Posts

Showing posts from 2018

Tazkirah Ramadhan D10

Image
Assalam buat Sahabat yg di Rahmati Allah...
Peringatan Mesra dan tazkirah Ramadhan D10 .Sahabat..
Teringat zaman kanak kanak dulu di kampung, tugasan setiap petang ialah menghantar sedeqah makanan berbuka puasa kpd jiran jiran.
Konsep sedeqah makanan utk berbuka telah lama diamalkan dan masih menjadi budaya masyarakat kita.
Mereka menghayati dan mempraktis Hadis Rasulullah saw.Kelebihan Menyediakan Makanan Untuk orang Berbuka Puasaمَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌMaksudnya: Siapa yang menyediakan makanan berbuka untuk orang puasa,dia akan dapat seperti pahalanya tanpa dikurangkan pahalanya sedikitpun
(~HR al-Tirmizi .)Selamat Berpuasa...
Semoga Allah menerima kebaikan yg kita lakukan di Bulan yg Mulia ini.
Taqaballahuminna waminkom.

Tazkirah Ramadhan D9

Image
Assalam..
Tazkirah Ramadan D9,soft self jumaat reminder..Sahabatku yg diRahmati Allah...
There are maybe some medical benefits ,pyschosocial benefits, economical benefits of fasting, but we Muslims fast only for the PLEASURE OF ALLAH.Betulkan NIAT, Make your intention 100% PURELY LILLAHITAALA .Have a great Ramadan n jumaat...
Ramadhan is a month where Allah covers us with blessing,
sends down mercy,
forgives sins & answers prayers. Jgn lepaskan peluang ini..
Have an awesome Ramadhan...

Tazkirah Ramadhan D8

Image
Assalam sahabat ku bakal melalui ArRayan
Tazkirah Ramadhan D8 dan peringatan mesra buat diri ini sendiri...Sahabat...
Rugi Ramadan berlalu tanpa amalRugi dibiarkan Ramadan berlalu tanpa amal.
Rugi dibiarkan masa berlalu tanpa amal. Kalau malas solat sunat 20 rakaat, boleh solat sunat 8 rakaat. Kalau malas solat sunat, boleh buka dan baca alQuran. Kalau malas buka alQuran, boleh baca ayat alQuran yang telah dihafal. Kalau malas baca alQuran, boleh istighfar (minta ampun) ucapkan astagfirullah, astagfirullah, astagfirullah .. Kalau malas istighfar, boleh zikir baca sebut.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. Kalau malas zikir sebut, tak payah sebut, baca dalam hati.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. Kalau malas zikir panjang dalam hati.. la ila ha il lallah.. pendekkan sedikit, zikir dalam hati.. ALLAH, ALLAH, ALLAH .. Rugi dibiarkan masa berlalu tanpa amal.
Rugi dibiarkan Ramadan berlalu tanpa amal. Wallahu a'lam.
Sel…

Tazkirah Ramadhan D7

Image
Assalam my friend yg diRahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D7 and a gentle self reminder..Sahabat yg DiRahmati Allah....
You know what is the hardest part about Ramadhan is?
Its not the long hours of fasting, attempt to memorise alquran, reciting alquran,solat teraweh or getting up for Qiyam.
The hardest part is realising that you are the biggest enemy...acknowledging that yr NAFSU is STRONGER than yr MIND.Kan syaitan dah di Rantai (locked away) but Syaitan has still left pockets of INFLUENCE ALL OVER YOU.My friend...its tough but with iman n fear of Allah make it easy.Hv a wonderful Ramadhan....
“Don’t count the days of ramadan, make days of ramadan count.

Tazkirah Ramadhan D6

Image
Assalamualaikom sahabatku yg diRahmati Allah..
Gentle reminder n Tazkirah RamadanD6My blessed friend...
Pakej Ramadan lengkap demi utk membina insan Tattaqun (bertaqwa).. Tilawah al Quran merapatkan hubungan dgn Allah, Bersedeqah jariah merapatkan hubungan sesama manusia,Qiam dan tahajjud membina hati yg beriman dan...
Berdoa munajat membina jambatan dunia dan akhirat.... Ambillah pakej Ramadan sebelum ia berlalu... Selamat Berpuasa...
*اللهم إنا نسئلك رضاك والجنة**ونعوذبك من سخطك والنار**اللهم إنك عفو كريم
تحب العفو فاعف عنا
وعن والدينا وعن جميع المؤمنين والمؤمنات,
والمسلمين والمسلمات برحمتك يآ أرحم الراحمينTaqaballahu Min Kom..

Tazkirah Ramadhan D5

Image
Assalamualaikom Sahabat yg DiRahmati Allah...
Tazkirah Ramadan D5
and a gentle reminder..
My friend...
Ramadan is a perfect opportunity to break free of all negative habits that have been holding us back from achieving the true happiness.Kebahagiaan dan kedamaian itu adalah milik dan anugerah Allah, sia-sia susahpayah mncarinya tapi lupa meminta daripada pemiliknya"Dalam Ramadhan ini...Bermunajatlah kpd Pemilik Kebahagian(happiness) dan KeDamaian.
Dia Maha Penyayang dan Maha Pemurah..
He is so close next to our jugular vein.Hv an awesome Ramadhan..
Taqaballahu minkom.

Tazkirah Ramadhan D4

Image
Assalam buat sahabat ku yg bakal melalui Ar Rayyan.Ramadan D4 gentle self reminder.My Blessed friend..
" Fasting is something which is just for Allaah, 
“[Allaah says:] Fasting is Mine and it is I Who give reward for it.(Bukhari)Hv a great Ramadhan..
"May Allah forgive our sins, accept our duas and grant us the highest ranks in Jannah. Amin.

Tazkirah Ramadhan D3

Image
Assalam my friend yg diRahmati Allah..
Tazkirah Ramadan D3My blessed friend..
Benefits of Ramdhan
👉HELPS IN DETOXIFICATION.
👉CONTROLS BLOOD SUGAR.
👉KEEPS HEART HEALTHY.
👉BOOSTS THE BRAIN.
👉FAVORS WEIGHT REDUCTION.
👉IMPROVE THE BLOOD PRESSURE.
👉INCREASES THE ABSORPTION RATE OF THE NUTRIENT.
👉STRENGTHEN THE IMMUNITY.
👉RELEASES ENDORPHIN .. RELAXATION
👉PREVENT ALZHEIMER
👉REDUCE CHOLESTEROL
ETC ETCHv a productive ramadan...
Be healthy...keep on istiqamah.

Tazkirah Ramadhan2

Image
Assalam sahabat yg di Rahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D2.My blessed friend...
Fasting is not just refraining from eating, drinking and sexual desires, it is also about resisting from all types of sin,( big or small.) This includes safeguarding the eyes, the tongue & cleansing our everyday interactions and transactions.My friend
Let’s remember to not judge anyone else around us this Ramadan and focus on making ourselves better.
Hv a productive Ramadhan...
May Allah accept all our fasts and may He grant us the ability to improve ourselves in all aspects of life.
Amin.

Tazkirah Ramadhan2

Image
Assalam sahabat yg di Rahmati Allah.
Tazkirah Ramadhan D2.My blessed friend...
Fasting is not just refraining from eating, drinking and sexual desires, it is also about resisting from all types of sin,( big or small.) This includes safeguarding the eyes, the tongue & cleansing our everyday interactions and transactions.My friend
Let’s remember to not judge anyone else around us this Ramadan and focus on making ourselves better.
Hv a productive Ramadhan...
May Allah accept all our fasts and may He grant us the ability to improve ourselves in all aspects of life.
Amin.

Tazkirah Ramadhan D1

Image
Assalam sahabat yg diRahmati Allah.
Tazkirah Ramadan D1.My blessed friend....
The Purpose of Ramadan is to instil Taqwa within ourselves and to supress our desires. Almighty Allah says:“O you who believe, Fasting has been prescribed upon you as it was prescribed upon those before you, so that you practice self-restraint” (2:183)Selamat Datang Ramadhan...
Ramadan Kareem!Before your first fast, ask yourself,
What are you doing differently this year... How are you going to do better this year?May Allah make this Ramadan our best Ramadan,.....
and may He accept our fasting ,solat and doa and reciting alquran....
and may we be of the righteous and saved! Ameen. Taqaballahuminna waminkom

Cash is not always a King.

Image
Assalam Sahabat yg diRahmati Allah...
Salam jumaat yg penuh barakah,Gentle self friday reminder,
My friend...CASH is not always a KING...You cant fix everything by throwing money at it....something may require....PATIENCE, PRAYERS, THOUGHTS, LOVES, FAITH , AND HUMILITY....Hv a great jumaat..more sunnah,istigfar and Selawat today.

FASTABIQUL KHAIRAT..

Image
Assalam buat Sahabat yg diRahmati Allah..
Peringat Mesra di pagi Jumaat yg penuh barakah....Sejak kebelakangan ini kita selalu dengar FASTABIQUL KHAIRAT....dan menjelang RAMADHAN yg hampir tiba..jom kita menanamkan semangat FASTABIQUL KHAIRAT dlm diri kita. ﻭَﻟِﻜُﻞٍّ ﻭِﺟْﻬَﺔٌ ﻫُﻮَ ﻣُﻮَﻟِّﻴﻬَﺎ ﻓَﺎﺳْﺘَﺒِﻘُﻮﺍْ ﺍﻟْﺨَﻴْﺮَﺍﺕِ ﺃَﻳْﻦَ ﻣَﺎ ﺗَﻜُﻮﻧُﻮﺍْ ﻳَﺄْﺕِ ﺑِﻜُﻢُ ﺍﻟﻠّﻪُ ﺟَﻤِﻴﻌﺎً ﺇِﻥَّ ﺍﻟﻠّﻪَ ﻋَﻠَﻰ ﻛُﻞِّ ﺷَﻲْﺀٍ ﻗَﺪِﻳﺮٌ
Artinya : Dan bagi tiap-tiap umat ada kiblatnya (sendiri) yang ia menghadap kepadanya. Maka berlomba-lombalah kamu (dalam berbuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.( Q.S Al- Baqarah : 148 )
Mengapa Kita Mesti Menyegerakan Amal dan Fastabiqul Khairat?Karena asset waktu yang kita miliki hanyalah waktu saat ini! Apa yang terjadi nanti dan esok hari kita tidak tahu. Kemarin bukan lagi milik kita, ia telah berlalu dan tidak akan kembali lagi.Maka segeralah beramal, fasta…

Khenduri Kawen anakanda Saudara Patah.

Image

Friday Reminder..

Image
Assalam...
Peringatan mesra jumaat buat diri ini dan sahabat sahabat yg diRahmati Allah.#JumaatReminder “Jika Al-Qur'an membicarakan orang kafir, janganlah mencari-cari orang kafir yang sesuai dengan sifat itu, tapi *lihatlah diri kita sendiri apakah masih ada sifat kafir di dalamnya.*
.
.
Jika Al-Qur'an membicarakan orang munafik, janganlah mencari-cari orang munafik di sekitar kita yang sesuai dengan sifat itu, *tapi lihatlah diri kita sendiri apakah masih ada sifat munafik di dalamnya.*
.
.
Yang demikian itu *lebih menenteramkan hati.”*Semoga Jumaat melimpahkan keberkatannya kpd kita semua...
Jangan lupa berSelawat...▪▪▪▪▪

Perhimpunan Perwakilan Hikmah ke 19.

Image
Perhimpunan Perwakilan Hikmah ke 19 telah dijalankan pada 6 dan 7 April 2018.

25th anniversary

Image
Happy 25th anniversary to my beloved Farhana MorniasWe’ve come a long way since we met each other for the first time. Happy moments, sad times, nasty fights and crazy misunderstandings – we’ve been through it all. I have no regrets and even if I had the chance of doing it all again, I’d do it the exact same way and with no one else but you.
Happy anniversary ...It doesn’t take a rocket scientist to discover that a beautiful wife with a beautiful heart equals a beautiful life. Happy anniversary.

Basic life support.

Image
Pada 19.3.2018...seramai 20 orang Guru Tadika Hikmah telah menjalani Kursus Basic Life Support.
Anjuran bersama Hikmah Kota Samarahan dan Fakulti Perubatan Unimas.

Heart full of LOVE

Image
Assalam...
Another friendly n gentle self friday reminder.My blessed friends...
The most useful asset of a person is not a head full of knowledge but a heart full of love, with ears open to listen & hands willing to help...If you always focus on the flaws and wrongdoings of people, you'll never see the good inside them.
Have a positive attitude towards people.Have a great friday...
Never forget how blessed you are.
Don’t be negative when you have so much to be positive about ❤

Love...actually

Image
A reminder to my beloved kids..

Happy birthday Awin

Image
To our beloved daughter, you have always made us very proud...
we are forever grateful,alhamdulillah.No matter how old you are, for us, you will always be our little angel. May you touch the life of so many people and be an inspiration and a blessing to them, the way you are to us. Dear Awin Mornias, another year has passed and we are happy to see you grow even more beautiful and wiser each year. Our baby, our little girl, our sweet daughter, we love you. Happy Birthday!
Semiga sentiasa dlm RahmatNya dan Sentiasa Dalam PerlindunganNya

Isteri ..Amanah Allah.

Image
Terbaca kisah-kisah ceraikan isteri sebab dah ada isteri baru..sedih..Semoga Allah selamatkan kita semua dari hati yang mati. Hidupkan jiwa kami semua dengan takwa. Satu jer nak cakap. Isteri ini amanah Allah. Untuk kita pimpin dan bimbing masuk syurga. Bukan kita suka kita jaga. Tak suka ceraikan. Lainlah beliau ada lelaki lain atau sebab yang besar munasabah. Kita mulia manusia sebaik-baik kejadian..kita sayang kerana Allah..walau banyak kekurangan kita tampung dan bina sama-sama untuk redha Allah. Lihat isteri...kenangkanlah ibu kita..kenangkan anak perempuan kita..kenangkanlah..Saya ingat seorang kawan saya baru kahwin jumpa ustaz. Ustaz, isteri saya baik, rajin,solehah, semua kerja rumah dia buat,senyum jer..sempurna..bestkan ustaz?Ustaz jawab secara berfikir. Isteri kamu ahli syurga insyaAllah..tapi kamu belum lagi. Kamu mungkin masuk neraka..Kenapa pula ustaz. Dah semua isteri kamu buat. Kamu buat apa?Bahagia itu bila kita yang memberi. Bukan tuntut hak dari pasangan..dalam kat…

Syukur and Redho

Image
👍 An Inspiring StoryA famous writer was in his study room. He picked up his pen and started writing :**Last year, I had a surgery and my gall bladder was removed. I had to stay stuck to the bed due to this surgery for a long time. **The same year I reached the age of 60 years and had to give up my favourite job. I had spent 30 years of my life in this publishing company. **The same year I experienced the sorrow of the death of my father.**And in the same year my son failed in his medical exam because he had a car accident. He had to stay in bed at hospital with the cast on for several days. The destruction of car was another loss. At the end he wrote: Oh God! It was such bad year !! When the writer's wife entered the room, she found her husband looking sad & lost in his thoughts. From behind his back she read what was written on the paper. She left the room silently and came back with another paper and placed it on side of her husband's writing.When the writer saw this pa…

I have seen....

Image
I have seen a poor giving
I have seen a cripple helping
I have seen a homeless sharing
I have seen a blind leadingI have seen a learned cheating
I have seen a rich stealing
I have seen a leader conniving
I have seen a preacher misleadingGod give me these vision
To guide me make a decision
To place my X with precision
To make much needed correctionA change we must make
For the next generation's sake
Choose leaders who give not take
Riches share not rake(Fb cikgu Nazir)

Solat

Image
Assalam buat sahabat yg diRahmati Allah.
Sekali lagi anda dikirimkan peringatan Mesra Hari Jumaat.
Semoga Bermenafaat.Sahabatku bakal ahli jannah...Dulu waktu sekolah rendah, kalau DATANG LAMBAT, kena denda kutip sampah sekitar kawan sekolah. Naik sekolah menengah, kalau DATANG LAMBAT, pengawas ambik nama dan cikgu disiplin akan sebut nama waktu perhimpunan.
Kena denda juga kutip sampah atau cuci tandas.Masuk universiti, kalau DATANG LAMBAT ke kuliyyah, lecturer potong markah...
Ada juga yang terus tak boleh masuk, lecturer kunci pintu.Bila dah bekerjaya, kalau DATANG LAMBAT, bos akan marah, bonus dan kenaikan gaji terjejas. Markah SKT kurang.
Bahkan kalau selalu sangat, HR akan hantar showcause letter.Tapi...Kalau DATANG LAMBAT solat jemaah, samada tertinggal rakaat pertama atau bahkan kalau datang ketika tahiyyat akhir, Allah tetap beri ganjaran 27 kali pahala. Tak kena tolak jadi 20, 10 atau 7. Tetap juga 27. Cuma pahala afdhalnya yang mungkin berbeza di sisi Allah..
Allahuakbar..…

Friday Reminder..kindness

Image
Assalam...
Another jumaat self reminder...My friends...The world only sees.
" WHAT YOU DID.."Only Allah sees..
"WHY YOU DID IT.."
Have a great jumaat.
Make it a habit to be good to people without expecting any reward or repayment from them.
Allah is seeing your kindness and has destined a huge reward for you as long as your intentions are clear.