Posts

Showing posts from October, 2008

..tamak..

Image
"semua dia hendak ambik"...ini adalah kata-kata rakyat biasa,golongan Marhaen apabila melihat ketua mereka dan pemimpin mereka menyapu semua kontrak-kontrak,menyapu habis hasil bumi,hutan,tanah dan sebagainya...mereka hanya dapat melihat dan menyumpah di dalam hati mereka...

Ada yang berkata...mereka boleh mengubah keadaan melalui proses pilihanraya tapi mereka telah ditanam perasaan "fear" utk berubah...
Orang-orang ini terlalu naif...mudah di pujuk dan akan termakan janji-janji manis para politikus..mereka dijanjikan akan diberi kemudahan infrastuktur,tanah NCR mereka akan di beri gran tanah, mereka akan dapat bonus beribu-ribu dari ladang kelapa sawit di atas tanah NCR.

Tapi org yang di zalimi..Doa mereka mustajab..

Orang yang tamak,untungnya sekejap je...AKHIR NANTI....rugi..(kan itu hak rakyat ,hak org org lain)

Ada yang argue..dia org akan meng"legalised"kan nya...betul!!! memang di dunia mereka dapat buat undang-undang utk menglegalisedkan nya..tapi di…

.Ramahtamah Aidilfitri bersama Saudara Kita

Image
Saudara kita dari kaum Bidayuh memperdengarkan Bacaan Al Quran





Gerai-gerai makanan ....



Ini merupakan salah satu hidangan oleh Saudara Kita kaum Bidayuh..Nasi pulut di simpan dalam bunga Periuk Kera...


Ramah Tamah AidilFitri Hikmah dijalankan semalam di Perkampungan Saudara Kita di Tebedu.
Ramahtamah telah di rasmikan oleh Tan Sri Dtk Amar Hj Aziz Hussin.

Meriah dan seronok dapat bergaul dgn mereka ini.

InsyaAllah kita akan memperbanyakkan program,majlis ilmu.

Seorg telah menyatakan mereka perlu Daie Wanita utk memudahkan dakwah dikalangan kaum ibu disini.

..panjang umur

Poligami panjang umur
Tenaga batin lelaki antara faktor kajian di 140 negara

LONDON: Satu kajian terbaru mendakwa amalan beristeri ramai atau poligami boleh memanjangkan usia lelaki yang mengamalkannya.

Penyelidik Universiti Sheffield, Virpi Lummaa. berkata kajian terbabit melihat perbezaan sosio ekonomi membabitkan lelaki berusia lebih 60 tahun dari 140 negara.
Apa didapati, lelaki yang mengamalkan poligami terbukti mempunyai usia purata 12 peratus lebih panjang, berbanding lelaki di 49 negara yang kebanyakannya hanya berkahwin sekali.

"Hasil kajian itu berkemungkinan menjawab teka-teki biologi manusia. Bagaimanakah manusia mampu panjang umur dan persoalan itu ternyata wajar apabila melihat wanita yang boleh hidup melewati tempoh selepas menopaus.

"Ini dikenali sebagai 'kesan nenek' yang mana bagi setiap 10 tahun seorang wanita mampu hidup melewati menopaus, dia mendapat dua cucu baru.
"Keadaan sebaliknya bagi lelaki kerana tenaga batin mereka masih berfungsi mel…

..11 th Husband..

Image
senyum...jgn control ayu atau control macho




The 11th Husband....

A young man married a beautiful woman who had previously divorced 10 husbands. On their wedding night, she told her new husband to "Please be gentle; I'm still a virgin".

"What?" said the puzzled groom. "How can that be if you've been married ten times.?"

"Well, husband#1 was a Sales Representative; he kept telling me how great it was going to be.

"Husband # 2 was in Software Services; he was never really sure how it was suppose to function; but he said he'd look into it and get back with me.

"Husband # 3 was from Field Services; he said that everything checked out diagnostically but he just couldn't get the system up.

"Husband # 4 was in Telemarketing; even though he knew he had the order, he didn't know when he would be able to deliver.

"Husband # 5 was an Engineer, he understood the basic process but he wanted three yea…

...keheningan Sungai Sarawak..waktu senja

Image
senja di Sungai Sarawak....

..kamu sembahyang lima waktu..tetapi..

kita kongsi bersama ..email dari seorang kawan..



Kamu sembahyang lima waktu tetapi......
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja dan pada masa lainnya kamu lupa padaNya.Jika sembahyangmu 10 minit , cuma 10 minit itu saja ingatanmu padaNya.Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu tidak bersyukur padanya..... .kamu pada dahulunya amat susah.Allah yang memberi rezeki kepadamu , dengan rezeki itu kamu dapat menampung keluargamu , membeli rumah , kereta dan sebagainya.. .....tetapi hatimu masih belum puas , kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba kekurangan.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman teman mu , menyakiti hati mereka , menghina keturunan dan bangsa mereka seolah olah keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri tidak tahu tempatmu lagi di mahsyar nanti.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih sombon…

..on young ,educated,well informed sarawakian..

I send this sms to my friends..to get their views on…

“PM said in NST ;’ A new generation of young,well educated and better informed Malaysian has emerged.People are not stupid,so BN must learn to explain its policies better.The most important is recognizing this development”

..BN in Sarawak should look into this seriously…look at Samarahan,Asajaya,Sadong Jaya,Sebuyau…..most of the youngs and graduates are neglected in Politic Organisations at the Rantings and Cawangans Level. What say you?

Feedbacks:

Ahmad: When you talk about asajaya,sebuyau,simunjan,u must be talking about PBB….Yes, I agreed the lack of talents at the cawangan level.
At the kampong..most malay graduates are teachers.Most of them not working in their kampong and they cannot involved in politics.
When you tak ada orang yang talented di cawangan…bagaimana nak explain polisi kerajaan dgn baik…

En K:..amend the GO clauses that blocked the A group from being active in politics.

En M:..3 eras of/past pattern of autocratic suppres…

..Tahniah Dtk Shahrukh Khan

Image
Datuk Shahrukh Khan...




Melaka anugerah Datuk kepada Shah Rukh Khan
10/10/2008 5:17pm

MELAKA 10 Okt. - Pelakon terkenal Bollywood, Shah Rukh Khan merupakan antara penerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70, esok.

Dengan penganugerahan darjah DMSM itu, Shah Rukh Khan akan bergelar Datuk.- Utusan.


Agaknya apa sumbangan Dtk Shahrukh Khan kepada rakyat Melaka khasnya dan rakyat Malaysia amnya?

Mungkin tarian dalam cerita Kuch kuch hata he dan Mohabattein telah menghibur hati org Melaka tu kot?..ha ha

D E S I R E......arrghhh !

Image
Ini desire nak Cantik..pergi jumpa Plastic Surgeon mcm tu...



Go into one desire -- what is the mechanism of it?

First there is a…….great excitement,…….. great thrill,…………… adventure…………… you feel a great kick.
Somehting is going to happen, you are on the verge of it…………… And then you have the car, you have the yacht, you have the house, you have the woman, and suddenly all is meaningless again.


What happens? Your mind has dematerialised it.

The car is standing in the drive, but there is no excitement anymore.

The excitement was only in getting it.

You became so drunk with the desire that you forgot your inner nothingness

. Now the desire is fulfilled, …..the car in the drive,…………. the woman in your bed, the money in your bank account …………… excitement disappears.

Again the emptiness is there, ready to eat you up.


Again you have to create another desire to escape this yawning abyss…..



That's how one moves from one desire to another desire.

That's how one remains a beggar.

"disinun dah berhenti."di situk"..bila?

Image
Tidak pertahan kerusi Presiden Umno

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada perhimpunan agung parti Mac depan, sekali gus membuka laluan kepada Datuk Seri Najib Razak untuk menggantikannya sebagai Perdana Menteri jika menang dalam pemilihan itu.

Keputusan yang menyaksikan proses peralihan kuasa setahun lebih awal itu diumumkan Abdullah selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, petang semalam.




Yang di"Sinun"...dah letak jawatan..kita respek dgn yang disinun..kerana meletak jawatan..bukan senang nak melepas jawatan tertinggi di negara...

Terima kasih PakLah...semuga Paklah sihat dan setiasa dalam rahmatNya

TAPI....yang "di situk" bila lagi nak meletak jawatan atau nak berhenti..nampak gayanya bertahta hingga akhir hayat....memang sedap duduk di atas..kan?

Hikmah dan Kebaikan

An old story is told of seorang Sultan di Nusantara who had a close friend with whom he grew up.
The friend had a habit of looking at every situation that ever occurred in his life (positive or negative) and remarking, " Ini tentu ada kebaikan dan Hikmah nya”
One day the Sultan and his friend were out on a hunting expedition.
The friend would load and prepare the guns for the Sultan.
The friend had apparently done something wrong in preparing one of the guns, for after taking the gun from his friend, the Sultan fired it and his thumb was blown off.
Examining the situation the friend remarked as usual, "Ini tentu ada Kebaikan dan Hikmah nya"
To which the Sultan replied, "TIDAK…,Ini bukan kebaikan atau Hikmah!" and proceeded to send his friend to jail.
About a year later, the Sultan went hunting and he was captured by the cannibals…and took him to their village. They tied his hands, stacked some wood, set up a stake and bound him to the stake.,
As they came near …

..Warning dari KM SARAWAK di bulan Syawal.....

KUCHING: Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud said he is open to discussion on a supposed eviction of some 10,000 villagers from 13 Kedayan-Malay villages in Bekenu.

He said although he had yet to hear from the affected villagers, he felt that the best way to resolve the matter was to come and see him and not try any rough stuff with him.

“Because once you start playing rough, you cut all communication with me. In the end, you still have to communicate with me because I’m the government … whether or not the claim is good (only) then I can consider,” he told reporters at the second day of his Hari Raya Aidilfitri open house at Stadium Perpaduan here yesterday.

He stressed that there was no way of talking things through if one were to go about the situation in a rough manner.

“The government can work out something. If you want to make an appeal, make an appeal. That’s the best way. Tell the story properly,” he added.

On Saturday, a group of people from the 13 villagers protested a move…

..suatu hari di hari raya...di pusara bonda....

Image
di pusara Bonda....


Walaupun Bonda dah bertahun kembali kpd Kekasihnya...namun kehilangan dan ketiadaan bonda masih terasa...

Kedengaran kata-kata dikalangan adik-adik..
"mun mak ada...dia lah yg paling sibuk di dapur"

"mun mak ada....bla bla bla"

I know my brothers n Sisters rindukan emak...cuma nak pesan kpd adik-adik semua..jangan lupa doakan roh emak kita mendapat Rahmat Allah dan ditempatkan dikalangan para syuhada ...

Adik-adik semua tahu bahawa..emak kita sangat-sangat berharap kpd doa-doa anak-anaknya....

I miss my mum..."Ya Allah ..Ampunkan dosa ku..ampunkan dosa kedua ibubapa ku..kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani aku semasa aku kecil."

suatu hari di Hari Raya

Image

..raya yg gelap

Image
pelita antik...



Blackout telah melanda Sebuyau semalam (malam Raya) dan pada hari Raya menyebabkan seluruh warga Sebuyau menjadi kecoh dan kelam kabut….

Terpaksalah memasak juadah utk hari raya,menggunakan pelita minyak tanah dan lilin ,….nostalgik..teringat masa kecik-kecik dulu dimana kita tak ada bekalan lektrik…

Tapi yang sedihnya..suasana kurang meriah…tak kedengaran takbir raya dari masjid dan takbir raya dalam tv pun tak kedengaran.

Pagi tadi semasa solat Hari Raya…kita yang datang lambat dan duduk di beranda masjid..tak dapat mendengar khutbah raya….dan kedengaran ramai jemaah masih marahkan SESCO Bhd (pembekal lektrik di Sarawak)..

Tapi semua itu dugaan menjelang Hari Raya….sabbbbar..