Posts

Showing posts from March, 2006

Makan lagi....

Image
makan lagi.......kali ini semasa sambutan ulangtahun perkahwinan.....anak-anak request nak buat kat hotel.Dia org nak buat di tempat yang spesial ..by poolside.
Makan seafood laaagi...tapi masak sendiri...steamboat......ada udang,ketam,sotong dan banyak lagi dan daging pun kita hentam....
The Kids really enjoy the foods....buah-buahan..dan ice cream......

makan..makan...makan....

Image
makan seafood sempena harijadi Maizatul....di Topspot Kuching.....
Menu....
Ayid.....nasi goreng ikan masin(sayur tak mau)
Farzana......oyster ommellete
Maizatul.......soft shell crab goreng nestum
Abah.......seacucumber sup,sayur campur..cellery mau banyak..
Mami.....ikan kukus.....
Usu wa.....kerand goreng halia dan Ambal kari(bamboo shell)

Tarik perhatian......

Semalam pergi ke sebuah pejabat kerajaan....terlihat dan terdengar seorang ketua pejabat memarahi org bawahannya dgn nada suara yang tinggi dan angkuh sekali.......
Yang bestnya..org yang kena marah buat deek je dan selamba....i dont think he's listening leterean bossnya.......

Begitulah kalau boss masih muda dlm perkhidmatan dan sifat egoistik dan nak menunjuk autoritinya terlalu tinggi.....

When we desperate to be heard and respect....we shout at people......and what i noticed....the louder we shout,the less they hear.........strangely, the opposite works..

PLIZ ....INGAT NI......PEOPLE PAY ATTENTION TO US WHEN WE LISTEN.

TRY TO IMPRESS PEOPLE?

IMPRESSING PEOPLE.......

Saudara sedar tak.....we usually impress other people when WE ARENT TRYING to......
Itulah sebabnya kenapa semua org tertarik dgn babies(..bukan babies besar) dan org tua.they just dont care what you think......they are perfectly natural......

When we try to impress other people.....by proving that we are clever....rich....cool.....you know whats?they can see through us.....and then we look stupid ...silly...and nampak hipokrit......

Jadilah diri kita sendiri......actually orang nampak apa dalam pemikiran kita dari tingkah-laku kita dan percakapan kita............

when you thought i wasn't looking....(written by a former child)

When you thought i wasn't looking........

..............i saw you hang my first painting on the refrigerator..and i immediate wanted
to paint another one.

..............i saw you feed a stray cat..and i learned that it was good to be kind to animals.

..............i saw you make my favourite cake for me..and i learned that little things can
be the special things in life.

.............i heard you say a prayer..and i knew there is god i could always talk to and
i learned to trust god.

............i saw you make a meal and bring it to a friend who was sick...and i learned
that we all have to help take care of each other.

............i saw you give your time and money to help people who had nothing..and i
learned that those who have something should give to those who dont..

..........i saw you take care of our house and everyone in it...i learned that we have to
take care what we are given..

..........i saw how you …

I WILL ALWAYS LOVE YOU......

Image
This poem specially dedicated to my wife.....Happy ulangtahun perkahwinan ke 13........
Sayang.....i cant afford a diamond,a mercedes,a bangalow or oversea vacation trips....all i have hanya "my heart that will always love you......."
Thank you being my wife for the past 13 years....you are wonderful friend ,lover and wife.......

ANGELS OR BEASTS......

Dalam kehidupan seharian kita...we are faced with numbers of choices....and each and everyone of them usually boils down to simple choice between on the side of ANGELS OR BEASTS......WHICH ONE ARE GOING TO PICK?

Kawan-kawan...pliz remember ..that every action yang kita buat has an effect on our FAMILY,PEOPLE AROUND US,SOCIETY AND THE WORLD IN GENERAL.
And the effect can be POSITIVE OR DETRIMENTAL......its usually our choice.

Yes..i know..sometimes it is difficult choice..we get torn between what we want and what is good for others,personal satisfaction etc..etc..

WHAT CONSTITUTES AN ANGEL OR A BEAST....
.....my friend...u have to decide..u have to set your own parameters.....
.....i.e...1.does it hurts or hinder....
2.Are you part of the problems..or the solutions...
3.Will things get better or worse if i do certain things?
4.Will it hurts my family?

you have to make choice for yourself....it is your interpretation of what is an ANGEL or BEAST that …

karenah kita......

Image
kita suka.......
..............bila kita di percayai tetapi kita tak suka mempercayai org lain...
..............bila kita disanjungi tetapi kita tak suka menyanjung org lain....

kita tak suka.....
....................dipersalahkan tapi kita suka menyalah org lain...
....................disakiti tapi kita suka menyakiti org lain......
....................dibenci org tapi kita suka membenci org lain.....
....................di hina tapi kita suka menghina org lain......
....................dikritik tapi kita suka mengkritik org lain....
....................dikhianati tapi kita suka mengkhianati org lain..
....................dicaci tapi kita suka mencaci org lain....
....................dizalimi tapi kita suka menzalimi org lain.....
....................kalau hak kita dirampas org tapi kita suka ambil hak org lain...

HUKUM KARMA DUNIA INI.....APA YANG KITA BERI KITA AKAN DAPAT BALIK.......THE MORE WE GIVE THE MORE WE GET BACK.....

....Kalau kita....
............ingin orang menghormati kita...kita perl…

SUSAH NAK CAKAP..'NO'

I have this particular problem....susah nak cakap 'no' kat org.....end up selalu menjadi mangsa keadaan...di kecewakan keadan dan orang...

As you grow older....u become wiser....and have learn somethings(hard way of learning)..

Do you know that it is easier to say..".YES"....than to say "NO".
Most people.."no" is more difficult....becos saying "no"is like telling someone they are bad or wrong......kita rasa org akan rasa rejected bila kita cakap "no"..

Dari pengalaman ini tadi kita mesti belajar utk bercakap "no"....bersesuaian dgn keadaan kita....kerana yang menjadi mangsa nya nanti adalah diri kita....
......kerana nak menjaga hati org....kita terpaksa buat perkara yang kita tak minat..
......kerana nak ambil hati kawan...kita paksa diri kita mendengar umpatannya...
......kerana boss kita....kita terpaksa berbohong ...

"no' regarding money...
.......to build wealth you must say 'no' at times....
Perasan tak h…

SIBUK SANGAT KE?......

No matter how busy your life is....sibuk di opis..,sibuk dgn direct selling..,overtime,selalu outstation....sibuk dgn politik.....my friend ,you have to make time....i repeat..you have to make quality time for all those around you to WHOM YOU MAKE A DIFFERENCE....

...Mereka sayang kat awak..they love you.....then you must give them something of yourself......something PRECIOUS.....YES...YOUR TIME..AND ATTENTION....
You have to do this with DEDICATION and COMMITMENT..dan dgn sepenuh hati..kalau tidak jangan buat langsung....there is no point spending your time with your kids...and using that time to catch up on work or read the paper....
YOU HAVE TO BE THERE ENTIRELY FOR THEM....COS THEY'LL KNOW YOUR ATTENTION SOMEWHERE ELSE AND THEY FEEL CHEATED...

....My dear friends.....we have to find time...becos if we dont...TIME SLIPS PAST SO FAST that a few week becomes months and then years are added on before we know it.........one day they might not be there.....THEN YOU WILL DESPERATELY WIS…

INSYAALLAH......

Apabila di jemput utk menghadiri majlis (apa-apalah)....kalau org yang dijemput tu...dgn lambat menjawab ya..atau agak lambat memberi respon dan mengatakan InsyaAllah......most probably or maybe 80% chances dia tak kan datang.....this is what happen kat org kita kat Sarawak ni......

Sebahagian dari org kita...secara keliru (tak sengaja atau sengaja) mengamalkan kata"insyaAllah" sebagai cara utk tidak melakukan sesuatu.....contohnya kalau dijemput dtg kemajlis kenduri..dia akan menolak undangan dgn mengatakan "insyaAllah".
InyaAllah......utk orang kita hanyalah sebagai basa-basi pergaulan...

APA YANG SEPATUTNYA.....
.....yang sepatutnya ....when we are invited or kita berjanji.....kita semestinya mengucapkan"insyaAllah".....dgn niat kita bersungguh dan rasa komited utk memenuhi undangan dan janji kita.

.....tapi tiba-tiba ada ARAL yang melintang.....kita tak dapat memenuhi undangan dan janji kita....thats kuasa Allah....dan sinilah berlakunya "insyaAllah&q…

SELAMAT HARIJADI MAIZATUL.......

Image
SELAMAT HARIJADI KE 12....kepada permata hati abah dan mami.....MAIZATUL AZWEEN..
Semuga dipanjangkan usia..sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah....
We all...love you soooooo much......

PESANAN ABAH DAN MAMI...BUAT RENUNGAN MAI......

1.senyum selalu.....Mai mempunyai senyuman yang menarik(macam abah)...kerana senyuman itu tanda kemesraan..dan merupakan satu sedeqah.

2.Kesenangan dan kemewahan selalu membawa kpd kesombongan dan kelalaian...berhati-hatilah anak ku.jadilah org yang sentiasa bersyukur dan merendah diri....

3.Sentiasa bersyukur keatas nikmat.......dan bersabar keatas kesulitan dan ujian Allah....Abah tahu ianya senang disebut tapi susah dilaksanakan...tak apa at least kita sedar semuanya drp Allah.

4.Jangan sombong.......Mai mesti tahu sifat org sombong ,antaranya
......1.cepat nak marah...
......2.suka memotong percakapan orang...
......3.suka bertengkar atau berdebat..dan dia saja yang betul...
......4.susah hati kalau org lain lebih drp nya....
......5.bercakap ..selalu menin…

The ECHO of LIFE.......

A man and his son were walking in the forest....
Suddenly the boy tripped and screamed..Aduhhhhhh...
Dia terkejut ..apabila mendengar suara dari gunung...Aduhhhh...

Dengan penuh rasa curious...dia menjerit..."siapa awak"...
Jawapan yang diterimanya ialah..suara..."siapa awak".
Dia merasa marah dan menjerit lagi..."pengecut..awak pengecut"...dan suara itu menjawap..."pengecut ...awak pengecut"..

Dia pun bertanya kepada Ayahnya..."apa sebenarnya berlaku....dan siapakah suara itu"

Ayah nya menjerit...."Aku sayang dan cintakan kamu..."
Suara itu pun menjawab..."Aku sayang dan cintakan kamu.."
Ayahnya menjerit lagi..."Awak sangat baik dan berhati mulia."
Suara itu pun menjawab.."awak sangat baik dan berhati mulia..."

Anaknya kebingungan dan masih blurr dgn apa yang berlaku....

Ayah nya pun explains...."PEOPLE CALL THIS ECHO......BUT SEBENARNYA IALAH LIFE......LIFE ALWAYS GIVES BACK WHAT YOU GIVE.....LIFE ADA…

SHOPPING.......

Kalau bab shopping ni..kena tanya dgn org perempuan...Dia org ni memang expert...Dia orang tahu kat mana ada sale...kedai yang mana yang murah sepuluh sen dari kedai biasa.....

Talking about shopping.....shop for quality.not price....saya terpaksa mengaku..my wife taught me this one.....
Kalau saya ,it seemed natural thing that to shop for price.....
Kalau pergi shopping...tengok murah je beli....kalau beli dvd ,beli yang cetak rompak.....kalau beli tools beli kat kedai 2 ringgit.....youall know what?...i boleh pleased with myself for saving money....and then i was always DISSATISFIED with what i had...barang rosak...tak berfungsi...wore out quickly...and looked shoody after a while......baru nak menyesal.....

APA YANG PERLU DIPELAJARI IALAH THE ART OF SHOPPING....

......1. Accept the best....second best not for you.
.......2.If you cant afford it.....well....dont buy it...or wait until you dapat save duit utk membelinya.
......3.If you can have it....buy the best you can afford...(cost-effe…

LEPAK.......

If you want to be sucessful in life,at work,socializing,....you need to be aware that there are 2 groups of people you want to LEPAK or HANG OUT with.......

First group.....there are people who lift you up.....who are positive about life.......have energy and enthusiasm.......walk the walk.....talk their walk.....GENERALLY MAKE YOU FEEL GREAT TO BE ALIVE........

Second group.....there are moaners.....who bring you down to their level of inactivity......my friends ..this group are not the group to LEPAK or HANG OUT with if you want to make things happen and be happy......

So LEPAK with the positive people ,smart people........THEY WILL MAKE YOUR DAY.....

Allah bersama kita.......

Image
Jika anda merasa letih ,bosan dan tak berdaya lagi dari usaha anda yang sepertinya sia-sia saja.......
Allah tahu betapa kuatnya anda telah berusaha.......

Jika anda sudah selalu menangis kerana di aniaya, dilukai,dikhianati dan hati anda masih pedih terluka.......
Allah sudah menghitung airmata anda......

Jika anda berasa lonely...kawan-kawan,sanak saudara dan keluarga anda terlalu sibuk utk menghubungi anda........
Allah selalu berada disamping anda......

Jika anda berfikir bahawa anda sedang menunggu sesuatu dan masa berlalu dgn begitu pantas...
Allah sedang menunggu bersama anda......

Jika anda telah berusaha dgn bersungguh-sungguh dan tekunnya dan anda tidak tahu apa yang anda harus lakukan lagi............
Allah tahu jawapannya.......

Adakala nya sesuatu yang tak masuk akal berlaku dan anda rasa sangat tertekan.......
Allah dapat menenangkan anda.......

Suddenly anda ternampak"light at the end of the tunnel".....dan ada tanda-tanda harapan.....
Allah telah berbisik kepada and…

I'M SORRY......

Image
YESS...WE DO MAKE MISTAKE....TAPI SUSAH NAK MINTA MAAF KAN?......TAK KIRALAH ORG LELAKI KE..ORG PEMPUAN KE.....MASING-MASING ADA EGO NYA SENDIRI......

APALAGI KALAU BOSS BUAT SILAP KPD ORG BAWAHAN DIA...LAGI SUSAH NAK MENGAKU KESILAPAN DAN MINTA MAAF.....EGO BRADER?

12 KEADAAN UTK ANDA MEMINTA MAAF ATAU I'M SORRY.........

......WHEN YOU.....
1.ARE WRONG...
2.ARE RUDE.....
3.ARE DEFENSIVE.....
4.ARE IMPATIENT.....
5.ARE HURTFUL....
6.ARE INSENSITIVE.....
7.ARE FORGETFUL....
8.ARE NEGATIVE....
9.ARE CONFUSED OR CONFUSING......
10. HAVE NEGLECTED,IGNORED OR OVERLOOKED SOMETHING
IMPORTANT TO ONE YOU LOVE.....
11. HAVE DAMAGED OR MISUSED SOMETHING THAT IS NOT

Khenduri Arwah......

last sunday kita org adik-beradik mengadakan kenduri tahlil dan arwah bonda....Tak terasa dah 5 tahun bonda kembali ke rahmatullah...

sekarang ini banyak yang menyatakan kenduri arwah ni...adalah satu bidaah.Rasulullah swt tidak pernah melakukan nya.....Walaupun ianya satu bidaah..saya menganggapnya sebagai satu bidaah yang baik dan tidak merosakkan akidah kita...dan ianya mendatangkan banyak kebaikan.....

Antara kebaikan.....
1.mengingatkan kita akan kematian....
2.mengeratkan siraturahim antara keluarga dan sanak saudara...
3.sebagai anak kita beramai-ramai membaca yassin dan mendoakan keampunan kepada ahli keluarga kita yang telah meninggal dan kepada muslimin dan muslimat...
4.Bersedekah bagi pehak yang telah meninggal...
"apabila seorang anak adam itu meninggal,hanya 3 perkara yang dapat membantu nya iaitu..amal jariah,ilmu yang diajarkannya,dan anak yang solleh" maksud hadis rasulullah saw.
5.mendidik anak-anak kita tentang kasih sayang antara ahli keluarga walaupun kepada yan…

LONGTIME FRIENDS.......

Semasa menonton astro ,rancangan kanak-kanak.....they sing a little song.."make a new friends ,but keep the old.One is silver and the other ,gold".The song is about frienship....

My friends.....treasure your family and your longtime friends........the people with whom you shared JOYS ....and ...SORROWS....before you were a "SUCCESS".

ANY REASONS FOR IT..?

........your family loves you for who you are......you success ke atau you miskin ke,you kaya ke...
they still love(unconditional love).

.......your longtimes friends didnt become your friends becos of your power or position......
Bahkan your longtimes friend segan nak jumpa you kalau you dah berjaya,kaya atau jadi
org besar...dia org takut dikatakan "hidung tak mancung dan pipi tersorong-sorong".....
...so it s up to you nak treasure your true friends.Please remember..you have things in
common that makes friends lasting one.


As you go through life,......as you succeed,your old …

You can make a difference.......

Anda mempunyai kuasa......

You can make a difference....you can change the world....

......JUST...
.. .......... One SONG can spark a moment.....
.............one FLOWER can wake a dream.....
.............one TREE can start a forest....
.............one BIRD can herald spring....
.............one SMILE begins a friendship.....
.............one HANDCLASP lifts a soul.......
.............one STAR can guide a ship at sea....
.............one VOTE can change a nation....
.............one SUNBEAM lights the room....
.............one WORD can frame the goal....
.............one CANDLE can wipes out darkness.....
.............one LAUGH will conquer gloom...
.............one STEP to start a journey....
.............one WORD to start a DOA....
.............one PENGHARAPAN will raise our spirits...
.............one TOUCH can show you care....
.............one VOICE can speak with wisdom....
.............one HEART can show the truth....
.............one LIFE can make a difference .......

YOU ARE THE ONE........


CERIA…

Tak cakap susah..cakap pun susah....

....Kalau bercakap dgn orang perempuan ni..memang susah.Dia orang ni sangat kreatjf dalam interpret apa yang kita cakap.....

mami: abah....mami gemuk tak..

abah: Tak adee lah....u look o.k. to me....

mami: alaa...u tipu ah...u saje nak ambik hati i.....cakaplah betul-betul.....

abah: O.k ,you tak gemuk.(dgn muka serious)

mami: apa baju dah ketat ni...apa timbang, naik(setengah kilo je tu)

abah: (dgn serious) you still ok....tak adee nyee gemuk..perasaan u jee tu!

mami: abah ni eksen jee,tak nak makan nasi lah..nak makan sayur jee....nak ubat.(duckling)
gemuk kan...nampak berisi kan....

abah:...u tak gemuk....masih cantik..cute miut...cuma tembam kat pipi je...
lain-lain masih solid....

mami: (duckling and pingu) tengok tuuuu.....kata orang gemuk....memang lelaki mcm tu....
tak sayang kat kita dah sebab kita gemuk.......nak cari lain lah tuu ! !!!!


Now my friends.....its so difficult to say somethings to women....they might interpet it differently....What the si…

BLUE DIAMOND.....

Awal pagi nak terima SMS dari Jo...."Doc..ada stok Diamond kah"

"Sejak ada blue diamond ni....terasa ada kehidupan semula...kalau tidak, susah nak maintain 2 cawangan...Walaupun u have to spend banyak but it berbaloi....(sambil tersenyum lebar)" luahan hati Abang Dell.

Viagra...they called it Blue Diamond....prescribed to treat impotence or erectile dysfunction(ED) among men.

Bagaimana Blue Diamond bertindak?

...ia bertindak dgn merelaxkan saluran darah pada penis dgn itu memudahkan darah mengalir ke penis dan menyebabkan ketegangan.

...Ianya hanya bertindak bila u stimulated....kalau anda makan dan terus tidur ....tak naiklah..

...Blue Diamond bukan perangsang sex(aphrodisiac).bukan meningkatkan nafsu sex....IA PERLU RANGSANGAN !!!!!!!!I think u know what to do.....come on !!! guna vcd,dvd...or even u can fantasise apa-apa la....

Bagaimana nak telan diamond doc?

...setengah jam atau sejam sebelum "belayar" telan lah ubat...(make sure your partner avaiable,kalau …

selsema burung.....

Hari ini terima email dari ketua inspektor kesihatan Kuching......mengenai selsema "burung"

TIPS MENGELAK JANGKITAN SELSEMA "BURUNG"

1.JANGAN BERMAIN DENGAN BURUNG......

2.JANGAN MEMEGANG BURUNG ATAU MENGARU BURUNG DI KHALAYAK RAMAI.......

3.BIARKAN BURUNG DALAM SANGKARNYA....JGN DI EXPOSE....

4.JANGAN SEKALI-KALI DIBIARKAN SANGKAR BURUNG TERBUKA.....

5.JANGAN SEKALI-KALI MEMBIARKAN BURUNG MASUK KE SANGKAR LAIN....INI SANGAT MERBAHAYA......

6.APABILA BURUBG DALAM KEADAAN TIDUR..JGN DI GANGGU,JGN DITARIK KEPALANYA UNTUK MEMBANGUNKAN NYA....ADA MASA IA PANDAI BANGUN SENDIRI....

7.JANGAN MENCABUT BULU BURUNG ATAU MENCUKURNYA....KERANA IA AKAN KELIHATAN HODOH DAN LUCU....

8.JANGAN MENGHISAP DAN MENCIUM KEPALA BURUNG....DIKHUATIRI BURUNG AKAN MUAL DAN MUNTAH.....

9.JANGAN SUKA MAIN PINTU SANGKAR...NANTI BURUNG TERSEPIT.

10.JANGAN MASUK PLASTIK KE KEPALA BURUNG.....NANTI BURUNG TAK RASA APA-APA..WALAUPUN SANGAT NIPIS I.E.002MM

BUAT DECISION...

One of my wife's daily problem is.."what to cook for dinner".

Pada mulanya i used to tell her..."Benda macam tu pun nak tanya kat I,benda tu mudah je..ambik syilling and flip it".And you know what?....muncung and terus duckling and jadi Pingu(Ayid suka guna term ni),yes...she would get upset.

The years have made me wiser now.Whenever she asks me"what should i cook tonight" or something similar which is sound unimportant to me but is probably important to her,senang aje ...i simply ask her.."apa ade...apa yang boleh u prepare" ,she mentions a few items dan i will pick some of them randomly.....MOST OF THE TIMES IT WORKS...

Brader....utk org perempuan....sometimes decision making is extremely difficult for them.
IN HER MIND....SHE CARE SO MUCH FOR YOU.....YOU SHOULD MAKE IT EASIER FOR HER....DECIDE FOR HER....AND SHE WILL APPRECIATE YOU MORE IF YOU DO SO......AND DONT FORGET TO COMPLIMENT HER WHEN ITS DUE.......