Posts

Showing posts from 2009

HAPPY NEW YEAR 2010

Image
I've learned that
.... when all else fails, sing, dance and laugh, then start anew.

...... the faith and belief from a child is more valuable than any luxury money can buy.
......you can be in a room full of hundreds of people and feel alone; but true happiness is found when you can be in a room alone and never feel lonely.

Happy New Year...semuga kita semua sentiasa dalam RahmatNya....

Bercermin Diri....

Image
.......topeng.............




BERCERMIN DIRI

Tatkala kudatangi sebuah cermin
Tampak sesosok yang sangat lama kukenal dan sangat sering kulihat
Namun aneh , sesungguhnya aku belum mengenal siapa yang kulihat

Tatkala kutatap wajah , hatiku bertanya . Apakah wajah ini yang kelak akan
bercahaya bersinar indah di surga sana ?
Ataukah wajah ini yang kelak akan hangus legam di neraka Jahannam

Tatkala kutatap mata, nanar hatiku bertanya
Mata inikah yang akan menatap penuh kelezatan dan kerinduan….
Menatap Allah , menatap Rasulullah , menatap kekasih-kekasih Allah kelak ?
Ataukah mata ini yang terbeliak , melotot , menganga , terburai menatap
Neraka Jahannam………..

Akankah mata penuh maksiat ini akan menyelamatkan ?
Wahai mata , apa gerangan yang kau tatap selama ini ?

Tatkala kutatap mulut , apakah mulut ini yang kelak akan mendesah penuh
kerinduan .. Mengucap laa ilaaha ilallah saat malaikat maut datang
menjemput ?


Ataukah menjadi mulut menganga dengan lidah menjulur , dengan lengking
jeritan pilu yang akan mencop…

Email ingatan dari kwn....

Image
Terima Email dari seorang kawan..kita kongsi bersama..semuga kita mendapat RahmatNya.


Rassulullah SAW pernah bersabda :

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :
" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ....tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disemp…

listen carefully..

Image
Black Testicles

A male patient is lying in bed in the hospital, wearing an oxygen mask over his mouth and nose, still heavily sedated from a difficult four hour surgical procedure

A young student nurse appears to give him a partial sponge bath.

Nurse,' he mumbles, from behind the mask 'Are my testicles black?'

Embarrassed, the young nurse replies 'I don't know,Sir. I'm only here to wash your upper body.'

He struggles to ask again,

'Nurse, are my testicles black?'

Concerned that he may elevate his vitals from worry about his testicles, she overcomes her embarrassment and sheepishly pulls back the covers.

She raises his gown, holds his penis in one hand and his testicles in the other, lifting and moving them around and around gently.

Then, she takes a close look and says, 'No sir, they aren't and I assure you, there's nothing wrong with them, Sir !!'

The man pulls off his oxygen mask, smiles at her and says very slowly,

'Thank you very much. …

iklan ubat..apa yg anda fikirkan?

Image
.....iklan yang menarik...apa yang anda fikirkan.?

..selingkuh...

Image
A very meaningful article indeed, to share......


Adultery happens when you start looking for what you don't have.
"Wow, this girl in my office is a real looker. I'm crazy about her because she's also understanding, intelligent, tender - so many
things that my spouse is not."

Somewhere along the way, you'll find a woman or a man who will be more charming or sensitive. More alluring. More thoughtful.
Richer. Have greater sex appeal. And you will find a woman or man who will need you and pursue you and go loco over you more than your spouse ever did.

Because no wife or husband is perfect.

Because a spouse will only have 90% of what you're looking for.
So adultery takes place when a husband or wife looks for the missing 10%.

Let's say your wife is melancholic by nature. You may find yourself
drawn to the pretty clerk who has a cherry daughter.

Or because your wife is a homebody in slippers and pyjamas, smelling of garlic a…
Taib Leaves It To PBB To Decide Whether He Should Still Lead Party

BETONG, Oct 5 (Bernama) -- Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud said he would leave it to Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) to decide whether he should retain his post of president at the next party general assembly.

Taib, 73, said as one who was loyal to the party, he could not make the decision himself as the party's struggle was his priority.

"I have stated openly that I could step down (as PBB president) anytime, but the party asked me to wait first, so I've left it to the party to decide," he said when simultaneously opening the meetings of the PBB branches at the Datuk Amar Tan Sri Stephen Kalong Ningkan's Sports Hall, here, on Monday.

Taib, who is also state Finance Minister and Planning and Resource Management Minister, said the Sarawak Barisan Nasional (BN) had always made leadership transformation and this was proven by the fielding of 25 per cent new faces as candidates in e…

...suatu hari di hari Raya 2009

Image
...bersiap nak jalan-jalan raya...




















.................bersalaman ,bermaafan....



.........semuanya bergembira...

Selamat Tinggal Ramadan ,will miss ramadan

Image
Selamat Tinggal Ramadan...kami akan merindui Ramadan...InsyaAllah akan ketemu next Ramadhan, amin...

Doa kami...
“Ya Allah,
kami bukanlah hambaMu yang pantas memasuki surga firdausMu,
tidak juga kami mampu akan siksa api nerakaMu, berilah hambaMu ini ampunan,
dan hapuskanlah dosa-dosa kami, sesungguhnya hanya Engkaulah Sang Maha Pengampun, Sang Maha Agung.

Ya Allah,
dosa-dosa kami seperti butiran pasir dipantai,
anugrahilah kami ampunan wahai Yang Maha Agung,
umur kami berkurang setiap hari sedangkan dosa-dosa kami terus bertambah
adakah jalan upaya bagi kami.

Ya Allah,
hambaMu yang penuh maksiat ini bersimpuh menghadapMu mengakui dosa-dosanya dan memohon kepadaMu,
ampunilah, karena hanya Engkaulah Sang Pemilik Ampunan,
bila Engkau Campakkan kami,
kepada siapa dan kemana kami mesti berharap selain dariMu”.

iftar d luar..

Image

Sabtu ,15 ramadhan yg panjang...

Image
bersama dgn penerima bantuan sumbangan Baitulmal Sarawak dan Hikmah ..
.....jelas terbayang kegembiraan di wajah saudara kita itu..



Pada hari Sabtu yg lepas 15 Ramadhan,bersama dgn ahli Hikmah yg lain telah pergi ke Kawasan Simunjan utk melawat Saudara Kita..di samping itu menyampaikan Sumbangan makanan dari Baitulmal dan Hikmah Sarawak,.

Sedih dan terharu melihat keadaan saudara kita di sana..Ramai sangat yg sudah beralih Akidah.

kita telah pergi di sebuah perkampungan Iban..dulunya ada 10 hingga 15 keluarga Islam tapi kini hanya tinggal satu keluarga lagi.
Dia mengadu tidak di lawati dan tidak diambil perhatian oleh kerajaan..dan dia mengugut "kak baduk islam..erti nak berhenti jadi Islam"..Apabila mendengar ugutan rasa sebak..kerana kita gagal memantapkan Akidah mereka ini..

..salah siapa?

Allahyarham Hj Ahmad Buang..nenekanda tersayang

Image
..selepas menjalani pembedahan..patah neck of femur..bulan may yg lepas


..gambar kenangan bersama Allahyarham Nenekanda Hj Ahmad Buang pd hari Raya yg lepas


Nenekanda Hj Ahmad Buang bin Hj Tahir di lahirkan pada tahun1903 dan kembali ke Rahmatullah pada 29 ogos bersamaan 8 ramadhan.

Beliau adalah guru agama,bekas imam masjid Sebuyau, dan merupakan guru Tariqat Qadriah Naqsyanbandiah.
Beliau mempunyai ramai pengikut di serata negeri kenyalang dan Sambas.

Semasa muda nya beliau telah pergi ke Sambas dan Banjarmasin untuk menuntut ilmu agama.

persiapan menghadapi Ramadhan

Image
Dari Abu Said r.a., katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Tiada seorang hamba pun yang berpuasa sehari dengan niat fi-sabilillah ( yakni semata-mata menuju kepada ketaatan kepada Allah), melainkan Allah akan menjauhkan wajahnya - yakni dirinya (kerana puasanya tadi), sejauh perjalanan tujuh puluh tahun dari neraka."

(Muttafaq 'alaih)


10 SENARAI SEMAK PERSIAPAN DAN PERLAKSANAAN PUASA

1) Niatkan rasa sukacita kita dalam hati akan kedatangan bulan suci Ramadhan,
“Barang siapa yang dihatinya merasa gembira akan kedatangan bulan
Ramadhan, maka Allah haramkan jasadnya untuk masuk neraka” – Al-hadith

2) Memohon ma’af kepada kedua orang tua, suami/isteri, anak, saudara dan
para sahabat atau kerabat anda, dimana setiap hari anda berhubungan
dengannya, lupakan kesalahan saudara Muslim anda yang pernah terjadi
selama anda berhubungan

3) Bersihkan pakaian taqwamu dari hadas, najis mahupun penyakit hati (iri,
dengki, hasad, hasut, tamak, haloba, sombong, mencela, dendam,
berbohong) sebelum , ket…

mengapa keluh kesah dan merungut...

Image
Pelbagai permasalahan kita berpunca daripada empat perkara:

* Kita hanya memandang dan menginginkan apa yang ada pada tangan orang lain. Kita tidak nampak,tidak sedar atau lupakan nikmat di dalam genggaman kita. Walhal, Allah telah berikan kepada kita.
Oleh itu kita tidak rasakan ‘keseronokan’ atau terasa nikmat dengan pemberian itu.

* Kita terlalu banyak ‘komplen’ dan komen (mengadu) dan mengeluh serta menyalahkan keadaan sehingga kepada permasalahan sekecil-kecilnya dalam kehidupan dunia ini. Tetapi, kita sering lupa kesusahan dan penderitaan sebenar yang bakal kita hadapi di akhirat kelak.Kita lupa bahawa kita akan di pertanggungjawapkan setiap apa yg kita lakukan di dunia ini...

* Kita terlalu mengejar kemewahan, kemegahan dan glamor kehidupan sehingga melupakan tujuan hidup kita sebenarnya.
Inilah sebenar ujian hidup yang kadang kala kita rasakan amat memeritkan untuk dihindari, pada hal kita tahu ganjarannya adalah syurga daripada Allah.

* Kita selalu menganggap kehidupan di…

kesalahan ..dan..kebaikan

Image
Kesalahan dan Kebaikan

''Ingatlah olehmu dua perkara, yaitu kesalahanmu kepada orang lain dan kebaikan orang lain kepadamu.

Lupakan dua perkara, yaitu kebaikanmu pada orang lain dan kesalahan orang lain kepadamu.''

Nilai seseorang bukanlah berada pada penampilan dirinya, bukan pula dari pekerjaan dan harta benda yang telah dikumpulkan.

Seseorang dinilai bukan dari kursi yang diduduki, bukan pula berapa pangkat yang disandang dan tanda jasa yang melekat pada dadanya

Seorang itu dinilai dari budi pekerti luhur yang menghiasi perilakunya.

Mengapa kita harus mengingat kesalahan yang telah dikerjakan pada orang lain? Dengan mengingatnya, akan menimbulkan perasaan menyesal dalam diri kita, perasaan yang mendorong untuk bertaubat kepada Allah, kemudian berusaha memperbaikinya dengan meminta maaf dan tidak akan mengulanginya.

Mengingat kebaikan orang lain terhadap kita akan mendorong kita selalu berbuat baik kepada orang lain. Kehidupan tidak akan terbina dengan baik tanpa kebaikan …

Celebrity Collage by MyHeritage

Image

you give it..it comes to you

Image
HAPPINESS can be spontaneous and natural but it also requires nurturing and development.Ia perlu di pupuk dan dibajai..
Seperti tanaman ianya perlu di siram

What brings happiness to many of us is the simple sharing of our lives, done with pure love ,penuh kasih-sayang dan sentiasa ingat dan patuh kpd Allah...

People are always happy when they are with the ones they love, especially in the absence of conflict.

Some have little material wealth,kehidupan yang sederhana but are happy.

The quality of happiness depends on how receptive we are internally...atau adakah kita sentiasa berasa syukur kpdNya atau kita mempunyai citarasa yang tinngi...nafsu yng tak terkawal....

Small things like a gardening...playing tenis or golf can make us happy.... or a child’s smile,senyuman anak-anak balik dari sekolah.. can make us happy.or senyuman isteri atau suami can make us happy.....


If your happiness spills over into the lives of others and uplifts them, you can consider that true happiness.Tiada yang l…

you cannot please everyone...

Image
Email from a friend ,utk kita kongsi bersama...

You cannot please everyone



A MAN said to Al-Hasan Al-Basri: “People sit around you so they may find fault with you!” So he replied, “Indeed, I encouraged my soul to aspire for Paradise, so it aspired for it. Then I encouraged it to aspire for protection from Hellfire, so it aspired for it. Then I encouraged it to aspire for redemption from the people, but I didn’t find a way to that. Indeed people were not pleased with their Creator though He provides for them, so how can they be pleased with another creation like themselves?” (Al-Bidaya wal-Nihaya, 9/318)

Prophet Musa (peace be upon him) said: “O my Lord, the people say things about me which are not (i.e. not true)! So Allah revealed to him: ‘O Musa, I did not make that (privilege) for Myself, so how can I make it the case for you?’ (Al-Adab Al-Shar’iyyah by Ibn Muflih, 1/38)

Malik Bin Dinar said: “Since I have known (the reality of) people, I have not taken delight in their praise nor hav…

simpan dalam hati...

Image

just do it..

Image
Love,.... without concern over whether you'll be loved in return. You will be.


Speak honestly and from the heart,.... without concern for what others will think...... They will respect you for it.


Connect with and explore your deepest purpose, without concern for how you will express it.......... You will find opportunities in every circumstance.


Diligently and effectively put forth your best effort, without concern for the result.......... It will be worth your while.

..the heart.

Image
ALLAH’s Messenger (peace be upon him) said:


“There is a lump of flesh in the body – if it is set right and made good, the entire body becomes good and healthy; but if it becomes diseased, the entire body becomes diseased. Remember well – it is the heart.”



Source: Al-Bukhary

letih..

Image
Lately rasa letih..stress....setelah reflex balik,didapati diri ini tak pernah bercuti dan berehat sebenar-benarnya berehat...

Berkerja setiap hari ,dari pagi sampai malam..kecuali Sunday.
Sunday reserve untuk pergi jemputan kenduri...

Bila nak bercuti ni..? Nak rehat tanpa memikirkan kerja?

FACES...by Maizatul Azween

Image
Ini adalah antara gambar-gambar yang di rakam oleh Maizatul...dan adiknya Farzana sebagai Model...

....so bila nak beli Lensa Macro..?

..bercanda di Pantai Damai..

Image
dinner sempena Farther's Day








damai puri di waktu senja


lifeguard yg cun on duty kat swimming pool..




makan time....until tak dapat bangun..



a beautiful photographer in Action....





berendam dgn Farith....