Friday, November 30, 2007

lembu..



Hari Raya Korban semakin hampir......

This year berniat nak buat korban seekor lembu.....dan last week pergi ke ladang lembu kawan di Tebakang dan dah buat booking lembu..

Lembu-lembu kat situ so friendly,siap jilat tangan kita dan menyendel dekat dgn kita walaupun dia tahu kita nak sembelih dia utk korban....

Semuga Ibadah korban nanti terlaksana spt di rancang.insyaAllah.

Wednesday, November 28, 2007

..Baking a cake....

Life is like baking a cake

A little boy is telling his Grandma how "everything" is going wrong. School, family problems, health problems, problems with friends, etc.

Meanwhile, Grandma is baking a cake. She asks her grandson if he would like a snack, which, of course, he does.

"Here, have some cooking oil." *"Yuck" says the boy.
"How about a couple raw eggs? " "Gross, Grandma!"
"Would you like some flour then? Or maybe baking soda?"

"Grandma, those are all yucky!"

To which Grandma replies: "Yes, all those things seem bad all by themselves. But when they are put together in the right way, they make a wonderfully delicious cake!

God works the same way. Many times we wonder why he would let us go through such bad and difficult times.

But Allah knows that when He puts these things all in His order, they always work for good! We just have to trust Him and, eventually, they will all make something wonderful!"

Saturday, November 17, 2007

Bersantai di Santubong Resort..





















Anak-anak happy bermain di pantai dan swimming pool......

abahnya mengambil kesempatan bermain golf(after 4 bulan rest)....result permainan ...HANCUS

Wednesday, November 14, 2007

umno ke sarawak?















...bendera Umno berkibar di kampong saya.....



Berberapa bulan yang lalu,saya di ziarahi oleh Orang Kuat Jawatankuasa Penaja Umno Negeri Sarawak..Kita telah mengadakan perbincangan yang sihat (healthy discussion mengenai politik semasa.

Antara Soalan saya kpd mereka.

1.Mengapa Umno..sedangkan PBB mempunyai perlembagaan yang hampir sama dgn umno...membela org melayu dan bumiputra ?
........mereka mengatakan PBB telah gagal membela org melayu dan bumiputra Sarawak.
2. Kan Umno juga mempunyai masalah sekarang...mengapa umno?
Mereka menjawab....Umno mempunyai track record dapat membantu rakyat walaupun tak perfect.tapi much better dari PBB...at least pemimpin dapat di tukar ganti kalau tak performed .... tapi di Sarawak.......


Beberapa soalan telah mereka ajukan kpd saya....
1.Berapa ramai usahawan melayu yang dah berjaya (jutawan) di Sarawak?.(tolak Yb-Yb dan keluarga mereka)

2.Berapa banyak tanah-tanah org melayu yang masih ada?
Berapa ramai org melayu masih menunggu gran tanah mereka?

3.Bagaimana dgn ekonomi org melayu sarawak? Tak banyak berubah esp di kawasan persisir pantai sarawak.Ramai lagi masih di bawah paras kemiskinan.(org politik mengatakan tidak ada org yang di bawah paras kemiskinan)

4. Pergilah ke kawasan persisir dan pendalaman...tengok keadaan sekolah dan rumah guru.....memang daif sekali....org kat bandar dah bercakap tentang broadband tapi kita masih bercakap tentang sekolah yang uzur.

5.Kenapa Kerajaan PBB sarawak takut nak review 20 points cobbold's commission?Yang takut dan paling kuat menentang adalah parti komponen bukan bumiputra...kerana takut persaingan.Orang lain dah bercakap tentang globalisasi tapi negeri Sarawak masih 'guna passport" utk org Malaya.

6.Siapa yang menguasai kontrak-kontrak yg besar di Sarawak?
Siapa yang menguasai ladang-ladang di Sarawak?
Siapa yang memonopoli business tertentu di Sarawak?

7. Mengapa Rakyat Sarawak ramai yang berhijrah ke Johor dan Selangor ?
...kerana tak banyak peluang pekerjaan di Sarawak.

Itulah antara-antara soalan yang saya tak dapat jawab.

" Mereka ini juga mengakui tidak mendapat restu dari Umno Pusat....tetapi mereka mengakui ramai org kuat dan ahli umno yang simpati dgn nasib org melayu dan bumiputra di Sarawak.

Mereka akan sedaya upaya utk mendapatkan keahlian(setakat ini hampir 300 ribu org),dan mempunyai cawangan di seluruh pelusuk Sarawak...Dan dgn keahlian yang besar ini mereka akan mempersembahkan permohonan rasmi kpd Presiden Umno utk melebarkan sayapnya ke Bumi Kenyalang ini....(meminang umno utk rakyat Sarawak)

Mereka mengatakan walaupun umno kurang berminat dgn Sarawak...tapi....mereka akan membuktikan org Sarawak minat dgn Umno.

Yang pentingnya mereka ini mempunyai sebab tersendiri utk membawa umno ke Sarawak.....dan tidak harus di perlekehkan.
Sedikit sebanyak kebenaran itu tetap ada......

For me...saya dah tak berapa minat lagi dgn politik Sarawak....sedih ,kecewa melihat keadaan politik Sarawak.
Biarlah kita memberi sumbangan melalui NGO sahaja...kita akan rasa sangat satisfied.

Friday, November 09, 2007

..oh pilihanraya..oh piliharaya

Semalam berborak dgn org suratkhabar dan org politik Sarawak...

So..you want to know the latest rumours in town....?

Kemungkinan besar Abg Johari akan bertanding di Parlimen Btg Lupar menggantikan tempat Rohani....dan Rohani akan bertanding di Batang Sadong mengantikan Dtk Adenan.

Maka tamat lah cerita Dtk Adenan nak jadi CM Sarawak....AbgJohari?..nampaknya mempunyai Nasib yang sama...Abg Jo akan menjadi minister di Federal menggantikan Effendi Nawawi....

So siapalah yang akan jadi CM Sarawak?...Angin bertiup kencang menyatakan Awang Tengah akan jadi CM.

Yang terbaru...Pehin Sri Taib tak akan bertanding lagi..tapi tempatnya akan diambil oleh anaknya bekas Pengerusi Rhb.
Kemungkinan parlimen Kota Samarahan akan dapat org baru..iaitu anak CM.

So..adakah rumours ini akan menjadi kenyataan?

Rungutan di akarumbi...yg perlu diberi perhatian.

1.Sejak merdeka Kota Samarahan tak di wakili oleh anak tempatan.

2.Adakah kerusi yb ini ..memang hak keluarga yang mesti diberi kpd anak atau saudara sendiri?
..Masa pilihanraya Adun dulu...Sharifah Mordiah telah menyerahkan kerusi itu kpd anaknya...maka tak mustahil ini boleh berlaku di Kota Samarahan.

3.Org Melayu di Kota Samarahan mempunyai sikap toleransi yang tinggi..dan memudahkan mereka di manipulate oleh org politik.

4.Org melayu samarahan mempunyai sikap pemaaf yang hebat ...ini pun dimanipulate ...walau bagaimana marah sekali pun mereka kpd org politik..bila time mengundi mereka akan tetap memilih barisan nasional

5.Memang benar kata Tun Mahathir...letak tunggul kayu mewakili BN ..tetap akan menang.
Semuga yang menang nanti dapat meningkatkan taraf kehidupan rakyat dari segi fizikal, dan Minda dan yang pentingnya kerohanian..



Thursday, November 08, 2007

...suatu hari di klinik....

An old man goes to his doctor, complaining about a pain in his leg that doesn't heal and wants a diagnosis and explanation. The doctor checks out his leg, but can't find anything wrong. So he gives the old guy a full physical exam, and still can't come up with any possible explanation for the pain.

The doctor says, "I'm sorry but the pain in your leg is simply caused by old age, there's nothing I can do about it."

The old man replies with a look of disbelief, "That's impossible! That can't be!"

The Doctor says, "What do you mean?

I'm the expert here an orthopaedic surgeon(sama dgn Dr Sheikh Muzaffar..our astronout)......; if you know so much, how can you say it's NOT old age?"

The patient answers,....... "I'm no doctor but it doesn't take a medical degree to tell that your diagnosis is wrong..

..Clearly you're mistaken.... After all my other leg feels just fine."

"So what?" says the doctor dgn nada marah...... "What difference does that make?"

"Well it doesn't hurt a bit, and it's the same age!Dia kan lahir pada hari yang sama"

Tuesday, November 06, 2007

90/10 principle..steven covey

The 90/10 Principle - By Stephen Covey

It will change your life (at least the way you react to situations).
What is this principle?
10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is decided by how you react.

What does this mean?
We really have no control over 10% of what happens to us.
We cannot stop the car from breaking down.
The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off.
A driver may cut us off in traffic.
We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the other 90%.

How? ……….By your reaction.
You cannot control a red light. but you can control your reaction.

Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example.
You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened.
What happens next will be determined by how you react.
You curse.
You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears.
After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows.
You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus.
Your spouse must leave immediately for work.
You rush to the car and drive your daughter to school.
Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph speed limit.
After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home.
When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse and daughter.
Why? …. Because of how you reacted in the morning.
Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?
The answer is "D".

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened.
Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say, "Its ok honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good the day you are having.
Notice the difference?
Two different scenarios. Both started the same. Both ended different.

Why?

Because of how you REACTED.
You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was determined by your reaction.
Here are some ways to apply the 90/10 principle.
If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you!

React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc.

How do you react if someone cuts you off in traffic? Do you lose your temper? Pound on the steering wheel? A friend of mine had the steering wheel fall off)

Do you curse?

Does your blood pressure skyrocket?

Do you try and bump them?

WHO CARES if you arrive ten seconds later at work?

Why let the cars ruin your drive.
Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results. You will lose nothing if you try it.
The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle.
The result?
Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life!!!
Enjoy ....

Friday, November 02, 2007

..dunia..


An eye for an eye make the whole world blind.
(gandhi)