Wednesday, June 27, 2007

Sibu




...Gambar gambar kat Taiwan.......bukan lah.....
ini adalah Taman Rekreasi Sibu .....
Monumen-monumen nya semua nya berbahasa Mandarin....
..Kita kena belajar bahasa Mandarin....


Tuesday, June 26, 2007

Sarawak Tenis Interdivision di Sibu





Pergi sibu selama 4 hari utk main tenis interdivision.....seronok juga sekali-sekala keluar dari klinik utk bermain ......sampai muka jadi hitam main tengah panas....


Monday, June 25, 2007

Halo around the sun...


The atmospheric phenomenon which occurred in Kuching 23 of June.......



Dulu masa kecik-kecik ...it was normal for people to believe that such a rare phenomenon was something supernatural or would bring positive or negative repercussions........but actually with today's science.the full ring around the sun just a rainbow.

Tuesday, June 19, 2007

..Tips utk Ibubapa...

Sempena Hari Bapa...kita terima Email ini...dan sangat menarik untuk di kongsi bersama dan di menafaatkan bersama......

Susah nak jadi "Ayah Mithali"......


Berikut ini 21 tips untuk anda ingat dan renungkan!

1.Ketika mereka mula tertidur bisikkan suatu doa dan tadahkankan tanganmu, memohon pada Allah ! Mereka akan menjadi apa yang mereka dengar.

2. Apabila anda marah atau memukul, secepatnya peluk dan terangkan kenapa itu terjadi dan mintalah maaf.

3. Tunjukkan bahwa anda sayang dan mencintai pasangan anda iaitu Ayah atau Ibu mereka. Sebenarnya mereka risaukan perceraian.

4. Tersenyumlah tika bertemu mereka, tertawalah bersama mereka.

5. Katakan setiap hari bahwa anda mencintai mereka dan peluk mereka sekerap mungkin.

6. Anda harus tahu…mainan termahal bagi mereka adalah Ibu dan Ayah. Ajaklah mereka bermain teka teki atau bermain apa saja bersama mereka.

7. Ajaklah mereka bersantai bersama di ruang tamu. Dengar pengalaman mereka dan berbincanglan secara terbuka dengan mereka.

8. Peruntukkan waktu berkualiti bersama keluarga untuk benar-benar memahami mereka.

9. Jadilah pendengar yang baik. Mereka harus tahu anda mendengar apa yg mereka ingin sampaikan pada anda.

10. Jangan bandingkan mereka dengan anak-anak lain walaupun kakak atau adik. Terimalah mereka seadanya, ‘nobody perfect’.

11. Mereka lebih menyukai pernyataan positif. Kritikan melukai hati.

12. Sebagai ganti marah kerana kesalahannya, pujilah mereka setiap kali melakukan hal yang baik. Katakan bahawa anda berbangga dengan mereka!

13. Bicarakan masalah anda, sehingga mereka tahu bahawa bukan hanya mereka yang punya masalah.

14. Jika anak anda laki-laki, cari waktu bersama melakukan hobinya seperti bermain kereta remote control dan jika anak anda wanita, cari waktu utk masak-masak bersama mereka. Di sini mereka akan banyak mendengar nasihat-nasihat anda.

15. Luangkan waktu untuk menjelaskan banyak hal pada anak. Hadirilah kegiatan sekolah anak.

16. Hargailah barang-barang, upayakan Anda tertarik hasil karya mereka.

17. Cuba ambil tahu apa yg mereka sukai,benci ataupun takuti seperti masakan kegemaran, warna kegemaran atau binatang yg mereka takuti. Dengan ini anda dapat mengenali anak anda dengan lebih baik.

18. Sedapat mungkin makan bersama di rumah. Jangan membiasakan anak anda
mencari hiburan di luar rumah. Tanamkan rasa ‘homely’ dan mementingkan hubungan kekeluargaan pada anak anda.

19. Katakan ada bahagia menjadi ibu bapanya.

20. Minta pendapat anak anda tentang sesuatu hal seperti tempat bercuti tahun ini dan sebagainya supaya mereka rasa diri tidak tersisih dari perbincangan keluarga.

21. Hargailah barang-barang kesayangan anak anda. Jika mereka berbakat melukis, gantunglah lukisan mereka di bilik tidur atau ruang tamu.

Semoga bermanfaat dan menjadi berkat buat kita semua dan juga menjadi keluarga yg bahagia dan dirahmati Tuhan.

Monday, June 18, 2007

..Ari Apai..


Selamat Menyambut Hari Bapak,Hari Abah,Hari Walid,Hari Baba....kalau dalam bahasa Iban...Ari Apai..

Yesterday anak-anak awal pagi dah masuk bilik Abah dan terus cium abah dan peluk abah kuat-kuat....masing mengucapkan ....saaaaaayaaaang abah.

Tak reti nak mengambarkan perasaan masa tu.....sungguh indah !

Monday, June 11, 2007

ROLAND GAROOS...Nadal lagi.....


For the past one week...asyik tidor lewat tengok Roland Garoos Tenis....so malam tadi last...agaknya mami happy kot sebab dah tak ada bunyi gannguan suara tv dalam bilik...atau more time for her...

Awal pagi Farith tanya "siapa menang final bah?"...Farith adalah peminat Federer yang kalah di tangan Nadal..
Nadal is probably the best player on clay...susah Federer nak kalahkan dia.Tapi until he wins other majors on other surfaces such as Australian Open (grass),US open (hard ) and Wimbledon(grass)...he will be the best on Clay only.

Federer and Pete Sampras are the best ....

Saya lebih suka tengok grass and hard surface cos it caters for SERVE AND VOLLEY GAMERS ...For clay...it's slow and caters for BASELINER and good for players yang kuat Spin macam Nadal.....

Friday, June 08, 2007

poligami


Hari ini seorang pesakit Mr B datang ke klinik just about clinic nak close....

Mr B: Doc, i tak sakit tapi nak minta tolong...

Me: Apa yang boleh saya bantu?

Mr B: Saya baru balik dari mahkamah syariah....

Me: so....

Mr B;...Sebenarnya saya memohon kebenaran poligami......dan saya memberi alasan kerana hendak anak......

Me: kan u dah ada 2 isteri ....

Mr B: Ya lah dan Hakim Mahkamah mau bukti yang saya tak mandul....dan mahkamah hendak kan surat dari doktor kerajaan....

Me: memanglah macam tu....mesti dari doktor kerajaan....

Mr B: u ada kenal doktor kerajaan tak? Mintak tolong u bagi tau kat doktor tu ...just buat surat yang menyatakan saya tak mandul....

Me: Tak bolih camtu....doktor ada etika nya sendiri dan saya tak boleh memaksa atau mengarah doktor tu utk menipu mahkamah.
Nanti kena belasah hakim...nahas dan malu nanti....

Mr B: Tolong lah dok.....kita orang dah suka sama suka dah....

Me: tak boleh...doktor tu akan membuat pemereksaan rapi dan u terpaksa memberi air mani u utk di hantar ke makmal dan di buat pemeriksaan...

MrB: Itu lah masalahnya....malas nak buat ujian dan nak ambil air mani tu...

Me: u tak ada pilihan...u jumpa doktor kat klinik kesihatan kerajaan...dan u terpaksa melalui ujian tersebut baru lah doktor dapat mengeluarkan surat.....doktor tak akan buat surat tanpa ujian....

Mr B: tak boleh ker....just buat surat kata i tak mandul..?

Me: kalau hakim tanya apa bukti yang u tak mandul...macam nak dia nak support statements dia?

Mr B;...hai...kenape lah susah sangat ni

Me: i' m sorry...ini saya tak dapat bantu....

Mr B; terima kasih dok...


Mahkamah syariah agak strict ,bila ada orang nak mohon utk poligami....
Tapi i know orang-orang ni tak akan putus asa.......dia orang boleh pergi ke Tebedu dan Indon yang hanya satu jam driving dari Kota Samarahan utk kahwin dan balik nanti just lapur ke Jabatan Agama dan bayar denda rm3000(maksimum) kawin poligami tanpa kebenaran dan another Rm 3000 (maksimum) utk utk kahwin luar Mukim.Kat Kalimantan kos perkahwinan kurang daripada rm1000.

So....orang lelaki akan membuat apa saja sampai hajatnya tercapai....



Wednesday, June 06, 2007

..cocok enggak ?

(sayang sarawak..sungainya sempit...)

Kita selalu dengar banyak masalah bila mengambil pembantu rumah asing....

Banyak cerita yang tak baik kita dengar..dan selalu di hebohkan dan yang baik-baik kurang di ceritakan di media dan sebagainya.......

Sekarang bukannya murah nak mengambil pembantu rumah...

Pembantu Rumah dari Indonesia ,kosnya at least 3500 tak termasuk levi dan medical checkup..
Pembantu Rumah dari Fillipina,kosnya 5000 tak termasuk kos-kos yang lain lagi....
dan belum tentu kita mendapat pembantu yang baik...

..Pada hari minggu yang lepas..pembantu rumah kami balik Indon....kesian kat Mami kerana terpaksa buat sorang kerja kat rumah .....kita cuba bantu sedaya upaya dengan tidak "mengharu-harakan " rumah....dan bolehlah tolong sikit-sikit kat dapur.....

Susah juga bila tak ada pembantu rumah.......


Seorang sahabat sedang mencari pembantu rumah dan setelah
diselidik di agensi... senarai akhir... adala 3 orang wanita
indonesia yang
tersenarai.. .
Banyak la soalan yang ditanya..kesemuanya sama antara ketiga-tiga
calon tu... sapa nama... umur... status... pengalaman kerja...

calon 1..
Apa nama?
Erni
Umur berapa?
22 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Ahh..tuan... masih bujang.
Kenapa tak kahwin?
Belum ada yang COCOK.

calon 2
Apa nama?
Esah
Umur berapa?
24 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Sudah tuan...sudah ada yang COCOK.

calon3
Apa nama?
Piah
Umur berapa?
23 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Ahh..tuan... sudah bercerai.
Aii..muda-muda lagi dah bercerai?
Kurang COCOK tuan...