Friday, August 24, 2007

belajar bahasa melayu sarawak....

Sambungan belajar Bahasa Melayu Sarawak...

1.Berekot....berlari

2.Marak......banyak

3.Kerak......monyet

4.Tetak......ketawa atau gelak

5.Lebur......basah kuyup atau lencun

6.nyaman.......sedap

7kelakar...............cakap

8Pusuk.........ikan bilis

9. Dibuat dari ampaian.....diangkat dari ampaian

10.Lawa.....sombong

11.Sini......mana

12.tangga....pandang,tengok

13.belon.....kapalterbang

14.Padah......beritahu

15.jangan sebarang.......jangan main-main...mesti serious

16.berbual.......rasa loya

17.Keruk.....keras atau kejang

18.abas......melawat

19.tapak......pinggan

20.sik.........tak

21.Beliang.....terkejut,nervous

22.Biak.....muda,anak kecil

Kawan-kawan kata...kalau nak cepat pandai bahasa....kena start with bahasa lucah dan kotor...cepatlah pandai...ha ha

3 comments:

tokasid said...

salam mamat.

Beliang aku kau suruh aku kelakar bahasa lucah. Sik mau...mau...sik mau...mau saja lah

mokk said...

Salam..

Hang mesti dapat A1 bahasa sarawak kalau ada exam bahasa sarawak...ha ha
Bahasa ethnic malaysia or suku kaum kat Malaysia very interesting mamat...kat Sarawak ,banyak bangsa dan bahasa i.e bahasa melanau,iban(iklan maybank),bidayuh,murut,kelabit,penan ,punan,bisaya,kenyah ,kayan,kedayan(brunei malay) dan banyak lagi.
Aku boleh faham sikit-sikit je..yang lucah punya ha ha

puteri said...

sy tau satu pantun.. bahasa khadazan kot tak salah.. (tp xingat sgt).. bunyinya begini

"anak ayam terpiak2
trpiak2 do isan bawang
sungguhpun aku terirak2
miwaya nini do susa guang"

=)