Posts

Showing posts from October, 2007

..first time..takut,ngeri dan ?sakit...

As you lie back your muscles tighten. You put him off for a while searching for an excuse, but he refuses to be swayed as he approaches you.

He asks if you're afraid and you shake your head bravely. He has had more experience, but it's the first time his finger has found the right place.

He probes deeply and you shiver; your body tenses; but he's gentle like he promised he'd be.

He looks deeply within your eyes and tells you to trust him-he's done this many times before.

His cool smile relaxes you and you open wider to give him more room for an easy entrance. You begin to plead and beg him to hurry, but he slowly takes his time, wanting to cause you as little pain as possible. As he presses closer, going deeper, you feel the tissue give way; pain surges throughout your body and you feel the slight trickle of blood as he continues. He looks at you concerned and asks you if it's too painful. Your eyes are filled with tears but you shake your head and nod for him to g…

renungan....

Dapat rencana ini email dari seorang kawan....kita kongsi bersama utk renungan
dan iktibar.....

A Sermon from the Dying to the LivingThere once lived in Basrah a prolific and profoundly spiritual worshipper whose fear of the Hereafter caused him to become physically weak, and whose constant crying made him skinny and sick. When he was on his deathbed, his family gathered around hiim, and they all began to cry."Help me sit up." He said He addressed his father first: "O my father, what is making you cry?""My son," began his father, "I remembered that I will lose you, and that I will be alone after you die."The worshipper then turned his gaze towards his mother and said, "O my Mother, what is making you cry?""I am crying because I will soon have to taste the bitterness of losing you," she said.He then turned to his sister and asked, "what is making you cry?""…

Check IQ...

Lepas puasa sebulan ni...baik kita check kita punya IQ..samada still intact lagi tak....atau dah polluted.(disebabkan makan terlalu banyak)
Check your IQ ( dirty IQ)

Questions:

1. When I go in I might cause pain. I cause you to spit and ask you not to swallow. I can fill your hole. What am I?

2. A finger goes in me. You fiddle with me when you're bored. The best man always has me first. What am I?

3. I'm spread before I'm eaten. Your tongue gets me off. People sometimes like to lick my nuts. What am I?

4. I go in hard. I come out soft. You blow me hard . What am I?

5. All day long it's in and out. I discharge loads from my shaft. Both men and women go down on me. What am I?

6. I come in many sizes. When I'm not well, I drip. When You blow me you feel good. What am I?

7. If I miss, I hit your bush. It's my job to stuff your box. When I come, it's news. What am I?

8. I offer protection. I get the finger ten times. You use your fingers to get me off. What am I?

9. I ass…

Hari Raya ...lagi

Image
............Tangan di hulur maaf di minta......zahir dan batin..di halalkan semuanya...
Image
Bersama my GrandPa....dah berumur 104 tahun...(heavy smoker)
Image
..........................Mai,Farith dan Farzana dgn Pak Nek mereka...
Image
Bersama ayahanda......

Hari raya..

Image
.Bila kita tak ade ilmu membuat lemang dan pandai teori je....memang lemang tak menjadi....ini lah kisah di petang 30 ramadan ...bila kita nak buat sendiri lemang.
.......akhirnya hanya satu batang lemang saja yang menjadi.......

selamat hari raya

Image
Saya sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1428 hijrah.....semuga kita semua dalam lindunganNya dan sentiasa mendapat RahmatNya...amin,

Taqaballallahu minnaa waminkom...
Semuga Allah mengabulkan doa kami dan kalian ..amin

Semuga kita bertemu semula dgn Ramadhan dan syawal yang akan datang...amin

raye..

Tinggal 2 hari lagi kita berpuasa...masa berlalu dgn begitu pantas sekali.

Mrs Mokk dah mula sibuk dgn kuih dan biskut...dan anak-anak dah menghitung hari nak claim duit hadiah tamat puasa.

Tahun ni ..puasa agak perit sikit.....makan ubat yang boleh menyebabkan gangguan perut dan kadang sangat pedih dan terasa kembung perut....bila buka terpaksa makan,telan zantac dulu...alhamdullilah dapat get thro' jugak...its all dalm mind je.

Teringat zaman belajar dulu....7 tahun di Lembah Pantai...selama 7 tahun tu lah tak balik raya...dulu mana ada Airasia..
Masa hari raya pekena maggie mee sebelum sembahyang raya dan selepas tu baru pergi rumah kawan kat KL dan Pj...baru lah dapat merasa ketupat dan rendang.
Memang ada member yang offer ajak balik kampung dia orang tapi tak nak menyusahkan kawan dan lagi pun duduk kat asrama dan kampus lagi bebas rasanya.

Bila dengar lagu raya...hilang macho..sebak rasanya...esp lagu Dendang Perantau ,dan bila mendengar takbir raya.memang sedih masa tu...tapi t…

Tujuh likor

Selepas berteraweh..sambil duduk di beranda masjid,pekena kuih dan tea o.....aku bertanya dgn beberapa org warga emas mengenai MALAM TUJUH LIKOR.

Pada petang semalam...org kampung telah menghantar dulang makanan utk majlis tahlil tanda tujuh likor dan berbuka puasa bersama di masjid...ini aku rasa adat org melayu kat Sarawak....(menyambut malam tujuh likor)
Belum pernah jumpa atau terdengar ada nas yang mengarahkan kita mengadakan majlis utk tujuh likor .

Bila ditanya dgn org tua-tua...mereka kebanyakan tak berapa sure kenapa perlu mengadakan majlis tersebut...mereka menjawab dah tradisi....

Selalunya rumah-rumah akan di pasang pelita,dan pelita yang dibuat drp buluh..tin -tin kosong dan botol-botol kosong ..(sekarang dah pakai lektric) (ada kwn sorang tu komplen harga minyak tanah dah naik)...
Dia cakap utk menerangkan rumah supaya roh-roh ahli keluarga yang telah lama meninggal dunia akan datang melawat rumah sanak saudara mereka...( aku rasa depa akan sesat, kebanyakan rumah dah direnov…

pose oh pose II

Sambungan gelagat bulan pose....

1. Kat masjid kwsan saya...mula terawih tu 3 -4 saf...bila dah 8 rakaat tinggal 1-2 saf lagi....yang muda-muda selalu nya buat teraweh 8 rakaat...yang tua-tua buat 20 rakaat.

2. Makmum akan memuji Imam yang baca Alfatihah dgn cepat dan ayat quran dgn laju ,supaya sembahyang teraweh habis dgn cepat.Ada yang baca Fatihah satu nafas..memang laju.Kalau solat teraweh start pukul 8....by or before 9 dah siap dah termasuk witir....(23 rakaat)

3.Bila bertadarus...bacaan dah secara 'express rakyat",mesti habiskan satu juz semalam .Dari dulu sampai sekarang macam tu...sekadar membaca tak ada orang yang membimbing dan memberi sedikit pengertian dan terjemahan bacaan alquran...dan kita tak dapat pengertian dari bacaan kita...Ada buat cadangan dgn Ajk masjid...dia orang cakap takut tak sempat habis 30 juz sebulan puasa.

4.Priority ibadah...antara yang fardu dan sunat. Miss sembahyang yang fardu tapi bertekad tak nak miss sembahyang terawih...sebab yang diberi,…

pose or pose...

Tak terasa kita dah sampai di penghujung Ramadan.....banyak gelagat-gelagat lucu di bulan ramadan ni.....

1....ramai yang mengidap penyakit gastrik....pedih perut....dan ...pening kepala.Memanglah kalau kita puasa..perut kita pedih lah....kepala kita pening sikit sebab kurang gula dalam badan.Ramai yang datang ambik MC guna reason ini..depa ni pandai berlakon

2.Yang perempuan pula datang haid ...tak kan lah sebulan kot

3.Ada yang demam sikit siap tanya..."macam mana nak makan ubat ni dok,kena buka lah pose ni"...tapi dia orang ..berbau rokok.(sekarang hidung makin sensitif dgn bau rokok)

4.Ada yang berlakon pose bila sampai rumah...tapi kat luar tak pose. Buat muka letih depan bini dan anak.Bila ditanya kenape...Dia menjawab.."Aku gastrik dok...tapi jgnlah makan depan budak-budak kat rumah..nanti dia org pun ikut tak pose"

5.Masa ni ramai yang buat buka puase dgn anak yatim...masuk surat khabar..para YB dan Menteri ambik gambar sambil sambil hulur duit kat org miskin d…