Posts

Showing posts from September, 2006

...Farith Emier....

Image
(farith....dalam berbagai action)


Selamat Hari Jadi yang ke 8........
.....ayahanda , bonda dan juga kak long dan kak ngah mendoa semuga Farith sihat.....panjang usia ......dan berjaya dalam kehidupan nanti.......
.

..AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN....

Image
Hai orang-orang yang beriman,diwajibkan keatas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa"(albaqarah:183)

Kita semuanya menanti Ramadhan dgn penuh kegembiraan serta mengharapkan agar dapat melaksanakan ibadah puasa dan ibadah-ibadah lain sepanjang ramadhan kali ini dgn lebih baik dan diterima Allah swt......

Bagaimana terdapat sikap-sikap NEGATIF masyarakat kita sepanjang bulan ramadan...

1.Orang kita tersalah anggap bahawa puasa sebagai adat saja.....orang lain puasa kita puasa.....dan menganggapnya bukan sebagai ibadah asas islam.....
.....Faktor iman dan ketaqwaan bukan sebagai pendorong utk puasa.....

2.Puasa disebabkan malu kat orang....takut dgn boss....takut kat pak mentua dan sebagainya.....

3.Bulan puasa di habiskan dgn lepak bermain daun terup...main mahjong....dan banyak lagi perbuatan mungkar spt berdusta...mengumpat...menipu....cakap lucah....menghantar gambar lucah antara satu sama lain melalui bluetooth telipon....
.....akhirnya …

..pemandulan...

Image
Hari ini ada seorang kawan datang bertanyakan "pemandulan orang lelaki"....

"U..,i dah ada anak lapan org dah....isteri i sakit-sakit ,selalu tak sihat...dan tak dapat nak makan pill perancang dan tak dapat nak BTL" dia mengadu...."Dont tell me to use condoms....i tak nak....tak best....is there any way to control daripada mengandung" dia bertanya lagi. sebelum sempat saya menjawab dia berkata..." dont ask me to abstinence....tak tahan...2 hari hari tak main ,dah pening kepala....

So...i suggest kat dia vesectomi......dan explain kat dia secara detail the procedure.

"so ...nanti i tembak tanpa peluru lah.....ok juga tu...tak risau kalau termengandung...."

Dia tersenyum riang......dan saya sempat berpesan..."jangan tembak org lain "

..check jari anda.....

Image
I know i am macho man......You macam mana?

...i got the reasons......

Image

SOMEONE PLEASED TO SEE YOU.....YOUR KIDS

Image
Sambungan cerita kawan saya itu......pada hari saya berkesempatan bertanyakan hal anak dia.
Dia memberitahu" i m very happy...it was a beautiful night.....i can see her beautiful and cheerful face.....she was so happy dapat spend masa dgn i"....

Dgn bersemangat dia menceritakan lagi" anak i berceritakan everything...dari kisah hidup dia seharian hinggakan kisah kawan-kawannya......i really enjoyed mendengar dia bercerita"

I can feel how my friend felt.....terkedu saya mendengar ceritanya....

Dari kisah kawan saya tu....i made a kesimpulan....

........that we all need someone who is pleased to see us.....it makes us feel it is worthwhile......

Pengelaman saya
.....i love it when i have to go away utk meeting atau menghadiri konferen utk dua atau tiga hari and then when i come back...my children all stand there like children do with their hand outstrecth with that lovely...."Abah beli apa utk saya"look on their faces....

....atau bila mereka balik dari sekolah and …

...where are you pa?

Image
Seorang kawan(ada 2 cawangan) menunjukkan sms yang di hantar anak perempuan....."pa..i miss you,Lama pa tak balik rumah....lama kita tak jumpa ,lama tak cit cat and sit down together.Kita boleh talk as a father and a daughter"

Saya terkedu membaca sms dan terasa sebak membaca luahan anak kepada bapanya....I asked him."how do you feel bila baca sms tu"....My friend tu diam dan dari riak mukanya,i know dia merasa sedih dan penuh penyesalan kerana tak spend time dgn anak-anaknya. Dia sempat menasihatkan saya supaya banyak-banyak menghabiskan masa dgn anak-anak......nanti bila anak dah besar.....mereka mempunyai dunia mereka sendiri....and you will feel lonely......

...my friends.....Having someone who is pleased to see you is important becos it gives you someone who needs you......and this gives you a purpose...gives you a a reason for getting on with life.....

...keinginan....dan kecantikan......

Image
Beauty atau keindahan,kecantikan is connected to desire.......
When i see something gorgeous...atau melihat sesuatu yang cantik.....kasut ke...kereta ke......baju ke.....i got the feeling to posses it....keinginan utk memilikinya nya ada.....afterall i am just a human being kan....!

Bak kata Kasuadi....kalau tengok wanita cantik....teringin nak memilikinya dan menerokai nya.....tapi apa kan daya...! Dulu bila tengok siti nurhaliza ...siap berfantasi...kalaulah aku dapat siti......
Yes....you are just a human being......its normal.....

Yes brader...beauty attracts.....the desire to posses is a natural response.......BUT DOES IT ALWAYS LEAD TO HAPPINESS....


...BRADER......WHAT IF YOU CANT HAVE THE DESIRED OBJECTS......OR YOU GET IT......TAPI KAN AFTER A WHILE THE THRILL HILANG......
Perkara ni macam Bau Perfumes Wangi je.....after 15 or 20 seconds....you cant smell it anymore......

SO BRADER.....LEARN TO APPRECIATE BEAUTY IN THE MOMENTS,WITHOUT HAVING TO POSSES IT.......AND YOU WILL BE HAPPIER…

ayahanda....

Image
Selamat Menyambut Harijadi Kepada Ayahanda Hj Abu Samad bin Said........yang ke 67.....
Semuga Allah melanjutkan Usia dan menganugerahkan Kesihatan yang baik kepada ayahanda.......amieen

.....'apak....kamek semua sayang kitak'

Liga sukan komuniti....

Image
Gambar kenangan bersama pemain dan ajk liga sukan komuniti dgn yb.


Pada 26 hb Ogos.....majlis penutupan Liga sukan komuniti N15 Muara Tuang Kota Samarahan telah dirasmikan oleh YB Dato' Sri Hj Ali Mahmud.

WELCOME....

Image
MENYAMBUT KETIBAAN DATO' SRI ALI MAHMUD KE MAJLIS PENUTUPAN LIGA SUKAN KOMUNITI KOTA SAMARAHAN.

Waterfront Kuching..

Image
............Berjalan,bersiar-siar di WaterFront Kuching Sempena Merdeka day........

..Debaran...

Image
...2 hari lagi Maizatul akan menghadapi UPSR.....betul kata org dan kawan...bila anak-anak nak exam....ibubapa yang tension.....

Pada malam jumaat yang lalu, PIBG telah mengadakan "makan Selamat" dan "Solat Hajat" di sekolah bagi ibubapa dan pelajar tahun 6.

Doa abah..."semuga Mai tenang dan berjaya dan mendapat keputusan yang cemerlang...amien....."

Pemuzik jalanan..Sape

Image
Farith,mami dan farzana........bersama pemain sape(pemuzik jalanan ) di Waterfront Kuching..sempena Merdeka Day.