Wednesday, December 26, 2007

..korban...







...Pada hari Raya korban yang lepas....sampai hajat nak berkorban seekor lembu pada hari raya haji..
This time ,i ikut proses merebahkan lembu...menyembelih lembu...melapahkan daging dan memasukkan nya dalam plastik agihan....dan last kali mendistributekan daging kpd yang layak..(ini i personally make sure org layak..)
..yes..memang letih...tapi satisfied.

Monday, December 24, 2007

..ketagihan....

..2 weeks my computer "kong" kena virus...kena reformatted semula....habis semua gambar family hilang...habis..habis....sedih sangat....

..Hidup tanpa internet kat klinik ..amat membosankan...rasa nak marah je...

..utk melepaskan gian terpaksa pergi CC ...ha ha...dah ketagihan...

Tuesday, December 18, 2007

..kencing manis...diabetis mellitus

DIABETES MELITUS

Definisi

Diabetes merupakan satu sindrom atau penyakit akibat dari kekurangan atau hilangnya keberkesanan hormon insulin.

Insulin membolehkan glukosa memasuki sel-sel dalam badan

Sel-sel ini kemudiannya menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga.

Tanpa insulin, paras glukosa darah akan meningkat. Dalam masyarakat Melayu ianya dikenali (secara tidak tepat) sebagai kencing manis.

Terdapat 2 jenis diabetes:

  • Diabetes yang bergantung kepada insulin (IDDM atau diabetes Jenis I).
  • Diabetes yang tidak bergantung kepada insulin (NIDDM atau diabetes Jenis II)

Tanda-tanda dan gejala amaran

  • Kerap membuang air kecil
  • Terasa amat dahaga
  • Kabur penglihatan
  • Nafas berbau manis
  • Penurunan berat badan
  • Keletihan
  • Luka yang lambat sembuh

Komplikasi Diabetes

Diabetes yang tidak dikawal dengan betul atau tidak didiagnos boleh merosakkan saluran darah dan saraf.

Ini akan memberi kesan kepada jantung, buah pinggang, mata dan kaki (luka yang lambat sembuh) dan menyebabkan penentangan terhadap jangkitan terutamanya di kaki dan buah pinggang.

Ingat bahawa, komplikasi mata berlaku secara senyap terutamanya bagi diabetes Jenis II. Adalah penting untuk mengenali gejala-gejalanya lebih awal. Dapatkan pemeriksaan mata lebih kerap dan amalkan kebersihan kaki dengan baik.

Penjagaan Sendiri

· Elakkan makanan yang mengandungi kandungan gula dan lemak yang tinggi ie nasi lemak,teh tarik roti canai dan kuih-kuih yang manis...

· Jangan mengambil snek di antara waktu makan..ada yang mengesyorkan supaya tidak" supper" dan elak dari makan malam at least 4 jam sebelum tidor.

· Jangan melangkau waktu makan anda..ini akan mendorong anda makan dgn banyak..

· Berhenti merokok

· Berhenti mengambil alkohol

· Berjumpalah doktor anda selalu..dan bagi yang mengidap DM adalah di syorkan membeli mesin pengukur kandungan gula dalam darah dan buat ujian sendiri at least sekali seminggu...dan membawak keputusan ini jumpa doktor setiap kali follow up.

· Bersenamlah secara tekal, dapatkan ujian darah terlebih dahulu sebelum memulakan aktiviti anda (jangan bersenam selepas sahaja mendapat suntikan insulin).

· Dapatkan pemeriksaan mata anda secara berkala

· Jaga kaki anda dengan baik. Jangan cuba merawat sendiri belulang yang terdapat di kaki.

Tuesday, December 11, 2007

High Blood Pressure....

You may already know that high blood pressure, also called hypertension, is one of the leading risk factors for heart attack and stroke, but do you know why?

.....The heart and blood vessels together form the cardiovascular system, and a defect in either one is bound to affect the other. ...

The following information can help you learn about what blood pressure is and how high blood pressure can affect your cardiovascular health.

Apa itu high blood pressure?

Blood pressure is the force of your blood pushing against the walls of your blood vessels.

When you have your blood pressure checked, you'll notice that the measurement is given as two separate numbers, 110/70 for instance.

The top number refers to the pressure in your arteries when your heart is pumping (systolic pressure).

The lower number refers to the pressure in your arteries when the heart is resting (diastolic). Blood pressure changes throughout the day depending on your activity, stress level and other factors.

High blood pressure is usually defined as blood pressure greater than 140/90 that fails to come down regardless of your activities.

High blood pressure has virtually no noticeable side effects in its early stage. That is why everyone should have their blood pressure checked annually (if the results are normal), or every few months (if the results are borderline or high)...... Sadly, all too often the first "sign" of hypertension is a heart attack, stroke, or kidney problem.

Effects On The Heart

When blood pressure is too high and remains that way, arterial walls become weakened and more prone to atherosclerosis (a build up of fatty substances on the inner walls of the arteries).

The heart must then work harder to try to pump oxygenated blood through the clogged arteries.

The clogged arteries are also more prone to blood clots that can block the flow of blood entirely. Excess blood pressure can also cause arteries to bulge (aneurysm) or burst (hemorrhage).

Controlling Your Blood Pressure

The first step in blood pressure control is regular blood pressure checks.

If you are diagnosed as having high blood pressure, follow your doctor's instructions faithfully.

Your treatment plan may include exercise and diet recommendations as well as medications to lower blood pressure if needed. We still don't know how to prevent high blood pressure. We can, fortunately, learn how to control it.

Living With Hypertension.....
Tips for Managing High Blood Pressure)

If you have high blood pressure (hypertension), you already know that it is one of the leading, but most easily controllable, risk factors for heart disease and stroke. By following your doctor's recommendations and using these guidelines for blood pressure control, you can manage your blood pressure and lead a full and active life.

Reduce Sodium
Too much sodium (commonly found in table salt) can aggravate high blood pressure by causing your body to retain excess fluids.

These excess fluids can make it harder for your heart to pump effectively and can irritate already sensitive blood vessels..

If you suffer from hypertension, you will probably be advised to cut down on added salt and to avoid high sodium foods such as snack chips, processed meats, and cured or smoked products,ikan masin, budu, pekasam and cencalok....etc.

Limit Cholesterol and Fats
Too much dietary cholesterol and saturated fats (the kind that stay hard at room temperature) can build up on the inner walls of blood vessels, causing strain on both the heart and the blood vessels themselves.

Limit your daily cholesterol to no more than 100 mg. of cholesterol per 1,000 calories of food. Restrict saturated fats to no more than 10% of your daily calories.

Exercise Regularly
Regular aerobic exercise has been shown to help lower blood pressure as well as raise layers of "protective" HDL cholesterol (the kind that carries artery-clogging cholesterol out of the blood).

Stop Smoking
If you smoke, stop. Smoking not only raises blood pressure, but also damages arterial walls. Smoking is also linked to higher levels of artery-clogging cholesterol.

Take Prescribed Medications
If diet and exercise fail to lower your blood pressure to safe levels, your doctor may prescribe daily medication. Take your medication faithfully.

If you experience side effects, don't stop your medication.Some of the ubat can cause "Erectile Dysfunction"...so inform your doctor... notify your doctor who can recommend an alternate type of medicine.

Check Your Blood Pressure Regularly
The importance of regular blood pressure screenings can't be over-emphasized. For those who suffer from high blood pressure, check-ups can help track your progress, evaluate your treatment, and motivate you to continue your blood pressure control program.

Blood pressure control does take a commitment of both time and effort, but isn't your health worth it?

Thursday, December 06, 2007

Ingatan dari kawan ....tq brader

Too beautiful not to share ….

Anger is a condition in which
The tongue works faster than the mind .

You can't change the past,
but you can ruin the present
By worrying over the future!

Love...and you shall be loved.

God always gives His best to those
who leave the choice with Him.

All people smile in the same language.

Everyone needs to be loved...
especially when they do not deserve it.

The real measure of a man's wealth
is what he has invested in eternity.

Laughter is God's sunshine.

Everyone has beauty
but not everyone sees it.

It's important for parents to live
the same things they teach.

Thank God for what you have,
TRUST GOD for what you need.

If you fill your heart with regrets of
yesterday and the worries of tomorrow,
you have no today to be thankful for.

Man looks at outward appearance
but the Lord looks within.

The choice you make today
will usually affect tomorrow.

Take time to laugh, for it is
the music of the soul.

Patience is the ability to idle your motor
when you feel like stripping your gears.

Love is strengthened by working
through conflicts together.

.
Harsh words break no bones
but they do break hearts..

To get out of a difficulty,
one usually must go through it.

We take for granted the things
that we should be giving thanks for.

Love is the only thing that can be
divided without being diminished.

Happiness is enhanced by others
but does not depend upon others.

For every minute you are angry with
someone, you lose 60 seconds of
happiness that you can never get back.

Do what you can, for who you can,
with what you have, and where you are.

Friday, November 30, 2007

lembu..



Hari Raya Korban semakin hampir......

This year berniat nak buat korban seekor lembu.....dan last week pergi ke ladang lembu kawan di Tebakang dan dah buat booking lembu..

Lembu-lembu kat situ so friendly,siap jilat tangan kita dan menyendel dekat dgn kita walaupun dia tahu kita nak sembelih dia utk korban....

Semuga Ibadah korban nanti terlaksana spt di rancang.insyaAllah.

Wednesday, November 28, 2007

..Baking a cake....

Life is like baking a cake

A little boy is telling his Grandma how "everything" is going wrong. School, family problems, health problems, problems with friends, etc.

Meanwhile, Grandma is baking a cake. She asks her grandson if he would like a snack, which, of course, he does.

"Here, have some cooking oil." *"Yuck" says the boy.
"How about a couple raw eggs? " "Gross, Grandma!"
"Would you like some flour then? Or maybe baking soda?"

"Grandma, those are all yucky!"

To which Grandma replies: "Yes, all those things seem bad all by themselves. But when they are put together in the right way, they make a wonderfully delicious cake!

God works the same way. Many times we wonder why he would let us go through such bad and difficult times.

But Allah knows that when He puts these things all in His order, they always work for good! We just have to trust Him and, eventually, they will all make something wonderful!"

Saturday, November 17, 2007

Bersantai di Santubong Resort..





















Anak-anak happy bermain di pantai dan swimming pool......

abahnya mengambil kesempatan bermain golf(after 4 bulan rest)....result permainan ...HANCUS

Wednesday, November 14, 2007

umno ke sarawak?















...bendera Umno berkibar di kampong saya.....



Berberapa bulan yang lalu,saya di ziarahi oleh Orang Kuat Jawatankuasa Penaja Umno Negeri Sarawak..Kita telah mengadakan perbincangan yang sihat (healthy discussion mengenai politik semasa.

Antara Soalan saya kpd mereka.

1.Mengapa Umno..sedangkan PBB mempunyai perlembagaan yang hampir sama dgn umno...membela org melayu dan bumiputra ?
........mereka mengatakan PBB telah gagal membela org melayu dan bumiputra Sarawak.
2. Kan Umno juga mempunyai masalah sekarang...mengapa umno?
Mereka menjawab....Umno mempunyai track record dapat membantu rakyat walaupun tak perfect.tapi much better dari PBB...at least pemimpin dapat di tukar ganti kalau tak performed .... tapi di Sarawak.......


Beberapa soalan telah mereka ajukan kpd saya....
1.Berapa ramai usahawan melayu yang dah berjaya (jutawan) di Sarawak?.(tolak Yb-Yb dan keluarga mereka)

2.Berapa banyak tanah-tanah org melayu yang masih ada?
Berapa ramai org melayu masih menunggu gran tanah mereka?

3.Bagaimana dgn ekonomi org melayu sarawak? Tak banyak berubah esp di kawasan persisir pantai sarawak.Ramai lagi masih di bawah paras kemiskinan.(org politik mengatakan tidak ada org yang di bawah paras kemiskinan)

4. Pergilah ke kawasan persisir dan pendalaman...tengok keadaan sekolah dan rumah guru.....memang daif sekali....org kat bandar dah bercakap tentang broadband tapi kita masih bercakap tentang sekolah yang uzur.

5.Kenapa Kerajaan PBB sarawak takut nak review 20 points cobbold's commission?Yang takut dan paling kuat menentang adalah parti komponen bukan bumiputra...kerana takut persaingan.Orang lain dah bercakap tentang globalisasi tapi negeri Sarawak masih 'guna passport" utk org Malaya.

6.Siapa yang menguasai kontrak-kontrak yg besar di Sarawak?
Siapa yang menguasai ladang-ladang di Sarawak?
Siapa yang memonopoli business tertentu di Sarawak?

7. Mengapa Rakyat Sarawak ramai yang berhijrah ke Johor dan Selangor ?
...kerana tak banyak peluang pekerjaan di Sarawak.

Itulah antara-antara soalan yang saya tak dapat jawab.

" Mereka ini juga mengakui tidak mendapat restu dari Umno Pusat....tetapi mereka mengakui ramai org kuat dan ahli umno yang simpati dgn nasib org melayu dan bumiputra di Sarawak.

Mereka akan sedaya upaya utk mendapatkan keahlian(setakat ini hampir 300 ribu org),dan mempunyai cawangan di seluruh pelusuk Sarawak...Dan dgn keahlian yang besar ini mereka akan mempersembahkan permohonan rasmi kpd Presiden Umno utk melebarkan sayapnya ke Bumi Kenyalang ini....(meminang umno utk rakyat Sarawak)

Mereka mengatakan walaupun umno kurang berminat dgn Sarawak...tapi....mereka akan membuktikan org Sarawak minat dgn Umno.

Yang pentingnya mereka ini mempunyai sebab tersendiri utk membawa umno ke Sarawak.....dan tidak harus di perlekehkan.
Sedikit sebanyak kebenaran itu tetap ada......

For me...saya dah tak berapa minat lagi dgn politik Sarawak....sedih ,kecewa melihat keadaan politik Sarawak.
Biarlah kita memberi sumbangan melalui NGO sahaja...kita akan rasa sangat satisfied.

Friday, November 09, 2007

..oh pilihanraya..oh piliharaya

Semalam berborak dgn org suratkhabar dan org politik Sarawak...

So..you want to know the latest rumours in town....?

Kemungkinan besar Abg Johari akan bertanding di Parlimen Btg Lupar menggantikan tempat Rohani....dan Rohani akan bertanding di Batang Sadong mengantikan Dtk Adenan.

Maka tamat lah cerita Dtk Adenan nak jadi CM Sarawak....AbgJohari?..nampaknya mempunyai Nasib yang sama...Abg Jo akan menjadi minister di Federal menggantikan Effendi Nawawi....

So siapalah yang akan jadi CM Sarawak?...Angin bertiup kencang menyatakan Awang Tengah akan jadi CM.

Yang terbaru...Pehin Sri Taib tak akan bertanding lagi..tapi tempatnya akan diambil oleh anaknya bekas Pengerusi Rhb.
Kemungkinan parlimen Kota Samarahan akan dapat org baru..iaitu anak CM.

So..adakah rumours ini akan menjadi kenyataan?

Rungutan di akarumbi...yg perlu diberi perhatian.

1.Sejak merdeka Kota Samarahan tak di wakili oleh anak tempatan.

2.Adakah kerusi yb ini ..memang hak keluarga yang mesti diberi kpd anak atau saudara sendiri?
..Masa pilihanraya Adun dulu...Sharifah Mordiah telah menyerahkan kerusi itu kpd anaknya...maka tak mustahil ini boleh berlaku di Kota Samarahan.

3.Org Melayu di Kota Samarahan mempunyai sikap toleransi yang tinggi..dan memudahkan mereka di manipulate oleh org politik.

4.Org melayu samarahan mempunyai sikap pemaaf yang hebat ...ini pun dimanipulate ...walau bagaimana marah sekali pun mereka kpd org politik..bila time mengundi mereka akan tetap memilih barisan nasional

5.Memang benar kata Tun Mahathir...letak tunggul kayu mewakili BN ..tetap akan menang.
Semuga yang menang nanti dapat meningkatkan taraf kehidupan rakyat dari segi fizikal, dan Minda dan yang pentingnya kerohanian..



Thursday, November 08, 2007

...suatu hari di klinik....

An old man goes to his doctor, complaining about a pain in his leg that doesn't heal and wants a diagnosis and explanation. The doctor checks out his leg, but can't find anything wrong. So he gives the old guy a full physical exam, and still can't come up with any possible explanation for the pain.

The doctor says, "I'm sorry but the pain in your leg is simply caused by old age, there's nothing I can do about it."

The old man replies with a look of disbelief, "That's impossible! That can't be!"

The Doctor says, "What do you mean?

I'm the expert here an orthopaedic surgeon(sama dgn Dr Sheikh Muzaffar..our astronout)......; if you know so much, how can you say it's NOT old age?"

The patient answers,....... "I'm no doctor but it doesn't take a medical degree to tell that your diagnosis is wrong..

..Clearly you're mistaken.... After all my other leg feels just fine."

"So what?" says the doctor dgn nada marah...... "What difference does that make?"

"Well it doesn't hurt a bit, and it's the same age!Dia kan lahir pada hari yang sama"

Tuesday, November 06, 2007

90/10 principle..steven covey

The 90/10 Principle - By Stephen Covey

It will change your life (at least the way you react to situations).
What is this principle?
10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is decided by how you react.

What does this mean?
We really have no control over 10% of what happens to us.
We cannot stop the car from breaking down.
The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off.
A driver may cut us off in traffic.
We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the other 90%.

How? ……….By your reaction.
You cannot control a red light. but you can control your reaction.

Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example.
You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened.
What happens next will be determined by how you react.
You curse.
You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears.
After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows.
You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus.
Your spouse must leave immediately for work.
You rush to the car and drive your daughter to school.
Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph speed limit.
After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home.
When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse and daughter.
Why? …. Because of how you reacted in the morning.
Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?
The answer is "D".

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened.
Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say, "Its ok honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good the day you are having.
Notice the difference?
Two different scenarios. Both started the same. Both ended different.

Why?

Because of how you REACTED.
You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was determined by your reaction.
Here are some ways to apply the 90/10 principle.
If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you!

React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc.

How do you react if someone cuts you off in traffic? Do you lose your temper? Pound on the steering wheel? A friend of mine had the steering wheel fall off)

Do you curse?

Does your blood pressure skyrocket?

Do you try and bump them?

WHO CARES if you arrive ten seconds later at work?

Why let the cars ruin your drive.
Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results. You will lose nothing if you try it.
The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle.
The result?
Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life!!!
Enjoy ....

Friday, November 02, 2007

..dunia..


An eye for an eye make the whole world blind.
(gandhi)

Monday, October 29, 2007

..first time..takut,ngeri dan ?sakit...

As you lie back your muscles tighten. You put him off for a while searching for an excuse, but he refuses to be swayed as he approaches you.



He asks if you're afraid and you shake your head bravely. He has had more experience, but it's the first time his finger has found the right place.

He probes deeply and you shiver; your body tenses; but he's gentle like he promised he'd be.

He looks deeply within your eyes and tells you to trust him-he's done this many times before.

His cool smile relaxes you and you open wider to give him more room for an easy entrance. You begin to plead and beg him to hurry, but he slowly takes his time, wanting to cause you as little pain as possible. As he presses closer, going deeper, you feel the tissue give way; pain surges throughout your body and you feel the slight trickle of blood as he continues. He looks at you concerned and asks you if it's too painful. Your eyes are filled with tears but you shake your head and nod for him to go on. He begins going in and out with skill but you are now too numb to feel him within you.

After a few moments, you feel something bursting within you and he pulls it out of you, you lay panting, glad to have it over. He looks at you and smiling warmly, tells you, with a chuckle; that you have been his most stubborn yet most rewarding experience.

You smile and thank your dentist. After all, it was your first time to have a tooth pulled.

Naughty, Naughty!

EXCUSE ME…… WHAT WERE YOU THINKING?

Thursday, October 25, 2007

renungan....

Dapat rencana ini email dari seorang kawan....kita kongsi bersama utk renungan
dan iktibar.....


A Sermon from the Dying to the Living

There once lived in Basrah a prolific and profoundly spiritual worshipper whose fear of the Hereafter caused him to become physically weak, and whose constant crying made him skinny and sick. When he was on his deathbed, his family gathered around hiim, and they all began to cry.

"Help me sit up." He said He addressed his father first: "O my father, what is making you cry?"

"My son," began his father, "I remembered that I will lose you, and that I will be alone after you die."

The worshipper then turned his gaze towards his mother and said, "O my Mother, what is making you cry?"

"I am crying because I will soon have to taste the bitterness of losing you," she said.

He then turned to his sister and asked, "what is making you cry?"

"Because I will soon lose out on your kindness and will consequently have to depend on others for help," she said.

Finally, he looked at his children and asked, "what is making you cry?"

"The prospect of hard and humiliating life of being orphans after you die," they said.

Now it was his trun to cry. "And what is making you cry?" everyone asked.

"I am crying because I saw that each one of you cried for his or her own self, and not for me, he said.

Is there none among you who cries for the long, hard journey I am about to embark upon, and the few supplies (i.e. good deeds) that I have for it?

Is there none among you who cries because I will be lying down in dirt? Is there none among you who cries becuase I will be held accountable (and might have to endure punishment)?

Is there none among you who cries because of when I will stand before the Lord of all that exists (for judgement)?"

He then rolled over onto his face, when they tried to move him, they realised that he had just died.

Source: Al-Mawa'iz Wal Majalis

Tuesday, October 23, 2007

Check IQ...

Lepas puasa sebulan ni...baik kita check kita punya IQ..samada still intact lagi tak....atau dah polluted.(disebabkan makan terlalu banyak)

Check your IQ ( dirty IQ)


Questions:

1. When I go in I might cause pain. I cause you to spit and ask you not to swallow. I can fill your hole. What am I?

2. A finger goes in me. You fiddle with me when you're bored. The best man always has me first. What am I?

3. I'm spread before I'm eaten. Your tongue gets me off. People sometimes like to lick my nuts. What am I?

4. I go in hard. I come out soft. You blow me hard . What am I?

5. All day long it's in and out. I discharge loads from my shaft. Both men and women go down on me. What am I?

6. I come in many sizes. When I'm not well, I drip. When You blow me you feel good. What am I?

7. If I miss, I hit your bush. It's my job to stuff your box. When I come, it's news. What am I?

8. I offer protection. I get the finger ten times. You use your fingers to get me off. What am I?

9. I assist an erection. Sometimes big balls hang from me. I'm called a big swinger. What am I?

10. I'm at least 6 inches long. I leave foamy lubrication when engaged in my job. What am I?

.NAK TAU JAWAPAN...SCROLL DOWN.......

.

.

.

.

.

.

Answers:

1. a dentist
2. a wedding ring
3. peanut butter
4.chewing gum
5. an elevator
6. a nose
7. a newspaper boy
8. a glove
9. a crane
10. a toothbrush, of course!

Now Really! Just what were you thinking?

Thursday, October 18, 2007

Hari Raya ...lagi





............Tangan di hulur maaf di minta......zahir dan batin..di halalkan semuanya...

Wednesday, October 17, 2007


Bersama my GrandPa....dah berumur 104 tahun...(heavy smoker)

..........................Mai,Farith dan Farzana dgn Pak Nek mereka...
Bersama ayahanda......

Hari raya..


.Bila kita tak ade ilmu membuat lemang dan pandai teori je....memang lemang tak menjadi....ini lah kisah di petang 30 ramadan ...bila kita nak buat sendiri lemang.
.......akhirnya hanya satu batang lemang saja yang menjadi.......

Thursday, October 11, 2007

selamat hari raya

Saya sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1428 hijrah.....semuga kita semua dalam lindunganNya dan sentiasa mendapat RahmatNya...amin,

Taqaballallahu minnaa waminkom...
Semuga Allah mengabulkan doa kami dan kalian ..amin

Semuga kita bertemu semula dgn Ramadhan dan syawal yang akan datang...amin

Wednesday, October 10, 2007

raye..

Tinggal 2 hari lagi kita berpuasa...masa berlalu dgn begitu pantas sekali.

Mrs Mokk dah mula sibuk dgn kuih dan biskut...dan anak-anak dah menghitung hari nak claim duit hadiah tamat puasa.

Tahun ni ..puasa agak perit sikit.....makan ubat yang boleh menyebabkan gangguan perut dan kadang sangat pedih dan terasa kembung perut....bila buka terpaksa makan,telan zantac dulu...alhamdullilah dapat get thro' jugak...its all dalm mind je.

Teringat zaman belajar dulu....7 tahun di Lembah Pantai...selama 7 tahun tu lah tak balik raya...dulu mana ada Airasia..
Masa hari raya pekena maggie mee sebelum sembahyang raya dan selepas tu baru pergi rumah kawan kat KL dan Pj...baru lah dapat merasa ketupat dan rendang.
Memang ada member yang offer ajak balik kampung dia orang tapi tak nak menyusahkan kawan dan lagi pun duduk kat asrama dan kampus lagi bebas rasanya.

Bila dengar lagu raya...hilang macho..sebak rasanya...esp lagu Dendang Perantau ,dan bila mendengar takbir raya.memang sedih masa tu...tapi tak tunjuk..control macho....

Bagaimana kalau anak-anak kita berjauhan dg kita semasa hari Raya...sanggup tak?

Tuesday, October 09, 2007

Tujuh likor

Selepas berteraweh..sambil duduk di beranda masjid,pekena kuih dan tea o.....aku bertanya dgn beberapa org warga emas mengenai MALAM TUJUH LIKOR.

Pada petang semalam...org kampung telah menghantar dulang makanan utk majlis tahlil tanda tujuh likor dan berbuka puasa bersama di masjid...ini aku rasa adat org melayu kat Sarawak....(menyambut malam tujuh likor)
Belum pernah jumpa atau terdengar ada nas yang mengarahkan kita mengadakan majlis utk tujuh likor .

Bila ditanya dgn org tua-tua...mereka kebanyakan tak berapa sure kenapa perlu mengadakan majlis tersebut...mereka menjawab dah tradisi....

Selalunya rumah-rumah akan di pasang pelita,dan pelita yang dibuat drp buluh..tin -tin kosong dan botol-botol kosong ..(sekarang dah pakai lektric) (ada kwn sorang tu komplen harga minyak tanah dah naik)...
Dia cakap utk menerangkan rumah supaya roh-roh ahli keluarga yang telah lama meninggal dunia akan datang melawat rumah sanak saudara mereka...( aku rasa depa akan sesat, kebanyakan rumah dah direnovate,dah tak kenal dah)

Pak cik tu cakap...Malam tujuh likor...para syaitan dan iblis dah dilepaskan rantai....(nas cakap satu bulan ramadan mereka di rantai, kan?)

Banyak sangat adat-adat yang bercanggah..




Friday, October 05, 2007

pose oh pose II

Sambungan gelagat bulan pose....

1. Kat masjid kwsan saya...mula terawih tu 3 -4 saf...bila dah 8 rakaat tinggal 1-2 saf lagi....yang muda-muda selalu nya buat teraweh 8 rakaat...yang tua-tua buat 20 rakaat.

2. Makmum akan memuji Imam yang baca Alfatihah dgn cepat dan ayat quran dgn laju ,supaya sembahyang teraweh habis dgn cepat.Ada yang baca Fatihah satu nafas..memang laju.Kalau solat teraweh start pukul 8....by or before 9 dah siap dah termasuk witir....(23 rakaat)

3.Bila bertadarus...bacaan dah secara 'express rakyat",mesti habiskan satu juz semalam .Dari dulu sampai sekarang macam tu...sekadar membaca tak ada orang yang membimbing dan memberi sedikit pengertian dan terjemahan bacaan alquran...dan kita tak dapat pengertian dari bacaan kita...Ada buat cadangan dgn Ajk masjid...dia orang cakap takut tak sempat habis 30 juz sebulan puasa.

4.Priority ibadah...antara yang fardu dan sunat. Miss sembahyang yang fardu tapi bertekad tak nak miss sembahyang terawih...sebab yang diberi, sembahyang terawih setahun sebulan je.(malas nak argue dgn org mcm ni...buang masa dan air lior je)

5.Semangat perpaduan dan muhibbah di kalangan ahli Qariah masjid terserlah di bulan puasa ni...ramai yang mengimarahkan masjid dan kuih-kuih kat masjid pun banyak.


Wednesday, October 03, 2007

pose or pose...

Tak terasa kita dah sampai di penghujung Ramadan.....banyak gelagat-gelagat lucu di bulan ramadan ni.....

1....ramai yang mengidap penyakit gastrik....pedih perut....dan ...pening kepala.Memanglah kalau kita puasa..perut kita pedih lah....kepala kita pening sikit sebab kurang gula dalam badan.Ramai yang datang ambik MC guna reason ini..depa ni pandai berlakon

2.Yang perempuan pula datang haid ...tak kan lah sebulan kot

3.Ada yang demam sikit siap tanya..."macam mana nak makan ubat ni dok,kena buka lah pose ni"...tapi dia orang ..berbau rokok.(sekarang hidung makin sensitif dgn bau rokok)

4.Ada yang berlakon pose bila sampai rumah...tapi kat luar tak pose. Buat muka letih depan bini dan anak.Bila ditanya kenape...Dia menjawab.."Aku gastrik dok...tapi jgnlah makan depan budak-budak kat rumah..nanti dia org pun ikut tak pose"

5.Masa ni ramai yang buat buka puase dgn anak yatim...masuk surat khabar..para YB dan Menteri ambik gambar sambil sambil hulur duit kat org miskin dan anak-anak yatim.....tengok yang positif..at least ada bagi sedeqah...dan org miskin dan anak yatim dapat merasa keindahan bulan puase.
Semuga benda-benda macam ni diteruskan di bulan-bulan yang lain.Yang paling elok "we teach them how to fish..)

6.Di sebuah masjid kawasan ni...terpaksa delay 20 min sembahyang Isyak kerana menunggu Yb datang..ramai makmum yang merungut dan berbisik sesama sendiri dan ada yang sembahyang sendiri.Yang bestnya...bila ditanya dgn pengerusi masjid kenape perlu menunggu..."waktu isyak panjang..dan kita tunggu" jwb Tuan Pengerusi Masjid.

7.Dapat sms ..."Dok..kenape my cholesterol naik dan blood glucose naik ,,aku check kol 2 ptg tadi...dan i am still on medications"..

Myself.." u makan tak control"

Fren.." Siang puase..malam makan ubat...makanan semua aku tibai la" I tot klau pose dan makan ubat ..shud b ok"

Myself..." u decide lah..to control or not.


8." Dok...my "john" tak nak naik bulan puase ni....bila dekat-dekat nak subuh barulah nak naik"...tension di buat nya" kata seorang kawan.
Myself.." dah awal malam engko makan banyak sangat dan perut ko penuh mananya nak naik....cuba kurangkan makan dan buat exercise teraweh..."

9.Sekarang org perempuan dah sibuk dgn langsir ,bunga, kuih,biskut, dan baju baru...tak sibuk dah dgn suami .

10. Di Masjid ...awal bulan dulu terwaeh 5 saf tapi sekarang dah tinggal 2 saf dan kdg2 tinggal satu saf sahaja.

Thursday, September 27, 2007

hari lahir farith






Gambar gelagat-gelagat lucu Farith...


Hari ini Hari Lahir Farith Emier yang ke 9........semuga sentiasa di rahmati Allah dan menjadi anak yang solleh....amin.

Friday, September 21, 2007

Pagi-pagi dah mendengar berita yang amat menyakitkan hati...kekejaman keatas kanak-kanak....really hope the bastard be caught dan di hukum mati kerana membunuh...

Salam takziah kepada keluarga Nurin Jazlin......

As a father of 2 girls and a boy myself...i just cant imagine macam-mana perasaan ayah dan ibu kepada anakanda Nurin ini.I can understand kenape mereka berdua tak dapat menerima keputusan DNA tersebut.(accuracy DNA 99.9%)...denial stage...Ibubapa Nurin perlu pertolongan saikologi ....

Saya kagum dan admire keatas semangat dan kekuatan yang di pamirka mereka berdua....ketahuilah ...seluruh Malaysia mendoakan semuga anda berdua bertambah kuat dan semuga Allah memberi kekuatan itu kpd anda.

Terfikir....adakah anak-anak kita dapat bebas bermain ,bersukan dan sebagainya? Adakah kita rasa selamat utk meninggalkan mereka bersendirian di rumah?

Wednesday, September 19, 2007

bazzar ramadan




Bazaar Ramadan Satok....yong tau foo sedap....




Pergi ke Bazaar Ramadan Satok di Kuching....terdapat more than 200 hundreds stall yang menjual makanan..
Berbagai jenis makanan di jual disini...U name it..semua ada....masakan semananjung,sarawak,melayu,cina ,India...semua ada.....Bulan Ramadan menjadi bulan Pesta Makanan....

Kan dalam bulan ini kita di galakan utk berjimat cermat...tidak membazir....mengambil iktibar tentang org miskin,fakir yang tidak ada makanan utk di makan....tapi bila kita balik dari bazaar ini tak cukup jari nak gantung plastik makanan..

Semasa pergi ke tempat ini.....saya rasa peratus pahala puasa tinggal sangat minimum dah.....Mana tidak nya...terdapat di depan mata banyak "pusat islam dan pusat bukan islam" di situ.....tertengok bila dah di depan mata....belum lagi yang berpakaian seksi yang menampakkan lurah gunung santubong dan sungai Sarawak.
pusing kiri dan kanan sama sahaja.......memang dah tak dapat dielak dah...

Yang best kan sini...bubur pedas,Ikan terubok bakar,Umai dan banyak lagi.

Saya rasa perbelanjaan kita pada bulan puase ini bertambah.......

Monday, September 17, 2007

Iftar di perkampungan Saudara Baru...







Seronok dan rasa amat bertuah dapat berbuka puasa dan bersolat bersama saudara-saudara baru di kampung Darul Iman Tebedu kira-kira 95km dari kota samarahan.

Kampung ini telah dibuka utk saudara-saudara baru dalam tahun awal 80-han oleh Tun Abdul Rahman (mantan CM dan TYT Sarawak).Tanah utk org kampung di beli oleh BINA(HIKMAH) utk dijadikan penempatan.Hikmah menyedia Daie utk kampung ini bertindak sebagai Imam,pengajar dan tempat rujukan utk org kampung.

Amat berbangga kerana kami di imamkan saudara baru dan di perdengarkan bacaan alquran oleh anak-anak saudara baru kita dan bacaan mereka bagus sekali.

Walaubagaimana pun ada juga yang sudah balik ke ugama asal mereka..tapi jumlahnya tak ramai (yg declared )...yang tak declare pun ada juga tapi tak ramai...insyaAllah dapat dikawal oleh Daie-daie kita di situ dan sokongan dari badan-NGO yang lain.

InsyaAllah kita akan terus mengadakan program utk perkampungan ini.Di Samarahan terdapat beberapa buah perkampungan Saudara Baru.....di Simunjan,di Serian dan di Pedawan.

Tak Ramai orang koperat dan Syarikat-syarikat besar yang membantu...agaknya apa sebabnya?...kawan saya cakap "tak glamour" ....entahlah.

Mengikut Daie di kawasan ini mereka menghadapi masalah pendakwah agama lain yang selalu mengunjungi dan menyebarkan agama mereka dan penduduk ini di gulakan dengan wang ringgit,beras,gula dan makanan lain....dan Daie ini tak mampu mengatasi masalah ini berseorangan tanpa pertolongan dari orang Islam lain...

Wednesday, September 12, 2007

Ramadhan al mubarak..


Sabda Rasulullah saw :

"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan niscaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."




Sabda Rasulullah saw :


"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga di bulan Ramadhan, hati kita yang dahulu kelam dan dipenuhi oleh nafsu menjadi bercahaya seperti berlian dan kita umat muslim diberi keberkahan dan maghfiroh nya.amin

Ramadhan mendekati kita..
Bulan penuh ampunan, kasih sayang, dan bonus pahala..
Mari kita segera.. untuk mendapatkan Nya...
Mohon maaf segala kesilapan dan kesalahan..
Agar puasa dan ibadah kita diterima Nya...amin
Selamat menjalankan ibadah puasa...

Tuesday, September 11, 2007

dah aktif balik.....



Last weekend dan 2 minggu yang lepas dah start busy balik dgn aktiviti sosial dan kemasyarakatan selepas berehat panjang....

Pada minggu yg lepas ..melaksanakan majlis penutupan kursus intensif islam kepada pelajar agak "nakal" dan 'sederhana"di Sek Men Sebuyau...dan menyampai ceramah motivasi kpd mereka...

Merasa seronok bila dapat berborak dgn pelajar dan remaja-remaja...sebenar mereka ini dapat di bentuk dan di ubah...insyaAllah.