Friday, October 31, 2008

..tamak..



"semua dia hendak ambik"...ini adalah kata-kata rakyat biasa,golongan Marhaen apabila melihat ketua mereka dan pemimpin mereka menyapu semua kontrak-kontrak,menyapu habis hasil bumi,hutan,tanah dan sebagainya...mereka hanya dapat melihat dan menyumpah di dalam hati mereka...

Ada yang berkata...mereka boleh mengubah keadaan melalui proses pilihanraya tapi mereka telah ditanam perasaan "fear" utk berubah...
Orang-orang ini terlalu naif...mudah di pujuk dan akan termakan janji-janji manis para politikus..mereka dijanjikan akan diberi kemudahan infrastuktur,tanah NCR mereka akan di beri gran tanah, mereka akan dapat bonus beribu-ribu dari ladang kelapa sawit di atas tanah NCR.

Tapi org yang di zalimi..Doa mereka mustajab..

Orang yang tamak,untungnya sekejap je...AKHIR NANTI....rugi..(kan itu hak rakyat ,hak org org lain)

Ada yang argue..dia org akan meng"legalised"kan nya...betul!!! memang di dunia mereka dapat buat undang-undang utk menglegalisedkan nya..tapi di depanNya nanti..bagaimana nak jawab?

Wednesday, October 29, 2008

.Ramahtamah Aidilfitri bersama Saudara Kita


Saudara kita dari kaum Bidayuh memperdengarkan Bacaan Al Quran





Gerai-gerai makanan ....



Ini merupakan salah satu hidangan oleh Saudara Kita kaum Bidayuh..Nasi pulut di simpan dalam bunga Periuk Kera...


Ramah Tamah AidilFitri Hikmah dijalankan semalam di Perkampungan Saudara Kita di Tebedu.
Ramahtamah telah di rasmikan oleh Tan Sri Dtk Amar Hj Aziz Hussin.

Meriah dan seronok dapat bergaul dgn mereka ini.

InsyaAllah kita akan memperbanyakkan program,majlis ilmu.

Seorg telah menyatakan mereka perlu Daie Wanita utk memudahkan dakwah dikalangan kaum ibu disini.

Monday, October 27, 2008

..panjang umur

Poligami panjang umur
Tenaga batin lelaki antara faktor kajian di 140 negara

LONDON: Satu kajian terbaru mendakwa amalan beristeri ramai atau poligami boleh memanjangkan usia lelaki yang mengamalkannya.

Penyelidik Universiti Sheffield, Virpi Lummaa. berkata kajian terbabit melihat perbezaan sosio ekonomi membabitkan lelaki berusia lebih 60 tahun dari 140 negara.
Apa didapati, lelaki yang mengamalkan poligami terbukti mempunyai usia purata 12 peratus lebih panjang, berbanding lelaki di 49 negara yang kebanyakannya hanya berkahwin sekali.

"Hasil kajian itu berkemungkinan menjawab teka-teki biologi manusia. Bagaimanakah manusia mampu panjang umur dan persoalan itu ternyata wajar apabila melihat wanita yang boleh hidup melewati tempoh selepas menopaus.

"Ini dikenali sebagai 'kesan nenek' yang mana bagi setiap 10 tahun seorang wanita mampu hidup melewati menopaus, dia mendapat dua cucu baru.
"Keadaan sebaliknya bagi lelaki kerana tenaga batin mereka masih berfungsi melangkaui usia 60-an, 70-an dan 80-an. Ramai penyelidik beranggapan, faktor tenaga batin itu menjadi kunci usia panjang mereka," kata Lumaa. - Agensi
( Berita Harian 24 October 2008)

So my friends..you should know what to do kalau nak panjang umur..

1.poligami...ini susah sikit..nak dapatkan kebenaran satu hal..nak adil lagi..nak bahagi masa lagi...masalah anak-anak lagi...lupakan saja lah..

2.Kuatkan tenaga batin..ini related dgn kandungan testerone..kalau selalu makan Tongkat ali..level testerone naik dan pjg umur.

Thursday, October 23, 2008

..11 th Husband..


senyum...jgn control ayu atau control macho




The 11th Husband....

A young man married a beautiful woman who had previously divorced 10 husbands. On their wedding night, she told her new husband to "Please be gentle; I'm still a virgin".

"What?" said the puzzled groom. "How can that be if you've been married ten times.?"

"Well, husband#1 was a Sales Representative; he kept telling me how great it was going to be.

"Husband # 2 was in Software Services; he was never really sure how it was suppose to function; but he said he'd look into it and get back with me.

"Husband # 3 was from Field Services; he said that everything checked out diagnostically but he just couldn't get the system up.

"Husband # 4 was in Telemarketing; even though he knew he had the order, he didn't know when he would be able to deliver.

"Husband # 5 was an Engineer, he understood the basic process but he wanted three years to research, implement, and design a new state of the-art method.

"Husband #6 was from Administration; he thought he knew how but he wasn't sure whether it was his job or not.

"Husband # 7 was in Marketing; although he had a product, he was never sure how to position it.

"Husband # 8 was a Psychiatrist; all he did was talk about it.

"Husband # 9 was a Gynecologist; all he did was look at it.

"Husband # 10 was a Stamp Collector; all he ever did was........ God I miss him.

" But now that I've married you, I'm so excited".

"Wonderful", said the husband, "but why?

"Your're with the "GOVERNMENT"..
This time I KNOW I'M gonna get
SCREWED."

Friday, October 17, 2008

..kamu sembahyang lima waktu..tetapi..

kita kongsi bersama ..email dari seorang kawan..



Kamu sembahyang lima waktu tetapi......
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja dan pada masa lainnya kamu lupa padaNya.Jika sembahyangmu 10 minit , cuma 10 minit itu saja ingatanmu padaNya.Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu tidak bersyukur padanya..... .kamu pada dahulunya amat susah.Allah yang memberi rezeki kepadamu , dengan rezeki itu kamu dapat menampung keluargamu , membeli rumah , kereta dan sebagainya.. .....tetapi hatimu masih belum puas , kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba kekurangan.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman teman mu , menyakiti hati mereka , menghina keturunan dan bangsa mereka seolah olah keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri tidak tahu tempatmu lagi di mahsyar nanti.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih sombong dengan ilmu kamu, dengan amal kamu , dengan ibadah kamu , dengan pandainya kamu berdebat dengan mereka yang tidak sehaluan dengan kamu sedangkan kamu belum tahu adakah Allah sendiri redzo dengan apa yang ada di sisi kamu itu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menggunakan ilmu hitam untuk menjatuhkan musuhmu ,menggunakan wang ringgit atau pun pangkat mu untuk menjatuhkan manusia yang kamu tidak suka.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu amat bakhil untuk mengeluarkan wangmu untuk zakat dan sedekah kepada fakir miskin kerana takut wangmu akan habis.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu masih menyimpan sifat dengki khianat kepada temanmu yang berjaya dinaikkan pangkat dan gaji kerana mereka berusaha bersungguh sungguh dan kamu hanya bekerja seperti hidup segan , mati tak mahu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu mengabaikan anak isterimu yang kelaparan di rumah kerana kamu rasa kamu raja di dalam rumahtangga dan boleh berbuat sesuka hati kamu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
kamu merungut dan mencaci maki bila kamu ditimpa musibah walaupun kamu tahu sesuatu musibah itu datang daripada Allah.
Kepada siapakah kamu rasa kamu mencaci itu? Tidakkah kamu fikirkan?

Kamu sembahyang lima waktu tetapi....
Kamu menuntut ilmu semata mata untuk berdebat dengan manusia lain ataupun menduga keilmuan mereka yang tidak berilmu dan tidak sehaluan dengan kamu sedangkan tujuan kita menuntut ilmu adalah supaya kita dapat berbuat amal ibadah dengan khusyuk dan tidak melakukan syirik kepada Allah.

Allah berfirman di dalam Al Quran yang bermaksud "Sesungguhnya sembahyang itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar".

Jika kita sembahyang 5 waktu tetapi masih melakukan perkara di atas , tidakkah kita berfikir mungkin amal mu itu tidak diterima?

Dan juga jangan lupa Allah berfirman yang bermaksud "Neraka Wail bagi mereka yang sembahyang, yang mereka itu lalai di dalam sembahyang".

Ini menunjukan betapa beratnya fardu sembahyang kecuali kepada mereka yang beriman dan ikhlas dengan amal ibadahnya.

Monday, October 13, 2008

..on young ,educated,well informed sarawakian..

I send this sms to my friends..to get their views on…

“PM said in NST ;’ A new generation of young,well educated and better informed Malaysian has emerged.People are not stupid,so BN must learn to explain its policies better.The most important is recognizing this development”

..BN in Sarawak should look into this seriously…look at Samarahan,Asajaya,Sadong Jaya,Sebuyau…..most of the youngs and graduates are neglected in Politic Organisations at the Rantings and Cawangans Level. What say you?

Feedbacks:

Ahmad: When you talk about asajaya,sebuyau,simunjan,u must be talking about PBB….Yes, I agreed the lack of talents at the cawangan level.
At the kampong..most malay graduates are teachers.Most of them not working in their kampong and they cannot involved in politics.
When you tak ada orang yang talented di cawangan…bagaimana nak explain polisi kerajaan dgn baik…

En K:..amend the GO clauses that blocked the A group from being active in politics.

En M:..3 eras of/past pattern of autocratic suppression of Brooke Dynasty
Dictatorial Dehumanizatian of Japanese Millitary Rule
Colonial Humialiation of white rule have contributed greatly to produce a leadership vacuum among Sarawak Malay.
Kita sememangnya ramai graduan..kita tak mau melihat young Sarawak malay intellectuals only equipped for a team work and assume a second fiddle role and which they excel.
In Hollywood language,they would make a best nominess for oscar as supporting stars…

Mr Kh:..I agree,Akta kolej dan Uni is another factor to think about.How can u expect graduant to be verse in politic…kalau semuanya taboos and violations.

Mr H;..Participation by these intellectual is important so that they have the sense of belonging.Give them trust and let them work with the seniors cos young blood have lot of ideas..

Mr Ali:..Graduate themselve have to come forward.Dont wait to be picked up.
Mr J;..itu Cuma desakan rakyat..kalau ikut parti kita..pasti tidak setuju dgn dgn cadangan tersebut..

Mr Har:..at this stage,no room for young and intelligence people at BN except their relative.Malaysian politic is politic of cronisme.Takut kuasa dan kekayan jatuh ke tangan org lain.

Mr K: Jgn sekali graduate rasa mereka special class dan mesti ada special lane utk naik ke atas.

Dtk M:.Di Sarawak..politic kita adalah atas dasar “selected fews” and “by invitation”.

Mr Jam: Here ,politic belong to certain group of people.U follow them and you must ready to be their servant.
They don’t want to share your knowledges and experiences

Mr Sau :The older generation should give way and not to dominate.Younger generation must not be labeled as anti government if they venture into politics.

Mr Osm: I agree 100% WHAT pm said..and agreed on what you hv mentioned about the young educated malay.To me..get them together,form a good team and create the opportunity for them…

Mr S;..tengok senarai Ahli Majlis Daerah..kebanyakan kounselornya ada mereka yang bersekolah darjah 6 dan Form 3….Bagaimana mereka ini nak faham dasar-dasar kerajaan.


Ini adalah sebahagian daripada respon dari kawan-kawan..mana2 yang terlalu sensitive tak di letakkan disini…
Politic di Sarawak..berbeza senarionya kalau compare dgn Malaya....org melayu sarawak sangat setia dgn pemimpin mereka...marah macam mana sekali pun...tak sampai di hati....tapi generasi baru dah mula menunjukkan perubahan esp di bandar-bandar spt Kuching ,Sibu,Bintulu dan Miri.
Generasi Baru dah menjadi lebih Vokal dan Daring ,tak takut nak berubah arah.....dan bersemangat.
Fenomena ini sudah berlaku juga dikalanga intellectual Iban,Bidayuh dan Org Ulu...mereka ini lebih bersatu kalau nak compare dgn intellectual Melayu di Sarawak...

Friday, October 10, 2008

..Tahniah Dtk Shahrukh Khan



Datuk Shahrukh Khan...




Melaka anugerah Datuk kepada Shah Rukh Khan
10/10/2008 5:17pm

MELAKA 10 Okt. - Pelakon terkenal Bollywood, Shah Rukh Khan merupakan antara penerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70, esok.

Dengan penganugerahan darjah DMSM itu, Shah Rukh Khan akan bergelar Datuk.- Utusan.


Agaknya apa sumbangan Dtk Shahrukh Khan kepada rakyat Melaka khasnya dan rakyat Malaysia amnya?

Mungkin tarian dalam cerita Kuch kuch hata he dan Mohabattein telah menghibur hati org Melaka tu kot?..ha ha

D E S I R E......arrghhh !


Ini desire nak Cantik..pergi jumpa Plastic Surgeon mcm tu...



Go into one desire -- what is the mechanism of it?

First there is a…….great excitement,…….. great thrill,…………… adventure…………… you feel a great kick.
Somehting is going to happen, you are on the verge of it…………… And then you have the car, you have the yacht, you have the house, you have the woman, and suddenly all is meaningless again.


What happens? Your mind has dematerialised it.

The car is standing in the drive, but there is no excitement anymore.

The excitement was only in getting it.

You became so drunk with the desire that you forgot your inner nothingness

. Now the desire is fulfilled, …..the car in the drive,…………. the woman in your bed, the money in your bank account …………… excitement disappears.

Again the emptiness is there, ready to eat you up.


Again you have to create another desire to escape this yawning abyss…..



That's how one moves from one desire to another desire.

That's how one remains a beggar.

Your whole life proves it again and again -- every desire frustrates.

And when the goal is achieved, you will need another desire

The day you understand that desire as such is going to fail comes the turning point in your life.


....Bros and Sisters.....The other journey is inwards. move inwards, come back home.
Sentiasa bersyukur dgn nikmat yang di kurniakan kepada kita....

Ikut Hati....mati

Ikut Rasa...binasa.

Thursday, October 09, 2008

"disinun dah berhenti."di situk"..bila?

Tidak pertahan kerusi Presiden Umno

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada perhimpunan agung parti Mac depan, sekali gus membuka laluan kepada Datuk Seri Najib Razak untuk menggantikannya sebagai Perdana Menteri jika menang dalam pemilihan itu.

Keputusan yang menyaksikan proses peralihan kuasa setahun lebih awal itu diumumkan Abdullah selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, petang semalam.




Yang di"Sinun"...dah letak jawatan..kita respek dgn yang disinun..kerana meletak jawatan..bukan senang nak melepas jawatan tertinggi di negara...

Terima kasih PakLah...semuga Paklah sihat dan setiasa dalam rahmatNya

TAPI....yang "di situk" bila lagi nak meletak jawatan atau nak berhenti..nampak gayanya bertahta hingga akhir hayat....memang sedap duduk di atas..kan?

Wednesday, October 08, 2008

Hikmah dan Kebaikan

An old story is told of seorang Sultan di Nusantara who had a close friend with whom he grew up.
The friend had a habit of looking at every situation that ever occurred in his life (positive or negative) and remarking, " Ini tentu ada kebaikan dan Hikmah nya”
One day the Sultan and his friend were out on a hunting expedition.
The friend would load and prepare the guns for the Sultan.
The friend had apparently done something wrong in preparing one of the guns, for after taking the gun from his friend, the Sultan fired it and his thumb was blown off.
Examining the situation the friend remarked as usual, "Ini tentu ada Kebaikan dan Hikmah nya"
To which the Sultan replied, "TIDAK…,Ini bukan kebaikan atau Hikmah!" and proceeded to send his friend to jail.
About a year later, the Sultan went hunting and he was captured by the cannibals…and took him to their village. They tied his hands, stacked some wood, set up a stake and bound him to the stake.,
As they came near to set fire to the wood, they noticed that the Sultan was missing a thumb.
Being superstitious, they never ate anyone that was less than whole. So untying the Sultan, they sent him on his way.
As he returned home, he was reminded of the event that had taken his thumb and felt remorse for his treatment of his friend.
He went immediately to the jail to speak with his friend. "You were right," he said, "it was good that my thumb was blown off."
And he proceeded to tell the friend all that had just happened. "And, so I am very sorry for sending you to jail for so long. It was bad for me to do this."
"No," his friend replied, "Ini tentu ada kebaikan dan Hikmahnya!"
"What do you mean,'Ini ada kebaikan dan hikmah'? How could it be “kebaikan and Hikmah” that I sent my friend to jail for a year?"
"If I had NOT been in jail, I would have been with you."

Yess..Bro n Sisters…try this approach in life…IT CHANGES YOUR ENTIRE PERSPECTIVE ON THINGS

Setiap perkara yang kita lalui dan tempuhi…mempunyai hikmah dan kebaikan…..Allah akan menduga kita dengan kesenangan dan kesusahan ..kekayaan..kemiskinan..musibah..dan sebagainya…look at it positively..

Saturday, October 04, 2008

..Warning dari KM SARAWAK di bulan Syawal.....

KUCHING: Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud said he is open to discussion on a supposed eviction of some 10,000 villagers from 13 Kedayan-Malay villages in Bekenu.

He said although he had yet to hear from the affected villagers, he felt that the best way to resolve the matter was to come and see him and not try any rough stuff with him.

“Because once you start playing rough, you cut all communication with me. In the end, you still have to communicate with me because I’m the government … whether or not the claim is good (only) then I can consider,” he told reporters at the second day of his Hari Raya Aidilfitri open house at Stadium Perpaduan here yesterday.

He stressed that there was no way of talking things through if one were to go about the situation in a rough manner.

“The government can work out something. If you want to make an appeal, make an appeal. That’s the best way. Tell the story properly,” he added.

On Saturday, a group of people from the 13 villagers protested a move to evict them from their century-old settlement by a private developer.

They allegedly received a notice on Sept 15 from the company’s lawyers to leave within 14 days.

The affected villagers, as claimed by a group that protested peacefully at Kampung Beraya junction yesterday, are from the villages of Batu Satu, Butir, Kejapil, Keluru Tengah, Keluru Jaya, Subak, Sepurau, Selanyau, Opak, Tusan, Uban, Terahad and Beraya.

The villagers claimed that the area concerned was an old burial ground of their Kedayan Muslim ancestors and that the affected cemeteries are Kubur Islam Kejapil, Kubur Butir, Kubur Sungai Jalil, Uban and Kubur Sungai Payau.

The Kedayans settled in the area sometime in 1910.

p/s kalau ketua menteri dah bercakap macam tu..kpd siapa lagi rakyat di Bekenu nak mengadu....kepada MP dan ADUN mereka,..mereka ini yb-yb yang tak berani bersuara...

Kan Taib dah bagi tau.."i m the goverment"

Issu di sini ,macam mana kelulusan di beri kpd syarikat itu...tanpa penyelidikan yang rapi....

Mana perginya perjuangan membela agama,bangsa...?

Kesian kat org Melayu/kedayan Bekenu!!

Friday, October 03, 2008

..suatu hari di hari raya...di pusara bonda....



di pusara Bonda....


Walaupun Bonda dah bertahun kembali kpd Kekasihnya...namun kehilangan dan ketiadaan bonda masih terasa...

Kedengaran kata-kata dikalangan adik-adik..
"mun mak ada...dia lah yg paling sibuk di dapur"

"mun mak ada....bla bla bla"

I know my brothers n Sisters rindukan emak...cuma nak pesan kpd adik-adik semua..jangan lupa doakan roh emak kita mendapat Rahmat Allah dan ditempatkan dikalangan para syuhada ...

Adik-adik semua tahu bahawa..emak kita sangat-sangat berharap kpd doa-doa anak-anaknya....

I miss my mum..."Ya Allah ..Ampunkan dosa ku..ampunkan dosa kedua ibubapa ku..kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani aku semasa aku kecil."

Wednesday, October 01, 2008

..raya yg gelap


pelita antik...



Blackout telah melanda Sebuyau semalam (malam Raya) dan pada hari Raya menyebabkan seluruh warga Sebuyau menjadi kecoh dan kelam kabut….

Terpaksalah memasak juadah utk hari raya,menggunakan pelita minyak tanah dan lilin ,….nostalgik..teringat masa kecik-kecik dulu dimana kita tak ada bekalan lektrik…

Tapi yang sedihnya..suasana kurang meriah…tak kedengaran takbir raya dari masjid dan takbir raya dalam tv pun tak kedengaran.

Pagi tadi semasa solat Hari Raya…kita yang datang lambat dan duduk di beranda masjid..tak dapat mendengar khutbah raya….dan kedengaran ramai jemaah masih marahkan SESCO Bhd (pembekal lektrik di Sarawak)..

Tapi semua itu dugaan menjelang Hari Raya….sabbbbar..