Posts

Showing posts from November, 2005

Female Sexual Dysfunction

Image
Biasa dengar tak?
"i dont have sexual desire"
"what is orgasm,macam mana rasanya"
"If not becos of tanggungjawab,i dont want to make love with my hubby,sakit"
"i dont enjoy making love,make me sick"

Ini adalah parts of the complaints or symptoms of Female Sexual Dysfunction.
FSD in Malaysia is booming.There is no real studies done about sexual dysfunction in malaysia but the sales of viagra,tongkat ali,herbs sex stimulants products reaches into billions of ringgit.
All the attention is given to men,most people would probably never guess that more women then men suffering from sexual dysfunction.43% of women have some form of difficulty in their sexual function compare to 31% of men.(american medical assoc).
Selalu perhatian di berikan kepada org lelaki tetapi FSD selalunya di rawat sebagai masalah pemikiran.dan org pempuan di beritahu supaya relax saja dan semuanya in their head.

Lets talk about FSD:
Its comprises of Physical and Emotional components,
Its …

bahasa politik oRang sarawak

Setelah sekian lama berkecimpung dalam politik di peringkat akar umbi,terlibat dgn NGO di kampung dan menjadi ajk persatuan-persatuan lain, banyak vocab baru di pelajari. Hari ini nak tulis mengenai bahasa politik melayu Sarawak ,utk describe pemimpin atau ketua mereka.

1.batu api(fire stone)
seseorang yang instigate or mislead others to secure position
2.Teregeh-egeh(show off)
orang teregeh-egeh ini orang yang suka show off,bercakap besar dan selalunya cakap kosong.
3.Palak angin(head wind)
a person that talks big.talks shit and a boaster,normally no vision
4.Hidung tak mancung,pipi tersorong-sorong(flat nose and protruding cheek)
the traits that inhibit the malays in sarawak to fight for the leadership due to lack of
confidence and capabilities.
5.Ikut belakang(follow from behind)
Merely a follower,no guts to be a leader due to no confidence.
6.Takut Paloi(paloi mean stupid so Stupidly fear)
the so called kampung leaders so scared to make a decision which might offend the leade…

menghadapi sakit

Sebagai seorang doktor yang telah bertugas di merata tempat,klinik dan hospital,banyak mengajar erti kehidupan dan banyak mempamirkan keagunganNya dan ini memberi pengalaman yang sangat berharga dan banyak mengajar saya.Yang paling utamanya ia menunjukkan betapa kerdilnya kita ini...
Berbagai ragam pesakit yang kita temui dan rawati dalam menghadapi kesakitan mereka;
1.ada yang begitu tenang dan redha akan sakit mereka
2.ada yang begitu cerewet,dramatised sakit mereka
3.ada yang mengadu berbagai-bagai sakit(phobia) hypochondriac
4.ada yang tak percaya mereka mengidap penyakit..denial.
5.ada yang mengata mereka ini kena sihir atau kena buatan orang..
6.ada yang ingin doctor merahsiakan penyakit mereka dari keluarga dsb
walaubagaimana pun mereka tetap sakit,berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Firman Allah "dan sesungguh akan kami berikan cubaan kpd kamu dgn sedikit ketakutan,kelaparan,kekurangan harta,jiwa dan buah-buahan…

kutipan jumaat

Hari ini turun awal sikit ke masjid,sempat berborak dgn tok siak dan ajk masjid yang lain.Bila saya melihat pada papan kenyataan masjid,terpampang jumlah kutipan setiap jumaat.Sedih juga tengok jumlah nya ,setiap minggu hanya dapat mengutip rm 25-27 sahaja.
Kenapa susah sangat para jemaah nak menderma kepada masjid.Setiap jumaat,kalau jemaah lebih kurang 200 org,kalau setiap jemaah sedekahkan rm1,maka jumlah kutipan rm200.
kalau hanya rm25 setiap minggu,sebulan kutipan hanya rm100.macam mana nak bayar bil api,air dan sengalarakan masjid.
Macam mana nak bagi kesedaran kepada para jemaah bahawa masjid juga perlukan dana utknya berfungsi?Takkan benda macam ni pun nak mintak dgn YB.Bila lagi org melayu islam nak berdikari?
Org kita ni kalau nak komplen ajk masjid memang pandai,nak itulah nak inilah...tapi kalau kita ajak buat bersama apa-apa program masjid tak nampak pun batang hidung mereka.
Macam mana nak motivate mereka ini?Ini merupakan satu cabaran kepada kawan-kawan ajk masjid.Semuga tua…

Perempuan..sunat tak?

Masalah ini adalah sangat sensitif utk di bincangkan.Di negara barat banyak NGO yang menentang berkhatan bagi kanak-kanak perempuan.Di negara kita berkhitan utk kanak-kanak perempuan masih lagi amalkan.Kalau dulu dilakukan oleh Mak Bidan tapi sekarang kebanyakan ibubapa menghantar anak mereka berkhatan dgn doktor.Ini utk mengelakan daripada berlaku jangkitan dan komplikasi yang lain.
Apa dalilnya berkhitan bagi perempuan?
"Berkhitan adalah sunnah bagi lelaki dan memuliakan wanita"(ibnu abbas)
Rasulullah SAW berpesan"sayatlah sedikit dan jangan berlebihan kerana hal itu akan mencerahkan wajah wanita dan menyenangkan suami"

Pendapat doktor adalah berbeza-beza mengenai berkhitan bagi anak-anak perempuan,ada yang menentang dan ada yang mengesyorkannya.
Pendapat ulama juga berbeza-beza,Imam Al Qhardawi menyatakan ianya hanya sunat dan hanya utk memuliakan wanita maka terserahlah pada pendapat masing-masing.

How they do it?
Kebanyakan doktor hanya menindik atau melukakan &quo…

Pelajaran dari anak-anak kita..

"Abah,boleh tak along ngan angah tidor bilek abah" tanya Maizatul.Saya terus menjawab boleh.kendengaran sorakan "YES" dari angah dan mereka berdua terus mengambil bantal dan selimut masuk ke bilek abah dan mami.Melepaslah abah!...
Awal pagi saya memerhati dan merenungi wajah anak-anak yang sedang tidur,kelihatan kecantikan ,keayuan dan betapa innocent nya wajah-wajah mereka.Banyak perkara mengenai kehidupan dapat kita pelajari dari anak-anak kita....Tak terasa dada menjadi sebak dan terasa sayu mengenang amanah Allah ini.Terasa amat berat amanah ini dan mampukah saya memikulnya.Mereka ini menjadi inspirasi dan memberi kekuatan jiwa utk menjadi lebih baik dan berhati-hati menjaga amanah Allah ini.
Cuba kita renungkan kembali di saat isteri kita mula hamil,loya dan muntah-muntah dan dlm keadaan lemah,ia mengajar kita menjadi lebih sabar dan lebih mengerti akan erti kesabaran dan paling pentingnya kemesraan suami-isteri bertambah erat.Anak kita mengajar kita tentang kas…

0ccupational hazard

Sebagai seorang doktor pun ada risiko perkerjaan nya tersendiri.Ini kisah saya alami sebagai doktor di Hospital Saratok tahun 1992.Saratok terletak kira-kira 200 km dari Kuching.

Seorang pesakit wanita mendapatkan rawatan utk Kelewatan pusingan menses nya.Seperti biasa saya akan melakukan siasatan dan rawatan.saya mengarah pesakit tersebut utk berjumpa semula dengan saya selepas satu minggu kalau mensesnya belum dtg juga.
Beberapa hari kemudian wanita tersebut cuba menghubungi saya melalui talipon di hospital tapi gagal.dan telefonis terus sambungkan line ke quarters saya...

Cik X: Hello,boleh cakap dgn doc..
mami:doc tak ada.Sapa cakap ni.
cikx:pesakit ni..saya nak cakap ngan doc.
mami: dia tak ada..ada apa-apa pesan
cikx: bagi tau doc(dgn nada amat gembira)..menses saya dah datang..dan saya tak risau lagi.
mami:ok

Apabila saya balik ke rumah..saya tengok muka isteri saya masam je...saya tanya kenapa ,dia senyap je...kamudian ia bersuara..
mami:senang lah hati,tak risau lagi..
saya pun hairan …

Help yourself as you help others...

Last night ,ada kawan belanja makan di Topspot seafood centre.Myself,khamri,Mr Ph,and Dr Johnny.We discussed a lot of things daripada hal makan sampai ke masalah negara .Saya tertarik dengan remarks dari Mr Ph(environmental engineer).

Mr Ph;"kenapa ya,org melayu Sarawak esp. di luar bandar atau di bandar kecil tidak banyak menyertai persatuan atau badan kebajikan atau mana-mana badan NGO.Tapi meraka sangat aktif dalam parti politik..in other words yng mengutungkan mereka sendiri

I dont have the answer for that,i dont have the figure tapi from my observations memang banyak persatuan di ujudkan di kampung-kampung tapi tak berfungsi dan tak aktif langsung.Mungkin pehak berwajib perlu membuat kajian tentang perkara ini.May be i will discuss about it latter atau anda dapat memberi komen mengenai perkara ini.

Personally ,all of us should involved ourselves in community services.There are alot of NGO's which needs our supports such as
1.Persatuan ibubapa guru sekolah anak…

Belon di Pesta Ketam Sematan

Semalam 18hb Nov,kita orang pergi ke sematan,kira-kira 100 km dari kota samarahan.It tooks us 1 hr 40 min ,dalam keadaan hujan lebat sepanjang perjalanan.Tujuan asal nak beli ketam,tapi ketam tak kelihatan ,tak ada ketam utk di jual.Ayah saya merungut,indah khabar dari rupa,publisiti hebat sekali tapi ketam tak ada.
Bandar Sematan terletak about 100 km from Kuching ,mempunyai pantai yang indah dan belum di terokai lagi.Ia mempuyai potential menjadi pusat perangin di masa akan datang.Tapi dengar cerita kebanyakan tanah di tepi pantai dah terjual,asalnya milik org melayu...
Semasa di sematan,angah merengek mintak belikan belon,terpaksalah maminya belikan.
Angah;"abah..why this balloon boleh terbang and balloon yang lain tak boleh...
Mami: "memanglah ,harganya mahal..."maminya merungut ,terkejut terpaksa membayar
rm3.50 utk belon tersebut.
saya hanya mampu tersenyum mendengar karenah angah dgn maminya.Semasa duduk minum di gerai saya mengambil peluang berc…

Apa dia orang kata...org pempuan la,,,,,

I received a lots of comments,mengenai married man and sembang buka cawangan.Ada yang marah-marah(pempuan la,sapa lagi) dan ada yang setuju...anyway itu cuma pandangan saya dan reality kehidupan di sekeliling kita...

Hari ini kita jenguk pula orang pempuan kenapa diorang ni ada extramarital affair atau yang single tu ada affair dgn married man.....

Senario 1.
Mrs Az...."kami kawin bukan atas dasar cinta tapi atas kehendak orang tua..kawin muda pulak tu ,masa saya berumur 19 dan suami 20.Saya cuba nak mencintai suami saya dan sudah mula ada bibit bibit cinta tapi suami saya tak menunjukkan cintanya...
Saya tak pernah di belai dan tak pernah di manja oleh suami saya,org lain ada pegi dinner,picnic,pegi bermalam di Damai saya tak ada...
Suami saya seorang yg panas baran,penampar ,sepak terajang memang sudah jadi mainan suami saya,pernah saya jumpa doc(saya lah tu),membawa badan lebam dan dahi biru,saya berbohong dgn doc ,saya cakap jatuh dlm bilek air,tapi doc tau...
Selepas mempunyai ana…

married man

Berborak dgn kawan hari ini mengenai "kenapa org pempuan muda suka dgn married man dan yang dah berumur macam i ni lah, 40 keatas.

I dont want to comment on that cuma beberapa nasihat kepada perempuan muda.Org laki ni tak payah nak nasihat,buang air liur je nak nasihat-nasihat.Memang dah semulajadi dia orang minat yang muda muda....

1.Never begin or think about having relationship with a married man or married woman.No matter how deep your connection you will never be a "normal couple"
You can only contain the emotional and physical connection,between your mind and bodies when you are together...in a room or in bed.....but when you are apart....you are lonely again and the connection broken..

2.The partner is yours(physically,mentally?)when both of u together.After making love(what they normally do) and the rest of the time he/she back to his wife/husband.And again you are lonely.....Is it worth?yes,may be becos of money matters.

3.You are lucky,not many many people can …

my boy

Image
My boy called me up pukul 2 ptg.
"abah ,ayid demam ,panas badan"

Kesian tengok farith,lately selalu dapat fever.last week kena tonsilitis.Kalau makan ubat,Farith memang tak ada masalah.
Makan dah tak ada selera,kalau sihat 2 ketul paha ayam sekali ngap je.
gambar diatas,farith memang minat warna merah dan suka jenama Adidas.kalau boleh seluar dalam pun mau jenama Adidas. Adakah si farith ni nak suruh abah pakai baju melayu warna merah! Tak kuasa abah yid-yid !

Semuga Farith cepat sembuh...amin

Orang lelaki sembang buka cawangan

Orang lelaki bila bercakap pasal kahwin lagi semuanya bersemangat dan senyum diaorang lebar sampai ke telinga..Nak tau apa diaorang cakap...

Abo:sebenarnya keinginan tu ada tapi keberanian tak ada...(tepon dia ni selalu tak ada line
kalau duduk ngan kwn,terpaksa jln jauh sikit baru dpt bercakap ,fhm ja lah)
Pak Bujang: kalau mau di sisih oleh anak-anak 20 tahun,silalah kawin lain(pengelaman u)
Ustaz: benda tu halal ,buatlah dgn cara yang baik.kalau boleh menghalang drp melakukan
maksiat buatlah tapi mesti adil.susah tu nak jadi adil...nanti dgn bini muda ja....bini tua
buat tak tau je..jadualnya nanti berat sebelah.
Suhai: Bini aku kalau nak kawin lain dia cakap , u mesti pilih yang cantik macam siti nurhaliza,
Siap cabar lak tu,kalau siti nurhaliza nak kat aku,dia pulak yang nak meminang.(mmang
tau tak kan dptnya)
Una: sorang pun dah tak larat nak melayan ,inikan pula nak tambah sorang lagi...
Aming:Lu melayu manyak untung,boleh kawin dua…
Image
musim haji dah sampai,dan sekarang musim kenduri widak.
Teringat semasa menunai haji 12 tahun yang lalu.Betapa indahnya suasana musim haji,masih terbayang keindahan itu walaupun sudah lama berlalu.

Gambar di atas merupakan Masji Nabi di Madinah Al munawarah.Di situlah letaknya Raudah dan Makam Rasulullah saw.

Saya sempat bersembayang di Raudhah,sembahyang sunat dan sempat berdoa di tempat yang dijanjikan akan dimakbul Allah akan doa kita.Kita akan merasa tenang dan indah sekali semasa duduk di raudhah.Tak dapat nak di gambarkan bagaimana rasanya ketenangan itu..Tanyalah pada mereka yang pernah sampai di madinah,mereka akan mencerita tentang ketenangan itu...itu dinamakan taman syurga.

Seamasa di makam Rasullulah saw,tak terasa dada menjadi sebak dan menitis airmata,entahlah kenapa?mungkin kerana berhadapan dgn rasullulah dan merasa betapa kerdilnya kita ini,dan kita berhadapan dgn kekasih Allah.

Memang benar kata orang,sekali kita pergi ,hati kita akan merindui Madinah dan Makkah.memang m…

Kenduri Al Widak.

Last sunday ,banyak menerima undangan kenduri widak,hanya dapat menghadiri satu kenduri saja.yang lain kita kirim sampul surat saja.(mestilah berisi)

Di negeri sarawak,memang sudah menjadi budaya orang melayu islam di sini mengadakan kenduri widak.kenduri ini diadakan oleh bakal haji yang akan berangkat ke tanah suci tidak lama lagi.Semua sanak saudara,sahabat handai ,dan boleh dikatakan seluruh kampung akan di jemput menghadhiri majlis ini.
Hendak mengada kenduri ini at least 3 to 4 ribu perbelanjaannya,dan ini bergantung dgn jumlah jemputan.kalau dah sekampung dijemput ! agak-agak belanjanya berapa?
Perbelanjaan bakal haji dari sarawak
Tambang tabung haji rm 10500
poket money rm 3000
belanja kenduri rm 3000
transport utk ke airport
(nak bawa sanak saudara) rm 250
membeli pakaian haji rm 350

kenapa ,why...

Dlm beberapa minggu dan bberapa hari yang lalu,saya melalui dan melihat,
1.Situasi yang berbeza,yang menyedihkan dan beberapa situasi yang mengembirakan,
2.Berjumpa dgn kawan yang mempunyai berbagai problems yang tersendiri,dari masalah kewangan sehingga ke masalah peribadi yang tak dapat di huraikan disini.
3.berjumpa dan merawat pesakit yang beranika ragam.Dari masalah fizikal sehingga ke masalah mental.
4.Melihat kematian orang yang kita kenali,pernah bersama bersembang dan minum teh tarik bersama di pengkalan Feri.Kematian anak kawan saya akibat kemalangan jalanraya.
5.kematian Imam masjid di Qariah saya seminggu yang lalu.Pada hari raya yang lepas ,allahyarham duduk disebelah saya bersama dalam majlis khatamal Quran di Masjid Al Ikhlas Sindang.Beliau ada menceritakan tarikh operation Hip Replacement.Takdir telah menentukan segalanya.

Semua ini banyak memberi kesedaran dan mengajar saya tentang kehidupan ini dan keagungan Illahi.
Saya bertanya kepada diri ini......Kenapa...Why...…

Circumcision or bersunat or masuk jawi..

Since lepas hari raya,so busy dengan bersunat.Normally kita akan arahkan supaya ambik appointment supaya tak ramai sangat dalam satu hari.When u grow older ,dah tak larat dah.sometime ada yang terus bawak anak yg nak bersunat tanpa apptment,nak tolak tak sebab dia orang ni dtg dari jauh.Ada yang datang dari Sadong jaya.tungkah,Putin dan yang paling jauh dari Gedung.
What is circumcision and why?

All men are born with a foreskin,a piece of skin that covers the head of a penis.Circumcision is removing the foreskin surgically.

Reasons for circumsicion.
1.Religion.
All muslim must circumcise,normally in malaysia,it is done at the age between 8 n 12 years old.
The Jews and Arabs do it at birth
2.Health reasons.
Mainly to prevent infection.
Circumcised person less likely kena HIV infection.
Tak berbau busuk..
3.Aesthetic reason
Circumcised penis look more cantik n cute .. kalau tak percaya tanya org perempuan.
4.performance
Circumcised person can tahan lama...tak adalah premature sangat sebabn…

cerita sex

Zul called me last night,he enjoyed reading my blog.

Zul: Doc,i suka baca your blog.Why dont u write about kota Samarahan,about the people of kota samarahan,about the aeconomic activities in kota samarahan.
mokk; ok,but i have to do some research about it.and it will take sometimes..
zul:One more thing doc,can u write about sex,academic one la...informative n educational one la..
mokk:hey ..this is not a sex blog..but i will try to write about the diseases,safe sex,and etc
zul: *lol* please talk on your xperience..
mokk: celakui u,lu ingat gua kaki sex ka...
zul:muka u memang ada rupa sikit la...

Any way ,i will try to write about sex education,How we as a parent talk about sex to our kid.
see u later,lets talks sex..

Bukan gagal tapi belum berjaya.....

Semalam jumpa dgn kawan lama,lama dah tak jumpa..berceritalah kawan saya ni tentang perjalanan perniagaannya.Dia seakan berputus asa dalam arena biznes.Mula buat biznes Sport Retailed.Peringkat permulaan amat memerangsangkan dan mungkin disebabkan kurang pengalaman dan kurang pengetahuan bizness,dan paling utama kurang cashflow bizness ini terpaksa di tutup.kamudian beralih kepada bisnes Pusat tuisyen,kurang mendapat sambutan terpaksalah di tutup.kini menjadi kontractor pembinaan sepenuh masa.

Lama saya termenung memikirkan sebab,kenapa boleh gagal...
Kesimpulan yang saya dapati,ini semuanya ujian daripada Allah.Untuk mencapai kejayaan,Allah akan menguji kita. Kadangkala benda atau perkara yang kita benci tetapi ianya baik utk kita dan benda yang kita suka dan sangat-sangat kita inginkan memudaratkan kita.
Firman Allah"dan boleh jadi kamu bencikan sesuatu,sedangkan ia lebih baik bagi kamu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedangkan ia melarat kpd kamu.Allah mengetahui ttp kamu tida…

Illness can have multiple victims

Yesterday was an hectic day.I went to 2 kampungs for housecalls.its just not the patient should be treated,the whole family and relatives are at risk.

Aparts from examining the patient,i realised that when a serious illness strikes in a family,attention is directed as it should be,on helping the patient who is suffering.Unfortunately in that effort,oftentimes the needs of the family as a whole and individuals within the family are neglected.

Its important to recognise that when a particular family member in a great need,the rest of the family will have special needs coping with their fears and stresses of having having the family balance upset.

Be good n be sincere anyway....

When i started involved in NGO and the worse of all in politic,i then realised that its alot of hypocrasy and u tend to meet an unsincere people with self interest...

People are often unreasonable,irrational and selfcentered
Forgive them anyway

If u are kind,people may accuse u of selfish,ulterior motives
Be kind anyway

If u are sucessful,u will win some unfaithful friends n some genuine enemies
Suceed anyway

If u are honest n sincere,people may deceive u
Be honest n sincere anyway

When u spend years creating,others could destroy overnight
Create anyway

If u find serenity n happiness,some may be jealous
Be happy anyway

The good u do today,will be forgotten
Do good anyway

Give the best u have,it will never be enough
Give the best anyway

In the final analysis,it is between you and God
It never between you and them
(mother theresa)

18 sx

Hebat orang Malaysia,ini hasil kajian oleh kompeni kondom Durex.
Tak taulah samada ini melambangkan kemajuan atau kemunduran atau kehancuran bangsa malaysia.
Hari ini tak nak berleter hal moral atau keimanan...nanti org bosan.Ya lah sapa kita nak menilai dan menghukum org.Kwn saya cakap ,kubur masing-masing,sendiri jawab..

Kajian ,responden 5409,
72% 21yr -34yr
15% under 20yr
Hasil kajian:
Melakukan sex kali pertama : 19 yr
pernah menjadi homo@lesz :10%
extramarital sex :14%
sex bertiga,threesome :5%

Looking at the figure,actually Malaysia not bad.....advanced brader...hasil drp kemajuan dan kesan globalisasi..

janji tak nak komen.....saya ingin mendapat komen daripada kawan-kawan.

ujian Allah....

malam tadi balik lambat dari warong berborak dengan ustaz hamdan dan teruna.Kita orang cerita dari hal tenis sampai ke cerita mengenai ugama iaitu ujian dari Allah...
Memang ,orang selalu beranggapan kalau lepak mesti bercerita hal-hal yang mengarut...tapi kita mestilah mengguna masa itu dengan sebaik mungkin.....Tak mestinya kalau nak bercakap hal ugama di masjid saja.Itu yang saya ingin ubahkan dari pemikiran kawan-kawan saya.

Ujian Allah.
benefitnya;
1.manusia menjadi lebih matang dan mantap selepas di uji dan tanpa ujian potensi dirinya tidak akan terserlah
2.Sebagai hambanya kita sepatutnya bersyukur apabila di uji

Imam Ghazali menjelaskan dalam ilya ulumudin tentang pengertian atau bagaimana kita mesti melihat ujian Allah secara positif
1.Musibah dan kesakitan bukan kuasa yang menentukan jalan hidup.Kuasa yang menentukan jalan hidup kita adalah Allah.
2.Musibah yang menimpa adalah ringan kerana ia tidak berkaitan dgn agama.

Omar Al Khatab berkata "Jika…

Tanda tanda kebesaran Allah

Image

Beraya Rumah Dtk Seri Adenan Satem

Image
Bersama dengan Penghulu Hj sajili dan Hj Ismail pergi "Berzarah" dgn Dtk Seri Adenan dan Dtk Jamilah.Dtk Adenan adalah di antara yang disebut sebut bakal menjadi Ketua Menteri Sarawak yang baru.mudahan jak Dtk.Kami di N15 sentiasa mendoakan semuga ianya menjadi realiti.
Dtk Denan ni,orgnya serious tapi hati baik.Kota Samarahan membangun dgn pesat dan menjadi kota ilmu di Sarawak,dan banyak lagi pembangunan lain sejak dibawah dtk seri.
Hari ini awal pagi dah lepak di warong,maklumlah dah lama tak breakfast dengan geng.Apalagi macam-macamlah cerita keluar.Dari hal raya sampai ke kisah politik mutakhir dan terkini.

Ada satu perkara yang menyentuh hati,ini kisah Bang Mat dengan anaknya.Bang Mat kita ni meluahkan perasaannya.anaknya yang remaja dah tak dapat dikawal,tak dengar cakap,dah melawan,tak balik rumah dan macam macam lagi."dah puas aku nasihat,dah puas aku pukulnya"kata Bang Mat.Sedih dengar cerita Bang Mat ini.

Sebenarnya banyak lagi yang mempunyai masalah macam Bang Mat ini.

Dalam menghadapi masalah seperti ini,kita sebagai ibubapa perlu muhasabah diri kita sendiri.Where did we go wrong?Pernahkah kita menyelami perasaan anak-anak kita?Yang paling penting sekali,PERNAHKAH KITA MENJADI PENDENGAR YANG BAIK KEPADA ANAK-ANAK KITA?

Dalam buku Stephen R Covey,The 7 habits of highly effective people,menyatakan
"bertahun tahun kita di ajar utk bercakap,membaca dan menulis tetapi kita tak pernah di ajar un…
Image
Betapa riangnya anak-anak di hari raya.....
Abah sentiasa mendoakan semuga Mai,zizi,dan Ayid sentiasa sihat dan menjadi anak anak yang solleh dan sollehah.....

Anak anakku,tiada yang abah dapat berikan,cuma abah ingin kalian menjadi insan yang berguna kepada agama dan negara..

doa di idil Fitri.....

Ya Allah,
Ampunilah dosaku,aku banyak membuatkan kemaksiatan,kemungkaran,dan berbuat kezaliman terhadap orang tua ku,ayah dan allahyarham ibuku..ya Allah mereka terlalu menyayangi dan mencintai aku....tapi aku sebagai anak....

Ya Allah,aku sangat menyesal ya Allah..Dengan seluruh jiwa dan ragaku,aku sujud kepada Mu ya Allah menangisi dosa dosa ku..

ya Allah,Akan aku abadikan diri ku ini kepada Mu,ya Allah. Berikanlah aku petunjuk dan hidayah dan pedoman.

ya Allah,Jadikan hambamu ini orang yang beriman dan sentiasa bertaqwa dan sentiasa mensyukuri rahmat mu ya Allah.

Ya Allah,MAHA PENGAMPUN,MAHA PENYAYANG,MAHA PENGASIH,MAHA AGUNG,MAHA TINNGI.

Ya Allah,engkau telah membuka mata dan hati ini akan erti kehidupan...
engkau telah menunjukan kedamaian dan menjadikan hati ini menjadi lebih tenteram
Ya Allah,tempatkan roh ibuku bersama para salihin,sadiqin dan orang yang engkau redai..

Ya Allah,aku ingin memperbaiki hidup ini,jadikan hati ini sentiasa merindui Mu Ya Allah..

Ya Allah,jad…

posting pertama..

ini adalah posting yang pertama ,baru nak belajar blogging.Ada yang bertanya,kenapa tiba-tiba nak jadi bloggers.?
setelah membaca blog site org lain,timbul keinginan nak jadi bloggers juga.Sebenar banyak nak di perkatakan disini.Ini adalah satu caranya untuk memberi pendapat tentang famili,tips pendidikan,motivasi dan banyak lagi'
Dan mungkin nak komen sikit tentang politik negeri Sarawak.(jgn kena ISA dah)

Selalu nya banyak peristiwa berlaku di sekitar kita,dan saya rasa ini perlu di journalkan......

dan nanati jumpa lagi.......