Friday, March 31, 2006

Makan lagi....






makan lagi.......kali ini semasa sambutan ulangtahun perkahwinan.....anak-anak request nak buat kat hotel.Dia org nak buat di tempat yang spesial ..by poolside.
Makan seafood laaagi...tapi masak sendiri...steamboat......ada udang,ketam,sotong dan banyak lagi dan daging pun kita hentam....
The Kids really enjoy the foods....buah-buahan..dan ice cream......

makan..makan...makan....





makan seafood sempena harijadi Maizatul....di Topspot Kuching.....
Menu....
Ayid.....nasi goreng ikan masin(sayur tak mau)
Farzana......oyster ommellete
Maizatul.......soft shell crab goreng nestum
Abah.......seacucumber sup,sayur campur..cellery mau banyak..
Mami.....ikan kukus.....
Usu wa.....kerand goreng halia dan Ambal kari(bamboo shell)

Thursday, March 30, 2006

Tarik perhatian......

Semalam pergi ke sebuah pejabat kerajaan....terlihat dan terdengar seorang ketua pejabat memarahi org bawahannya dgn nada suara yang tinggi dan angkuh sekali.......
Yang bestnya..org yang kena marah buat deek je dan selamba....i dont think he's listening leterean bossnya.......

Begitulah kalau boss masih muda dlm perkhidmatan dan sifat egoistik dan nak menunjuk autoritinya terlalu tinggi.....

When we desperate to be heard and respect....we shout at people......and what i noticed....the louder we shout,the less they hear.........strangely, the opposite works..

PLIZ ....INGAT NI......PEOPLE PAY ATTENTION TO US WHEN WE LISTEN.

Wednesday, March 29, 2006

TRY TO IMPRESS PEOPLE?

IMPRESSING PEOPLE.......

Saudara sedar tak.....we usually impress other people when WE ARENT TRYING to......
Itulah sebabnya kenapa semua org tertarik dgn babies(..bukan babies besar) dan org tua.they just dont care what you think......they are perfectly natural......

When we try to impress other people.....by proving that we are clever....rich....cool.....you know whats?they can see through us.....and then we look stupid ...silly...and nampak hipokrit......

Jadilah diri kita sendiri......actually orang nampak apa dalam pemikiran kita dari tingkah-laku kita dan percakapan kita............

Monday, March 27, 2006

when you thought i wasn't looking....(written by a former child)

When you thought i wasn't looking........

..............i saw you hang my first painting on the refrigerator..and i immediate wanted
to paint another one.

..............i saw you feed a stray cat..and i learned that it was good to be kind to animals.

..............i saw you make my favourite cake for me..and i learned that little things can
be the special things in life.

.............i heard you say a prayer..and i knew there is god i could always talk to and
i learned to trust god.

............i saw you make a meal and bring it to a friend who was sick...and i learned
that we all have to help take care of each other.

............i saw you give your time and money to help people who had nothing..and i
learned that those who have something should give to those who dont..

..........i saw you take care of our house and everyone in it...i learned that we have to
take care what we are given..

..........i saw how you handled your responsiblities,even when you didn't feel good
and i learned that i would have to be responsible when i grow up..

.........i saw tears comes from your eyes..and i learned that sometimes thing hurts..
and it is ok to cry...

..........i saw that you cared..and i wanted to be everything that i could be...

..........i learned most of life's lesson that i need to know to be a good and productive
person when i grow up...


when you thought i wasn't looking ,i look at you and wanted to say,"thank you for all the things i saw when you thought i wasn't looking".

MY DEAR FRIENDS.....LITTLE EYES SEE A LOTS....
EACH OF US..(abahnya,maminya,auntynya,mak long,mak usu ,teachers,kawan-kawan) INFLUENCE THE LIFE OF A CHILD...

CHILDREN ARE WATCHING YOU....DOING AS YOU DO.....NOT WHAT YOU SAY....

Friday, March 24, 2006

I WILL ALWAYS LOVE YOU......

This poem specially dedicated to my wife.....Happy ulangtahun perkahwinan ke 13........
Sayang.....i cant afford a diamond,a mercedes,a bangalow or oversea vacation trips....all i have hanya "my heart that will always love you......."
Thank you being my wife for the past 13 years....you are wonderful friend ,lover and wife.......

Thursday, March 23, 2006

ANGELS OR BEASTS......

Dalam kehidupan seharian kita...we are faced with numbers of choices....and each and everyone of them usually boils down to simple choice between on the side of ANGELS OR BEASTS......WHICH ONE ARE GOING TO PICK?

Kawan-kawan...pliz remember ..that every action yang kita buat has an effect on our FAMILY,PEOPLE AROUND US,SOCIETY AND THE WORLD IN GENERAL.
And the effect can be POSITIVE OR DETRIMENTAL......its usually our choice.

Yes..i know..sometimes it is difficult choice..we get torn between what we want and what is good for others,personal satisfaction etc..etc..

WHAT CONSTITUTES AN ANGEL OR A BEAST....
.....my friend...u have to decide..u have to set your own parameters.....
.....i.e...1.does it hurts or hinder....
2.Are you part of the problems..or the solutions...
3.Will things get better or worse if i do certain things?
4.Will it hurts my family?

you have to make choice for yourself....it is your interpretation of what is an ANGEL or BEAST that counts.

Wednesday, March 22, 2006

karenah kita......


kita suka.......
..............bila kita di percayai tetapi kita tak suka mempercayai org lain...
..............bila kita disanjungi tetapi kita tak suka menyanjung org lain....

kita tak suka.....
....................dipersalahkan tapi kita suka menyalah org lain...
....................disakiti tapi kita suka menyakiti org lain......
....................dibenci org tapi kita suka membenci org lain.....
....................di hina tapi kita suka menghina org lain......
....................dikritik tapi kita suka mengkritik org lain....
....................dikhianati tapi kita suka mengkhianati org lain..
....................dicaci tapi kita suka mencaci org lain....
....................dizalimi tapi kita suka menzalimi org lain.....
....................kalau hak kita dirampas org tapi kita suka ambil hak org lain...

HUKUM KARMA DUNIA INI.....APA YANG KITA BERI KITA AKAN DAPAT BALIK.......THE MORE WE GIVE THE MORE WE GET BACK.....

....Kalau kita....
............ingin orang menghormati kita...kita perlu menghormati org lain.....
............ingin org mempercayai kita...kita perlu belajar mempercayai org lain...
............ingin org memahami diri kita...kita perlu memahami org lain ...
............ingin disayangi dan dikasihi....kita perlu memberi kasih-sayang kita...
...........ingin dihargai...kita perlu menghargai org lain.....
...........ingin disanjungi....kita perlu memberi pujian dan sanjungan kita pd org lain..


kita memang suka bila kita...
.........dihargai...
.........difahami..
.........disayangi..
.........dicintai....
........disanjungi...
........dihormati...
.......dipuji.......
...............................TAPI KITA SELALU LUPA MENGHARGAI,MENSYUKURI,MENYINTAI,MENYAYANGI DAN MEMUJI MAHA PENCIPTA DAN MAHA PENGASIH DAN MAHA PENYAYANG.....ALLAH..

Tuesday, March 21, 2006

SUSAH NAK CAKAP..'NO'

I have this particular problem....susah nak cakap 'no' kat org.....end up selalu menjadi mangsa keadaan...di kecewakan keadan dan orang...

As you grow older....u become wiser....and have learn somethings(hard way of learning)..

Do you know that it is easier to say..".YES"....than to say "NO".
Most people.."no" is more difficult....becos saying "no"is like telling someone they are bad or wrong......kita rasa org akan rasa rejected bila kita cakap "no"..

Dari pengalaman ini tadi kita mesti belajar utk bercakap "no"....bersesuaian dgn keadaan kita....kerana yang menjadi mangsa nya nanti adalah diri kita....
......kerana nak menjaga hati org....kita terpaksa buat perkara yang kita tak minat..
......kerana nak ambil hati kawan...kita paksa diri kita mendengar umpatannya...
......kerana boss kita....kita terpaksa berbohong ...

"no' regarding money...
.......to build wealth you must say 'no' at times....
Perasan tak how many people try to get you to say 'yes'...i.e. direct selling salesman,shopping centres,etc.....dan if you agree...kan dah belanja lebih...siapa susah?

'no' regarding 'masa'
........manging masa sama pentingnya dgn managing duit kita....it is our most valuable resource...and yet our decision regarding time not always popular bila kawan-kawan kita atau sesiapa saja bercakap perkara seperti ini.....
.....1..."cepat lah"..cakap yes..jom kita pergi enjoy and have fun....
.....2..."boleh tolong buat ini tak...it wont take long"
.....3..."can i have a few minutes of your time...kejap je.."

Yet..to make progress in life ..we must be able to say "no"
.......'sorry ,i dont have time for that"
......"i love to go for karoake..but i have janji with my kids,nak bawa mereka jalan"

"no" regarding Yourself
......I bet.....the most susah for you to cakap "no" adalah kpd DIRI YOU SENDIRI.
Kerana ..like starting yourself...changing yourself....self-control requires you to stop yourself.

Breaking bad habit....is simply a matter of saying "no" to yourself..
...no to sugar or sweet food
...no to makanan berlemak dan tinggi cholesterol...
....no to sedentary life...
...no to extramarital affair....
....no to wasting time....

MY DEAR FRIENDS....TELLING YOURSELF "NO"...IS ALSO ESSENTIAL FOR YOUR SUCCESS

Monday, March 20, 2006

SIBUK SANGAT KE?......

No matter how busy your life is....sibuk di opis..,sibuk dgn direct selling..,overtime,selalu outstation....sibuk dgn politik.....my friend ,you have to make time....i repeat..you have to make quality time for all those around you to WHOM YOU MAKE A DIFFERENCE....

...Mereka sayang kat awak..they love you.....then you must give them something of yourself......something PRECIOUS.....YES...YOUR TIME..AND ATTENTION....
You have to do this with DEDICATION and COMMITMENT..dan dgn sepenuh hati..kalau tidak jangan buat langsung....there is no point spending your time with your kids...and using that time to catch up on work or read the paper....
YOU HAVE TO BE THERE ENTIRELY FOR THEM....COS THEY'LL KNOW YOUR ATTENTION SOMEWHERE ELSE AND THEY FEEL CHEATED...

....My dear friends.....we have to find time...becos if we dont...TIME SLIPS PAST SO FAST that a few week becomes months and then years are added on before we know it.........one day they might not be there.....THEN YOU WILL DESPERATELY WISH YOU'D ACTUALLY LISTENING.....BUT THEN IT'LL BE TOO LATE.....

SO.....MAKE TIME FOR PEOPLE WHO MATTER......TODAY,...HARI INI....NOW...



Saturday, March 18, 2006

INSYAALLAH......

Apabila di jemput utk menghadiri majlis (apa-apalah)....kalau org yang dijemput tu...dgn lambat menjawab ya..atau agak lambat memberi respon dan mengatakan InsyaAllah......most probably or maybe 80% chances dia tak kan datang.....this is what happen kat org kita kat Sarawak ni......

Sebahagian dari org kita...secara keliru (tak sengaja atau sengaja) mengamalkan kata"insyaAllah" sebagai cara utk tidak melakukan sesuatu.....contohnya kalau dijemput dtg kemajlis kenduri..dia akan menolak undangan dgn mengatakan "insyaAllah".
InyaAllah......utk orang kita hanyalah sebagai basa-basi pergaulan...

APA YANG SEPATUTNYA.....
.....yang sepatutnya ....when we are invited or kita berjanji.....kita semestinya mengucapkan"insyaAllah".....dgn niat kita bersungguh dan rasa komited utk memenuhi undangan dan janji kita.

.....tapi tiba-tiba ada ARAL yang melintang.....kita tak dapat memenuhi undangan dan janji kita....thats kuasa Allah....dan sinilah berlakunya "insyaAllah" atau " Allah's willing".

Definasi "insyaAllah"....
....."janganlah kamu mengatakan terhadap sesuatu:"sesungguhnya aku akan mengerjakan itu esok pagi,kecuali (dengan menyebut)'insyaAllah'.Dan ingatlah pada tuhan kamu jika kamu lupa dan katakan "mudah-mudahan Tuhan ku akan memberi ku petunjuk kepada yang lebih dekat kebenarannya drpd ini" (al-kahfi 18-24).


KESAN TERHADAP JIWA KITA...
......ini menunjukkan bahawa kita tidak mengetahui apa yang akan terjadi pada masa depan....kita boleh merancang tetapi Allah yang menentukannya.....

.....Dengan mengatakan insyaAllah....kita berasa amat kerdil disisi Allah....dan menyedarkan kita akan kekuasaan Allah....


INSYAALLAH..........

Wednesday, March 15, 2006

SELAMAT HARIJADI MAIZATUL.......


SELAMAT HARIJADI KE 12....kepada permata hati abah dan mami.....MAIZATUL AZWEEN..
Semuga dipanjangkan usia..sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah....
We all...love you soooooo much......

PESANAN ABAH DAN MAMI...BUAT RENUNGAN MAI......

1.senyum selalu.....Mai mempunyai senyuman yang menarik(macam abah)...kerana senyuman itu tanda kemesraan..dan merupakan satu sedeqah.

2.Kesenangan dan kemewahan selalu membawa kpd kesombongan dan kelalaian...berhati-hatilah anak ku.jadilah org yang sentiasa bersyukur dan merendah diri....

3.Sentiasa bersyukur keatas nikmat.......dan bersabar keatas kesulitan dan ujian Allah....Abah tahu ianya senang disebut tapi susah dilaksanakan...tak apa at least kita sedar semuanya drp Allah.

4.Jangan sombong.......Mai mesti tahu sifat org sombong ,antaranya
......1.cepat nak marah...
......2.suka memotong percakapan orang...
......3.suka bertengkar atau berdebat..dan dia saja yang betul...
......4.susah hati kalau org lain lebih drp nya....
......5.bercakap ..selalu meninggikan suara...
......6.tak boleh di tegur....
......7.perasan dia semua tahu....
......8.tidak mempunyai rasa bersalah walau pun buat salah..

5.Kita hanya manusia biasa..we tend to make mistakes....setiap mistakes yang kita buat ,jadikanya sebagai pengajaran....Insafilah sebagai satu kelemahan diri kita......dan berazamlah utk tidak mengulanginya.

6.Jika kita selalu ingat dosa......kita tidak akan mengukit kebaikan yang kita dah buat..apatah lagi nak berbangga dgn apa yang kita dah buat......

7.Jangan terlalu cepat rasa senang dgn pujian......dan terlalu sensitif dgn kritikan,ini menunjukkan kita ada kepentingan peribadi....dan tidak ikhlas membuat kebaikan.

8.Jangan berputus asa dan lalai mencari ilmu, Allah berjanji menaikkan darjat org yang berilmu.

9.Jangan melalaikan solat..dan melakukan apa yang disuruh Allah dan meninggalkan apa yang di larangNya.

10.Dan Abah ingin Mai tahu....Abah tak mempunyai harta utk Mai...hanya yang abah inginkan supaya Mai berjaya dlm pelajaran Mai....I will be there for you..sayaaaang Along.

Tuesday, March 14, 2006

The ECHO of LIFE.......



A man and his son were walking in the forest....
Suddenly the boy tripped and screamed..Aduhhhhhh...
Dia terkejut ..apabila mendengar suara dari gunung...Aduhhhh...

Dengan penuh rasa curious...dia menjerit..."siapa awak"...
Jawapan yang diterimanya ialah..suara..."siapa awak".
Dia merasa marah dan menjerit lagi..."pengecut..awak pengecut"...dan suara itu menjawap..."pengecut ...awak pengecut"..

Dia pun bertanya kepada Ayahnya..."apa sebenarnya berlaku....dan siapakah suara itu"

Ayah nya menjerit...."Aku sayang dan cintakan kamu..."
Suara itu pun menjawab..."Aku sayang dan cintakan kamu.."
Ayahnya menjerit lagi..."Awak sangat baik dan berhati mulia."
Suara itu pun menjawab.."awak sangat baik dan berhati mulia..."

Anaknya kebingungan dan masih blurr dgn apa yang berlaku....

Ayah nya pun explains...."PEOPLE CALL THIS ECHO......BUT SEBENARNYA IALAH LIFE......LIFE ALWAYS GIVES BACK WHAT YOU GIVE.....LIFE ADALAH SEPERTI CERMIN KEATAS TINDAKAN YANG KITA LAKUKAN....

.......kalau kita mahukan lebih banyak kasihsayang....kita perlu banyak memberi kasihsayang.....
.......kalau anda inginkan respect....anda perlu menunjukkan respect anda kepada org lain......
........kalau anda inginkan kindness....give more kindness...
.......Kalau anda inginkan rezeki yang lebih....anda perlu bersedekah dgn lebih banyak.....

PLEASE REMEMBER ....LIFE ALWAYS GIVE BACK WHAT YOU GIVE OUT..


Monday, March 13, 2006

SHOPPING.......

Kalau bab shopping ni..kena tanya dgn org perempuan...Dia org ni memang expert...Dia orang tahu kat mana ada sale...kedai yang mana yang murah sepuluh sen dari kedai biasa.....

Talking about shopping.....shop for quality.not price....saya terpaksa mengaku..my wife taught me this one.....
Kalau saya ,it seemed natural thing that to shop for price.....
Kalau pergi shopping...tengok murah je beli....kalau beli dvd ,beli yang cetak rompak.....kalau beli tools beli kat kedai 2 ringgit.....youall know what?...i boleh pleased with myself for saving money....and then i was always DISSATISFIED with what i had...barang rosak...tak berfungsi...wore out quickly...and looked shoody after a while......baru nak menyesal.....

APA YANG PERLU DIPELAJARI IALAH THE ART OF SHOPPING....

......1. Accept the best....second best not for you.
.......2.If you cant afford it.....well....dont buy it...or wait until you dapat save duit utk membelinya.
......3.If you can have it....buy the best you can afford...(cost-effective)

YES I KNOW......GOING FOR QUALITY DOESNT MEAN WE ARE STUCKED UP OR LIVING BEYOND OUR MEANS.....JUST REMEMBER ...IF YOU CANT AFFORD IT...DONT BUY IT....

Kawan saya cakap....".kalau tak mampu nak maintain mercedes tak kan nak beli mercedes....Kalau setakat nak bayar down payment mercedes tu..adalah,dapatlah..tapi kalau mercedes tu demam atau harijadinya.....mana nak korek nanti..."

Zul cakap.."kita ukurlah baju di badan kita sendiri.....tak usahlah nak berlagak..kalau ikutkan hati memang semua org hendak rumah besar,kereta besar,jam rolex, cuma bini jee..tak nak yang besar...tapi perempuan hendak yang besar....he he he,,,,,,"

Saturday, March 11, 2006

LEPAK.......

If you want to be sucessful in life,at work,socializing,....you need to be aware that there are 2 groups of people you want to LEPAK or HANG OUT with.......

First group.....there are people who lift you up.....who are positive about life.......have energy and enthusiasm.......walk the walk.....talk their walk.....GENERALLY MAKE YOU FEEL GREAT TO BE ALIVE........

Second group.....there are moaners.....who bring you down to their level of inactivity......my friends ..this group are not the group to LEPAK or HANG OUT with if you want to make things happen and be happy......

So LEPAK with the positive people ,smart people........THEY WILL MAKE YOUR DAY.....

Thursday, March 09, 2006

Allah bersama kita.......

Jika anda merasa letih ,bosan dan tak berdaya lagi dari usaha anda yang sepertinya sia-sia saja.......
Allah tahu betapa kuatnya anda telah berusaha.......

Jika anda sudah selalu menangis kerana di aniaya, dilukai,dikhianati dan hati anda masih pedih terluka.......
Allah sudah menghitung airmata anda......

Jika anda berasa lonely...kawan-kawan,sanak saudara dan keluarga anda terlalu sibuk utk menghubungi anda........
Allah selalu berada disamping anda......

Jika anda berfikir bahawa anda sedang menunggu sesuatu dan masa berlalu dgn begitu pantas...
Allah sedang menunggu bersama anda......

Jika anda telah berusaha dgn bersungguh-sungguh dan tekunnya dan anda tidak tahu apa yang anda harus lakukan lagi............
Allah tahu jawapannya.......

Adakala nya sesuatu yang tak masuk akal berlaku dan anda rasa sangat tertekan.......
Allah dapat menenangkan anda.......

Suddenly anda ternampak"light at the end of the tunnel".....dan ada tanda-tanda harapan.....
Allah telah berbisik kepada anda.......

Ketika anda menghadapi kehidupan ini dgn indahnya dan anda menyatakan kesyukuran anda....
Allah telah memberkati anda.......

Ketika berlaku keindahan....dan anda diselubungi ketakjuban.....keinsafan....
Allah tersenyum kepada anda.......

ketika anda merangka wawasan anda,dan berusaha menjayakannya........
Allah sudah membuka hati dan mata anda.......

INGATLAH DIMANA PUN KITA BERADA,KEMANA PUN KITA MENGADAP,APA PUN KEADAAN KITA..........ALLAH MAHA MENGETAHUI DAN MAHA MENDENGAR.......

Wednesday, March 08, 2006

I'M SORRY......


YESS...WE DO MAKE MISTAKE....TAPI SUSAH NAK MINTA MAAF KAN?......TAK KIRALAH ORG LELAKI KE..ORG PEMPUAN KE.....MASING-MASING ADA EGO NYA SENDIRI......

APALAGI KALAU BOSS BUAT SILAP KPD ORG BAWAHAN DIA...LAGI SUSAH NAK MENGAKU KESILAPAN DAN MINTA MAAF.....EGO BRADER?

12 KEADAAN UTK ANDA MEMINTA MAAF ATAU I'M SORRY.........

......WHEN YOU.....
1.ARE WRONG...
2.ARE RUDE.....
3.ARE DEFENSIVE.....
4.ARE IMPATIENT.....
5.ARE HURTFUL....
6.ARE INSENSITIVE.....
7.ARE FORGETFUL....
8.ARE NEGATIVE....
9.ARE CONFUSED OR CONFUSING......
10. HAVE NEGLECTED,IGNORED OR OVERLOOKED SOMETHING
IMPORTANT TO ONE YOU LOVE.....
11. HAVE DAMAGED OR MISUSED SOMETHING THAT IS NOT
YOURS.....

AND MOST IMPORTANT ......THAT YOU HAVE NOT SAID "I'M SORRY
OR "MAAFKAN SAYA" AS SINCERELY AND QUICKLY AS THE
SIYUATION NEEDED.......

MAAFKAN SAYA.......THOUSAND APOLOGIES......I'M SOLLY......

Tuesday, March 07, 2006

Khenduri Arwah......

last sunday kita org adik-beradik mengadakan kenduri tahlil dan arwah bonda....Tak terasa dah 5 tahun bonda kembali ke rahmatullah...

sekarang ini banyak yang menyatakan kenduri arwah ni...adalah satu bidaah.Rasulullah swt tidak pernah melakukan nya.....Walaupun ianya satu bidaah..saya menganggapnya sebagai satu bidaah yang baik dan tidak merosakkan akidah kita...dan ianya mendatangkan banyak kebaikan.....

Antara kebaikan.....
1.mengingatkan kita akan kematian....
2.mengeratkan siraturahim antara keluarga dan sanak saudara...
3.sebagai anak kita beramai-ramai membaca yassin dan mendoakan keampunan kepada ahli keluarga kita yang telah meninggal dan kepada muslimin dan muslimat...
4.Bersedekah bagi pehak yang telah meninggal...
"apabila seorang anak adam itu meninggal,hanya 3 perkara yang dapat membantu nya iaitu..amal jariah,ilmu yang diajarkannya,dan anak yang solleh" maksud hadis rasulullah saw.
5.mendidik anak-anak kita tentang kasih sayang antara ahli keluarga walaupun kepada yang telah meninggalkan kita...

"antara amalan yang membawa menafaat kepada simati ialah berdoa dan memohon keampunan utk simati,memberi sedekah,berpuasa,mengupah haji dan umrah dan membaca alquran..(syed sabiq 200:1 395)

"dan orang-orang islam yang datang kamudian drp mereka(berdoa dgn berkata).."wahai tuhan kami,ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman,dan jangan engkau jadikan didalam hati kami perasaan hasad-dengki terhadap orang-orang yang beriman..(al hasyar 59)..

walaubagaimanapun....Allah saw maha mengetahui dan maha pengasih....bagi saya yang penting nya adalah niat kita melakukan sesuatu......Semuga Allah memperkenankan doa kami adik-beradik menempatkan allahyarhamah bonda bersama para ambia,salihin,para syuhada ...dan amalan sedekah kami bagi pehak bonda kami...amin yarrabil alamin...

Saturday, March 04, 2006

LONGTIME FRIENDS.......

Semasa menonton astro ,rancangan kanak-kanak.....they sing a little song.."make a new friends ,but keep the old.One is silver and the other ,gold".The song is about frienship....

My friends.....treasure your family and your longtime friends........the people with whom you shared JOYS ....and ...SORROWS....before you were a "SUCCESS".

ANY REASONS FOR IT..?

........your family loves you for who you are......you success ke atau you miskin ke,you kaya ke...
they still love(unconditional love).

.......your longtimes friends didnt become your friends becos of your power or position......
Bahkan your longtimes friend segan nak jumpa you kalau you dah berjaya,kaya atau jadi
org besar...dia org takut dikatakan "hidung tak mancung dan pipi tersorong-sorong".....
...so it s up to you nak treasure your true friends.Please remember..you have things in
common that makes friends lasting one.


As you go through life,......as you succeed,your old friends will mean more and more to you.......

You will also have the opportunityto make new friends who will become true friends,"new silver" that will someday become "gold"

Ini mengingatkan saya kawan-kawan kat Sek Men Sains Tuanku Syed Putra Perlis and Kawan kawan semasa kat Universiti Malaya.....I WILL TREASURED EVERY MOMENTS,JOYS AND SORROWS....SEMASA KITA MENGHARUNGI KEHIDUPAN PADA ALAM KANAK-KANAK (ini semasa form 1 ,form 2...i know some of you belum baligh lagi masa tu),REMAJA DAN SEBAGAI PELAJAR DEWASA.....THANK YOU FRIENDS....

Friday, March 03, 2006

You can make a difference.......

Anda mempunyai kuasa......

You can make a difference....you can change the world....

......JUST...
.. .......... One SONG can spark a moment.....
.............one FLOWER can wake a dream.....
.............one TREE can start a forest....
.............one BIRD can herald spring....
.............one SMILE begins a friendship.....
.............one HANDCLASP lifts a soul.......
.............one STAR can guide a ship at sea....
.............one VOTE can change a nation....
.............one SUNBEAM lights the room....
.............one WORD can frame the goal....
.............one CANDLE can wipes out darkness.....
.............one LAUGH will conquer gloom...
.............one STEP to start a journey....
.............one WORD to start a DOA....
.............one PENGHARAPAN will raise our spirits...
.............one TOUCH can show you care....
.............one VOICE can speak with wisdom....
.............one HEART can show the truth....
.............one LIFE can make a difference .......

YOU ARE THE ONE........


CERIAKAN HARI ANDA.....DAN POSITIFKAN PEMIKIRAN ANDA..........

Thursday, March 02, 2006

Tak cakap susah..cakap pun susah....

....Kalau bercakap dgn orang perempuan ni..memang susah.Dia orang ni sangat kreatjf dalam interpret apa yang kita cakap.....

mami: abah....mami gemuk tak..

abah: Tak adee lah....u look o.k. to me....

mami: alaa...u tipu ah...u saje nak ambik hati i.....cakaplah betul-betul.....

abah: O.k ,you tak gemuk.(dgn muka serious)

mami: apa baju dah ketat ni...apa timbang, naik(setengah kilo je tu)

abah: (dgn serious) you still ok....tak adee nyee gemuk..perasaan u jee tu!

mami: abah ni eksen jee,tak nak makan nasi lah..nak makan sayur jee....nak ubat.(duckling)
gemuk kan...nampak berisi kan....

abah:...u tak gemuk....masih cantik..cute miut...cuma tembam kat pipi je...
lain-lain masih solid....

mami: (duckling and pingu) tengok tuuuu.....kata orang gemuk....memang lelaki mcm tu....
tak sayang kat kita dah sebab kita gemuk.......nak cari lain lah tuu ! !!!!


Now my friends.....its so difficult to say somethings to women....they might interpet it differently....What the similarity of telling "a bit tembam" and "tak sayang lagi" or to the extreme "nak carik lain".
Aduuuh.....its so hard sometimes to talk to women.

CAKAP SALAH ,TAK CAKAP PUN SALAH........

BLUE DIAMOND.....

Awal pagi nak terima SMS dari Jo...."Doc..ada stok Diamond kah"

"Sejak ada blue diamond ni....terasa ada kehidupan semula...kalau tidak, susah nak maintain 2 cawangan...Walaupun u have to spend banyak but it berbaloi....(sambil tersenyum lebar)" luahan hati Abang Dell.

Viagra...they called it Blue Diamond....prescribed to treat impotence or erectile dysfunction(ED) among men.

Bagaimana Blue Diamond bertindak?

...ia bertindak dgn merelaxkan saluran darah pada penis dgn itu memudahkan darah mengalir ke penis dan menyebabkan ketegangan.

...Ianya hanya bertindak bila u stimulated....kalau anda makan dan terus tidur ....tak naiklah..

...Blue Diamond bukan perangsang sex(aphrodisiac).bukan meningkatkan nafsu sex....IA PERLU RANGSANGAN !!!!!!!!I think u know what to do.....come on !!! guna vcd,dvd...or even u can fantasise apa-apa la....

Bagaimana nak telan diamond doc?

...setengah jam atau sejam sebelum "belayar" telan lah ubat...(make sure your partner avaiable,kalau tak ....rugi brader...)

...Dos yang avaiable 25mg,50mg and 100 mg....Doktor akan decide which doses yang sesuai utk anda.

...Diamond lebih baik penyerapannya dgn PERUT KOSONG...Jangan telan ubat semasa kenyang.nanti kurang efektif.Jangan telan ubat dgn alcohol...

...Ubat ini effectif dalam tempoh 4 jam.(tempohnya dlm badan).so...dont waste time dalam masa 4 jam....go for few more rounds....

Apa kesan sampingannya?
Walaupun ubat ini selamat dimakan ,ianya juga mempunyai beberapa kesan sampingan...
.....ia menurunkan sedikit tekanan darah ,ini bukan masalah besar bagi kebanyakan org.kecuali yang makan ubat "nitrate" utk sakit jantung,ianya akan menyebabkan tekanan darah turun dgn banyak....

...ia akan menyebabkan kepala anda pening sedikit.

...Rasa berangat kat muka..flushing sensation.

..running nose..

...penglihatan terganggu..blue tint of vision.

Pesanan...
...make sure jumpa doktor dulu sebelum ambil ubat ini..kalau-kalau anda mempunyai penyakit seperti...
......severe heart problems
........severe liver problems
........recent stroke
........recent heartattack
........low blood pressure


So my friends.......go and see your doctor...talk to them..maybe they can help you.
Ianya akan menceriakan hidup anda dan pasangan anda.

"HARGA MINYAK DAH NAIK.....ABANG PUNYA DAH DAPAT NAIK TAK".....we want you to answer confidently"BILA YOU NAK......LETS DO IT NOW"(macam iklan Nike pulak).

Wednesday, March 01, 2006

selsema burung.....

Hari ini terima email dari ketua inspektor kesihatan Kuching......mengenai selsema "burung"

TIPS MENGELAK JANGKITAN SELSEMA "BURUNG"

1.JANGAN BERMAIN DENGAN BURUNG......

2.JANGAN MEMEGANG BURUNG ATAU MENGARU BURUNG DI KHALAYAK RAMAI.......

3.BIARKAN BURUNG DALAM SANGKARNYA....JGN DI EXPOSE....

4.JANGAN SEKALI-KALI DIBIARKAN SANGKAR BURUNG TERBUKA.....

5.JANGAN SEKALI-KALI MEMBIARKAN BURUNG MASUK KE SANGKAR LAIN....INI SANGAT MERBAHAYA......

6.APABILA BURUBG DALAM KEADAAN TIDUR..JGN DI GANGGU,JGN DITARIK KEPALANYA UNTUK MEMBANGUNKAN NYA....ADA MASA IA PANDAI BANGUN SENDIRI....

7.JANGAN MENCABUT BULU BURUNG ATAU MENCUKURNYA....KERANA IA AKAN KELIHATAN HODOH DAN LUCU....

8.JANGAN MENGHISAP DAN MENCIUM KEPALA BURUNG....DIKHUATIRI BURUNG AKAN MUAL DAN MUNTAH.....

9.JANGAN SUKA MAIN PINTU SANGKAR...NANTI BURUNG TERSEPIT.

10.JANGAN MASUK PLASTIK KE KEPALA BURUNG.....NANTI BURUNG TAK RASA APA-APA..WALAUPUN SANGAT NIPIS I.E.002MM

BUAT DECISION...

One of my wife's daily problem is.."what to cook for dinner".

Pada mulanya i used to tell her..."Benda macam tu pun nak tanya kat I,benda tu mudah je..ambik syilling and flip it".And you know what?....muncung and terus duckling and jadi Pingu(Ayid suka guna term ni),yes...she would get upset.

The years have made me wiser now.Whenever she asks me"what should i cook tonight" or something similar which is sound unimportant to me but is probably important to her,senang aje ...i simply ask her.."apa ade...apa yang boleh u prepare" ,she mentions a few items dan i will pick some of them randomly.....MOST OF THE TIMES IT WORKS...

Brader....utk org perempuan....sometimes decision making is extremely difficult for them.
IN HER MIND....SHE CARE SO MUCH FOR YOU.....YOU SHOULD MAKE IT EASIER FOR HER....DECIDE FOR HER....AND SHE WILL APPRECIATE YOU MORE IF YOU DO SO......AND DONT FORGET TO COMPLIMENT HER WHEN ITS DUE.......