Posts

Showing posts from November, 2007

lembu..

Image
Hari Raya Korban semakin hampir......

This year berniat nak buat korban seekor lembu.....dan last week pergi ke ladang lembu kawan di Tebakang dan dah buat booking lembu..

Lembu-lembu kat situ so friendly,siap jilat tangan kita dan menyendel dekat dgn kita walaupun dia tahu kita nak sembelih dia utk korban....

Semuga Ibadah korban nanti terlaksana spt di rancang.insyaAllah.

..Baking a cake....

Life is like baking a cakeA little boy is telling his Grandma how "everything" is going wrong. School, family problems, health problems, problems with friends, etc.

Meanwhile, Grandma is baking a cake. She asks her grandson if he would like a snack, which, of course, he does.

"Here, have some cooking oil." *"Yuck" says the boy.
"How about a couple raw eggs? " "Gross, Grandma!"
"Would you like some flour then? Or maybe baking soda?"

"Grandma, those are all yucky!"

To which Grandma replies: "Yes, all those things seem bad all by themselves. But when they are put together in the right way, they make a wonderfully delicious cake!

God works the same way. Many times we wonder why he would let us go through such bad and difficult times.

But Allah knows that when He puts these things all in His order, they always work for good! We just h…

Bersantai di Santubong Resort..

Image
Anak-anak happy bermain di pantai dan swimming pool......

abahnya mengambil kesempatan bermain golf(after 4 bulan rest)....result permainan ...HANCUS

umno ke sarawak?

Image
...bendera Umno berkibar di kampong saya.....



Berberapa bulan yang lalu,saya di ziarahi oleh Orang Kuat Jawatankuasa Penaja Umno Negeri Sarawak..Kita telah mengadakan perbincangan yang sihat (healthy discussion mengenai politik semasa.

Antara Soalan saya kpd mereka.

1.Mengapa Umno..sedangkan PBB mempunyai perlembagaan yang hampir sama dgn umno...membela org melayu dan bumiputra ?
........mereka mengatakan PBB telah gagal membela org melayu dan bumiputra Sarawak.
2. Kan Umno juga mempunyai masalah sekarang...mengapa umno?
Mereka menjawab....Umno mempunyai track record dapat membantu rakyat walaupun tak perfect.tapi much better dari PBB...at least pemimpin dapat di tukar ganti kalau tak performed .... tapi di Sarawak.......


Beberapa soalan telah mereka ajukan kpd saya....
1.Berapa ramai usahawan melayu yang dah berjaya (jutawan) di Sarawak?.(tolak Yb-Yb dan keluarga mereka)

2.Berapa banyak tanah-tanah org melayu yang masih ada?
Berapa ramai org melayu masih menunggu g…

..oh pilihanraya..oh piliharaya

Semalam berborak dgn org suratkhabar dan org politik Sarawak...

So..you want to know the latest rumours in town....?

Kemungkinan besar Abg Johari akan bertanding di Parlimen Btg Lupar menggantikan tempat Rohani....dan Rohani akan bertanding di Batang Sadong mengantikan Dtk Adenan.

Maka tamat lah cerita Dtk Adenan nak jadi CM Sarawak....AbgJohari?..nampaknya mempunyai Nasib yang sama...Abg Jo akan menjadi minister di Federal menggantikan Effendi Nawawi....

So siapalah yang akan jadi CM Sarawak?...Angin bertiup kencang menyatakan Awang Tengah akan jadi CM.

Yang terbaru...Pehin Sri Taib tak akan bertanding lagi..tapi tempatnya akan diambil oleh anaknya bekas Pengerusi Rhb.
Kemungkinan parlimen Kota Samarahan akan dapat org baru..iaitu anak CM.

So..adakah rumours ini akan menjadi kenyataan?

Rungutan di akarumbi...yg perlu diberi perhatian.

1.Sejak merdeka Kota Samarahan tak di wakili oleh anak tempatan.

2.Adakah kerusi yb ini ..memang hak keluarga yang mesti diberi kpd anak atau saudara sendiri?
..…

...suatu hari di klinik....

An old man goes to his doctor, complaining about a pain in his leg that doesn't heal and wants a diagnosis and explanation. The doctor checks out his leg, but can't find anything wrong. So he gives the old guy a full physical exam, and still can't come up with any possible explanation for the pain.

The doctor says, "I'm sorry but the pain in your leg is simply caused by old age, there's nothing I can do about it."

The old man replies with a look of disbelief, "That's impossible! That can't be!"

The Doctor says, "What do you mean? I'm the expert here an orthopaedic surgeon(sama dgn Dr Sheikh Muzaffar..our astronout)......; if you know so much, how can you say it's NOT old age?"

The patient answers,....... "I'm no doctor but it doesn't take a medical degree to tell that your diagnosis is wrong....Clearly you're mistaken.... After all my other leg feels just fine."

"So what?" says the doctor dgn…

90/10 principle..steven covey

The 90/10 Principle - By Stephen Covey

It will change your life (at least the way you react to situations).
What is this principle?
10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is decided by how you react.

What does this mean?
We really have no control over 10% of what happens to us.
We cannot stop the car from breaking down.
The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off.
A driver may cut us off in traffic.
We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the other 90%.

How? ……….By your reaction.
You cannot control a red light. but you can control your reaction.

Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example.
You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened.
What happens next will be determined by how you react.
You curse.
You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks …

..dunia..

Image
An eye for an eye make the whole world blind.
(gandhi)