Wednesday, November 30, 2005

Female Sexual Dysfunction


Biasa dengar tak?
"i dont have sexual desire"
"what is orgasm,macam mana rasanya"
"If not becos of tanggungjawab,i dont want to make love with my hubby,sakit"
"i dont enjoy making love,make me sick"

Ini adalah parts of the complaints or symptoms of Female Sexual Dysfunction.
FSD in Malaysia is booming.There is no real studies done about sexual dysfunction in malaysia but the sales of viagra,tongkat ali,herbs sex stimulants products reaches into billions of ringgit.
All the attention is given to men,most people would probably never guess that more women then men suffering from sexual dysfunction.43% of women have some form of difficulty in their sexual function compare to 31% of men.(american medical assoc).
Selalu perhatian di berikan kepada org lelaki tetapi FSD selalunya di rawat sebagai masalah pemikiran.dan org pempuan di beritahu supaya relax saja dan semuanya in their head.

Lets talk about FSD:
Its comprises of Physical and Emotional components,
Its consists of
1.lack of sexual desire
2.inability of the genitals to become adequately lubricated
3.difficulty in reaching orgasm after sufficient stimulation
4.persistent genital pain
Causes?
Physically
1.hormonal factors
little amount of testesterone or estrogen
2.Post lower abdominal operation/gynae operation
?severed nerve at pelvic area
3.Other illnesses
Diabetes,hypertension,hyper/hypothyroidism etc
4.On treatment
Prozac,zolloff,antihypertensive drug etc
Phsycologically
1.Sexual history issues
Chidhood sexually abuse
history of rape
marital sexually abuse
2.culture
In malaysia,there is no formal sex education,talking about sex is still a taboo.
cultural value of the society regarding sex
3.Relationship problems
What do u expect,if the relationship is sour?
4.Depression.

DOES ORGASM EQUAL TO SEX?
I dont have the answer?Do you? sent your comments.
The answer is how you look at sex,and how you rate your orgasm,is it important or a 'must" things in your sex activity.

TYPES OF ORGASM;
1.clitoral orgasms
result from directly stimulating the clitoris and surrounding area
2.Pelvic floor or vaginal orgasms
these occur throu stimulating the 'G' spot or putting pressure on the cervix and/or the
vaginal wall
3.blended orgasms
mixture of both ,clitoral and vaginal

BENEFITS OF ORGASM
1.pain killer
2.Enhanced mood
it boost the level of estrogen and released endorphine
3.increased intimacy
due to released of oxytoxin
4.Easier Rest
oxytoxin induced drowsiness,for women,sleepiness comes about 20-30 mins after
orgasm,men 2 -5 mins after orgasm
5.Less Stress
making love,released dopamine triggering relaxation and last to 2 hours.
6.burn calorie
U need a lot of energy to make love.Better than jogging.

Tuesday, November 29, 2005

bahasa politik oRang sarawak

Setelah sekian lama berkecimpung dalam politik di peringkat akar umbi,terlibat dgn NGO di kampung dan menjadi ajk persatuan-persatuan lain, banyak vocab baru di pelajari. Hari ini nak tulis mengenai bahasa politik melayu Sarawak ,utk describe pemimpin atau ketua mereka.

1.batu api(fire stone)
seseorang yang instigate or mislead others to secure position
2.Teregeh-egeh(show off)
orang teregeh-egeh ini orang yang suka show off,bercakap besar dan selalunya cakap kosong.
3.Palak angin(head wind)
a person that talks big.talks shit and a boaster,normally no vision
4.Hidung tak mancung,pipi tersorong-sorong(flat nose and protruding cheek)
the traits that inhibit the malays in sarawak to fight for the leadership due to lack of
confidence and capabilities.
5.Ikut belakang(follow from behind)
Merely a follower,no guts to be a leader due to no confidence.
6.Takut Paloi(paloi mean stupid so Stupidly fear)
the so called kampung leaders so scared to make a decision which might offend the leader or
their Ketua.Takut kena blacklisted or tak dapat projek or angpau.
7.Taat Paloi(kesetian yang tinggi or stupidly loyal)
orang ini akan setia dan sanggup buat apa saja utk ketua.Kalau ketua dia cakap terjun
sungai,dia akan terjun.Di suruh buat benda maksiat pun dia akan buat.
8.Sik Pemalu(sik = tidak ,tak malu)
Orang ini tak malu utk buat apa saja,boleh di suruh jumpa org atasan dan boleh di suruh utk
buat kerja yang remeh temeh.
9.syiok dirik empun(syiok sendiri)
Org ini mempunyai anggapan bahawa dirinya mempunyai sokongan yang banyak,
hakikatnya ia hanya di beri sokongan palsu,pengharapan palsu oleh penyokongnya.
10.PHD( pengkhianat hasad dengki)
Traits ini memang banyak di kalangan org melayu sarawak,mereka ini tak akan tenang bila
melihat org melayu lain angkat atau maju dari segi ekonomi atau politik,mulalah diorg akan
buat bermacam macam cara utk menjatuhkan mereka ini.
11.Bodoh Sombong
Org spt ini berlagak pandai tapi sebenarnya kosong,tapi yang teruknya dia org ini tak mahu di
ajar dan tak boleh di ajar.
12.Ubun ubun agik licak(anterior frontanelle still soft,ubun masih lembik)
Ini di labelkan pada anak muda yg ingin berbakti,dan dilihat sebagai pesaing kpd mereka
yang tua.Ini menyebabkan org muda ramai yang tak berminat nak join politik atau
mana persatuan di kampung.
13.Pak Anggut(Nodding man)
Org ini asyik mengangguk kepalanya setiap kali ketuanya bercakap,apa yang ketua kata
adalah benar belaka.Org macam ni banyak dan sometimes terpaksa jadi pak anggut supaya
tak offend ketua.
14.Burung Deok(Burung Tiong)
Setiap apa yang di cakap ketuanya atau pemimpinnya akan di "ya" dan di ulangkannya
semula(sebijik).Kita banyak sistem Echo di sini.
15.Lawa(bukan cantik tetapi sombong)
pemimpin atau ketua yg gagal utk senyum dan tak ramah atau kurang menegur org akan di
anggap lawa.
16.Orang Endatang(outsiders)
anyone that is not from the same kampung or district.Anybody not from the same kampung,
district ,susah nak jadi ketua even you kahwin dgn pempuan kpg itu.
17.Ular Beluwe(sejenis ular yang akan kepalanya tapi bila di gertak ular itu akan lari)
Org macam juga ramai,kalau di kedai kopi atau ditempat khenduri,cakapnya sangat tinggi,
dia cakap memang nyaring dan semua tahu tapi bila mesyuarat DIAM aje,tak berkokok.
18.Manok Sabung(ayam sabung)
Gelaran utk calon masing-masing
19.Tukang Embak Beg(org bawa beg)
pengikut setia sanggup buat apa saja asal bersama ketuanya,kehidupannya bergantung dgn
ketuanya.
20.Angkat Pelir(carry balls)
Org yang suka mengampu ketuanya utk mendapatkan sesuatu dan sanggup memfitnah org
lain dan kawan.
21.Tukang Teropong(binoculars man)
Org yang akan melihat,mengendap,mengintip perbualan ,pekerjaan org lain iaitu musuh
ketuanya atau mana-mana org yang ada potential jadi musuh bossnya.org ini akan melapor
aktiviti ini kpd bossnya dan dpt sedikit habuan.
22.SPBK(selamat pagi bumi kenyalang,rancangan radio sarawak)
Jadi tukang lapor kepada ketua nya.Di olahnya cerita dari sedepa jadi seekar.Tukang gossip.
23.Kalah Bulu( lost hair)
bila calonnya kurang bibandingkan dgn lawan dari segi karisma,perwatakan dan pendidikan.
24.Menang Tebin(win at the shore)
Menang tanpa bertanding.
25.Kaki Ngap(kaki makan apa saja)
org yang mengambil kesempatan keatas apa saja keatas ketuanya dari kewangan dan
projek.Ketuanya pun akan di tipunya.
26.Talam Duak Muko(talam dua muka)
ora yg berpura-pura menyokong di kedua-dua pehak.
27.Pak Sauk(kaki pukul)
Org kuat ketua ,tujuan utk menakutkan org lain esp lawannya.Org ini sanggup buat apa saja
utk ketuanya.Sanggup bergaduh.
28.Kepapas
Sifat ketua yang tamak,semua projek atau benda yang mendatangkan keuntungan kpdnya
akan di sapu bersih.
29.Apek Bayat
Kaki tipu org.Berpura sebagai org politik tapi tipu org.Habis tanah org kampung tergadai,
cakap nak buat projek dan mcm-mcm lagi.
30.Semadi sik ada(drpd tak ada)
meletakkan calon secara bidan terjun bila org yang betul-betul layak tak ada.

Dan kalau ada vocab baru yang tambah,silalah komen.boleh lah belajar bahasa melayu sarawak.

Monday, November 28, 2005

menghadapi sakit

Sebagai seorang doktor yang telah bertugas di merata tempat,klinik dan hospital,banyak mengajar erti kehidupan dan banyak mempamirkan keagunganNya dan ini memberi pengalaman yang sangat berharga dan banyak mengajar saya.Yang paling utamanya ia menunjukkan betapa kerdilnya kita ini...
Berbagai ragam pesakit yang kita temui dan rawati dalam menghadapi kesakitan mereka;
1.ada yang begitu tenang dan redha akan sakit mereka
2.ada yang begitu cerewet,dramatised sakit mereka
3.ada yang mengadu berbagai-bagai sakit(phobia) hypochondriac
4.ada yang tak percaya mereka mengidap penyakit..denial.
5.ada yang mengata mereka ini kena sihir atau kena buatan orang..
6.ada yang ingin doctor merahsiakan penyakit mereka dari keluarga dsb
walaubagaimana pun mereka tetap sakit,berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Firman Allah "dan sesungguh akan kami berikan cubaan kpd kamu dgn sedikit ketakutan,kelaparan,kekurangan harta,jiwa dan buah-buahan dan berikan berita gembira kpd yang sabar iaitu org-org yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan 'innalillah wa inna ilaihi rajiun' "(al baqarah 155-156)

Dalam menghadapi kesakitan atau mempuyai penyakit,Kita hendaklah:
1.Berprasangka baik dengan Allah
Kita adalah milik Allah dan Allah boleh dan mampu untuk berbuat apa saja kepada kita.
Dia boleh memberi kita kesihatan yang baik dan boleh juga memberi kita penyakit.Malang
nya kita jarang ingat pada Allah bila kita sihat dan terlalu cepat kita menyalahkan Allah
bila kita ditimpa musibah,"kenapa saya kena penyakit","tuhan tak adil","Org lain lebih tua
tua dari saya tapi tak sakit",dan banyak lagi prasangka yang tak baik.

"laa yukallifullahu nafsan illa wus'aha(al baqarah 286) Allah tidak membebankan seseorg
kecuali sesuai dengan kesanggupan nya.

2.Berfikiran positif terhadap penyakit yang kita hadapi
Ingat akan hikmah di sebalik penyakit kita,begitu banyak hikmahnya.
Ia mengajar kita akan erti kesabaran dan gugurnya dosa-dosa kita di dunia ini.
Mendekatkan kita kepada yang maha esa
Mengajarkan kita akan erti kasih sayang antara ahli keluarga dan merapatkannya.

3.Bersikap tenang(tidak berkeluh kesah)
Bagi yang kuat keimanan meraka,kita akan nampak raut muka meraka amat tenang
bila diberitahu tentang penyakit mereka.bersikap redha.
Bersabar dan tidak berkeluh kesah.
Janganlah sampai menjerit-jerit,salah menyalahi antara satu sama lain,menyalahkan
takdir dan adalah lebih baik kita banyak beristigfar,berselawat dan berzikir.

4.mencari penawar keatas penyakit kita
Sebagai pesakit kita mestilah berikhtiar utk mencari penawar penyakit kita,jumpalah
dgn doctor,minta nasihat dan rawatan.
masalah yang selalu dihadapi doktor ialah displin pesakit(compliance) makan ubat
terutama ubat utk jangka panjang spt diabetis dan tekanan darah tinggi.
Pesakit hendaklah faham sedlm dlmnya tentang penyakit mereka dan mengetahui
jenis-jenis ubat yang di ambil

5.Berniat utk sembuh
Disini berniat bermaksud bermotivasi tinggi utk sembuh dan tidak mengabai ibadah
kepada Allah.Niat utk sembuh secara fizikal dan spiritual.Biarkan ia berpadan dgn kifarah
dosa kita dan mengembalikan kita sebagai manusia yang lebih baik dan tinggi keimanan
kita.

Sebagai doktor kita seharus mengubati pesakit secara fizikal dan spiritualnya.Di medical school tak di ajar semua ini.Bila agaknya kita dapat melahirkan lebih banyak doktor spt ibnu sinna dll yang terkenal dgn ilmunya dan keimanannya.

Friday, November 25, 2005

kutipan jumaat

Hari ini turun awal sikit ke masjid,sempat berborak dgn tok siak dan ajk masjid yang lain.Bila saya melihat pada papan kenyataan masjid,terpampang jumlah kutipan setiap jumaat.Sedih juga tengok jumlah nya ,setiap minggu hanya dapat mengutip rm 25-27 sahaja.
Kenapa susah sangat para jemaah nak menderma kepada masjid.Setiap jumaat,kalau jemaah lebih kurang 200 org,kalau setiap jemaah sedekahkan rm1,maka jumlah kutipan rm200.
kalau hanya rm25 setiap minggu,sebulan kutipan hanya rm100.macam mana nak bayar bil api,air dan sengalarakan masjid.
Macam mana nak bagi kesedaran kepada para jemaah bahawa masjid juga perlukan dana utknya berfungsi?Takkan benda macam ni pun nak mintak dgn YB.Bila lagi org melayu islam nak berdikari?
Org kita ni kalau nak komplen ajk masjid memang pandai,nak itulah nak inilah...tapi kalau kita ajak buat bersama apa-apa program masjid tak nampak pun batang hidung mereka.
Macam mana nak motivate mereka ini?Ini merupakan satu cabaran kepada kawan-kawan ajk masjid.Semuga tuan-tuan berjaya dan mendapat pertolongan drp Allah.

Thursday, November 24, 2005

Perempuan..sunat tak?

Masalah ini adalah sangat sensitif utk di bincangkan.Di negara barat banyak NGO yang menentang berkhatan bagi kanak-kanak perempuan.Di negara kita berkhitan utk kanak-kanak perempuan masih lagi amalkan.Kalau dulu dilakukan oleh Mak Bidan tapi sekarang kebanyakan ibubapa menghantar anak mereka berkhatan dgn doktor.Ini utk mengelakan daripada berlaku jangkitan dan komplikasi yang lain.
Apa dalilnya berkhitan bagi perempuan?
"Berkhitan adalah sunnah bagi lelaki dan memuliakan wanita"(ibnu abbas)
Rasulullah SAW berpesan"sayatlah sedikit dan jangan berlebihan kerana hal itu akan mencerahkan wajah wanita dan menyenangkan suami"

Pendapat doktor adalah berbeza-beza mengenai berkhitan bagi anak-anak perempuan,ada yang menentang dan ada yang mengesyorkannya.
Pendapat ulama juga berbeza-beza,Imam Al Qhardawi menyatakan ianya hanya sunat dan hanya utk memuliakan wanita maka terserahlah pada pendapat masing-masing.

How they do it?
Kebanyakan doktor hanya menindik atau melukakan "hood" clitoris saja,sekadar satu titis darah saja.ini tidak akan mencederkan kanak-kanak tersebut.
Menafaat berkhatan kepada wanita?
Ini akan mengurangkan libido atau nafsu wanita,menjadikannya tidak mudah tergoda dan terangsang.dan ini akan dapat mengembirakan suami kerana isteri mereka akan terasa puas apabila dirangsang.kepuasan yang panjang.

Wednesday, November 23, 2005

Pelajaran dari anak-anak kita..

"Abah,boleh tak along ngan angah tidor bilek abah" tanya Maizatul.Saya terus menjawab boleh.kendengaran sorakan "YES" dari angah dan mereka berdua terus mengambil bantal dan selimut masuk ke bilek abah dan mami.Melepaslah abah!...
Awal pagi saya memerhati dan merenungi wajah anak-anak yang sedang tidur,kelihatan kecantikan ,keayuan dan betapa innocent nya wajah-wajah mereka.Banyak perkara mengenai kehidupan dapat kita pelajari dari anak-anak kita....Tak terasa dada menjadi sebak dan terasa sayu mengenang amanah Allah ini.Terasa amat berat amanah ini dan mampukah saya memikulnya.Mereka ini menjadi inspirasi dan memberi kekuatan jiwa utk menjadi lebih baik dan berhati-hati menjaga amanah Allah ini.
Cuba kita renungkan kembali di saat isteri kita mula hamil,loya dan muntah-muntah dan dlm keadaan lemah,ia mengajar kita menjadi lebih sabar dan lebih mengerti akan erti kesabaran dan paling pentingnya kemesraan suami-isteri bertambah erat.Anak kita mengajar kita tentang kasih sayang.
Di saat kelahirannya,kita ajar supaya pasrah dan mengharapkan ketentuan tuhan.Kita meletakan pengharapan yang seratus peratus kepada Allah supaya isteri dan anak kita selamat.Ia mengajar erti tawakal kpd Allah.
Apabila anak kita lahir,banyak pelajaran baru kita pelajari.Sebanyak mana buku mengenai perkembangan anak yang kita baca,ianya tak sama dgn pengalaman dan pengetahuan yang kita dapati dlm membesarkan anak kita sendiri.
Pada peringkat awalnya,anak kita hanya pandai menangis dan tersenyum,lihatlah betapa kerdilnya kita ,kita hanya makhluk yang lemah dan kita perlukan kekuatan dari Allah.

Ketika anak-anak mula mengerakkan tangan,mereka akan cuba mencapai sesuatu sehingga berjaya.Betapa optimis dan bersemangat waja anak-anak kita.

Ketika anak-anak mula belajar merangkak,duduk dan berjalan,perhatikan setiap kali mereka jatuh mereka akan bangun semula sehingga mereka dapat berjalan dan berlari.Anak ini mengajar kita supaya kita tak mengenal erti putus asa dan terus mencuba sehingga berjaya.Ia mengajar kita ,kalau kita berusaha bersungguh-sungguh kita pasti berjaya macam mereka.

Apabila ia mula belajar makan,semuanya akan di masukkan kedalam mulut.Ini merupakan citarasa ingin tahu.mereka tak mengenal erti masam,manis,masin dsb.Semangat ingin tahu dan ingin mencuba ini yang anak kita ingin semaikan kepada kita tanpa kita sedari.mMengapa kita tak mengambil pengajaran drp mereka?

Apabila mereka mula bercakap,kita semua tak mampu nak melayan mereka.semuanya baru bagi mereka. selagi belum dapat jawapan yang memuaskan selagi itu mereka akan bertanya?Ini adalah proses menambah ilmu bagi anak-anak.Tapi kita sebagai ibubapa,malu nak bertanya,menghadhiri majlis ilmu dan membaca buku dan kitab utk menambahkan ilmu kita.Belajarlah dari anak-anak kita!

Anak kita juga mengajar kita menjadi seorang yang pemaaf dan bukan seorang pendendam.Lihatlah apabila kita memarahi mereka,mereka tetap ingin bermanja-manja dengan kita seolah-olah tiada apa yang berlaku.Begitu jugak di sekolah mereka bertengkar dan berkelahi dgn kwn-kwn mereka,tetapi tetap bermain bersama tanpa menunjukkan perasaan dendam dan marah.

Begitu banyak yang kita dapat pelajari dari anak-anak kita dalam kita menempuh kehidupan dunia ini.Maka kita seharusnya bersyukur dengan kurniaan yang tak ternilai ini dengan mendidik mereka menjadi org yang solleh dan sollehah yang dapat mendoakan kita dan menjadi harta yang tak terputus setelah kita tiada kelak.
Anak-anak ku,Abah will always love you all....

Tuesday, November 22, 2005

0ccupational hazard

Sebagai seorang doktor pun ada risiko perkerjaan nya tersendiri.Ini kisah saya alami sebagai doktor di Hospital Saratok tahun 1992.Saratok terletak kira-kira 200 km dari Kuching.

Seorang pesakit wanita mendapatkan rawatan utk Kelewatan pusingan menses nya.Seperti biasa saya akan melakukan siasatan dan rawatan.saya mengarah pesakit tersebut utk berjumpa semula dengan saya selepas satu minggu kalau mensesnya belum dtg juga.
Beberapa hari kemudian wanita tersebut cuba menghubungi saya melalui talipon di hospital tapi gagal.dan telefonis terus sambungkan line ke quarters saya...

Cik X: Hello,boleh cakap dgn doc..
mami:doc tak ada.Sapa cakap ni.
cikx:pesakit ni..saya nak cakap ngan doc.
mami: dia tak ada..ada apa-apa pesan
cikx: bagi tau doc(dgn nada amat gembira)..menses saya dah datang..dan saya tak risau lagi.
mami:ok

Apabila saya balik ke rumah..saya tengok muka isteri saya masam je...saya tanya kenapa ,dia senyap je...kamudian ia bersuara..
mami:senang lah hati,tak risau lagi..
saya pun hairan dan tak tahu apa yang di cakapkan..
mami:tadi ada girl friend abang talipon,dia cakap menses dia dah datang dan tak perlu risau lagi.

Terpaksalah saya explained panjang lebar mengenai pesakit ini...kalau tidak terpaksalah peluk bantal je....
Itulah sebahagian dari risiko rumahtangga doktor..

Monday, November 21, 2005

Help yourself as you help others...

Last night ,ada kawan belanja makan di Topspot seafood centre.Myself,khamri,Mr Ph,and Dr Johnny.We discussed a lot of things daripada hal makan sampai ke masalah negara .Saya tertarik dengan remarks dari Mr Ph(environmental engineer).

Mr Ph;"kenapa ya,org melayu Sarawak esp. di luar bandar atau di bandar kecil tidak banyak menyertai persatuan atau badan kebajikan atau mana-mana badan NGO.Tapi meraka sangat aktif dalam parti politik..in other words yng mengutungkan mereka sendiri

I dont have the answer for that,i dont have the figure tapi from my observations memang banyak persatuan di ujudkan di kampung-kampung tapi tak berfungsi dan tak aktif langsung.Mungkin pehak berwajib perlu membuat kajian tentang perkara ini.May be i will discuss about it latter atau anda dapat memberi komen mengenai perkara ini.

Personally ,all of us should involved ourselves in community services.There are alot of NGO's which needs our supports such as
1.Persatuan ibubapa guru sekolah anak-anak kita
2.Pemadam
3.Pusat pemulihan dalam komuniti
4.Jawatan kuasa masjid dan surau di qariah kita dan banyak lagi persatuan lain
Talkings about services,it is the work of the soul,its pays psychic dividend.When you reached out to others in distress.you will see your own blessing more clearly and you become aware of what you have been taking for granted and what you're glad u dont have.

Scientific studies:
Michigan Researchers; studies done on 2700 people for 10 years.those who regularly did volunteer work had death rate 2.5 times lower than those who didnt.

Even watching others doing good job boost your immune system.
College student were shown a clip of Mother Theresa performing her charitable acts of love and studies shows components of immune system in the saliva increase by 5 folds.IgA and Immunoglobulin in the body increases.

So my friends ,when the last time you perform the good deeds.?
Dengan melakukan kerja kerja amal pertahanan badan kita akan bertambah dan insyaAllah kita dapat menghadapi berbagai penyakit yang berjangkit yang melanda dunia sekarang.ini juga dapat membuat kita awet muda.Tengoklah mereka yang terlibat dalam Mercy,Bulan Sabit Merah....mereka ok kan.

Akhir kalam,carilah mana-mana ngo dan join them ,beri sumbangan anda.insyaAllah anda akan di berkati dan di rahmati Allah.

Sunday, November 20, 2005

Belon di Pesta Ketam Sematan

Semalam 18hb Nov,kita orang pergi ke sematan,kira-kira 100 km dari kota samarahan.It tooks us 1 hr 40 min ,dalam keadaan hujan lebat sepanjang perjalanan.Tujuan asal nak beli ketam,tapi ketam tak kelihatan ,tak ada ketam utk di jual.Ayah saya merungut,indah khabar dari rupa,publisiti hebat sekali tapi ketam tak ada.
Bandar Sematan terletak about 100 km from Kuching ,mempunyai pantai yang indah dan belum di terokai lagi.Ia mempuyai potential menjadi pusat perangin di masa akan datang.Tapi dengar cerita kebanyakan tanah di tepi pantai dah terjual,asalnya milik org melayu...
Semasa di sematan,angah merengek mintak belikan belon,terpaksalah maminya belikan.
Angah;"abah..why this balloon boleh terbang and balloon yang lain tak boleh...
Mami: "memanglah ,harganya mahal..."maminya merungut ,terkejut terpaksa membayar
rm3.50 utk belon tersebut.
saya hanya mampu tersenyum mendengar karenah angah dgn maminya.Semasa duduk minum di gerai saya mengambil peluang bercerita dgn angah dan maminya tentang belon sematan....

Belon yg angah beli itu boleh terbang dan naik ke udara adalah bergantung kepada apa yang di isi kedalam belon tersebut.Belon angah di isi dgn nitrogen dan belon yang lain di isi dgn udara biasa.yang di isi dgn udara biasa tidak dapat naik dan terbang...
Begitu jugak dengan kita manusia,kita juga akan naik dan boleh maju ke atas kalau diri kita di isi dengan dengan perkara yang betul dan baik..Hati kita ,akal fikiran kita ,budi pekerti dan minda kita perlukan pengisian yang betul..barulah kita akan naik dan maju dan boleh terbang bersama org lain...org yang diisi dgn perkara biasa akan menjadi manusia biasa dan tidak mampu utk naik...kita harus belajar dan terus belajar dan minda kita harus sentiasa di isi utk menjadi manusia spesial.
Contohnya...Siti Nurhaliza pun mesti terus belajar....Belajar vocal,belajar music,belajar menari,
belajar berdandan supaya ia lebih baik dari penyanyi lain.....
Angah tersenyum bila abahnya menyebut nama penyanyi kesukaannya dan bertanya,"Betulkah bah,Siti masih belajar"Kids are so naive.....
Angah sangat gembira dan berlari-lari sambil memegang belonnya.
Akhirnya kita org balik kuching tanpa ketam tapi sempat juga membeli Udang kertas gred A dgn harga rm 24 sekilo.dan seekor ikan kerapu seberat 4 kilo...

Friday, November 18, 2005

Apa dia orang kata...org pempuan la,,,,,

I received a lots of comments,mengenai married man and sembang buka cawangan.Ada yang marah-marah(pempuan la,sapa lagi) dan ada yang setuju...anyway itu cuma pandangan saya dan reality kehidupan di sekeliling kita...

Hari ini kita jenguk pula orang pempuan kenapa diorang ni ada extramarital affair atau yang single tu ada affair dgn married man.....

Senario 1.
Mrs Az...."kami kawin bukan atas dasar cinta tapi atas kehendak orang tua..kawin muda pulak tu ,masa saya berumur 19 dan suami 20.Saya cuba nak mencintai suami saya dan sudah mula ada bibit bibit cinta tapi suami saya tak menunjukkan cintanya...
Saya tak pernah di belai dan tak pernah di manja oleh suami saya,org lain ada pegi dinner,picnic,pegi bermalam di Damai saya tak ada...
Suami saya seorang yg panas baran,penampar ,sepak terajang memang sudah jadi mainan suami saya,pernah saya jumpa doc(saya lah tu),membawa badan lebam dan dahi biru,saya berbohong dgn doc ,saya cakap jatuh dlm bilek air,tapi doc tau...
Selepas mempunyai anak yang kedua saya selalu meluahkan perasaan saya dan mengadu nasib saya pada Mr K ,lama-lama entah macam mana saInya jatuh hati dgnnya,kerana ia concern dan very loving .hubungan kami berlarutan sehingga 2 tahun.
Hubungan kami bukan sebagai kawan lagi tapi macam suami isteri..bila saja ada peluang bersama lunch time,petang ,malam kami akan berjumpa memadu kasih dan melakukan sex.
Terus terang saya cakap,melakukan sex dengan penuh rasa cinta dan kasih sayang amat indah doc !Ini yang saya tak dapat selama ini."

Senario 2.
Mrs N...."Suami saya kurang mampu dlm sex...dalam sebulan kadang kadang hanya 2 kali saja..Kalau adapun sekadar melepas batuk di tangga..Saya muda lagi baru 30 tahun..jiwa saya memberontak dan saya tak tahan doc..Saya mengaku saya mempunyai hubungan dgn laki org yang sudi membantu saya...dan saya berasa puas dgn nya.Dulu saya pernah beli ubat dgn doc utk suami saya tapi mahal sangat ,tak mampu saya doc....."

Senario 3
Mdm H:" Saya belajar di luar negara dan saya banyak sexual experience dalam sex,saya di jodohkan dgn org kampung saya,agak kolot sikit pemikirannya.
Doc tau tak,kalau making love tu bagi dia hanya memasukkan penisnya dlam vagina i ,in and out ,thats it..dan terus snoring....meloponglah saya.
Doc, I love my clit to be licked and suck and i love oral sex...thats the main reason why i am keeping toyboy...adalah sebab sebab lain juga..."

Senario 4
Mdm J:
"Saya bekerja sebagai kerani,suami saya masih belajar di universiti tempatan,cuba doc bayangkan,belanja rumah,bil api.bil air,yuran suami dan perbelanjaan suami saya yang tanggung.mungkin doc akan tanya,PTTN kan ada?Tak cukup dan lambat keluar.Tambah pula dah ada anak,belanja utk anak lagi...
Mulanya saya meminjam padanya,hampir setiap bulan saya meminjam duit dari Mr M,dia pun tak berkira sangat dan dia kata dia kesian kat saya. Lama lama bila dah tak terbayar dan saya suka juga dgn nya ,akhirnya tergadailah body..tapi yang peliknya timbul rasa sayang pada Mr M dan kalau tak jumpa rasa rindu pula dan setiap perjumpaan akan di akhiri dgn making love,dan selepas setiap sessi making love, Mr M akan bagi Rm200 dan sometime rm300.Yang pentingnya saya rasa sangat bahagia dgn Mr M..dan hubungan ini berterusan sampailah suami saya graduate.Hubungan dgn suami sekarang masih baik lagi...."

Setiap sesuatu perkara berlaku ada cause and effectnya..Kalau isteri yang bermasaalah suami hendaklah melihat diri...di mana silap kita.
Begitu juga isteri,tengok diri kita ,cerminkan diri dan tanya ,dimana silap aku sehingga suami liar di luar..

Daripada cerita tadi banyak sebab mengapa isteri having extramarital affair
1.suami tak penyayang,tak tunjuk sayang
2.Suami panas baran ,kaki pukul dan sadis
3.Suami tak berkemampuan dari segi sex,tak creative dalam hubungan sex
4.Money matters.semuanya duit kalau ada yang menghulur maka terhutang budi.
5.Suami yang tak pandai melayan kehendak isteri

Kita bukan hendak menghukum sesiapa tapi ingin mengambil iktibar dari apa yang berlaku di sekeliling kita.Ingat akan Allah semua nya akan selamat.
DO you have any comments.? and whats say u?

Thursday, November 17, 2005

married man

Berborak dgn kawan hari ini mengenai "kenapa org pempuan muda suka dgn married man dan yang dah berumur macam i ni lah, 40 keatas.

I dont want to comment on that cuma beberapa nasihat kepada perempuan muda.Org laki ni tak payah nak nasihat,buang air liur je nak nasihat-nasihat.Memang dah semulajadi dia orang minat yang muda muda....

1.Never begin or think about having relationship with a married man or married woman.No matter how deep your connection you will never be a "normal couple"
You can only contain the emotional and physical connection,between your mind and bodies when you are together...in a room or in bed.....but when you are apart....you are lonely again and the connection broken..

2.The partner is yours(physically,mentally?)when both of u together.After making love(what they normally do) and the rest of the time he/she back to his wife/husband.And again you are lonely.....Is it worth?yes,may be becos of money matters.

3.You are lucky,not many many people can stay at 4 stars hotel or 5 stars hotel,that will be your "safe" place to meet your lover.But he/she cant stay overnight unless he/she "travelling".Then you are lonely again...pity u

4.Can call your lover at home?Calling/phone your lover at home is strictly forbidden.Or he will answer you so differently or no line or he will talks shit....he he

5.One most important thing,you going to hurt so many people,and look at his kids...tak kesian ke...

6.Most of the relationship is not love..believe me...its just becos of sex( LUST)..so all the wife out there please take care of your husband and the sex needs of your husband.

thats all for today...to my friends yg having affair,thinks about it...jangan marah beb..

Wednesday, November 16, 2005

my boy


My boy called me up pukul 2 ptg.
"abah ,ayid demam ,panas badan"

Kesian tengok farith,lately selalu dapat fever.last week kena tonsilitis.Kalau makan ubat,Farith memang tak ada masalah.
Makan dah tak ada selera,kalau sihat 2 ketul paha ayam sekali ngap je.
gambar diatas,farith memang minat warna merah dan suka jenama Adidas.kalau boleh seluar dalam pun mau jenama Adidas. Adakah si farith ni nak suruh abah pakai baju melayu warna merah! Tak kuasa abah yid-yid !

Semuga Farith cepat sembuh...amin

Orang lelaki sembang buka cawangan

Orang lelaki bila bercakap pasal kahwin lagi semuanya bersemangat dan senyum diaorang lebar sampai ke telinga..Nak tau apa diaorang cakap...

Abo:sebenarnya keinginan tu ada tapi keberanian tak ada...(tepon dia ni selalu tak ada line
kalau duduk ngan kwn,terpaksa jln jauh sikit baru dpt bercakap ,fhm ja lah)
Pak Bujang: kalau mau di sisih oleh anak-anak 20 tahun,silalah kawin lain(pengelaman u)
Ustaz: benda tu halal ,buatlah dgn cara yang baik.kalau boleh menghalang drp melakukan
maksiat buatlah tapi mesti adil.susah tu nak jadi adil...nanti dgn bini muda ja....bini tua
buat tak tau je..jadualnya nanti berat sebelah.
Suhai: Bini aku kalau nak kawin lain dia cakap , u mesti pilih yang cantik macam siti nurhaliza,
Siap cabar lak tu,kalau siti nurhaliza nak kat aku,dia pulak yang nak meminang.(mmang
tau tak kan dptnya)
Una: sorang pun dah tak larat nak melayan ,inikan pula nak tambah sorang lagi...
Aming:Lu melayu manyak untung,boleh kawin dua,kita cina mana boleh.simpan saja boleh.curi
curi punya.....manyak sinang..palak tatak pening wo.....
MatJ: tak boleh tak boleh...perang besar nanti ,perang dunia ketiga nanti..
Ram:Nunggu bini minang org pempuan utk aku (konfiden je...)Macam org Arqam dulu..
Menyesal tak join Arqam dulu..
DrP: kalau ikutkan hati memang hendak tambah tapi bila ingat anak-anak terbantut segala plan
tapi our kids should be proud they have 2 mama..Kan?( nak rationalise lah tu)
DrN: I hendak tanya dgn Mr T mcam mana dia buat,sampai kawin 3.Nak belajar ilmu dia..mana
tau kalau sampai seru nanti..at least dah prepare..
Ahim:Orang pempuan tak fahamlah,benda dihalal oleh ugama,dia org bangkang...setengah tu
kalau laki dia keluar dgn pempuan lain dia org tak kisah asalkan jgn kawin je...buat
benda maksiat lain spt minum arak,judi ,pegi pub ,dia tak kisah ..asalkan jangan kawin
lain.(frust nampak)
Zul: ala mamat...dia orang ni macam raye cina je...Mercun meletup sampai cap goh meh je...
lepas tu senyap lah ia (mamat sekor ni lagi konfiden..sebenarnya takut bini)
Zam:Aku tak pernah pandang pempuan lain,tak terfikir benda camtu..tapi tak tau lah
kalau dah ada depan mata...silap ari bulan topi haji masuk poket...
Harry:Why so susah susah...the one at home ,u have to jaga properly...the rest,why u want to
rear a cow when u n me easily can get milk outside....cash and carry concept..tak pening
kepala.
Zali: sebenarnya org org pempuan marah ngan kita sebab masa susah dulu sama-sama susah
tapi bila dah senang sikit dah nak buka cawangan.dia org anggap kita kejam...Lagi satu aku
tak tahan bila dia ugut nak pisahkan aku dgn anak aku..(xperienced)
Hj Bujang:Bini aku no problem punya...anak-anak aku yang akan memberontak...(org tua ni
depan bini senyap je..pijak semut tak mati)
Than: u all boleh kawin di Indon,tebedu ke ,Ponti ke..Rm1k cukup dah..tiap tiap bulan lawat
tebedu.murah bah drp buat dosa..u all kirim rm500, dah jadi org kaya bini u di tebedu
Man:macam mana kita tak pandang yang lain,ramai sangat yang cantik cantik kat luar,muda
muda lagi.,mengoda kita pulak tu dgn seluar ketatnya,baju nampak pusat...Pak Dol mana
tahan.Bila balik rumah ,tengok bini ,ala hai berkemban,rambut mengurai,bau hapak...
mana lah ada selera....
Sidi:Pempuan muda sekarang suka dengan orang tua macam kita,dah kawin....Kita pula tak kan
nak tengok je. Aku rasa lah dia orang suka dgn orang yang berpengelaman kot..Org tua tak
gelojoh...slow and steady. Org muda, baru sampai muara dah karam....(sebenarnya suka
duit u all)
Kad:I ni ,walaupun umur dah tua..tapi masih ummph.Dari pusat ke atas dah 50 tahun..pusat ke
bawah baru je 25 tahun...tak payah tongkat ali,viagra pun tak perlu..Yang di rumah tu dah
menapause,so terpaksalah ni cari yang baru...
Itulah org lelaki kalau sembang pasal kawin dua...macam macam.Yang ketaranya ego mereka ini sangat tinggi...Ada kebenaran nya jugak dan ada yang boleh kita argue...SO WHAT SAY U?

Tuesday, November 15, 2005

musim haji dah sampai,dan sekarang musim kenduri widak.
Teringat semasa menunai haji 12 tahun yang lalu.Betapa indahnya suasana musim haji,masih terbayang keindahan itu walaupun sudah lama berlalu.

Gambar di atas merupakan Masji Nabi di Madinah Al munawarah.Di situlah letaknya Raudah dan Makam Rasulullah saw.

Saya sempat bersembayang di Raudhah,sembahyang sunat dan sempat berdoa di tempat yang dijanjikan akan dimakbul Allah akan doa kita.Kita akan merasa tenang dan indah sekali semasa duduk di raudhah.Tak dapat nak di gambarkan bagaimana rasanya ketenangan itu..Tanyalah pada mereka yang pernah sampai di madinah,mereka akan mencerita tentang ketenangan itu...itu dinamakan taman syurga.

Seamasa di makam Rasullulah saw,tak terasa dada menjadi sebak dan menitis airmata,entahlah kenapa?mungkin kerana berhadapan dgn rasullulah dan merasa betapa kerdilnya kita ini,dan kita berhadapan dgn kekasih Allah.

Memang benar kata orang,sekali kita pergi ,hati kita akan merindui Madinah dan Makkah.memang menjadi cita-cita ingin membawa keluarga menunaikan haji,Bila agaknya?Semuga Allah memberi rezeki dan memberi hidayah utk menjadi tetamuNya.InsyaAllah...






Beginilah keadaan masjid nabi...

Kenduri Al Widak.

Last sunday ,banyak menerima undangan kenduri widak,hanya dapat menghadiri satu kenduri saja.yang lain kita kirim sampul surat saja.(mestilah berisi)

Di negeri sarawak,memang sudah menjadi budaya orang melayu islam di sini mengadakan kenduri widak.kenduri ini diadakan oleh bakal haji yang akan berangkat ke tanah suci tidak lama lagi.Semua sanak saudara,sahabat handai ,dan boleh dikatakan seluruh kampung akan di jemput menghadhiri majlis ini.
Hendak mengada kenduri ini at least 3 to 4 ribu perbelanjaannya,dan ini bergantung dgn jumlah jemputan.kalau dah sekampung dijemput ! agak-agak belanjanya berapa?
Perbelanjaan bakal haji dari sarawak
Tambang tabung haji rm 10500
poket money rm 3000
belanja kenduri rm 3000
transport utk ke airport
(nak bawa sanak saudara) rm 250
membeli pakaian haji rm 350
belanja tinggal dgn family rm 1000

Jumlah perbelanjaan sebenar rm 18500
Bagi setengah orang kenduri widak ni,boleh menampung jumlah wang perbelanjaan.orang yang datang kenduri sebenarnya dengan niat ikhlas akan bersedekah sedikit duit.niat nak ambik berakat dari orang nak jadi tetamu Allah.So kalau yang datang dalam 1 ribu orang ,setiap seorang memberi Rm 5 (jumlah minima di kampung) maka jumlah kutipan rm5 ribu. Ini boleh meringankan beban bakal haji.Semangat gotong royong begini masih kuat di amalkan oleh masyarakat melayu sarawak.Semuga yang bersedekah akan mendapat ganjaran dari Allah dan yang akan pergi haji mendapat haji mabrur.Amin.

Monday, November 14, 2005

kenapa ,why...

Dlm beberapa minggu dan bberapa hari yang lalu,saya melalui dan melihat,
1.Situasi yang berbeza,yang menyedihkan dan beberapa situasi yang mengembirakan,
2.Berjumpa dgn kawan yang mempunyai berbagai problems yang tersendiri,dari masalah kewangan sehingga ke masalah peribadi yang tak dapat di huraikan disini.
3.berjumpa dan merawat pesakit yang beranika ragam.Dari masalah fizikal sehingga ke masalah mental.
4.Melihat kematian orang yang kita kenali,pernah bersama bersembang dan minum teh tarik bersama di pengkalan Feri.Kematian anak kawan saya akibat kemalangan jalanraya.
5.kematian Imam masjid di Qariah saya seminggu yang lalu.Pada hari raya yang lepas ,allahyarham duduk disebelah saya bersama dalam majlis khatamal Quran di Masjid Al Ikhlas Sindang.Beliau ada menceritakan tarikh operation Hip Replacement.Takdir telah menentukan segalanya.

Semua ini banyak memberi kesedaran dan mengajar saya tentang kehidupan ini dan keagungan Illahi.
Saya bertanya kepada diri ini......Kenapa...Why... Its happened.

WHY?
1.We started missing people we love when they are not around.
2.We started to give the great love to our love one when they are no longer with us
3.We started looking for friends when nobody we can counts as friends
4.we started looking for happiness when we are struggling looking for one
5.we started demand for peace internally when are in chaotic situation
6.we keep on searching,we keep on looking etc etc...........

WHY DONT WE JUST.........
1.enjoy our happiness now and dont wait until tomorrow
2.Showering our love one with love(our parent,wife,kids) while they are with us
3.Caring and respect our friends so we can keep them as our friends
4.Bersyukur kepad a Almighty Allah our creator for all the happiness,our health,
our family wellbeing and most important our own life.

Itulah kehidupan,kita semua tidak tahu apa yang ada untuk kita di masa hadapan.selalulah membaca doa:RABBANA ATINA FIDDUNYA HASANAH,WAFIL AKHIRATI HASANAH,WAKINA AZA BANNAR.

Circumcision or bersunat or masuk jawi..

Since lepas hari raya,so busy dengan bersunat.Normally kita akan arahkan supaya ambik appointment supaya tak ramai sangat dalam satu hari.When u grow older ,dah tak larat dah.sometime ada yang terus bawak anak yg nak bersunat tanpa apptment,nak tolak tak sebab dia orang ni dtg dari jauh.Ada yang datang dari Sadong jaya.tungkah,Putin dan yang paling jauh dari Gedung.
What is circumcision and why?

All men are born with a foreskin,a piece of skin that covers the head of a penis.Circumcision is removing the foreskin surgically.

Reasons for circumsicion.
1.Religion.
All muslim must circumcise,normally in malaysia,it is done at the age between 8 n 12 years old.
The Jews and Arabs do it at birth
2.Health reasons.
Mainly to prevent infection.
Circumcised person less likely kena HIV infection.
Tak berbau busuk..
3.Aesthetic reason
Circumcised penis look more cantik n cute .. kalau tak percaya tanya org perempuan.
4.performance
Circumcised person can tahan lama...tak adalah premature sangat sebabnya kepala penis dah kebal dan dah kurang sensitif .jadi can perform better.

cerita sex

Zul called me last night,he enjoyed reading my blog.

Zul: Doc,i suka baca your blog.Why dont u write about kota Samarahan,about the people of kota samarahan,about the aeconomic activities in kota samarahan.
mokk; ok,but i have to do some research about it.and it will take sometimes..
zul:One more thing doc,can u write about sex,academic one la...informative n educational one la..
mokk:hey ..this is not a sex blog..but i will try to write about the diseases,safe sex,and etc
zul: *lol* please talk on your xperience..
mokk: celakui u,lu ingat gua kaki sex ka...
zul:muka u memang ada rupa sikit la...

Any way ,i will try to write about sex education,How we as a parent talk about sex to our kid.
see u later,lets talks sex..

Sunday, November 13, 2005

Bukan gagal tapi belum berjaya.....

Semalam jumpa dgn kawan lama,lama dah tak jumpa..berceritalah kawan saya ni tentang perjalanan perniagaannya.Dia seakan berputus asa dalam arena biznes.Mula buat biznes Sport Retailed.Peringkat permulaan amat memerangsangkan dan mungkin disebabkan kurang pengalaman dan kurang pengetahuan bizness,dan paling utama kurang cashflow bizness ini terpaksa di tutup.kamudian beralih kepada bisnes Pusat tuisyen,kurang mendapat sambutan terpaksalah di tutup.kini menjadi kontractor pembinaan sepenuh masa.

Lama saya termenung memikirkan sebab,kenapa boleh gagal...
Kesimpulan yang saya dapati,ini semuanya ujian daripada Allah.Untuk mencapai kejayaan,Allah akan menguji kita. Kadangkala benda atau perkara yang kita benci tetapi ianya baik utk kita dan benda yang kita suka dan sangat-sangat kita inginkan memudaratkan kita.
Firman Allah"dan boleh jadi kamu bencikan sesuatu,sedangkan ia lebih baik bagi kamu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedangkan ia melarat kpd kamu.Allah mengetahui ttp kamu tidak mengetahui"(al baqarah 216)

Jangan sedih bila gagal.terigat saya dengan cerita Kolonel Sanders,pengasas Kentucky Fried Chicken.Beliau telah menjaja resipi kfcnya merata-rata dan tidak dilayan dan diterima oleh restoren pada masa itu.Akhirnya bila ia mencadangkan kepada orang yang ke 1009,barulah ianya diterima.Dan kini KFC sudah ada di seluruh pelusuk dunia,di negeri China dan malah KFC pun ada Mekkah.Hebatkan?
Jika Mr.sanders berputus asa ,adakah wujudnya Kfc pada masa kini.Apa yang dapat kita pelajari di sini,
1.kita mesti percaya dengan kebolehan kita sendiri
2.Mahir dalam bidang yg kita ceburi atau apa yang ingin kita niagakan.
( ILMU MESTI ADA)
3.Istiqamah
4.Jujur dan amanah.
5.dan ingat rezeki itu di tangan Allah,mintak diberkatiNya

Saya sentiasa berdoa semuga kawan saya itu berjaya dalam perniagannya.Jga lupa bersedekah dari hasil biznes dan kalau cukup nisab dan haul keluarkanlah zakat.
Semuga kita semua diberkati Allah dan dilimpah rahmatNya.Amiiiiiiiiin.

Illness can have multiple victims

Yesterday was an hectic day.I went to 2 kampungs for housecalls.its just not the patient should be treated,the whole family and relatives are at risk.

Aparts from examining the patient,i realised that when a serious illness strikes in a family,attention is directed as it should be,on helping the patient who is suffering.Unfortunately in that effort,oftentimes the needs of the family as a whole and individuals within the family are neglected.

Its important to recognise that when a particular family member in a great need,the rest of the family will have special needs coping with their fears and stresses of having having the family balance upset.

Saturday, November 12, 2005

Be good n be sincere anyway....

When i started involved in NGO and the worse of all in politic,i then realised that its alot of hypocrasy and u tend to meet an unsincere people with self interest...

People are often unreasonable,irrational and selfcentered
Forgive them anyway

If u are kind,people may accuse u of selfish,ulterior motives
Be kind anyway

If u are sucessful,u will win some unfaithful friends n some genuine enemies
Suceed anyway

If u are honest n sincere,people may deceive u
Be honest n sincere anyway

When u spend years creating,others could destroy overnight
Create anyway

If u find serenity n happiness,some may be jealous
Be happy anyway

The good u do today,will be forgotten
Do good anyway

Give the best u have,it will never be enough
Give the best anyway

In the final analysis,it is between you and God
It never between you and them
( mother theresa)

Friday, November 11, 2005

18 sx

Hebat orang Malaysia,ini hasil kajian oleh kompeni kondom Durex.
Tak taulah samada ini melambangkan kemajuan atau kemunduran atau kehancuran bangsa malaysia.
Hari ini tak nak berleter hal moral atau keimanan...nanti org bosan.Ya lah sapa kita nak menilai dan menghukum org.Kwn saya cakap ,kubur masing-masing,sendiri jawab..

Kajian ,responden 5409,
72% 21yr -34yr
15% under 20yr
Hasil kajian:
Melakukan sex kali pertama : 19 yr
pernah menjadi homo@lesz :10%
extramarital sex :14%
sex bertiga,threesome :5%

Looking at the figure,actually Malaysia not bad.....advanced brader...hasil drp kemajuan dan kesan globalisasi..

janji tak nak komen.....saya ingin mendapat komen daripada kawan-kawan.

Thursday, November 10, 2005

ujian Allah....

malam tadi balik lambat dari warong berborak dengan ustaz hamdan dan teruna.Kita orang cerita dari hal tenis sampai ke cerita mengenai ugama iaitu ujian dari Allah...
Memang ,orang selalu beranggapan kalau lepak mesti bercerita hal-hal yang mengarut...tapi kita mestilah mengguna masa itu dengan sebaik mungkin.....Tak mestinya kalau nak bercakap hal ugama di masjid saja.Itu yang saya ingin ubahkan dari pemikiran kawan-kawan saya.

Ujian Allah.
benefitnya;
1.manusia menjadi lebih matang dan mantap selepas di uji dan tanpa ujian potensi dirinya tidak akan terserlah
2.Sebagai hambanya kita sepatutnya bersyukur apabila di uji

Imam Ghazali menjelaskan dalam ilya ulumudin tentang pengertian atau bagaimana kita mesti melihat ujian Allah secara positif
1.Musibah dan kesakitan bukan kuasa yang menentukan jalan hidup.Kuasa yang menentukan jalan hidup kita adalah Allah.
2.Musibah yang menimpa adalah ringan kerana ia tidak berkaitan dgn agama.

Omar Al Khatab berkata "Jika aku mendapat ujian duniawi,aku bersyukur kerana terdapat padanya 4 nikmat
1.Ujian itu tiada kaitan dgn agama
2.Ia tidak besar berbanding dgn ujian agama
3.Aku mendpt keredaanNya
4.Aku menharap pahala drp Nya

Berbanding dgn akhirat,azab di dunia adalah ringan dan sekejap.
Penderitaan itu adalah sebahagian drp ketetapan Allah swt .Apabila ujian berlaku mungkin akan datang selepas itu kesenangan dan kebahagian...insyaAllah.
Dan paling penting sekali ujian di dunia adalah jalan mencapai kebahagian di akhirat.

Hadis;
Seorang lelaki ada baginya satu darjat di sisi Allah yang dia tak tercapai dgn amal tetapi akan tercapai dgn ujian yang menimpa keatas tubuh badannya.(imam abu daud)

Tidak ada satupun musibah yg menimpa keatas seorang muslim samaada kepenatan,sakit yang kronik,kerisauan,kesedihan,kesakitan sehingga duri yg terkena di badannya melainkan ia menjadi kifarat baginya drp dosa-dosa.(bukhari,muslim)

Sesungguhnya kejayaan bersama sama kesabaran,kelapangan bersama-sama kesusahan dan sesungguhnya berserta dgn kepayahan adalah kesenangan.(imam al tarmizi)

Marilah kita berdoa semuga saudara saudara kita di Aceh,Pakistan,Kashmir bersabar dalam menghadapi dugaan Allah...Semuga sinar kemenangan bersinar kembali .

Wednesday, November 09, 2005

Tanda tanda kebesaran Allah




Beraya Rumah Dtk Seri Adenan Satem


Bersama dengan Penghulu Hj sajili dan Hj Ismail pergi "Berzarah" dgn Dtk Seri Adenan dan Dtk Jamilah.Dtk Adenan adalah di antara yang disebut sebut bakal menjadi Ketua Menteri Sarawak yang baru.mudahan jak Dtk.Kami di N15 sentiasa mendoakan semuga ianya menjadi realiti.
Dtk Denan ni,orgnya serious tapi hati baik.Kota Samarahan membangun dgn pesat dan menjadi kota ilmu di Sarawak,dan banyak lagi pembangunan lain sejak dibawah dtk seri.
Hari ini awal pagi dah lepak di warong,maklumlah dah lama tak breakfast dengan geng.Apalagi macam-macamlah cerita keluar.Dari hal raya sampai ke kisah politik mutakhir dan terkini.

Ada satu perkara yang menyentuh hati,ini kisah Bang Mat dengan anaknya.Bang Mat kita ni meluahkan perasaannya.anaknya yang remaja dah tak dapat dikawal,tak dengar cakap,dah melawan,tak balik rumah dan macam macam lagi."dah puas aku nasihat,dah puas aku pukulnya"kata Bang Mat.Sedih dengar cerita Bang Mat ini.

Sebenarnya banyak lagi yang mempunyai masalah macam Bang Mat ini.

Dalam menghadapi masalah seperti ini,kita sebagai ibubapa perlu muhasabah diri kita sendiri.Where did we go wrong?Pernahkah kita menyelami perasaan anak-anak kita?Yang paling penting sekali,PERNAHKAH KITA MENJADI PENDENGAR YANG BAIK KEPADA ANAK-ANAK KITA?

Dalam buku Stephen R Covey,The 7 habits of highly effective people,menyatakan
"bertahun tahun kita di ajar utk bercakap,membaca dan menulis tetapi kita tak pernah di ajar untuk menjadi pendengar yang baik"
Apa agaknya yang menghalang kita menjadi pendengar yang baik?
1.Kita mempunyai sikap prejudis
2.kita terlalu cepat melabel orang yang bercakap dengan kita,minda kita berperasaan negatif.
contohnya,
" Dia anak aku,dia mesti mendengar dan ikut cakap aku"...
"Aku tahu apa yang terbaik utk anak aku"

Pada Bang Mat,jadilah pendengar yang baik,slow talk dengan anak.Biarkan dia luahkan perasaannya,dan yang paling penting JADIKAN DIRI KITA KAWAN PADA ANAK KITA,TEMPAT ANAK KITA MELUAHKAN PERASAAN NYA,BELAJAR MEMAHAMI ANAK KITA,DAN PANDAI MEMBACA APA YANG TERSIRAT.

Petang jumpa Bang Mat lagi,pekena Tongkat Ali tarik.....

Tuesday, November 08, 2005



Betapa riangnya anak-anak di hari raya.....
Abah sentiasa mendoakan semuga Mai,zizi,dan Ayid sentiasa sihat dan menjadi anak anak yang solleh dan sollehah.....

Anak anakku,tiada yang abah dapat berikan,cuma abah ingin kalian menjadi insan yang berguna kepada agama dan negara..

doa di idil Fitri.....

Ya Allah,
Ampunilah dosaku,aku banyak membuatkan kemaksiatan,kemungkaran,dan berbuat kezaliman terhadap orang tua ku,ayah dan allahyarham ibuku..ya Allah mereka terlalu menyayangi dan mencintai aku....tapi aku sebagai anak....

Ya Allah,aku sangat menyesal ya Allah..Dengan seluruh jiwa dan ragaku,aku sujud kepada Mu ya Allah menangisi dosa dosa ku..

ya Allah,Akan aku abadikan diri ku ini kepada Mu,ya Allah. Berikanlah aku petunjuk dan hidayah dan pedoman.

ya Allah,Jadikan hambamu ini orang yang beriman dan sentiasa bertaqwa dan sentiasa mensyukuri rahmat mu ya Allah.

Ya Allah,MAHA PENGAMPUN,MAHA PENYAYANG,MAHA PENGASIH,MAHA AGUNG,MAHA TINNGI.

Ya Allah,engkau telah membuka mata dan hati ini akan erti kehidupan...
engkau telah menunjukan kedamaian dan menjadikan hati ini menjadi lebih tenteram
Ya Allah,tempatkan roh ibuku bersama para salihin,sadiqin dan orang yang engkau redai..

Ya Allah,aku ingin memperbaiki hidup ini,jadikan hati ini sentiasa merindui Mu Ya Allah..

Ya Allah,jadi kan kami hamba yang beriman,bertaqwa dan sentiasa mensyukuri rahmatMu...

Amin amin ya rabbulalamin....

posting pertama..

ini adalah posting yang pertama ,baru nak belajar blogging.Ada yang bertanya,kenapa tiba-tiba nak jadi bloggers.?
setelah membaca blog site org lain,timbul keinginan nak jadi bloggers juga.Sebenar banyak nak di perkatakan disini.Ini adalah satu caranya untuk memberi pendapat tentang famili,tips pendidikan,motivasi dan banyak lagi'
Dan mungkin nak komen sikit tentang politik negeri Sarawak.(jgn kena ISA dah)

Selalu nya banyak peristiwa berlaku di sekitar kita,dan saya rasa ini perlu di journalkan......

dan nanati jumpa lagi.......