik peluk selimut instead of her...
I think habit ini terbentuk sejak zaman solo lagi....tak ade bende nak di peluk ,peluk selimut lah......

Weird 2.
......kawan-kawan cakap....muke i ni nampak garang dan tak mesra alam...susah nak senyum tapi bila dah kenal rupanya sangat mesra alam...ha ha ha....
Ya lah ...memang saya akui...hensem memang tak ade...tapi manis ade.....

Weird 3.
.....Phobia....
Bila dah beumur mcm ni...pandai phobia naik kapal terbang....sebelum naik dan semasa dlm 'belon' ...jantung berdebar...tangan sejuk...teloq hilang...
Along cakap..."muka abah pucat'
Bila pegi Kl....i make sure dapatkan Airbus....kalau dah penuh sanggup bayar duduk bussiness class...

Weird 4.
......berpolitik.....kawan-kawan dalam politik anggap saya weird bila tak nak ikut rentak dia orang.Masa bertanding timbalan ketua bahagian dulu...saya tak nak buat kenduri makan,...beri duit kopi dgn delegate.....bawa delegate pergi dangdut....akhirnya saya kalah...(kalah sikit je)...
Sekarang dah hampir nak give up dgn politik kat sini....banyak benda yang tak masuk kepala...tak masuk dek akal kita...may be wavelength tak sama....
Biarkan lah....lebih baik konsentrat dgn NGO....more satisfaction.

weird5.
.....Gugup dgn perempuan...(hang tokasid jangan gelak)
tapi kalau dah kenal oklah boleh lah bersembang......

weird6.
.....Pantang tengok kedai sport....mesti nak masuk....tak beli tengok je....minat dgn jenama Adidas ....koleksi baju adidas banyak juga...pakai sat je pastu bagi kat orang.
.....pantang kedua....bila tengok kedai buku mesti nak masuk....banyak menyimpan buku motivasi dan self development.Menambah ilmu supaya senang nak bagi ceramah.....
....Pantang ke3....tak dapat tengok perempuan cantik....kepala otomatik berpusing....menghayati keindahan alam semulajadi kan!...tengok je ..tak ade ape-ape...he he he
.....pantang ke4....pantang tengok kondom...mesti nak belek-belek nya...ada bergigi ke...ribbed ke...ada perasa ke..ape color nya....ini aku tak ade koleksi...aku tengok je....


Well.....whatever it is...it might be weird for me....tapi tak memudaratkan dan tak menyalah syariah....tak ape kan ??

Thursday, March 01, 2007

true love

This is what True Love is all about:


It was a busy morning, approximately 8:30 a.m., when an elderly gentleman in his 80's, arrived to have stitches removed from his thumb. He stated that he was in a hurry as he had an appointment at 9:00 am.



I took his vital signs and had him take a seat, knowing it would be over an hour before someone would to able to see him. I saw him look at his watch and decided, since I was not busy with another patient, I would evaluate his wound.




On exam, it was well healed, so I talked to one of the doctors, got the needed supplies to remove his sutures and redress his wound.


While taking care of his wound, we began to engage in conversation. I asked him if he had another doctor's appointment this morning, as he was in such a hurry. The gentleman told me no, that he needed to go to the nursing home to eat breakfast with his wife.


I then inquired as to her health. He told me that she had been there for a while and that she was a victim of
Alzheimer' s Disease .


As we talked, I asked if she would be upset if he was a bit late. He replied that she no longer knew who he was, that she had not recognized him in five years now.


I was surprised, and asked him, "
And you still go every morning, even though she doesn't know who you are? "


He smiled as he patted my hand and said, "
She doesn't know me, but I still know who she is." I had to hold back tears as he left, I had goose bumps on my arm, and thought, "That is the kind of love I want in my life."


True love is neither physical, nor romantic. True love is an acceptance of all that is, has been, will be, and will not be.