Posts

Showing posts from 2007

..korban...

Image
...Pada hari Raya korban yang lepas....sampai hajat nak berkorban seekor lembu pada hari raya haji.. This time ,i ikut proses merebahkan lembu...menyembelih lembu...melapahkan daging dan memasukkan nya dalam plastik agihan....dan last kali mendistributekan daging kpd yang layak..(ini i personally make sure org layak..) ..yes..memang letih...tapi satisfied.

..ketagihan....

..2 weeks my computer "kong" kena virus...kena reformatted semula....habis semua gambar family hilang...habis..habis....sedih sangat....

..Hidup tanpa internet kat klinik ..amat membosankan...rasa nak marah je...

..utk melepaskan gian terpaksa pergi CC ...ha ha...dah ketagihan...

..kencing manis...diabetis mellitus

DIABETES MELITUS Definisi Diabetes merupakan satu sindrom atau penyakit akibat dari kekurangan atau hilangnya keberkesanan hormon insulin. Insulin membolehkan glukosa memasuki sel-sel dalam badan Sel-sel ini kemudiannya menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga. Tanpa insulin, paras glukosa darah akan meningkat. Dalam masyarakat Melayu ianya dikenali (secara tidak tepat) sebagai kencing manis.Terdapat 2 jenis diabetes: Diabetes yang bergantung kepada insulin (IDDM atau diabetes Jenis I). Diabetes yang tidak bergantung kepada insulin (NIDDM atau diabetes Jenis II) Tanda-tanda dan gejala amaranKerap membuang air kecil Terasa amat dahaga Kabur penglihatan Nafas berbau manis Penurunan berat badan Keletihan Luka yang lambat sembuh Komplikasi DiabetesDiabetes yang tidak dikawal dengan betul atau tidak didiagnos boleh merosakkan saluran darah dan saraf. Ini akan memberi kesan kepada jantung, buah pinggang, mata dan kaki (luka yang lambat sembuh) dan menyebabkan penentangan terhadap…

ABC...

Image

High Blood Pressure....

You may already know that high blood pressure, also called hypertension, is one of the leading risk factors for heart attack and stroke, but do you know why?
.....The heart and blood vessels together form the cardiovascular system, and a defect in either one is bound to affect the other. ...The following information can help you learn about what blood pressure is and how high blood pressure can affect your cardiovascular health.

Apa itu high blood pressure?

Blood pressure is the force of your blood pushing against the walls of your blood vessels. When you have your blood pressure checked, you'll notice that the measurement is given as two separate numbers, 110/70 for instance. The top number refers to the pressure in your arteries when your heart is pumping (systolic pressure).
The lower number refers to the pressure in your arteries when the heart is resting (diastolic). Blood pressure changes throughout the day depending on your activity, stress level and other factors. High blood …

Ingatan dari kawan ....tq brader

Too beautiful not to share ….Anger is a condition in which
The tongue works faster than the mind .You can't change the past,
but you can ruin the present
By worrying over the future!Love...and you shall be loved.God always gives His best to those
who leave the choice with Him.All people smile in the same language.
Everyone needs to be loved...
especially when they do not deserve it.The real measure of a man's wealth
is what he has invested in eternity.Laughter is God's sunshine.Everyone has beauty
but not everyone sees it.It's important for parents to live
the same things they teach.Thank God for what you have,
TRUST GOD for what you need.If you fill your heart with regrets of
yesterday and the worries of tomorrow,
you have no today to be thankful for.Man looks at outward appearance
but the Lord looks within.The choice you make today
will usually affect tomorrow.Take time to laugh, for it is
the music of the soul.Patience is the ability to idle your motor
when you feel like stripping …

fikir-fikirkan...

Image

lembu..

Image
Hari Raya Korban semakin hampir......

This year berniat nak buat korban seekor lembu.....dan last week pergi ke ladang lembu kawan di Tebakang dan dah buat booking lembu..

Lembu-lembu kat situ so friendly,siap jilat tangan kita dan menyendel dekat dgn kita walaupun dia tahu kita nak sembelih dia utk korban....

Semuga Ibadah korban nanti terlaksana spt di rancang.insyaAllah.

..Baking a cake....

Life is like baking a cakeA little boy is telling his Grandma how "everything" is going wrong. School, family problems, health problems, problems with friends, etc.

Meanwhile, Grandma is baking a cake. She asks her grandson if he would like a snack, which, of course, he does.

"Here, have some cooking oil." *"Yuck" says the boy.
"How about a couple raw eggs? " "Gross, Grandma!"
"Would you like some flour then? Or maybe baking soda?"

"Grandma, those are all yucky!"

To which Grandma replies: "Yes, all those things seem bad all by themselves. But when they are put together in the right way, they make a wonderfully delicious cake!

God works the same way. Many times we wonder why he would let us go through such bad and difficult times.

But Allah knows that when He puts these things all in His order, they always work for good! We just h…

Bersantai di Santubong Resort..

Image
Anak-anak happy bermain di pantai dan swimming pool......

abahnya mengambil kesempatan bermain golf(after 4 bulan rest)....result permainan ...HANCUS

umno ke sarawak?

Image
...bendera Umno berkibar di kampong saya.....



Berberapa bulan yang lalu,saya di ziarahi oleh Orang Kuat Jawatankuasa Penaja Umno Negeri Sarawak..Kita telah mengadakan perbincangan yang sihat (healthy discussion mengenai politik semasa.

Antara Soalan saya kpd mereka.

1.Mengapa Umno..sedangkan PBB mempunyai perlembagaan yang hampir sama dgn umno...membela org melayu dan bumiputra ?
........mereka mengatakan PBB telah gagal membela org melayu dan bumiputra Sarawak.
2. Kan Umno juga mempunyai masalah sekarang...mengapa umno?
Mereka menjawab....Umno mempunyai track record dapat membantu rakyat walaupun tak perfect.tapi much better dari PBB...at least pemimpin dapat di tukar ganti kalau tak performed .... tapi di Sarawak.......


Beberapa soalan telah mereka ajukan kpd saya....
1.Berapa ramai usahawan melayu yang dah berjaya (jutawan) di Sarawak?.(tolak Yb-Yb dan keluarga mereka)

2.Berapa banyak tanah-tanah org melayu yang masih ada?
Berapa ramai org melayu masih menunggu g…

..oh pilihanraya..oh piliharaya

Semalam berborak dgn org suratkhabar dan org politik Sarawak...

So..you want to know the latest rumours in town....?

Kemungkinan besar Abg Johari akan bertanding di Parlimen Btg Lupar menggantikan tempat Rohani....dan Rohani akan bertanding di Batang Sadong mengantikan Dtk Adenan.

Maka tamat lah cerita Dtk Adenan nak jadi CM Sarawak....AbgJohari?..nampaknya mempunyai Nasib yang sama...Abg Jo akan menjadi minister di Federal menggantikan Effendi Nawawi....

So siapalah yang akan jadi CM Sarawak?...Angin bertiup kencang menyatakan Awang Tengah akan jadi CM.

Yang terbaru...Pehin Sri Taib tak akan bertanding lagi..tapi tempatnya akan diambil oleh anaknya bekas Pengerusi Rhb.
Kemungkinan parlimen Kota Samarahan akan dapat org baru..iaitu anak CM.

So..adakah rumours ini akan menjadi kenyataan?

Rungutan di akarumbi...yg perlu diberi perhatian.

1.Sejak merdeka Kota Samarahan tak di wakili oleh anak tempatan.

2.Adakah kerusi yb ini ..memang hak keluarga yang mesti diberi kpd anak atau saudara sendiri?
..…

...suatu hari di klinik....

An old man goes to his doctor, complaining about a pain in his leg that doesn't heal and wants a diagnosis and explanation. The doctor checks out his leg, but can't find anything wrong. So he gives the old guy a full physical exam, and still can't come up with any possible explanation for the pain.

The doctor says, "I'm sorry but the pain in your leg is simply caused by old age, there's nothing I can do about it."

The old man replies with a look of disbelief, "That's impossible! That can't be!"

The Doctor says, "What do you mean? I'm the expert here an orthopaedic surgeon(sama dgn Dr Sheikh Muzaffar..our astronout)......; if you know so much, how can you say it's NOT old age?"

The patient answers,....... "I'm no doctor but it doesn't take a medical degree to tell that your diagnosis is wrong....Clearly you're mistaken.... After all my other leg feels just fine."

"So what?" says the doctor dgn…

90/10 principle..steven covey

The 90/10 Principle - By Stephen Covey

It will change your life (at least the way you react to situations).
What is this principle?
10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is decided by how you react.

What does this mean?
We really have no control over 10% of what happens to us.
We cannot stop the car from breaking down.
The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off.
A driver may cut us off in traffic.
We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the other 90%.

How? ……….By your reaction.
You cannot control a red light. but you can control your reaction.

Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example.
You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened.
What happens next will be determined by how you react.
You curse.
You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks …

..dunia..

Image
An eye for an eye make the whole world blind.
(gandhi)

..first time..takut,ngeri dan ?sakit...

As you lie back your muscles tighten. You put him off for a while searching for an excuse, but he refuses to be swayed as he approaches you.

He asks if you're afraid and you shake your head bravely. He has had more experience, but it's the first time his finger has found the right place.

He probes deeply and you shiver; your body tenses; but he's gentle like he promised he'd be.

He looks deeply within your eyes and tells you to trust him-he's done this many times before.

His cool smile relaxes you and you open wider to give him more room for an easy entrance. You begin to plead and beg him to hurry, but he slowly takes his time, wanting to cause you as little pain as possible. As he presses closer, going deeper, you feel the tissue give way; pain surges throughout your body and you feel the slight trickle of blood as he continues. He looks at you concerned and asks you if it's too painful. Your eyes are filled with tears but you shake your head and nod for him to g…

renungan....

Dapat rencana ini email dari seorang kawan....kita kongsi bersama utk renungan
dan iktibar.....

A Sermon from the Dying to the LivingThere once lived in Basrah a prolific and profoundly spiritual worshipper whose fear of the Hereafter caused him to become physically weak, and whose constant crying made him skinny and sick. When he was on his deathbed, his family gathered around hiim, and they all began to cry."Help me sit up." He said He addressed his father first: "O my father, what is making you cry?""My son," began his father, "I remembered that I will lose you, and that I will be alone after you die."The worshipper then turned his gaze towards his mother and said, "O my Mother, what is making you cry?""I am crying because I will soon have to taste the bitterness of losing you," she said.He then turned to his sister and asked, "what is making you cry?""…

Check IQ...

Lepas puasa sebulan ni...baik kita check kita punya IQ..samada still intact lagi tak....atau dah polluted.(disebabkan makan terlalu banyak)
Check your IQ ( dirty IQ)

Questions:

1. When I go in I might cause pain. I cause you to spit and ask you not to swallow. I can fill your hole. What am I?

2. A finger goes in me. You fiddle with me when you're bored. The best man always has me first. What am I?

3. I'm spread before I'm eaten. Your tongue gets me off. People sometimes like to lick my nuts. What am I?

4. I go in hard. I come out soft. You blow me hard . What am I?

5. All day long it's in and out. I discharge loads from my shaft. Both men and women go down on me. What am I?

6. I come in many sizes. When I'm not well, I drip. When You blow me you feel good. What am I?

7. If I miss, I hit your bush. It's my job to stuff your box. When I come, it's news. What am I?

8. I offer protection. I get the finger ten times. You use your fingers to get me off. What am I?

9. I ass…

Hari Raya ...lagi

Image
............Tangan di hulur maaf di minta......zahir dan batin..di halalkan semuanya...
Image
Bersama my GrandPa....dah berumur 104 tahun...(heavy smoker)
Image
..........................Mai,Farith dan Farzana dgn Pak Nek mereka...
Image
Bersama ayahanda......

Hari raya..

Image
.Bila kita tak ade ilmu membuat lemang dan pandai teori je....memang lemang tak menjadi....ini lah kisah di petang 30 ramadan ...bila kita nak buat sendiri lemang.
.......akhirnya hanya satu batang lemang saja yang menjadi.......

selamat hari raya

Image
Saya sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1428 hijrah.....semuga kita semua dalam lindunganNya dan sentiasa mendapat RahmatNya...amin,

Taqaballallahu minnaa waminkom...
Semuga Allah mengabulkan doa kami dan kalian ..amin

Semuga kita bertemu semula dgn Ramadhan dan syawal yang akan datang...amin

raye..

Tinggal 2 hari lagi kita berpuasa...masa berlalu dgn begitu pantas sekali.

Mrs Mokk dah mula sibuk dgn kuih dan biskut...dan anak-anak dah menghitung hari nak claim duit hadiah tamat puasa.

Tahun ni ..puasa agak perit sikit.....makan ubat yang boleh menyebabkan gangguan perut dan kadang sangat pedih dan terasa kembung perut....bila buka terpaksa makan,telan zantac dulu...alhamdullilah dapat get thro' jugak...its all dalm mind je.

Teringat zaman belajar dulu....7 tahun di Lembah Pantai...selama 7 tahun tu lah tak balik raya...dulu mana ada Airasia..
Masa hari raya pekena maggie mee sebelum sembahyang raya dan selepas tu baru pergi rumah kawan kat KL dan Pj...baru lah dapat merasa ketupat dan rendang.
Memang ada member yang offer ajak balik kampung dia orang tapi tak nak menyusahkan kawan dan lagi pun duduk kat asrama dan kampus lagi bebas rasanya.

Bila dengar lagu raya...hilang macho..sebak rasanya...esp lagu Dendang Perantau ,dan bila mendengar takbir raya.memang sedih masa tu...tapi t…

Tujuh likor

Selepas berteraweh..sambil duduk di beranda masjid,pekena kuih dan tea o.....aku bertanya dgn beberapa org warga emas mengenai MALAM TUJUH LIKOR.

Pada petang semalam...org kampung telah menghantar dulang makanan utk majlis tahlil tanda tujuh likor dan berbuka puasa bersama di masjid...ini aku rasa adat org melayu kat Sarawak....(menyambut malam tujuh likor)
Belum pernah jumpa atau terdengar ada nas yang mengarahkan kita mengadakan majlis utk tujuh likor .

Bila ditanya dgn org tua-tua...mereka kebanyakan tak berapa sure kenapa perlu mengadakan majlis tersebut...mereka menjawab dah tradisi....

Selalunya rumah-rumah akan di pasang pelita,dan pelita yang dibuat drp buluh..tin -tin kosong dan botol-botol kosong ..(sekarang dah pakai lektric) (ada kwn sorang tu komplen harga minyak tanah dah naik)...
Dia cakap utk menerangkan rumah supaya roh-roh ahli keluarga yang telah lama meninggal dunia akan datang melawat rumah sanak saudara mereka...( aku rasa depa akan sesat, kebanyakan rumah dah direnov…

pose oh pose II

Sambungan gelagat bulan pose....

1. Kat masjid kwsan saya...mula terawih tu 3 -4 saf...bila dah 8 rakaat tinggal 1-2 saf lagi....yang muda-muda selalu nya buat teraweh 8 rakaat...yang tua-tua buat 20 rakaat.

2. Makmum akan memuji Imam yang baca Alfatihah dgn cepat dan ayat quran dgn laju ,supaya sembahyang teraweh habis dgn cepat.Ada yang baca Fatihah satu nafas..memang laju.Kalau solat teraweh start pukul 8....by or before 9 dah siap dah termasuk witir....(23 rakaat)

3.Bila bertadarus...bacaan dah secara 'express rakyat",mesti habiskan satu juz semalam .Dari dulu sampai sekarang macam tu...sekadar membaca tak ada orang yang membimbing dan memberi sedikit pengertian dan terjemahan bacaan alquran...dan kita tak dapat pengertian dari bacaan kita...Ada buat cadangan dgn Ajk masjid...dia orang cakap takut tak sempat habis 30 juz sebulan puasa.

4.Priority ibadah...antara yang fardu dan sunat. Miss sembahyang yang fardu tapi bertekad tak nak miss sembahyang terawih...sebab yang diberi,…

pose or pose...

Tak terasa kita dah sampai di penghujung Ramadan.....banyak gelagat-gelagat lucu di bulan ramadan ni.....

1....ramai yang mengidap penyakit gastrik....pedih perut....dan ...pening kepala.Memanglah kalau kita puasa..perut kita pedih lah....kepala kita pening sikit sebab kurang gula dalam badan.Ramai yang datang ambik MC guna reason ini..depa ni pandai berlakon

2.Yang perempuan pula datang haid ...tak kan lah sebulan kot

3.Ada yang demam sikit siap tanya..."macam mana nak makan ubat ni dok,kena buka lah pose ni"...tapi dia orang ..berbau rokok.(sekarang hidung makin sensitif dgn bau rokok)

4.Ada yang berlakon pose bila sampai rumah...tapi kat luar tak pose. Buat muka letih depan bini dan anak.Bila ditanya kenape...Dia menjawab.."Aku gastrik dok...tapi jgnlah makan depan budak-budak kat rumah..nanti dia org pun ikut tak pose"

5.Masa ni ramai yang buat buka puase dgn anak yatim...masuk surat khabar..para YB dan Menteri ambik gambar sambil sambil hulur duit kat org miskin d…

hari lahir farith

Image
Gambar gelagat-gelagat lucu Farith...


Hari ini Hari Lahir Farith Emier yang ke 9........semuga sentiasa di rahmati Allah dan menjadi anak yang solleh....amin.
Image
Pagi-pagi dah mendengar berita yang amat menyakitkan hati...kekejaman keatas kanak-kanak....really hope the bastard be caught dan di hukum mati kerana membunuh...

Salam takziah kepada keluarga Nurin Jazlin......

As a father of 2 girls and a boy myself...i just cant imagine macam-mana perasaan ayah dan ibu kepada anakanda Nurin ini.I can understand kenape mereka berdua tak dapat menerima keputusan DNA tersebut.(accuracy DNA 99.9%)...denial stage...Ibubapa Nurin perlu pertolongan saikologi ....

Saya kagum dan admire keatas semangat dan kekuatan yang di pamirka mereka berdua....ketahuilah ...seluruh Malaysia mendoakan semuga anda berdua bertambah kuat dan semuga Allah memberi kekuatan itu kpd anda.

Terfikir....adakah anak-anak kita dapat bebas bermain ,bersukan dan sebagainya? Adakah kita rasa selamat utk meninggalkan mereka bersendirian di rumah?

bazzar ramadan

Image
Bazaar Ramadan Satok....yong tau foo sedap....




Pergi ke Bazaar Ramadan Satok di Kuching....terdapat more than 200 hundreds stall yang menjual makanan..
Berbagai jenis makanan di jual disini...U name it..semua ada....masakan semananjung,sarawak,melayu,cina ,India...semua ada.....Bulan Ramadan menjadi bulan Pesta Makanan....

Kan dalam bulan ini kita di galakan utk berjimat cermat...tidak membazir....mengambil iktibar tentang org miskin,fakir yang tidak ada makanan utk di makan....tapi bila kita balik dari bazaar ini tak cukup jari nak gantung plastik makanan..

Semasa pergi ke tempat ini.....saya rasa peratus pahala puasa tinggal sangat minimum dah.....Mana tidak nya...terdapat di depan mata banyak "pusat islam dan pusat bukan islam" di situ.....tertengok bila dah di depan mata....belum lagi yang berpakaian seksi yang menampakkan lurah gunung santubong dan sungai Sarawak.
pusing kiri dan kanan sama sahaja.......memang dah tak dap…

Iftar di perkampungan Saudara Baru...

Image
Seronok dan rasa amat bertuah dapat berbuka puasa dan bersolat bersama saudara-saudara baru di kampung Darul Iman Tebedu kira-kira 95km dari kota samarahan.

Kampung ini telah dibuka utk saudara-saudara baru dalam tahun awal 80-han oleh Tun Abdul Rahman (mantan CM dan TYT Sarawak).Tanah utk org kampung di beli oleh BINA(HIKMAH) utk dijadikan penempatan.Hikmah menyedia Daie utk kampung ini bertindak sebagai Imam,pengajar dan tempat rujukan utk org kampung.

Amat berbangga kerana kami di imamkan saudara baru dan di perdengarkan bacaan alquran oleh anak-anak saudara baru kita dan bacaan mereka bagus sekali.

Walaubagaimana pun ada juga yang sudah balik ke ugama asal mereka..tapi jumlahnya tak ramai (yg declared )...yang tak declare pun ada juga tapi tak ramai...insyaAllah dapat dikawal oleh Daie-daie kita di situ dan sokongan dari badan-NGO yang lain.

InsyaAllah kita akan terus mengadakan program utk perkampungan ini.Di Samarahan terdapat beberapa buah perkampungan Saudara Baru.....di Simunjan,…

Ramadhan al mubarak..

Image
Sabda Rasulullah saw :

"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan niscaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."




Sabda Rasulullah saw :

"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga di bulan Ramadhan, hati kita yang dahulu kelam dan dipenuhi oleh nafsu menjadi bercahaya seperti berlian dan kita umat muslim diberi keberkahan dan maghfiroh nya.amin

Ramadhan mendekati kita..
Bulan penuh ampunan, kasih sayang, dan bonus pahala..
Mari kita segera.. untuk mendapatkan Nya...
Mohon maaf segala kesilapan dan kesalahan..
Agar puasa dan ibadah kita diterima Nya...amin
Selamat menjalankan ibadah puasa...

dah aktif balik.....

Image
Last weekend dan 2 minggu yang lepas dah start busy balik dgn aktiviti sosial dan kemasyarakatan selepas berehat panjang....

Pada minggu yg lepas ..melaksanakan majlis penutupan kursus intensif islam kepada pelajar agak "nakal" dan 'sederhana"di Sek Men Sebuyau...dan menyampai ceramah motivasi kpd mereka...

Merasa seronok bila dapat berborak dgn pelajar dan remaja-remaja...sebenar mereka ini dapat di bentuk dan di ubah...insyaAllah.