Posts

Showing posts from March, 2008

Meritrocracy...

"Meritrocracy...hanya akan berjaya jika semua kaum dan semua pehak berada dalam kelas dan level yang sama...dan semua pehak mampu untuk masuk dalam semua perlumbaan dan pertandingan...otherwise ia nya merupakan satu penganiayaan(oppression) dan (marginalisation) dan sesuatu ketidakadilan..(injustice)...
What say U ? Do you believe in total meritrocracy?

Ini merupakan sms yang saya hantar kepada kawan-kawan dari bekas2 YB ,pehak BN dan Pehak BR...

Respon yang diterima.....


!.M.Sariff.."A discussion of this nature must put all elements in perspective and must not exclude history.Malaysia has been colonised for about 500 years by portugese,dutch,britain.Along the they brought in immigrants for political and economic purposes to strengthened thier rule by undermining pribumis claim for power and share the wealth.The DEB is formulated to counter the imbalance.The initial objective though not fully met,has brought noticeable results.Our generation is proof of that. In my opinion,the …

..dah 15 tahun...

Image
Pejam celik-pejam celik..tak terasa dah 15 tahun berkahwin..

Looking back...banyak kenangan manis..ada yang masam,ada yang pahit dan ada yang sweet sour dalam mengharungi kehidupan suami isteri.
..tapi itulah hakikatnya kehidupan...

Dalam tempoh 15 tahun..syukur alhamdullilah ,dikurniakan 3 cahayamata yang cute..

Semuga jodoh ini hingga akhir hayat..(maminya akan merungut kalau ada yang kata sehingga keanak cucu..ha ha..dia nak ke akhir hayat tak nak setakat dapat cucu je jodoh tu..)

Maulidarasul.....

Marilah kita sama-sama menteladani KEPIMPINANNYA....Mencontohi KEPERIBADIANNYA....Mengikuti SUNAHNYA.....Meneruskan PERJUANGANNYA.....menjadikannya IDOLA UMMAH......

Selawat dan Salam kepada yang kita kasihi Nabi Muhammad SAW......


Selamat Menyambut Maulidurrasul 1429H/2008

Allah swt meminta Nabi saw. agar mengingatkan
umatnya bahwa sangatlah penting bagi siapa saja yang
menyatakan mencintai Allah swt untuk mencintai
Nabi-Nya juga, “Katakanlah kepada mereka, ‘Jika kalian
mencintai Allah swt, ikuti (dan cintai dan hormatilah)
aku, niscaya Allah swt akan mencintai kalian’” (3:31).

Memperingati hari kelahiran Nabi saw. didorong oleh
perintah untuk mencintai, menaati, mengingat, dan
mengikuti contoh Nabi saw., serta merasa bangga
dengannya sebagaimana Allah swt menunjukkan
kebanggaan-Nya dengannya. Dalam Kitab Suci-Nya, Allah
swt begitu membanggakannya dengan berfirman, “Sungguh
engkau memiliki budi pekerti yang begitu agung” (68:
4).

cabinet malaysia

Image
Kabinet Malaysia….

PBB mendapat seorang menteri penuh…Datuk Douglas Ugah menerajui Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar….

PBB juga mendapat 4 timbalan menteri:

1.Datuk Hjh Rohani Karim….kementerian Pertanian dan Asas Tani

2.Hj Fadillah Hj Yusof….kementerian Sains,teknologi dan innovasi.

3.Dtk Sri Sulaiman Abdul Rahman Taib..(anak Taib Mahmud,cm Sarawak…kementerian Pelancungan.


Parti-parti lain dari Sarawak,SUPP mendpat seorang Menteri penuh,2 timbalan,

PRS..mendapat 2 org timbalan menteri

SPDP ..mendapat 2 org timbalan menteri.


Menjadi perbincangan hangat di kopitiam dan di warong pada hari ini adalah mengenai anak CM yang baru saja join PBB sebagai naib ketua Pemuda PBB,terus menjadi Calon dan menang di Kota Samarahan dan terus menjadi Timbalan Menteri Pelancong…semua ini within few months only….Betapa bertuahnya…..

Ada yang simpati dgn Dtk Dr Wan Junaidi,Dr Dawos yang telah lama menjadi Ahli Parlimen belum lagi menjawat sebarang jawatan di Federal.


Kita sangat berharap kpd menteri dan timb…

Selamat hari lahir..maizatul azween

Image
Gambar cantik anak abah....dah 14 tahun......



Pada 14 tahun yang lalu..pada malam hari raya pertama..ketika semua sibuk makan-makan dan melayan tetamu dan saudara mara yang bertandang ke rumah,maminya mengadu sakit-sakit perut....

..dan apabila dah larut malam sakitnya bertambah..contraction pain makin rapat so kena bawa ke klinik desa Sebuyau....
Di klinik Desa ..mami nya di rawat dan dijaga oleh Jururawat dan Bidan ,sampai pagi dan belum lagi melahirkan...
MA dan Jururawat kat situ dah panic..maklumlah bini doktor nak beranak ..so they bercandang nak hantar ke Hospital Umum Kuching.
Untuk pergi ke Kuching hanya menggunakan Express Boat atau Bot Laju yang mengambil masa 2 jam...itupun kalau laut tak bergelora...

...So I decided nak pakai Helikopter nak Medivac maminya ke Hospital... I called Timbalan Pengarah Kesihatan negeri utk permission to medivac dan Syarikat Hornbills utk booking helikopter.(thank you Dr Dorai)

By 9 am ,helikopter sampai di sebuyau dan maminya di medivac ke …

Hati yang tidak bahagia

Image
Kita kongsi bersama artikel mengenai hati yg tak bahagia...email dari seorang kawan. Terima kasih kerana peringatan ini....


SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA

MAZMUMMAH DIDALAM HATI.Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah
paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..

2. Pendendam
tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad
dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil
Sentiasa merasakan orang la…

pru12

KUCHING, March 11 (Bernama) — With Sarawak setting the record in contributing the most number of Barisan Nasional (BN) MPs - 30 out of 140 nationwide - in the just-concluded general election, the state BN wants more federal cabinet representation.

Most state and community leaders strongly feel the Federal Government should now consider giving Sarawakian MPs the recognition they deserved, especially those from rural constituencies as they had delivered all the seats.

Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) senior vice-president Datuk Seri Awang Tengah Ali Hasan was quoted by the Borneo Post today, as saying that more Sarawakians should be appointed to fill federal posts.

“It is the hope of the state BN…after all, it has delivered the most seats to the national BN,” he said, adding that PBB hoped it would be given a bigger role to play in the new Federal Government line-up in the form of more ministerial, deputy minister or parliamentary secretary posts.

The backbone of the Sarawak BN, PBB wo…

pru12

Pilihanraya telah berlalu...ada yang bersedih ,ada yang menangis, ada yang gumbira dan yang ketawa.....rakyat telah membuat keputusan....

BN masih lagi menjadi kerajaan walaupun tanpa majoriti 2/3...dan 5 buah negeri telah bertukar kepimpinannya...

Bagi Negeri Sarawak...kekal menjadi kubu kuat BN..menyumbang 30 kerusi BN kepada kerajaan Abdullah Badawi...
Gelombang Tsunami Politik di Semananjung Malaysia tak berdaya menyeberangi Laut Cina Selatan...


Daripada PRU 12 dan PRU yang sebelumnya....kita dapat membuat kesimpulan...(utk kawasan Melayu spt samarahan dan kwasan yang swaktu dgn nya)

1. Rakyat Sarawak esp kaum pribumi mahukan pembangunan yang berterusan...dan berpendapat hanya BN saja yang dapat memberi pembangunan dan pandai memerintah negeri.

2.Org Melayu Sarawak di tanam perasaan takut dan bimbang kalau mereka tak bersatu..mereka akan di bawah pemerintahan bangsa lain ..dan majoriti mereka akan menyokong pbb walaupun ada perasaan tak puas hati dgn pucuk pimpinan teratas.

3.Ramai org m…

Pru 12

Image
Gambar calon wanita kawasan Batang Sadong berkempen dalam masjid...wajah cantik..rambut pun cantik.......(calon BN,parti Bumiputra Bersatu PBB)



My friend sms me...tanya kenapa tak buat komen dalam blog mengenai Pru 12 ni?
..Tak tau nak jawab ape..cuma rasa 'BORING' dgn keadaan .kata mengata...nuduh menuduh..suratkabar yang sangat bias...dan rancangan tv dan iklan pilihanraya yang sangat berat sebelah....

U all tak fed up kah?

Alangkah bestnya kalau perti yang bertanding di berikan air-time yang sama di radio dan tv...adakan perdebatan terbuka...dan biar rakyat yang decide siapa yang layak mewakili mereka.

Kat Sarawak ni calon BN sangat bertuah sebab kerajaan negeri tidak dibubarkan dan semua agensi kerajaan mengadakan program yang bercorak politik....tak fair utk lawan mereka.

Di Kota Samarahan ,calon BN merupakan anak kpd Ketua Menteri yang telah melepaskan kerusi nya. Datuk seri Sulaiman di tentang oleh calon PKR dan Bebas...

Diantara issu yang di mainkan pehak Bebas dan …

pru12

Image